Obliczanie wartości odżywczej w cateringu

Obliczanie wartości odżywczej w cateringu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Obliczanie wartości odżywczej w cateringu

Osoby, które prowadzą catering dietetyczny tzw. dietę pudełkową, powinni obok dostarczenia posiłków bezpiecznych dla zdrowia i smacznych dostarczyć pewne informację. Jeśli jesteś ciekawy co powinno znaleźć się na opakowaniu to zapraszamy do lektury. Ważne jest, żebyście byli świadomi, co powinniście zawrzeć na etykiecie dla klienta. Postaramy się odpowiedzieć na najczęściej padające pytania. Jeśli coś przyjdzie Wam jeszcze do głowy to zachęcamy do zostawienia komentarzy 🙂

Obliczanie wartości odżywczej w cateringu

Czy muszę w cateringu podawać wartość odżywczą?

Tak, w przypadku cateringu dietetycznego powinieneś informować klienta o wartości odżywczej.

Co powinna zawierać wartość odżywcza?

Część informacji o wartości odżywczej jest obowiązkowa i powinna zawierać:
  • Wartość energetyczna (kcal i kJ)
  • tłuszczu (ilość g)
  • kwasów tłuszczowych nasyconych (ilość g)
  • węglowodanów (ilość g)
  • cukrów (ilość g)
  • białka (ilość g)
  • soli (ilość g)

Czy mogę dodatkowo wypisać zawartość np. witamin?

Pewnie, możesz dodać informacje o zawartości witamin, składników tłuszczowych, błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych itd. jeśli masz do nich dostęp – są to dodatkowe informacje, które mogą (ale nie muszą znaleźć się na etykiecie). Pamiętaj, że ważne jest, abyś nie wprowadzał w błąd konsumenta i wszystko pisał zgodnie z prawdą.

Jak obliczyć wartość odżywczą w cateringu?

Wartość odżywczą możesz obliczyć m.in.: za pomocą programów dietetycznych lub na podstawie informacyjnych tabel o wartości odżywczej poszczególnych produktów. W przypadku tabel musicie obliczyć wszystko ręcznie. Jedną z takich baz jest baza przygotowana przez USDA w języku angielskim – znajdziecie ją pod tym linkiem. Jest ona bogatym źródłem informacji o wartościach odżywczych mikro- i makroelementów wielu produktów. Inną opcją obliczenia wartości odżywczej jest oddanie potrawy do laboratorium – jest to opcja jednak droga. Zazwyczaj potraw macie wiele, czasami też wprowadzacie „nowości” z dnia na dzień – ciężko wtedy zdążyć z badaniem potraw w laboratorium. Pamiętaj! Obliczaj wartości odżywcze dokładnie – nie wpisuj wartości „na oko”.

Co oprócz wartości odżywczej powinienem mieć na etykiecie?

Powinieneś mieć nazwę potrawy oraz wykaz składników (wszystkich!), czyli wszystkich produktów, które użyłeś do potrawy. Nie wystarczy napisać: Sałatka z łososia z pomidorkami koktajlowymi – musisz wypisać wszystkie składniki użyte do potrawy, czyli np. łosoś, pomidory koktajlowe, oliwki, sałata, sok z cytryny, sól, pieprz. Dodatkowo powinieneś wypisać alergeny – w tym przypadku jest to ryba lub podkreślić (lub wyróżnić alergen). Na przykład: łosoś, pomidory koktajlowe, oliwki, sałata, sok z cytryny, sól, pieprz. Pamiętaj też o dacie ważności, na przykład informacja: Spożyć w ciągu 24 godzin od daty produkcji.Więcej przeczytasz tutaj.

Czy muszę pisać wszystkie składniki użyte do potrawy?

Tak, jest to obowiązkowe. Zdaję sobie sprawę, że są osoby, które tego nie robią bo boją się o swoje receptury. Jednak jest taki wymóg – o czym muszę Was poinformować. Dodatkowo pamiętaj, że nie musisz pisać konkretnej marki produktu z którego korzystasz – a czasami mają one zasadniczy wpływ na smak.

Jakie błędy popełniacie przy pisaniu wartości odżywczej?

Najczęściej informacje nie są pełne. Piszecie wartość energetyczną, tłuszcze, białka, węglowodany, a zapominacie zawartości o nasyconych kw. tłuszczowych, cukrach i soli. Dodatkowo umieszczacie informacje o kaloryczności posiłku, ale przed nałożeniem posiłku nie ważycie jej. Pamiętaj! 100 gram sałatki będzie miało mniej kalorii niż 150g tej samej sałatki. To samo dotyczy poszczególnych składników potrawy. Kucharze często robią potrawę bez przepisu na oko. Tak naprawdę powinni ważyć składniki i robić je według receptury. Jeden kucharz doda „na oko mniej oleju” drugi więcej – takie zabiegi mają wpływ na zmianę wartości odżywczej. Dbaj o to, żeby na kuchni były receptury potraw. Jeśli jakiś zestaw dietetyczny ma być na redukcje masy ciała to ważne jest zachowanie nie tylko odpowiedniej liczby kalorii ale i odpowiednich proporcji makroelementów.

Jak my możemy Ci pomóc?

Obok przygotowania dokumentacji HACCP, GHP, GMP i alergenów, zajmujemy się też wyliczaniem wartości odżywczej. Pracujemy na programach dietetycznych. Podczas przygotowania wartości odżywczej dokładamy wszelkich starań, żeby przygotowane wyliczenia były jak najbardziej dokładne, uwzględniamy również różne procesy obróbki termicznej i inne czynniki. Dodatkowo współpracujemy z dietetykami, którzy mogą zająć się przygotowaniem jadłospisu dla Waszej firmy według ustaleń. Możesz do nas zadzwonić i powiedzieć jakie diety w swoim cateringu będziesz miał, podeślemy Ci wtedy namiar na dietetyka, który specjalizuje się w tej dziedzinie.  Zazwyczaj inna osoba zajmuje się dietą dla sportowców, inna dla osób przy różnych jednostkach chorobowych (np. niedoczynności tarczycy). Jeśli chcecie, żebyśmy zajęli się waszymi wyliczeniami lub ułożeniem menu zachęcamy do kontaktu.
Obliczanie wartości odżywczej w cateringu
Obliczanie wartości odżywczej w cateringu
Zostaw nam komentarz lub napisz do nas 🙂 Obliczanie wartości odżywczej w cateringu możesz zostawić nam! 🙂

Komentarze

  • Milena

    proszę o podpowiedż z jakiego programu skorzystać do obliczania kaloryczności i wartości odżywczych w żywieniu zbiorowym DPS?

    Odpowiedz
  • Patrycja

    Przymierzam się do otwarcia produkcji lodów. Wasze artykuły pomogły mi i wiem jak otworzyć lodziarnię – ale ma pytanie czy za brak wyliczenia wartości odżywczej będąc producentem lodów można dostać mandat?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak można dostać mandat. Należy mieć wyliczoną wartość odżywczą m.in.: kaloryczność. Kontroluje to inspekcja sanitarna oraz inspekcja handlowa.
      Pozdrawiamy

      Odpowiedz
  • Wiktor

    Witam,
    niedawno zacząłem swoją przygodę z cateringiem, czy pomogą mi Państwo z przygotowaniem menu dla sportowców w cateringu?
    Proszę o kontakt.
    Pozdrawiam Wiktor

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Pewnie, zapraszamy do kontaktu na biuro@wspomagamy.pl lub do kontaktu telefonicznego: 781-239-930. Dobierzemy odpowiednich dietetyków

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *