etykietowanie lodów

Etykietowanie lodów rzemieślniczych

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Coraz więcej obaw i niejasności budzi prawidłowe etykietowanie lodów. Dużo osób nie wie, kiedy i jak to robić. Tak naprawdę każda osoba produkująca lody powinna dostarczać pewne informacje, które są obowiązkowe. Więc jeśli jesteś producentem lodów, albo dopiero przymierzasz się do tej kwestii ten artykuł jest dla Ciebie.

1. Co powinno znaleźć się na etykiecie?

O tym pisaliśmy tutaj. Dla przypomnienia:
 nazwa
 wykaz składników– stosuje się zasadę, że na samym początku jest produkt, którego jest najwięcej w artykule spożywczym. Czyli składniki, którego jest najwięcej do tego, którego jest najmniej
Dodatkowo na etykiecie nie powinno być użyte słowo SKŁAD. Należy używać: WYKAZ SKŁADNIKÓW lub SKŁADNIKI.
 Składniki alergenne
Należy je wyróżnić w tekście kolorem, czcionkąpodkreśleniem, stylem.
 wszelkie specjalne warunki przechowywania (Przechowywać w temperaturze od … do …)
 nazwa lub firma oraz adres
 Kraj lub miejsce pochodzenia
 Data ważności
 Wartość odżywcza

2. Etykietowanie lodów – czy muszę etykietować swoje lody jeśli jestem producentem?

Tak, musisz etykietować swoje lody.

3. Czy muszę etykietować lody w przypadku, kiedy produkuję i sprzedaję je tylko w swoim punkcie?

Tak, też musisz zadbać o posiadanie tych informacji. Konsument ma prawo znać skład, wartość odżywczą i alergeny. Często zadajecie to pytanie, ponieważ dużo z Was sprzedaje swoje lody tylko w swoim punkcie gdzie jest produkcja. Czasami zdarza się też, że macie inne punkty czy to w food trucku, przyczepie, pawilonie, galerii handlowej. Pamiętajcie, że Wasi klienci mogą zapytać w danym punkcie o pewne informacje. Wasz sprzedawca powinien ich udzielić.

4. Jaką datę ważności nadać lodom rzemieślniczym?

Lody powinny być poddane badaniu na przechowalnictwo w laboratorium.

Artykuł związany: TERMINY PRZYDATNOŚCI NA OPAKOWANIU – DLACZEGO DLA TEGO SAMEGO PRODUKTU (TYLKO INNEGO PRODUCENTA) TERMINY SĄ RÓŻNE?

5. Od kiedy jest obowiązkowe informowanie o alergenach?

 od 13 grudnia 2014 roku

6. Od kiedy jest obowiązkowe informowania o wartości odżywczej?

 od 13 grudnia 2016 roku

7. Jakie informacje o wartości odżywczej powinna zawierać etykieta

  • Wartość energetyczna (kcal i kJ)
  • Ilość tłuszczu (g)
  • Ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (g)
  • Ilość węglowodanów (g)
  • Ilość cukrów (g)
  • Ilość białka (g)
  • Ilość soli (g) – w niektórych przypadkach można w pobliżu informacji o wartości odżywczej dać komunikat, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Dodatkowo jeśli chcemy możemy dodać inne informację, ale powyższe są obowiązkowe.

8. Jak prezentować wartość odżywczą?

Najlepiej w tabeli, jeśli nie ma na to miejsca możesz przedstawić ją w formie liniowej.

9. Jak policzyć wartość odżywczą?

Wartość odżywczą musisz policzyć na 100 g lub 100 ml. Dodatkowo możesz policzyć też ją na porcję. Poniżej mamy dla Was tabelkę z informacją ile miejsc po przecinku należy pisać przy wartości odżywczej.

Etykietowanie lodów
Etykietowanie lodów

10. Jak wyliczyć wartość odżywczą jeśli dodaję składniki do dekoracji? Czy muszę je uwzględniać?

Prawidłowo powinieneś je policzyć. Jak to zrobić? Należy zważyć ile gram dajesz dekoracji, np. orzechów i uwzględnić w wyliczeniach na 100g. Taką gramaturę zapisać w swojej recepturze, żeby następnym razem odważyć tyle samo gram. Pamiętaj, że takie informacje też powinny znaleźć się w dokumentacji HACCP. Wiem, że to budzi wiele obaw i jest trudne. Z dekoracją też jest tak, że najładniej wygląda zrobiona ta na oko. A o braku czasu na ważenie przy dużej produkcji już nie wspomnę. Jednak prawidłowo powinno wyglądać to tak jak napisałam.

11. Gdzie nalepić etykietę?

Na kuwecie. Jednak dużo osób zgłasza, że później ciężko umyć i zdrapać tą etykietę z kuwety. Możesz w takim przypadku przygotować sobie kartę charakterystyki produktu, która będzie zawierała wszystkie dane te co na etykiecie, oczywiście może zawierać dane dodatkowe. Warto napisać również numer identyfikacyjny lub numer partii, który będzie na etykiecie. I wtedy nakleić na kuwetę tylko taką małą naklejkę z numerem identyfikacyjnym (po to, żebyś mógł znaleźć kartę charakterystyk do tej kuwety). Nawet jeśli wiesz, że są to lody czekoladowe, to kuwetę musisz podpisać, żeby móc ją zidentyfikować również przez inne osoby. Musisz opracować własny system identyfikacji, musi on być jasny dla Ciebie i dla osób trzecich. Kiedy nadasz taki numer będzie mu odpowiadała odpowiednia karta charakterystyk produktów, która będzie zawierała pozostałe dane, które muszą znaleźć się na etykiecie np. alergeny i wartości odżywcze? Dzięki temu nie będziesz nalepiał na kuwetę dużej etykiety tylko małą z numerem.

12. Jaki powinien być rozmiar czcionki na etykiecie?

Na etykietach, których rozmiar jest większy niż 80cm2, rozmiar czcionki powinien wynosić co najmniej 1,2 mm. W przypadku opakowań mniejszych dopuszczalna jest minimalna wielkość powyżej 0,9mm. Pamiętaj jednak, że nie są to wartości równe rozmiarom czcionek w programie WORD. Wszystko zależy od tego jaką czcionkę wybierzesz. Dla przykładu mówi się, że wielkość 1,2 mm odpowiada czcionce Times New Roman 8.

13. Czy muszę podawać dokładne składniki zawarte w lodach? Przecież to moja sekretna receptura?

Musisz wypisać wykaz składników i udostępnić go na życzenie konsumenta. Jednak nie musisz pisać jej procentowej zawartości oraz konkretnych firmy produktów z których korzystasz.

etykietowanie lodów
etykietowanie lodów

Pamiętaj!

Często, kiedy myślicie o otwarciu zakładu produkującego lody rzemieślnicze nie zdajecie sobie sprawy z dodatkowych kosztów, jakimi są między innymi badania laboratoryjne na przechowalnictwo w celu ustalenia dat ważności wyprodukowanych lodów. Dodatkowo dochodzi nam policzenie wartości odżywczej lub zrobienie badań w laboratorium. Etykietowanie lodów jest bardzo ważne i obowiązkowe. Pamiętajcie, że podlegacie kontroli nie tylko przez Inspekcję Sanitarną ale i Inspekcję Handlową (o tym przeczytacie tutaj). Pamiętaj, że informację nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd. Szkól też swoich pracowników na temat tego, że powinni udzielać informacji odnośnie tych informacji, które muszą być na etykiecie.

Obliczanie wartości odżywczej i przygotowywanie rozpiski składników alergennych

Przypominam, że my zajmujemy się przygotowywaniem i obliczaniem wartości odżywczej oraz opracowujemy składniki alergenne. Jeśli macie ochotę to napiszcie do nas. Projekty wyceniamy indywidualnie w zależności od ilości pozycji.

Komentarze

  • Jędrek

    Czy polecacie jakieś programy do liczenia kalorii na lody?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Z darmowych można spróbować na fitatu (aplikacja mobilna) lub na ilewazy.pl 🙂

      Odpowiedz
  • Maciej

    Jestem w trakcie kontroli inspekcji handlowej, chciałem zapytać jaka kara grozi mi za niepoprawną nazwę lodów „lody naturalne” ? Kontrola podważyła składniki, które stosuje – chce uzyskać informację na jaką łączną kwotę sprzedałem lodów w 2018 roku. Będę wdzięczny za pomoc !

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nie da się jednoznacznie określić wysokości mandatu, zależy to od wielu czynników.

      Odpowiedz
  • Paweł

    Proszę nie wprowadzać w błąd przedsiębiorców. Z obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej wyłączona jest żywność dostarczana bezpośrednio przez wytwórcę małych ilości produktów konsumentowi finalnemu lub miejscowym placówkom handlu detalicznego bezpośrednio zaopatrującym konsumenta finalnego. Przekazywanie informacji o wartości odżywczej nie jest obowiązkowe w przypadku
    środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu. Zatem producenci lodów rzemieślniczych, których dystrybucja odbywa się we własnym puncie handlowym, nie mają obowiązku podawania wartości odżywczej produkowanych lodów.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak zgadza się i ma Pan rację. Dopiszemy tą nieścisłość. Z uwzględnieniem paru scenariuszy. Jednak jeśli zakład produkujący lody dostarcza do wielu innych punktów powinien takie informacje dostarczyć. Niestety w rozporządzeniu nie ma też określone jakie to są „małe ilości” – zdarzyło się tak, że Inspekcja Handlowa lub Sanitarna wymagały tego już przy dostarczaniu lodów do jednego dostawcy. Więc na pewno lepiej mieć taką świadomość. A co do własnego punktu ma Pan rację, dziękuję za uwagę – dopiszę.
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.