O tym, że znakowanie żywności dotyczy każdego producenta żywności oraz o tym jakie informację powinny zawierać etykiety lub opakowania pisaliśmy w artykule: Etykiety na produkty spożywcze.
Artykuł związany: INFORMACJA O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ – ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI CZ. 2
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ PRZEZ PRODUCENTÓW
Według ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. przekazywanie informacji o wartości odżywczej jest obowiązkowe. W tym rozporządzeniu możemy również znaleźć informację odnośnie zwolnienia, niektórych producentów z jej oznaczania. Jesteście ciekawi czy się załapaliście? 🙂
- produkty nieprzetworzone, które zawierają pojedynczy składnik lub pojedynczą kategorię składników;
- produkty przetworzone, w przypadku których jedynym procesem przetwarzania, jakim je poddano, jest dojrzewanie, i które obejmują pojedynczy składnik lub pojedynczą kategorię składników;
- wody przeznaczone do spożywania przez ludzi, w tym wody, których jedynymi dodanymi składnikami są dwutlenek węgla lub środki aromatyzujące;
- zioła, przyprawy lub ich mieszaniny;
- sól i substytuty soli;
- słodziki stołowe;
- produkty objęte dyrektywą 1999/4/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. odnoszącą się do ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii (1), całe lub zmielone ziarna kawy oraz całe lub zmielone bezkofeinowe ziarna kawy;
- napary ziołowe i owocowe, herbata, herbata bezkofeinowa, herbata instant lub rozpuszczalna lub ekstrakt herbaty, bezkofeinowa herbata instant lub rozpuszczalna lub ekstrakt herbaty, które nie zawierają innych dodanych składników niż środki aromatyzujące, które nie zmieniają wartości odżywczej herbaty;
- octy fermentowane i substytuty octu, w tym te, których jedynymi dodanymi składnikami są środki aromatyzujące;
- środki aromatyzujące;
- dodatki do żywności;
- substancje pomocnicze w przetwórstwie;
- enzymy spożywcze;
- żelatyna;
- składniki powodujące zestalanie się dżemów;
- drożdże;
- gumy do żucia;
- żywność w opakowaniach lub pojemnikach, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 25 cm2;
- żywność, w tym żywność wytwarzana ręcznie, dostarczana bezpośrednio przez wytwórcę małych ilości produktów konsumentowi finalnemu lub miejscowym placówkom handlu detalicznego bezpośrednio zaopatrującym konsumenta finalnego.
Są to środki spożywcze wymienione w powyżej wypisanej ustawie. Dlatego nie doszukacie się wartości odżywczej na soli albo herbacie 🙂 Znakowanie żywności jest bardzo ważne. W końcu każdy konsument ma prawo wiedzieć co spożywa.
Jeśli macie więcej pytań, po prostu napiszcie.
Komentarze
Pingback: Informacja o wartości odżywczej – znakowanie żywności cz. 3 - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid