Kolory desek w gastronomii – czy to ma znaczenie?

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Kiedy prowadzisz gastronomię jednym ze sprzętów drobnych, który używasz są deski do krojenia. Każdy w gastronomii coś sieka, tnie, szatkuje po prostu kroi. Czy kolory desek w gastronomii mają sens i znaczenie? Czy możemy używać jednej deski do wszystkiego – a kiedy się zużyje kupić kolejną?

Otóż mają znaczenie! Konkretny kolor odpowiada konkretnej grupie produktów. Wszystko po to, żeby ułatwić zapamiętanie, która deska jest od jakich produktów. Bo gdyby wszystkie deski były jednego koloru (np. brązowe) i różniły się tylko kształtem to wtedy o pomyłkę nie trudno.

Wyróżniamy 6 kolorów desek w gastronomii do krojenia, dany kolor odpowiada produktowi, który możemy na nim ciąć. Pamiętaj, że najważniejsze, żeby oddzielać surowce już od wyrobów gotowych.

Kolory desek w gastronomii

  • Czerwony – przeznaczony do surowego mięsa
  • Niebieski – przeznaczony do surowych ryb, owoców morza
  • Zielony – przeznaczony do warzyw i owoców
  • Żółty – przeznaczony do drobiu surowego
  • Brązowy – przeznaczony do mięsa gotowanego i wędlin
  • Biały – przeznaczony do nabiału i pieczywa

To na jakiej desce co będziemy kroić powinno być odnotowane w dokumentacji GHP i GMP – pamiętajcie o tym!

Jeżeli czerwonej deski używasz tylko do mięsa to tylko do mięsa jej używaj! Nie krój na niej warzyw i owoców.  Pomaga to zachować czystość, higienę ale i zmniejsza ryzyko zanieczyszczenia i zakażenia żywności. Dodatkowo postaw się na miejscu klienta, chcesz zjeść owoce z bitą śmietaną – więc je zamawiasz, a kiedy je jesz czujesz posmak surowego mięsa, albo co gorsza ryby. Nie fajne uczucie. Poza tym niektórzy klienci, wykluczają ze swojej diety pewne produkty lub grupy produktów. Jakby poczuł się weganin, który zamówił danie pozornie bez mięsa?

Jak widzisz kolory desek są nie tylko po to, żebyś miał kolorowy wystrój w kuchni, są przede wszystkim dla bezpieczeństwa klienta. Pomagają kucharzowi w zachowaniu higieny przebiegu produkcji 🙂

Jeśli masz więcej pytań pisz, dzwoń, wysyłajcie SMS-y – jesteśmy dla Ciebie.

Komentarze

  • Joanna

    Dzień dobry. Mam pytanie, na jakiej desce kroić rybę wędzona. Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      kolor „dowolny” deska dedykowana tylko dla ryb wędzonych – nie możemy na niej kroić np. ryb świeżych 🙂

      Odpowiedz
  • FizzySlimOdord

    Doskonale opisany temat. Ciekawi mnie więcej informacji na ten temat. Pozdrawiam autora.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *