etykiety na produkty Sanepid

Co powinny zawierać etykiety na produkty spożywcze dla producentów żywności – wymagania Sanepid

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Etykiety na produkty spożywcze dotyczą producentów żywności, którzy wprowadzają do obrotu żywność. Jeśli chcesz sprzedawać swoje produkty do marketów to musisz mieć opracowane etykiety, które muszą zawierać informacje wymagane. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w ROZPORZĄDZENIU PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Informacje, które są obowiązkowe na temat żywności muszą być łatwo dostępne dla każdego konsumenta. Powinny być przygotowane w sposób wyraźny, czytelny. Produkt pakowany może posiadać informację zawarte od razu na opakowaniu lub na przyklejonej etykiecie.

Etykiety na produkty spożywcze powinny zawierać:

nazwa żywności – musi wskazywać na produkt np. ciastka owsiane, nie może być to nazwa własna wymyślona przez producenta np. Wspomagamy, konsument musi wiedzieć co kupuje.

wykaz składników– stosuje się zasadę, że na samym początku jest produkt, którego jest najwięcej w artykule spożywczym. Czyli składniki, którego jest najwięcej do tego, którego jest najmniej, np. ciasto bananowe (mąka, cukier, jaja, banany, proszek do pieczenia). Dodatkowo na etykiecie nie powinno być użyte słowo SKŁAD. Należy używać: WYKAZ SKŁADNIKÓW lub SKŁADNIKI. Produkty jednoskładnikowe np. jaja oczywiście nie muszą mieć składu

wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie – są to substancje, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie;

Należy je wyróżnić w tekście kolorem, czcionką, podkreśleniem, stylem.

Artykuły związane: Alergeny w gastronomii – co i jak oraz po co i dlaczego?
Informowanie o alergenach w restauracji

Przykład: Składniki: mąka, cukier, jaja, banany, proszek do pieczenia.

 ilość określonych składników lub kategorii składników

ilość netto żywności lub pojemność w przypadku np. alkoholi;

data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;

Datę minimalnej trwałości …

…środka spożywczego rozumiemy jako datę, „do której środek spożywczy zachowuje swoje szczególne właściwości, gdy jest właściwie przechowywany”.  Datę minimalnej trwałości na opakowaniu zaznacza się jako „najlepiej spożyć przed” albo „najlepiej spożyć przed końcem” .W tym przypadku produkt po przekroczeniu daty można spożyć, ale producent nie gwarantuje, że będzie miał on tą samą jakość i smak co produkt świeży. Po przekroczeniu tej daty produkt nie musi być niebezpieczny dla zdrowia konsumenta i często nie jest. To nazewnictwo dotyczy między innymi produktów zbożowych (kasz, ryżu, makaronu).

Terminy przydatności do spożycia…

….wprowadza się natomiast kiedy mamy do czynienia z żywnością szybko psującej się pod wpływem drobnoustrojów i stanowiących z tego względu szczególne zagrożenie dla zdrowia ludzi. Zapisywane jako „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok”. Oznacza to, że takiej żywności po dacie ważności nie jemy! Bo może źle wpłynąć na nasze zdrowie. Dotyczy przede wszystkim mięs, wędlin i nabiału.

 wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;

Można to ująć: najlepiej przechowywać w temperaturze od 0 do 4stC.

nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym.

kraj lub miejsce pochodzenia

instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione;

odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo, rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu;

informacja o wartości odżywczej – są produkty zwolnione z jej podawania, o tym w kolejnym artykule.

Etykiety na produkty a czcionka – czy są wymagania odnośnie wielkości czcionki?

Wysokość czcionki powinna wynosić co najmniej 1,2mm. Kiedy pole powierzchni opakowania ma wielkość mniejszą niż 80cm2, dopuszcza się wysokość co najmniej 0,9mm.

A co w przypadku sprzedaży internetowej?

Kiedy prowadzić sklep online i prowadzisz sprzedaż żywności musisz podać wszystkie wymienione powyżej rzeczy, oprócz data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia ? To nie znaczy, że zwalnia Cię to od wysyłania towarów świeżych i o aktualnej dacie przydatności.

Odstępstwa – oczywiście jak to bywa jest ich wiele, podamy parę przykładów:

Pominięcie obowiązkowych danych:

  • butelki szklane, które są przeznaczone do ponownego użycia i mają trwałe oznakowanie i nie mają etykiet, opasek czy pierścieni – obowiązkowe dane to nazwa, składniki alergenne, ilość netto,  data ważności, informację o wartości odżywczej.
  • powierzchnia etykiety na produkty – jeśli jest mniejsza niż 10cm2, należy na opakowaniu lub etykiecie zamieszczać co najmniej informację takie jak: nazwa, alergeny, ilość netto, datę ważności – ale wykaz składników powinien być udostępniany jeśli, ktoś się o nie zapyta lub za pośrednictwem innych środków.
  • napoje o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętości – nie jest wymagane napisanie informacji o wykazie składników i wartości odżywczej.