Food truck a Sanepid

Wymagania sanepidu dla food trucka

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Co znajdziesz w artykule Food truck a Sanepid?

Wymagania sanepidu dla food trucka wbrew pozorom nie są trudne do spełnienia. W artykule znajdziesz informacje:

  • Na temat wymagań dla food trucka, pod kątem sanepidu
  • Na temat tego jaki wniosek do sanepidu zgłosić
  • O dokumentach wymaganych na odbiór sanepidu
  • O tym gdzie zrobisz HACCP oraz GHP/GMP
Dowiesz się również:
  • Czy odkupując lub wypożyczając food truck z odbiorem musisz ponownie robić zgłoszenie do sanepidu?
  • Czy w food trucku można robić naleśniki?
  • Czy w food trucku można robić gofry?
  • Czy food truck musi mieć dostęp do bieżącej wody?
  • Ile zlewów musi być w food trucku?
Ten wpis jest dla Ciebie jeśli chcesz otworzyć food trucka w którym będziesz sprzedawał i/lub przygotowywał żywność. Jest on odpowiedni między innymi dla food trucka, w którym sprzedawane są hot-dogi, burgery, zapiekanki, wege żywność, dania kuchni indyjskiej, tajskiej, dania typu kebab, sushi, pizza i wiele innych. Jeśli chcesz otworzyć food trucka tylko z lodami, to ten artykuł również jest dla Ciebie. Dodatkowo więcej informacji na temat punktów mobilnych z lodami (np. na gałki, z automatu, tajskimi) znajdziesz w odrębnym artykule – TUTAJ.

Wymagania sanepidu dla food trucka

  • W food trucku musisz mieć dostęp do wody ciepłej oraz zimnej. Jeśli punkt działa jako mobilny, to możesz podłączyć wodę z baniaków. Jeśli natomiast będziesz stał tylko w jednym miejscu, to jesteś traktowany jako tzw. punkt tymczasowy. Teoretycznie powinieneś mieć podłączenie do wody bieżącej (np. z wodociągów). Nie zawsze jednak masz taką możliwość. W tym wypadku nie pozostaje Ci nic innego, jak porozmawianie na ten temat z inspektorem. Z doświadczenia podpowiem, ze większość inspektorów podchodzi przychylnie i zgadza się na podłączenie wody z baniaków, jeśli stoisz w jednym miejscu. Niestety ostateczna decyzja należy do inspektora.
  • W food trucku musisz mieć umywalkę do mycia rąk. Umywalkę możesz wydzielić w jednej z komór zlewu (ale w takim wypadku umywalka powinna mieć odrębny kran). Liczba zlewów jest uzależniona od zakresu Twojej działalności. Prowadzisz samą sprzedaż? Wystarczy Ci jeden zlew i umywalka. Jeżeli jednak, kroisz/przygotowujesz lub odgrzewasz potrawy, to będziesz dodatkowo potrzebował dwóch zlewów i umywalki. Dodatkowo warto pomyśleć też o zamontowaniu pod zlewem kranika na pobieranie wody do wiadra na mopa. Jest to rozwiązane stosowane przez osoby, które stoją w takich miejscach w których nie mają dostępu do sanitariatów.
  • Obok umywalki musisz posiadać instrukcje do mycia i dezynfekcji rąk (znajdziesz ją w dokumentacji GHP, którą opracowujemy) oraz ręczniki papierowe jednorazowe, mydło i środek do dezynfekcji rąk.
  • Powierzchnie w food trucku (np. blaty, ściany, podłoga) powinny dać się łatwo zmyć i muszą być wykonane z materiałów nienasiąkliwych.
  • Szafki i blaty muszą być bez ostrych kantów (szafki nie powinny mieć ostrych zakończeń, ze względu na bezpieczeństwo pracownika).
  • Sprzęty w food trucku również muszą być łatwe do mycia. Dodatkowo musisz wiedzieć, że food truck nie musi być wyposażony w sprzęty i maszyny typowo gastronomiczne. Jeżeli z różnych powodów chcesz w food trucku wykorzystywać np. „domową” lodówkę, to możesz to zrobić. Ważne, żeby urządzenia spełniały swoją funkcję, działały prawidłowo i były przeznaczone do kontaktu z żywnością.
  • W food trucku musisz wydzielić szafkę dla pracowników. Może być to półka lub możesz też posiadać pokrowiec na odzież wierzchnią.
  • Pracownicy muszą mieć na przebranie ubrania. Mogą to być ich własne wygodne i czyste ciuchy lub mogą oni dostać odzież roboczą od właściciela. Nie ma narzucone jak ma wyglądać taka odzież. Decyduje o tym właściciel. Mogą to być fartuchy.
  • Pamiętaj również o wydzieleniu szafki na środki czystości. Najczęściej znajduje się ona pod zlewem.
  • Kosz na śmieci z przykrywką (najlepiej otwierany pedałem nożnym).
  • W lodówkach, zamrażarkach i innych urządzeniach chłodniczych musisz zamontować termometry.

Ważne rozporządzenie

W rozporządzeniu nr 852/2004, dokładniej w załączniku II, rozdziale III znajdziesz dobrze wypunktowane wymagania sanepidu dla food trucka. Nie są to jedyne przepisy, którym podlegają food trucki. Uważam jednak, że zapisy z rozporządzenia nr 852/2004 są dość przejrzyste i warto się z nimi zapoznać.

WYMAGANIA DOTYCZĄCE RUCHOMYCH I/LUB TYMCZASOWYCH POMIESZCZEŃ (JAK DUŻE NAMIOTY, STRAGANY, RUCHOME PUNKTY SPRZEDAŻY), POMIESZCZEŃ UŻYWANYCH GŁÓWNIE JAKO PRYWATNE DOMY MIESZKALNE, ALE GDZIE REGULARNIE PRZYGOTOWUJE SIĘ ŻYWNOŚĆ W CELU WPROWADZANIA DO OBROTU, I AUTOMATÓW ULICZNYCH

  1. Pomieszczenia i automaty uliczne, na tyle, na ile jest to rozsądnie praktykowane, będą tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości i dobrym stanie i kondycji technicznej, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia, w szczególności przez zwierzęta i szkodniki.
  2. W szczególności i w miarę potrzeby:
    1. muszą być dostępne odpowiednie urządzenia, aby utrzymać właściwą higienę personelu (włącznie ze sprzętem do higienicznego mycia i suszenia rąk, higienicznymi urządzeniami sanitarnymi i przebieralniami);
    2. powierzchnie w kontakcie z żywnością muszą być w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji. Będzie to wymagać stosowania gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych materiałów, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić właściwe organy, że inne użyte materiały są odpowiednie;
    3. należy zapewnić warunki do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji narzędzi do pracy i sprzętu;
    4. w przypadku gdy, jako część działań przedsiębiorstwa sektora spożywczego, czyszczone są środki spożywcze, należy ustanowi odpowiednie przepisy, aby dokonywać tego w sposób higieniczny;
    5. należy zapewnić odpowiednią ilość gorącej i/lub zimnej wody pitnej;
    6. należy zapewnić odpowiednie warunki i/lub udogodnienia dla higienicznego składowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów (zarówno płynnych, jak i stałych);
    7. należy zapewnić odpowiednie udogodnienia i/lub warunki dla utrzymywania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności;
    8. środki spożywcze muszą być tak umieszczone, aby unikać, na tyle, na ile jest to rozsądnie praktykowane, ryzyka zanieczyszczenia.

Jakie dokumenty przygotować na odbiór food trucka przez Sanepid?

  • Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (dawniej nazywano to książeczką sanepidowską – więcej na ten temat poczytasz TUTAJ
  • Wynik badania wody. Będą konieczne przede wszystkim jeśli napełniasz wodę do baniaka – wodą z wodociągów lub ujęcia głębinowego lub kiedy jesteś podłączony do wody wodociągowej. UWAGA! Z doświadczenia napiszę, że są wyjątki, niektóre inspekcje mogą wymagać, żebyś wykonał badanie nawet jeśli używasz wody z baniaków konfekcjonowanych. Na szczęście to dotyczy tylko pojedynczych przypadków.
  • Umowę na wywóz śmieci lub obiór zużytego oleju (jeśli będziesz go używał).
  • Umowę z restauracją (opcjonalnie) – jeśli zadeklarujesz, że w restauracji przygotowujesz jakieś półprodukty np. obierasz warzywa i owoce. Zasadniczo w food trucku nie można wykonywać obróbki wstępnej owoców lub warzyw (szczególnie okopowych). Od reguły są jednak wyjątki. Jeśli wybierzesz rozwiązanie na podpisanie umowy z restauracją wtedy zazwyczaj będziesz potrzebował umowy na transport z restauracji do food trucka z firmą, która takie usługi wykonuje.
  • Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) – możesz zamówić ją u nas lub skorzystać z naszego kreatora indywidualnej dokumentacji dostępnego TUTAJ.
  • Dokumentacja HACCP food truck  – możesz zamówić ją u nas lub skorzystać z naszego kreatora indywidualnej dokumentacji dostępnego TUTAJ..
  • Wykaz składników i alergeny w żywności – O alergenach piszę TUTAJ. Składniki alergenne są obowiązkowe i niestety można za to dostać kary. Czasami może się zdarzyć, że przy odbiorze nikt Ci o tym nie powie, ale przy rutynowej kontroli już tak. Przygotowałam dla Ciebie również ebook na ten temat, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez opracowanie wykazu składników z alergenami. Znajdziesz go TUTAJ.

Najczęściej zadawane pytania

Czy muszę mieć księgę GHP/GMP dla food trucka?

Tak, jest to tzw. minimum sanitarne. Jest to podstawa do dalszego wdrożenia HACCP. W tej części znajdziesz procedury, instrukcje, karty i rejestry (np. kartę pomiaru temperatur w urządzeniach chłodniczych). Dokumenty dostaniesz u nas na stronie TUTAJ

Czy muszę mieć księgę HACCP dla food trucka?

I tak i nie. Musisz mieć przede wszystkim księgę GHP/GMP o której pisałam powyżej. Natomiast księga HACCP, to drugi element i jest on mniej praktyczny w wypadku gastronomii mobilnych. Teoretycznie musisz go mieć, a w praktyce za zgodą inspektora, możesz go nie przygotowywać – musisz wtedy z nim porozmawiać. W razie potrzeby te dokumenty również znajdziesz u nas TUTAJ

Jaki wniosek złożyć do sanepidu?

Jeśli odbierasz food trucka po raz pierwszy, to do sanepidu składasz wniosek: Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Po złożeniu wniosku inspektor, który zostanie przydzielony do sprawy skontaktuje się z Tobą i umówi się na odbiór.

Gdzie składam wniosek do sanepidu?

Jeśli działasz jako mobilny punkt gastronomiczny, to wniosek składasz w miejscu, gdzie znajduje się siedziba Twojej działalności gospodarczej. Przykład: Siedzibę działalności gospodarczej masz zarejestrowaną w Krakowie, food truck będzie stał głównie w Warszawie i okolicach. Wniosek składasz w Krakowie, w Krakowie będziesz miał też odbiór. Sporadycznie w wyjątkowych sytuacjach, można dogadać się z inspekcją inaczej.

Przejmuję food truck z odbiorem sanepidu, czy muszę ponownie robić zgłoszenie?

Tak! Niezgłoszenie tego faktu w sanepidzie, to jeden z częstszych błędów, które obserwuję. Jeśli odkupiłeś food truck z odbiorem sanepidu lub go wypożyczasz, to i tak musisz ponownie dokonać zgłoszenia. Dodatkowo może okazać się, że konieczne będzie zrobienie ponownego odbioru. Na pewno ponownego odbioru nie unikniesz jeśli zmieniasz zakres działalności (np. wcześniej food truck był z lodami, obecnie będzie z goframi).

Czy mogę w food trucku robić ciasto do naleśników lub ciasto do gofrów?

Nie możesz przygotowywać ciasta naleśnikowego lub do gofrów w food trucku, szczególnie jeśli do przygotowania chciałbyś używać świeże jaja. Możesz natomiast używać ciasto już gotowe lub często (chociaż też nie zawsze) inspekcje pozwalają na przygotowywanie ciasta do naleśników z mieszanki w proszku. Na rynku są firmy, które oferują gotowe ciasta do naleśników/gofrów. Innym rozwiązaniem jest robienie ciasta samemu. Ale nie w food trucku, a w innym punkcie. Część z Was jeśli ma taką możliwość ciasto robi we własnym punkcie stacjonarnym. Punkt oczywiście musi mieć odbiór SANEPIDU i musi być przystosowany do robienia ciasta. Można też podnająć lokal z odbiorem SANEPIDU, np. na godziny i w czasie wynajmu przygotowywać ciasto do przygotowywania naleśników, gofrów. Decydując się na rozwiązanie przygotowania ciasta do gofrów lub naleśników w innym punkcie musisz pamiętać o zapewnieniu odpowiednich warunków transportu. Najlepiej jeśli masz auto z chłodnią lub wynajmujesz firmę, która dostarcza Ci ciasto do food trucka. Musisz to wszystko opisać w księdze GHP i GMP oraz HACCP. Czy kuchnia z którą ewentualnie podpisz umowę na wynajem też będzie miała kontrolę SANEPIDU? Osobiście rzadko spotykam się z takimi sytuacjami.

Czy mogę robić bitą śmietanę w food trucku?

Niestety, najlepiej będzie kupować bitą śmietanę w areozolu. Można spróbować też przekonać do siebie inspekcje opisując to dobrze w księdze GHP/GMP. Wtedy skontaktuj się z nami.

Czy mogę w food trucku używać świeżych owoców lub warzyw?

Czy mogę w food trucku używać jaj?

Nie, w food trucku nie można używać świeżych jaj. Możesz zastąpić je pasteryzowanymi masami jajecznymi lub jajami w proszku.

Chciałem robić bubble waffles z lodami w food trucku – czy mogę przygotowywać lody w food truck sam?

Nie możemy produkować lodów w food trucku. Możesz to robić podobnie jak w przypadku ciasta naleśnikowego lub do gofrów w innym punkcie dostosowanym do tego typu wyrobów lub kupować gotowe lody od dostawców zewnętrznych.

Jak my możemy pomóc?

Zajmujemy się opracowaniem indywidualnych dokumentacji GHP/GMP oraz ksiąg HACCP dla food trucka. Przygotowując je u nas, spełnisz wymagania sanepidu dla food trucka. Dokumenty opracowywane przez nas są przygotowywane indywidualnie. Dokumenty możesz zamówić korzystając z naszego kreatora dokumentacji – TUTAJ lub kontaktując się z nami mailowo.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *