HACCP catering wymagania Sanepidu

Księga HACCP catering wymagania Sanepidu – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór lokalu?

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Księga HACCP catering wymagania Sanepidu – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór lokalu?

Jeśli na dniach czeka Cię odbiór lokalu przez Sanepid to dobrze trafiłeś. W naszym artykule znajdziesz informacje na temat dokumentów, które musisz okazać podczas odbioru zakładu cateringowego przez sanepid.

Remont już zrobiony, dostawy i towar zamówiony na planowany dzień otwarcia. Wszystko jest już przemyślane i dokładnie wiesz do kogo ma trafić pierwsze zamówienie. Brakuje tylko zielonego światła od Sanepidu i można zaczynać. Nie możesz się doczekać ale nadal się stresujesz bo nie wiesz czy wszystko masz, czy Panie z Sanepidu się do czegoś nie przyczepią. Świetnie znamy to uczucie! Pomożemy Ci zredukować Twój stres i przygotować potrzebne dokumenty.

Księga HACCP catering – czyli jakie dokumenty przygotować?

  • umowa najmu lokalu
  • umowa na wywóz śmieci i oleju (jeśli będzie używany olej)
  • projekt technologiczny (nie jest on zawsze wymagany, niektóre Inspekcje go chcą inne nie, najlepiej dowiedzieć się u siebie w Sanepidzie, albo zadzwoń do Nas – obsługujemy lokale w całej Polsce i mamy doświadczenie w tej kwestii)
  • Szkolenie BHP
  • Badanie wody – można wykonać badania pod kątem mikrobiologicznym i fizykochemicznym. Zazwyczaj wystarczy wykonać badanie tylko pod kątem mikrobiologicznym (warto dowiedzieć się w sanepidzie). Badanie fizykochemiczne jest dodatkowo płatne. Jeśli masz wodę ze studni głębinowej to również możesz jej używać, pod warunkiem, że jest odpowiedniej jakości. W przypadku wody ze studni częstotliwość badań jest większa i zazwyczaj wodę bada się raz na kwartał lub nawet raz na miesiąc. Badanie wykonuje się zarówno pod kątem mikrobiologi, jak i fizykochemii.
  • orzeczenie od lekarza do celów sanitarno-epidemiologicznych (dawniej książeczka Sanepidowska)
  • Umowa z firmą zajmującą się szkodnikami lub protokoły DDD. Niektórzy też nie potrzebują DDD (nie jest obowiązkowe zatrudnianie firmy). Wystarczy jak będziesz monitorował szkodniki we własnym zakresie. Postępowanie ze szkodnikami jest określone w GHP – czyli dobrej praktyce higienicznej.
  • Dokumentacja GHP catering (Dobre Praktyki Higieniczne dla cateringu)
  • Dokumentaccja GMP catering (Dobre Praktyki Produkcyjne dla cateringu)
  • Księga HACCP catering – zawiera schematy technologiczne przygotowanych potraw w cateringu oraz wyznacza się w niej CCP dla cateringu (czyli krytyczne punkty kontrolne)
  • Alergeny informowanie klientów o alergenach jest obowiązkowe! Nie zapominajmy o tym, to stosunkowo nowy przepis, dlatego jeszcze nie wszyscy o tym wiedzą. Dodatkowo należy obok alergenów uwzględnić dokładny wykaz składników.
  • Wartość odżywcza dla diet pudełkowych (kcal, węglowodany, zawartość cukrów, błonnika, białka, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, soli)
księga HACCP catering Sanepid
księga HACCP catering Sanepid

Nasz zespół przygotowuje dokumentację GHP, GMP i księgę HACCP catering – możesz do nas napisać lub zostawić numer telefonu oddzwonimy. Dodatkowo opracowujemy alergeny i liczymy wartości odżywcze.

Jeśli masz pytania, napisz w komentarzach, mailowo lub zadzwoń z chęcią porozmawiamy. Mamy miłe i wyrozumiałe podejście, wszystko jest dla ludzi.

Komentarze

  • Kamila

    Witam, proszę o kontakt 721 203 012

    Odpowiedz
  • Andrzej

    Witam. Od 3 lat prowadzę bar z obiadami. Sprzedaż na miejscu i na wynos. Chcę rozpocząć usługę cateringową czyli sprzedaż dań w formie cateringu. Np obiady dla grup, obiad i przystawki na chrzciny czy komunię. Potrzebuje haccap dla prowadzenia cateringu. Czy jest możliwość i cena
    Tel. 794938434

    Odpowiedz
  • Marek

    Witam,
    otwieram catering, potrzebuję księgę HACCP do odbioru lokalu. Czy możecie Państwo mi w tym pomóc?
    Pozdrawiam
    Marek Olejnik
    780177599

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *