Dobra Praktyka Higieniczna dla sklepu z herbatami a wymagania Inspekcji Sanitarnej
Każdy sklep czy to sklep spożywczy, sklep ekologiczny, mięsny, warzywniak czy nawet z samymi herbatami musi przejść odbiór lokalu przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Sklepy po uzyskaniu zgody od sanepidu podlegają również kontrolą. O tym jakie wymagania musi spełnić sklep pisaliśmy w jednym z naszych artykułów. Znajdziesz go tutaj. Proponujemy, żebyś zapoznał się z tym artykułem, bo wymagania są bardzo podobne.Zanim czeka Cię kontrola Inspekcji Sanitarnej musisz po pierwsze przygotować lokal, po drugie złożyć wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. O tym jak należy wypełnić ten wniosek przeczytasz tutaj ( Jak wypełnić wniosek do Sanepidu?). Może być to dla Ciebie bardzo pomocne. Po tym jak złożysz wniosek, czeka Cię kontrola Inspekcji Sanitarnej.
Pamiętaj! W przypadku sprzedaży tylko herbat powinieneś i tak posiadać umywalkę i zlew. Po co Ci zlew? Po to, żebyś mógł myć sprzęty np. do czyszczenia. Dodatkowo być może sprzedajesz artykuły na wagę. Wtedy z automatu do nakładania zamówień używasz miarkę, łyżkę i następnie wszystko ważysz na wadze. Musisz te sprzęty jakoś umyć, więc zlew będzie tutaj niezbędny. W umywalce nie możemy myć rąk i sprzętu. Służy ona tylko do mycia rąk.

Dobra Praktyka Higieniczna dla sklepu z herbatami, czyli czas na kontrolę
Podczas kontroli powinieneś przedstawić niezbędne dokumenty. Na odbiór przygotuj:- Umowę najmu lub akt własności
- Wyniki badań wody
- Projekt technologiczny – często w takim przypadku Inspekcje Sanitarne dopuszczają rozrysowanie pomieszczeń samodzielnie. Jednak trzeba się upewnić.
- Protokoły z DDD – lub określenie sposobu zapobiegania szkodnikom. Wtedy należy wszystko odnotować w GHP czyli dobrej praktyce higienicznej.
- GMP i GHP czyli dobre praktyki produkcyjne i higieniczne dla sklepu z herbatami. Nic nie będziecie produkować, ale obok instrukcji higieny pomieszczeń, personelu, ewentualnie sprzętu np. wagi, trzeba opisać procedury przyjęcia herbat i innych towarów, magazynowanie i wydawanie i pakowanie zamówień.
- Księga HACCP dla sklepu z herbatami – może zdarzyć się tak, ze inspektorom wystarczy samo GHP/GMP, czasami jednak Inspekcja chce księgę HACCP. Co to oznacza? Że chce schematy, analizę zagrożeń, wyznaczenie krytycznych punktów kontrolnych (CCP), określenie tego co będziecie monitorować i jak oraz jak będziecie to korygować w razie wystąpienia niezgodności.
Dodatkowo często pytacie nas czy na herbatach musi być wartość odżywcza?
Nie, w załączniku V ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności jest napisane, że napary ziołowe i owocowe, herbata, herbata bezkofeinowa, herbata instant lub rozpuszczalna lub ekstrakt herbaty, bezkofeinowa herbata instant lub rozpuszczalna lub ekstrakt herbaty, które nie zawierają innych dodanych składników niż środki aromatyzujące, które nie zmieniają wartości odżywczej herbaty – są zwolnione z obowiązku znakowania wartością odżywczą.
Komentarze
Witam, czy obrót na terenie Polski (sklep online) herbatą importowaną spoza UE musi miec zgodę sanepidu? Czy certyfikaty producenta z danego kraju będą wystarczające?
Dzień dobry,
tak sklep internetowy na terenie Polski również musi być wpisany w rejestrze Państwowej Inspekcji Sanitarnej.