Działalność nierejestrowana a sanepid

Działalność nierejestrowana a sanepid – czyli czy można prowadzić działalność związaną z obrotem żywności bez zgłoszenia się do Inspekcji Sanitarnej?

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Działalność nierejestrowana a sanepid – czyli czy można prowadzić działalność związaną z obrotem żywności.

Od tego roku istnieje możliwość prowadzenia nierejestrowanej działalności. O tym czym jest nierejestrowana działalność i kogo może dotyczyć nie będziemy się rozwodzić, bo było poruszane to na wielu portalach, więcej informacji możecie przeczytać na przykład na stronie poradnikprzedsiebiorcy.pl

Sprawa komplikuje się jednak przy działalnościach, które z założenia chcą sprzedawać lub produkować żywności, np. robienie kanapek w domu, sprzedaż waty cukrowej, przygotowanie i sprzedaż popcornu, produkcja tortów i ciast na zamówienie, robienie lodów tajskich na weselach i wiele innych działalności. Każda działalność, która jest związana z żywnością musi zostać wpisana do rejestru podmiotów, które podlegają urzędowej kontroli Inspekcji Sanitarnej, czyli musi otrzymać pozytywne zatwierdzenie.

Bez względu na to czy prowadzicie działalność rejestrowaną czy nierejestrowaną musicie więc udać się do sanepidu. Ale czy możecie uzyskać wpis jeśli nie masz założonej działalności?
Można. Jednak w tym względzie stanowiska Inspekcji są różne.

W związku z tym, że przepis jest stosunkowo nowy to nie wszystkie Instytucje podchodzą przychylnie do zrobienia takiego wpisu. Dlaczego? Bo spotykają się z tym pierwszy raz. Ktoś musi przetrzeć szlaki. Jeśli dostanie się decyzję odmowną z uzasadnieniem, że nie robią wpisu działalności niezarejestrowanych to nie jest to prawdą i czasami trzeba z nimi trochę porozmawiać i ewentualnie napisać pismo do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej lub do Głównej Inspekcji Sanitarnej (zawsze pomaga). Jeśli nie chcą Ci wystawić odmownej decyzji na piśmie to wyślij im ją listem będą musieli na nią odpowiedzieć (swoją drogą my sami czekamy na oficjalne potwierdzenie).

Jednak póki co mamy pozytywne doświadczenie z Inspekcją i większość inspektorów od razu wie o co chodzi i robi wpisy, zwłaszcza w dużych miastach.
Dodatkowo nie jest prawdą, że prowadzenie działalności nierejestrowanej (czyli sprzedaż popcornu tylko w jeden weekend w miesiącu, czy nawet pieczenie raz w miesiącu dla klienta) jest powodem do zwolnienia ze zgłoszenia się do sanepidu. Koniecznie się tam udaj i złóż wniosek. Wniosek i wpis jest bezpłatny!
Jeśli już uda Ci się złożyć wniosek do sanepidu to zanotuj na wniosku numer telefonu do siebie. Pozwoli to na szybszy kontakt z Tobą.
Wniosek możesz złożyć osobiście, listownie lub przez ePUAP.
Wniosek składasz do Inspekcji w mieście i okolicy, gdzie będziesz pracował stacjonarnie (np. produkował kanapki/ciasta) lub w miejscu gdzie jesteś zameldowany (w przypadku działalności mobilnych np. sprzedaż waty cukrowej na eventach).

Działalność nierejestrowana a sanepid – często zadawane pytania:

1. Czy prowadząc działalność nierejestrowaną muszę udać się do sanepidu?

Jeśli prowadzisz działalności związane z żywnością musisz złożyć wniosek o wpis (póki co wygląda on tak jak dla działalności), wpisujesz tam tylko numer PESEL zamiast danych firmy lub jeśli nie masz numeru PESEL to inne dane po których można Cię zidentyfikować.

2. Czy złożenie wniosku jest równoznaczne z tym, że mogę zacząć swoją działalność?

Nie, większość działalności przechodzi jeszcze odbiór. Część jest od razu wpisana do rejestru zakładów, czyli składa wniosek i czeka na decyzję, że jego działalność została wpisana.
Dokładne informację na ten temat znajdziecie w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia w artykule 61-63.


Art. 61. Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:
1) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
2) wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
3) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, z wyłączeniem zakładów prowadzących rolniczy handel detaliczny, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6,
4) działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem – w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 i rozporządzeniu nr 882/2004.


W artykule 63 natomiast informację o działalnościach, które nie podlegają odbiorowi, ale po złożeniu wniosku wpisowi już tak.


Art. 63. 1. Zakłady, o których mowa w art. 61, mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, a w przypadkach określonych w ust. 2, po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów. 1a. Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym prowadzącego zakład.
2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:
1) działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
2) urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
3) obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
4) gospodarstw agroturystycznych;
5) podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
6) aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
7) sklepów zielarskich;
8) przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;
9) producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym; 10) zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
11) zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
12) podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną;
13) podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego;
14) podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004.
3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.
4. Urządzenia dystrybucyjne, o których mowa w ust. 2 pkt 2, muszą być oznakowane w sposób umożliwiający identyfikację zakładu, w tym w szczególności informacjami obejmującymi imię, nazwisko, adres i numer telefonu albo nazwę, siedzibę, adres zakładu i numer telefonu.

3. Czy prowadząc działalność nierejestrowaną podlegam kontroli sanepidu?

Tak możesz podlegać kontroli. Dostawać upomnienia, mandaty i kary.

4. Jaka jest wielkość kar od Inspekcji sanitarnej przy niezarejestrowanej działalności?

Jest to temat obszerny. Informację również znajdziesz w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia w dziale: DZIAŁ VIII (od art. 96 do artykułu 104) Przepisy karne i kary pieniężne. Podlegasz takim samym karom za swoje przewinienia jak przy rejestrowanej działalności.

5. Czy muszę spełnić jakieś wymagania sanepidu prowadząc nierejestrowaną działalność?

Tak musisz spełnić wymagania. Są one różne w zależności od rodzaju działalności. Ale ten sam rodzaj działalności podlega takim samym wymaganiom.

6. Czy muszę mieć wykaz składników i alergenów przy nierejestrowanej działalności?

Tak musisz posiadać wykaz składników i alergeny.

7. Czy muszę posiadać dokumentację Dobrych Praktyki Higienicznych i/lub Produkcyjnych?

Tak musisz posiadać GHP/GMP czyli dobre praktyki. Często musisz też posiadać księgę HACCP.

Jak my możemy pomóc?

Możemy przygotować dla Ciebie dokumentację Dobrych Praktyk Higienicznych i Produkcyjnych dla nierejestrowanej działalności oraz księgę HACCP. Jeśli masz pytanie podziel się nim z nami (może być w komentarzu) z chęcią na nie odpowiemy. Pamiętaj! Działalność nierejestrowana nie zwalnia Cię od zgłoszenia się do sanepidu! Jest to bardzo ważne.

Zobacz więcej na ten temat na stronach naszego blogu.

Polub nas na Facebooku!

Komentarze

  • Weronika

    Dzien dobry,

    Chcialabym otworzyc dzialalnosc nierejestrowana i byc mobilna makijazystka, pytanie czy musze miec zgode sanepidu? Dzwonilam do nich i uslyszalam ze Pani nie wie co to dzialalnosc nierejestrowana i nie jest w stanie mi pomoc…

    Odpowiedz
  • Izabela

    Jeśli chcę sprzedawać suplementy diety przez internet, sprowadzając je z Rosji to jakie warunki muszę spełnić, jeśli chodzi o sanepid?

    Odpowiedz
  • gość

    Gdzie można uzyskać informacje o tym czy osoba sprzedająca ciasta jest wpisana w kontroli Inspekcji Sanitarnej?
    I gdzie zgłosić nie przestrzeganie zasad higieny w kuchni przy działalności prowadzonej „na lewo”?

    Odpowiedz
  • Łukasz

    Dzień dobry,
    Jak sprawa wygląda przy produkcji domowej past orzechowych i sprzedaży internetowej. Mówimy tu o nierejestrowanej działalności gospodarczej.

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Gość

    Witam czy udało by się stworzyć działalność nierejestrowaną typu straganu na targu i sprzedaży zupy z garnka i kiełbasy z grilla z chlebkiem ? Czy jest szansa na taką opcję ? Jeżeli tak to co byłoby wymagane ?

    Odpowiedz
  • Sandra

    Witam, chciałabym zapytać o sprzedaż suplementow. Czy muszę mieć jakiś specjalny magazyn i mieć zarejestrowana działalność? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Monika

    Dzień dobry, chciałabym otworzyć działalność polegającą na produkcji wyrobów garmażeryjnych, sałatek gotowych i produktów mięsnych kotlety , gołąbki itd. nie wiem jak to ugryźć?! Czytając wymogi wydaje mi się to bardzo skomplikowane a znam wiele zakładów tego typu, gdzie było to możliwe a na moje oko nie są to jakieś profesjonalne firmy. Proszę o pomoc. Może jest ktoś kto pomoże i wytłumaczy mi to wszystko.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      prowadzimy konsultacje indywidualne w tej kwestii, są one odpłatne. Po więcej szczegółów można napisać do nas maila na biuro@wspomagamy.pl lub zadzwonić.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Ann

    Chciałabym sprzedawać robione przeze mnie w domu syropy np z czarnego bzu, mniszka, lipy, soki kwiatowe, owocowe, przetwory. Jakie wymagania muszę spełnić?

    Odpowiedz
  • Karolina

    Cześć, obok garażu mam pomieszczenie gospodarcze ok 15 Mk + łazienka ( prysznic , umywalka ) , jestem z zawodu cukiernikiem chciałabym robić tam ciasta , torty , ciasteczka , oczywiście działalność nierejestrowaną , nie wiem jaka jest tam wysokość napewno nie więcej niż 2,5 m czy jest to wszystko do spełnienia ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      dużo zależy od zakresu produkcji i układu funkcjonalnego pomieszczeń. W związku z obniżeniem wysokości należy ubiegać się o odstępstwo w WSSE (stacji Wojewódzkiej).

      Odpowiedz
  • Sylwia

    Dzień dobry, ile kosztuje takie przygotowaniedokumentacji Dobrych Praktyk Higienicznych i Produkcyjnych dla nierejestrowanej działalności oraz księgi HACCP.

    Odpowiedz
  • Bogdan

    Witam, chciałbym sprzedawać toppery na tort ( sklejka, plexi), jako działalność nierejestrowana . Czy muszę to zgłaszać do Sanepidu? Dziękuję

    Odpowiedz
  • Klaudia

    Hej, jeżeli się podłączę pod już istniejący zakład produkujący żywność na podstawie umowy wynajmu powierzchni, to czy muszę dostarczać do sanepidu wyniki badań wody, wentylacji, umowę na wywóz śmieci?
    Drugie pytanie – czy muszę stosować rozdzielność czasową z firmą, która działa w zakładzie, czy możemy jednocześnie piec w tym samym pomieszczeniu?
    Dziękuję za pomoc

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      W wypadku dokumentów to zależy od sanepidu. Po złożeniu wniosku poinformują, czy należy im coś dostarczyć. Zazwyczaj zgadzają się na bazowanie na dokumentach właściciela. Jeśli chodzi o rozdzielność czasową to wszystko zależy od wielkości zakładu i układu funkcjonalnego.

      Odpowiedz
  • Marcin

    Dzień dobry
    Jestem pasjonatem kiszonek, które wyrabiam od lat, zostałem zaproszony na bazarek aby promować zdrową żywotność. Chciałbym wystawić się z kilkoma słoikami kiszonek i kilkoma zakwasami. Czy muszę spełnić jakieś wymogi?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      taką produkcję na sprzedaż należy zgłosić do sanepidu, nawet jeśli odbywa się w ramach nierejestrowanej działalności. Wymagania zależą od tego, czy to lokal stacjonarny, czy prywatny dom mieszkalny.

      Odpowiedz
  • Taka_jedna

    Dzień dobry
    Chciałabym sprzedawać gotowe ,ciastka,pianki lub żelki pakowane w woreczkach dla dzieci np.na festynach czy na imprezy urodzinowe,.Pytanie czy muszę mieć zgodę sanepidu??
    Dziękuję za odpowiedź i Pozdriawiam
    Ps. Świetny, konkretny atrykuł:)

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, przy sprzedaży żywności również na nierejestrowanej działalności i prowadząc to w formie mobilnej trzeba mieć zgodę sanepidu, a co za tym idzie otrzymać wpis i zatwierdzenie.
      Bardzo dziękuję za miły komentarz.
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz
  • Paulina

    Dzień dobry czy mogę otworzyć działalność nierejestrowaną polegająca na produkcji pierogów rożnego rodzaju na wynos zaznaczam ze chciałabym je sprzedawać ze swojego domowego lokalu
    A także czy mogłabym dodatkowo piec ciasta na zamówienie ?

    Odpowiedz
  • Katarzyna

    Witam. Chciałam doraźnie prowadzić sprzedaż pieczonych ciasteczek. Prowadzę inne działalność

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      rozumiem. Jak możemy pomóc?

      Odpowiedz
  • Anna

    Witam,
    Jakie warunki należy spełnić, aby sprzedawać własne pieczywo? Czy obowiązują te same zasady, co w przypadku ciast i tortów?

    Odpowiedz
  • Paulina

    Dzień dobry. Z zawodu jestem kucharką. Chciałabym sobie dorobić na święta, robiąc garmażerki, mięsa różnego rodzaju. Muszę złożyć wniosek rejestracyjny do sanepidu, czy to wystarczy, czy jakieś inne warunki muszę spełnić jak tak to jakie?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak trzeba zgłosić się do sanepidu i złożyć wniosek, a kuchnia musi być dostosowana do wymagań sanepidu: https://wspomagamy.pl/pieczenia-ciasta-na-zamowienie-w-kuchni-domowej/ tutaj ma Pani artykuł na temat wymagań dla kuchni domowych. Jest on dla pieczenia, ale wymagania są bardzo podobne. Niebawem też przygotujemy artykuł na temat produkcji garmażeryjnej 🙂

      Odpowiedz
  • Nikola

    Witam, jestem studentką i mam do napisania biznesplan. Chcę aby wypieki do kawiarni były przygotowywane przeze mnie, w mojej kuchni. Jak wtedy wygląda sytuacja? Z chęcią dowiem się jak najwięcej na ten temat. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  • Jakub

    Cześć, nie widzę na epuap możliwości rejestracji….

    Odpowiedz
  • Maciej

    Witam,
    Jak wygląda kwestia sanepidu dla sprzedaży suplementów diety w modelu dropshippingu? Chodzi oczywiście o działalność nierejestrowaną. Chciałbym początkowo zająć się tylko suplementami diety, a w przyszłości być może również zdrową żywnością (również dropshipping).
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Ja

    Witam, chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja z sanepidem i ogólnie w kwestii działalności nierejestrowanej, dotyczącej produkcji i sprzedaży własnych kosmetyków naturalnych (zaopatrzenie w surowce i własna produkcja od podstaw oraz sprzedaż). Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      niestety nie zajmujemy się kosmetykami, tylko żywnością. Nie jestem w stanie nic Pani podpowiedzieć.

      Odpowiedz
  • Magdalena

    Chciałabym dowiedzieć sie jakie są dokładne wymogi od strony sanepidu w sprawie działalności nierejestrowanej polegającej na domowej produkcji pierogów, uszek na zamówienie głównie bez glutenu. . Czy jest to możliwe w kuchni domowej? Jakie wymogi muszę spełnić ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w związku z działalnościami w kuchniach domowych prowadzimy indywidualne konsultacje. Niedługo też na blogu pojawi się darmowy artykuł na temat wymagań w kuchni domowej innych działalności niż wypieki.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Maciej

    Dzień dobry,
    Jakie są wymagania dotyczące podawania kawy i innych napojów (woda, herbata) klientom serwisu samochodowego?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      wymagań jest trochę, opiszemy je w artykule w przyszłości. A jak chce Pan odpowiedzieć teraz, to zapraszam na priv. Podpowiemy.

      Odpowiedz
  • Maja

    Dzień dobry, prowadzę działalność nierejestrowana – tworzę świece i inne rękodzieło. Robię też zestawy prezentowe. Czy żeby móc dodawać słodki poczęstunek (ręcznie robione pierniki, czekoladę, herbatki, zioła, ale nie moje tylko innych znanych i mniej znanych firm) muszę mieć też zezwolenia sanepidu, Haccp itd? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Maja

    Dobry wieczór. Prowadzę działalność bez rejestracji. Tworzę świece. Robię też giftboxy. Chciałabym je urozmaicić gotowymi słodkościami (piernikami, czekolada) kupionymi od innych twórców. Czy do tego typu działalności również potrzebny jest wpis do sanepidu, Haccp itd? A jak sprawa wygląda z herbatą i ziołami? Czy podobnie, jeśli się gotowe porcje prezentowe kupuje u kogoś? Z góry dziękuję.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zapraszam na priv.

      Odpowiedz
  • Aneta

    witam. Chcę otworzyc dzialalnosc nierejestrowana na kosmetyke a dokładnie maniciure hybrydowy .jakie trzeba spełniać wymagania,gdyż nie będzie to praca w salonie a w domu lub z dojazdem do klienta?.pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      planujemy artykuł na ten temat.

      Odpowiedz
  • Szymon

    Witam, czy w przypadku sprzedaży warzyw z własnego ogródka, jest wymagany wpis do sanepidu?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tak, Jeśli jest to produkcja pierwotna w gospodarstwie, trzeba dokonać samego wpisu.

      Odpowiedz
  • Magdalena

    Witam ,
    Czy potrzebuję zgodę sanepidu na sprzedaż na siłowni.kawy i koktaili białkowych sporządzanych w blenderze?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, oczywiście. Przy takim zakresie również musi Pani zarejestrować się w sanepidzie 🙂
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz
  • Anna

    Witam serdecznie,
    Chciałabym prowadzić sezonową sprzedaż syropów lawendowych jako działalność nierejestrowana. Mam własną uprawę lawendy. Jakie warunki muszę spełniać żeby legalnie móc się ogłaszać?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nie mamy artykułu na ten temat, w związku z tym proszę o kontakt telefoniczny od razu dopytamy o więcej szczegółów.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Izabela

    Witam
    Jestem w trakcie kompletowania „wszystkiego” dla sanepidu żeby moc prowadzić spokojnie sprzedaż okazjonalna tortów oraz figurek z masy cukrowej w kuchni domowej. Dodam ze działalność będzie zgłoszona w sanepidzie ale będzie to działalność niezarejestrowana. Chce u Państwa wykupić GHP i GMP czy musze posiadać również przy takiego rodzaju pracy jeszcze HACCP? I byłabym zainteresowana zakupem składników alergennych. Tylko co musze Państwu wpisać w formularzu zgłoszeniowym w związku z tymi składnikami alergennymi ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      proszę napisać do mnie na priv: marta@wspomagamy.pl lub zadzwonić: 781-239-930. Powiem co i jak oraz wyślę maila z pytaniami 🙂

      Odpowiedz
  • Karolina

    Otwieram food truck z lodami, goframi, kawą mrożoną, koktajle czy też muszę posiadać HCCP?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      na pewno z całego systemu HACCP musi Pani posiadać GHP/GMP czyli Dobrą praktykę higieniczną i produkcyjną. Decyzja co do samej księgi HACCP (II elementu) niestety zależy od sanepidu.

      Odpowiedz
  • Laura

    Witam, jak wyglądają wymogi odnośnie gospodarstw agroturystycznych, dodatkowo z organizacją imprez okolicznościowych do 50 osób. Jak do tego podejść? Wiadomo, że kuchnia nie będzie wyposażona jak kuchnia hotelowa. Nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych wymogów do takiej działalności. Ważny jest też fakt, że kuchnia ta już istniała i była wykorzystywana przy agroturystyce, jednak nigdy dotychczas nie była kontrolowana przez sanepid. Czy konieczny jest odbiór sanepidu, czy po prostu zgłaszamy działalność i czekamy na kontrolę. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      taka kuchnia musi mieć normalnie odbiór sanepidu i być przygotowana zgodnie z wymogami sanepidu. Wymagania będą jak dla każdej gastronomii. Nie ma tutaj znaczenia za bardzo liczba osób, znaczenie mają przede wszystkim surowce jakie chcą Państwo używać do produkcji. Tutaj mają Państwo wstępny artykuł na ten temat: https://wspomagamy.pl/haccp-sala-weselna-haccp-imprezy/
      Dodatkowo w razie czego ma Pani też rozporządzenie 852/2004 gdzie znajdzie Pani załącznik I i II z wymaganiami: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32004R0852
      Zapraszam również do napisania do nas maila 🙂

      Odpowiedz
  • Marcin

    A jak wygląda sprawa podawania klientom biura kawy?
    Prowadze działalność szkoleniowa, więc zrozumiałe jest zapewnienie dla klientów wody/ekspresu do kawy, ewentualnie w części kawowej jakieś ciastka na stole. Czy takie coś że też należy zgłosić? Przedmiotem działalności nie jest sprzedaż kawy tylko usługi, a czy ktoś w przerwie zrobi kwe czy nie to już sprawa klienta.

    Odpowiedz
  • Gosia

    Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa działalności nierejestrowanej dotyczącej produkcji tortów i ciast w warunkach domowych jeśli nie jest to moja domowa kuchnia a tak jakby druga kuchnia czyli osobne pomieszczenie przearanżowane na potrzeby wypieków.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      takie pomieszczenie jest zazwyczaj traktowane jako przydomowa kuchnia lub jako pracownia wypieków – co oznacza, że wymagania w stosunku do niej są dużo większe niż w przypadku kuchni domowej. Proszę napisać do mnie na priv, to upewnię się o więcej szczegółów, żebym mogła dać jednoznaczną odpowiedź i wytyczne.

      Odpowiedz
  • Tomek

    Dzień dobry mam pytanie zwiazane z produkcja przynet naturalnych dla ryb ( nie dla ludzi) czy wymagane jest wpis w sanepidzie?
    Wytwarzane produkty będą składały się z mąk, zboża, przypraw , albuminy, mleka w proszku oraz mączek rybnych, barwników spożywczych, gliceryny roślinnej, oraz konserwantów używanych do produktów przeznaczonych dla ludzi itp.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      niestety nie mam pojęcia. Dla takiego zakładu prowadzone było zgłoszenie na pewno do Inspekcji Weterynaryjnej.

      Odpowiedz
  • Małgorzata

    Chciałabym się dowiedzieć czy sprzedaz waty cukrowej,popcornu przy działalności nierejestrowanej jest wogóle możliwe?Czy musi byc zalozona normalnie działalność,ktora jest tylko dorobkiem na lato a ja pracuje na etat.Jak wyglada sytuacja z sanepidem?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      można prowadzić nierejestrowaną działalność (tutaj warunki prowadzenia najlepiej przedstawią księgowi). Taką działalność należy wpisać w sanepidzie, zamiast firmy podajemy dane osoby na którą będzie prowadzona działalność. Poza tym trzeba spełnić wymagania sanepidu tak jak przy działalności rejestrowanej.

      Odpowiedz
  • Aneta

    Chciałabym dowiedzieć sie jakie są dokładne wymogi od strony sanepidu w sprawie działalności nierejestrowanej polegającej na domowej produkcji tortów. Czy jest to możliwe w małej kuchni ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak jest taka możliwość robienia tego w małej kuchni, trzeba oczywiście spełnić chociaż minimum. Zapraszam na priv, poproszę o więcej informacji i zobaczymy co da się zrobić 🙂

      Odpowiedz
  • Joanna

    Chciałam zgłosić do sanepidu wypiek ciast w kuchni domowej.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak jest taka możliwość. Jeśli potrzeba podpowiedzi w tym zakresie to zapraszam do kontaktu mailowego: biuro@wspomagamy.pl 🙂 Zbiorę więcej informacji na temat Pani przypadku 🙂
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Kasia

    Czy może mi Pani napisać jak wygląda kwestia jednorazowej sprzedaży kawy z ekspresu i herbaty przy jakiejś imprezie?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Jeśli to będzie sprzedaż to również taki punkt prawnie powinien zostać zgłoszony do Inspekcji Sanitarnej.

      Odpowiedz
  • Kasia

    Dzień dobry
    A jak sprawa wygląda przy internetowej sprzedaży płatków śniadaniowych, kasz itp. Czyli kupuję duże opakowania otwieram, przesypuję do mniejszych i wysyłam.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Karolina

    witam,
    a jak wygląda sytuacja z sanepidem jeżeli ja podnajmuje część ziemi foodtruckom ale sama nie prowadze usług gastronomicznych? Czy taką „działalność ” też muszę zgłosic do sanepidu?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      proszę o kontakt telefoniczny muszę poznać więcej szczegółów. Jeśli to tylko podnajmowanie to nie (ale muszę się upewnić w paru kwestiach).

      Odpowiedz
  • Agnieszka

    Witam.
    Jakie są wymagania sanepidu przy niezarejestrowanej działalności gospodarczej w przypadku pieczenia ciast i tortów w warunkach domowych?
    Jakie warunki trzeba spełnić etc…?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      W Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia mamy zapis:
      INFORMACJA! Zmiana dotyczy Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 63 ustępu 2 (dodany został punkt 14).
      Art. 63. 1. Zakłady, o których mowa w art. 61, mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, a w przypadkach określonych w ust. 2, po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.
      (…)
      2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:
      (…)
      14) podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004

      Czyli wymagania znajdzie Pani w rozdziale III załącznika II.

      Co do wymagań to mogę Pani pomóc, proszę tylko do mnie napisać to rozważymy przypadek indywidualnie. Bo trochę tego pisania tutaj w komentarzu by było 🙂

      Przede wszystkim w kuchni domowej dobrze zadbać o to, żeby w miarę możliwości nie dochodziło do krzyżowania się drogi „czystej” z drogą „brudną”, a jeśli tak się dzieje to należy zrobić wszystko, żeby zastosować czynności, które pomogą zachować bezpieczeństwo podczas produkcji. Co można zaliczyć do czynności „brudnych”? Można do nich zaliczyć między innymi: obieranie i mycie owoców i/lub warzyw, naświetlanie jaj, zmywanie naczyń, mycie sprzętu drobnego. Czynności czyste to już np. wypiek, dekorowanie. Dlatego jeśli mamy jedno pomieszczenie to musimy sobie rozłożyć pracę pomiędzy niektórymi czynnościami i pomieszczenie posprzątać 🙂
      • Produkcja może odbywać się tylko wtedy kiedy nie ma mieszkańców w domu lub w przypadku, kiedy nie przebywają w kuchni i pomieszczeniach produkcyjnych
      • Nie może być zwierząt (łatwe zanieczyszczenie żywności) w częściach produkcyjnych
      • Mieszkańcy powinni mieć orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych (nie każdy sanepid je wymaga)
      • Produkty dla mieszkańców powinny być przechowywane oddzielnie z produktami używanymi do produkcji, czyli nie można otwartej mąki domowników użyć do przygotowania wypiek
      Jak Pani widzi trochę tego jest, ale nie jest to trudne do ogarnięcia. Proszę o kontakt to zobaczymy co i jak u Pani wygląda 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.