Odnajdujemy wśród Was osoby, które myślą o założeniu własnej palarni kawy i sprzedawania kawy w ziarnach na wagę albo to Wy nas znajdujecie, kiedy chcecie, żeby ktoś pomógł Wam w otwarciu takiego punktu. Lepiej trafić nie mogliście, bo zajmujemy się przygotowaniem dokumentacji dla takich zakładów. Palarnia kawy sanepid – dzisiaj trochę więcej napiszemy o wymaganiach sanitarno-higienicznych dla tego typu punktów.
Zacznijmy od początku. Był sobie Jan Kowalski, który zapytał jak ma wyglądać lokal przystosowany pod palarnię kawy, żeby wszystko ładnie przeszło przez SANEPID no i żeby produkcja spełniała wszystkie normy.
Palarnia kawy sanepid – wymagania sanitarno-higieniczne sanepidu dla palarni kawy
Wybierając lokal pod palarnię warto zwrócić już na samym początku uwagę na wysokość pomieszczeń – dla pomieszczeń produkcyjnych powinna ona wynosić min. 3,3m natomiast dla sanitarnych, magazynowych min. 2,5m – oczywiście są odstępstwa od tej wysokości, ale wtedy niewątpliwie dobrze skorzystać z pomocy projektanta technologicznego.
Pamiętaj o niekrzyżowaniu się dróg czystej z brudną. W praktyce wygląda to tak, że najlepiej do lokalu mieć dwa wejścia lub stosować rozdzielność czasową wykonywanych czynności np. dostawy w innym czasie niż produkcja i/lub sprzedaż na miejscu.
W każdym pomieszczeniu musi być wentylacja! Może być to wentylacja grawitacyjna, tylko w toalecie MUSI być wentylacja mechaniczna! Pamiętaj, żeby przepływ powietrza był ze strefy czystej do brudnej – nigdy odwrotnie.>
Woda – oczywiście punkt musi mieć podłączenie do wody bieżącej. W umywalkach musi być woda zimna i czysta. Muszą być też zlewy i/lub baseny chociażby do mycia sprzętu drobnego i większego. PAMIĘTAJ! Umywalka to nie to samo co zlew. W zlewie nie możesz myć też rąk!
Odpady – wydziel również miejsce na odpady
Artykuły związane: Odpady w gastronomii
Toaleta – powinno znaleźć się miejsce na toaletę dla personelu, drzwi toalety nie mogą bezpośrednio wychodzić na produkcję – gdy jej nie masz to możesz podpisać umowę o jej użyczenie z pobliskim lokalem – więcej na ten temat pisaliśmy tutaj.
Artykuły związane: Toalety w restauracji wymagania sanepidu
Ściany, sufity, podłogi, blaty, drzwi, sprzęty i maszyny – powinny dać się łatwo umyć, wyczyścić, nie powinny być uszkodzone oraz nie może być żadnych szczelin. Blaty nie muszą być ze stali nierdzewnej, mogą być i drewniane – ale dobrze zaimpregnowane! Ważne, żeby były łatwe do czyszczenia, nienasiąkliwe, bez szczelin. Połączenia pomiędzy ścianą dobrze jeśli będą zaokrąglone. W drzwiach nie może być żadnych progów.
Okna powinny być również łatwe do mycia a jeśli się otwierają to trzeba zamontować siatki ochronne przed owadami.
Oświetlenie naturalne należy zapewnić w miarę możliwości w pomieszczeniach produkcyjnych. Oprócz oświetlenia naturalnego należy zainstalować w miejscu pracy oświetlenie sztuczne. Jeśli nie ma oświetlenia naturalnego można wtedy wnioskować o odstępstwa i skrócić czas pracy pracowników (wszystko zależy indywidualnie od przypadku).

Ile pomieszczeń powinno być w przypadku palarni kawy? – to zależy od wielkości produkcji. Zachęcamy, żeby znalazło się miejsce chociaż na toaletę i pokój socjalny, magazyn, pomieszczenie produkcyjne oraz salę sprzedaży.
Jak my możemy pomóc?
Palarnia kawy sanepid – powyższe wymagania są ogólne i wiadomo, że każdy przypadek jest inny i można wnioskować od odstępstwa od niektórych rzeczy. Jeśli macie jakieś pytania albo potrzebujecie pomocy w przygotowaniu GMP i GHP lub księgi HACCP dla palarni kawy to napiszcie do nas. Zajmiemy się tym tematem.