GHP dla sklepu

GHP dla sklepu spożywczego czyli wymagania sanepidu w sklepie

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

GHP dla sklepu to jeden z tych dokumentów, który musisz przygotować dla SANEPIDu, kiedy czeka Cię odbiór.

Dla kogo jest to artykuł?

Artykuł dotyczy sklepów stacjonarnych, takich jak:

  • spożywcze
  • spożywczo-przemysłowe
  • monopolowe
  • warzywniaki
  • specjalistyczny (np. mięsny, rybny, itp.)

Znajdziesz w nim informacje na temat dokonania zatwierdzenia i wpisu sklepu w sanepidzie oraz o wymaganiach sanepidu w sklepach.
UWAGA! W artykule nie znajdziesz informacji na temat sklepu internetowego, jeśli jesteś zainteresowany tym tematem odsyłam Cię do innych treści na naszym blogu, które skupiają się tylko i wyłącznie wokół tego tematu. LINK 1 LINK 2

Wymagania sanepidu w sklepie z żywnością

Jeśli jesteś na etapie szukania lokalu to zapoznaj się z naszymi wskazówkami:

Zwróć uwagę na wysokość lokalu.
Wysokość pomieszczeń powinna wynosić minimum 3 metry. Jeśli jest niższa, ale niższa niż 2,5m to jest duża szansa, że taki lokal też będzie odpowiedni. Najczęściej w takim wypadku należy zgłosić się do WSSE czyli Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i złożyć pismo o odstępstwo (głównie wymagane jest to w sytuacjach jeśli zatrudniasz pracowników).

Wentylacja.
Musi być w każdym pomieszczeniu. W toalecie musi być wentylacja mechaniczna.

Droga czysta i brudna nie mogą się krzyżować.
Najlepiej jeśli do sklepu będą prowadziłyby dwa wejścia. Jedno dla klientów, drugie dla dostaw i personelu. Jeśli drzwi są tylko jedne to zazwyczaj musisz zastosować rozdzielność czasową, czyli dostawy muszą odbywać się w godzinach poza otwarciem sklepu. Dodatkowo jeśli otwierasz sklep, gdzie obok żywności w ofercie będziesz miał produkty nieżywnościowe, np. przemysłowe to ważne, żeby produkty przemysłowe nie leżały razem z żywnością. Artykuły zapakowane w opakowania jednostkowe mogą leżeć obok siebie, jednak warto jest przeznaczyć osobne regały na chemię (i inne artykuły nieżywnościowe), a osobne na żywność.

W sklepie musi też zostać wydzielona toaleta dla personelu
Toaleta nie powinna wychodzić bezpośrednio na pomieszczenia, w których znajduje się żywność, np. salę sprzedażową. Musi zostać wydzielony co najmniej przedsionek, pomiędzy ustępem a na przykład salą sprzedaży. W przedsionku musi być umywalka.

Musisz mieć podłączenie do wody – ciepłej i zimnej.
Po co Ci dostęp do wody? Musisz pamiętać, że woda służy do zachowania higieny pomieszczeń oraz osobistej. Na przykład musisz umyć wózki, koszyki, mieć gdzie napełnić wiaderko do mopa, czy pobrać wodę do mycia regałów. Dodatkowo jeśli masz obok samej spożywki w opakowaniach jednostkowych, artykuły spożywcze na wagę i do krojenia np. wędliny, sery, to potrzebujesz osobnego zlewu i osobnej umywalki. Jeden zlew nie wystarczy. Dlaczego? Bo w umywalce możesz myć tylko i wyłącznie ręce, nie możesz umyć w niej deski do krojenia czy noży. Dodatkowo nie można myć sprzętu do czyszczenia, razem z tym drobnym np. noży do krojenia.

Powierzchnie łatwe do zachowania higieny.
W sklepie powinieneś mieć łatwe do czyszczenia powierzchnie – drzwi, podłogi, blaty, regały, ściany. Powinny być one łatwo zmywalne, wykonane z nietoksycznych materiałów oraz nienasiąkliwe.

Inne ważne aspekty, które wymaga sanepid w sklepie:

Lodówki, zamrażarki, chłodnie i inne urządzenia chłodnicze – jeśli je posiadasz to musisz zadbać o wyposażenie ich w termometr.

Wózki lub koszyki – jeśli masz sklep samoobsługowy, gdzie klienci będą mieli możliwość korzystania z wózków lub koszyków, musisz mieć procedurę mycia i dezynfekcji koszyków lub wózków w sklepie z żywnością, określić ich częstotliwość itd. Oczywiście do mycia potrzebne są woda i zlew.

Dozownik na mydło do mycia rąk i na środki do dezynfekcji – środki do mycia i dezynfekcji używane w sklepie do zachowania higieny muszą być oddzielone od żywności, można przechowywać je w szafce.

Instrukcja do mycia i dezynfekcji rąk – instrukcja, czyli element Dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) musi być umieszczony w widocznym miejscu przy umywalce.

Transport zakupów – jeśli sam transportujesz zakupy to Twój samochód powinien mieć odbiór sanepidu, szczególnie jeśli dotyczy to produktów chłodniczych. Więcej na temat zatwierdzenie środka transportu przez Inspekcję Sanitarną przeczytasz tutaj.

Jakie etapy trzeba przejść, żeby dostać zgodę sanepidu?

Krok 1. Składasz wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis zakładu do sanepidu
Krok 2. Czekasz na wyznaczenie przez Sanepid terminu na odbiór
Krok 3. Odwiedziny Inspekcji na których jest odbiór
Krok 4. Wydanie decyzji przez Inspekcję Sanitarną

Wniosek do sanepidu dla sklepu spożywczego:

Do Inspekcji Sanitarnej składasz wniosek o zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Możesz pobrać go ze strony Powiatowej Stacji Sanitarnej właściwej ze względu na adres sklepu. Znajdziesz go na przykład tutaj: LINK.

Fakty o wniosku:

  1. Złożenie wniosku jest darmowe.
  2. Wniosek możesz złożyć osobiście, listownie lub przez ePuap. Aktualizacja: W związku z pandemią koronowirusa niektóre Inspekcje nie przyjmują wniosków osobiście, niektóre też dodały możliwość wysyłania wniosków mailem. Informacje powinieneś znaleźć na stronie właściwego dla Ciebie Powiatowej Inspekcji Sanitarnej.
  3. Wniosek składasz do Powiatowej Inspekcji Sanitarnej, która jest dla Ciebie właściwa ze względu na adres sklepu.
  4. Wniosek jest krótki i nie musisz się w nim rozpisywać (po to masz tylko po 3-4 linijki). Na podstawie wniosku inspektor nie wyda decyzji, tylko kwalifikują Cię do odpowiedniej osoby/osób, które przyjdą do Ciebie na odbiór.
  5. Złożenie wniosku nie jest równoznaczne z tym, że możesz działać.
  6. Od daty wpłynięcia wniosku Inspekcja ma 14 dni roboczych na kontakt w Tobą i umówienie się na odbiór.
  7. Najpierw składasz wniosek, po to żeby później mieć zatwierdzenie (odbiór).

Jak wygląda odbiór lokalu w sklepie spożywczym?

Przed odbiorem przygotuj dokumenty:

Jeśli wynajmujesz lokal warto przygotować umowę najmu lokalu, jeśli lokal jest Twoją własnością to akt własności.

Wyniki badań wody – można okazać wyniki robione pod kątem mikrobiologicznym oraz fizykochemicznym. Te pierwsze zawsze są obowiązkowe, jeśli chodzi o badania fizykochemiczne to często nie są one wymagane. Więcej na temat wody przeczytasz tutaj.

Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych – to coś podobnego do książeczki sanepidowskiej (ale jej już nie ma). Wiem, że wielu z Was posiada „starą książeczką” i lekarz medycyny pracy dalej potrafi się w niej podpisać lub sanepid (nie każdy) to akceptuje. Więcej na ten temat jest opisane tutaj.

Umowę na wywóz śmieci

Protokoły z DDD – opcjonalnie. Nie ma wymagań, że musisz mieć firmę, która zajmie się szkodnikami. Jeśli nie masz to musisz to odnotować w księdze GHP-GMP. Dokładniej opis w dokumentach zawiera: co robisz, żeby szkodniki się nie pojawiły. np. masz lampy UV, żywołapki, itd.

Protokoły z drożności wentylacji – może wykonać je kominiarz.

Dokumentację GHP-GMP (zawsze potrzebna) – są to Dobre Praktyki Higieniczne i Produkcyjne, czyli wszystkie procedury i instrukcje oraz zapisy i karty kontroli. W ich skład wchodzą m.in.: procedura zaopatrzenia w wodę, higieny osobistej, usuwania odpadów i ścieków, procedura przyjęcia dostaw.

Księga HACCP (nie zawsze jest wymagana) – pamiętaj, że w skład całego systemu HACCP wchodzi w skład GHP/GMP i księga HACCP. Mając GHP i GMP masz pierwszy element, który w przypadkach sklepu często wystarcza i zastępuje w pełni księgę HACCP (potocznie „analizę zagrożeń, krytyczne punkty kontrolne – CCP”). Nie ma jednego schematu, który pozwoli Ci określić czy będziesz potrzebował księgi HACCP. Jest to wypadkowa wielu czynników, która zależy m.in.: od asortymentu, pomieszczeń, sanepidu, zakresu działalności, odstępstw.

Jak wygląda odbiór sanepidu?

Na samym odbiorze Inspekcja przejdzie po sklepie. W sklepie sprawdzane są głównie takie rzeczy jak:

  • Rozkład pomieszczeń
  • Czy jest ciepła i zimna woda
  • Czy w toalecie ubikacja się spłukuje
  • Czy masz dostęp do ujęcia wody, z którego będziesz mógł pobrać wodę do mycia i dezynfekcji, np. napełnić wiaderko do mopa
  • Czy masz umywalkę do mycia rąk

UWAGA! Jeśli kroisz wędliny, pieczywo, ciasta lub inny rodzaj żywności, czyli fizycznie musisz dotknąć odpakowanej żywności, żeby wydać ją dla klienta, to musisz w tym miejscu mieć umywalkę do mycia rąk oraz zlew do umycia np. deski do krojenia, noża. W umywalce myje się tylko ręce.

  • Czy masz środek do mycia i dezynfekcji rąk przy umywalce
  • Czy masz środki do mycia i dezynfekcji powierzchni
  • Czy masz ręczniki jednorazowe
  • Czy blaty/regały są łatwe do mycia i czyszczenia, czy nie mają zadrapań, dziur
  • Na odbiorze będziesz też poproszony o przedstawienie wyżej wymienionych dokumentów

Co zrobić jeśli coś będzie na odbiorze nie tak?

Wszystko zależy od tego ile nieprawidłowości wykazał odbiór i jakiego rzędu były to uchybienia. Najczęściej jeśli był to na przykład brak jakiś dokumentów dostajesz zatwierdzenie warunkowe lub wyznaczony zostaje konkretny czas do którego masz dostarczyć braki.

Poniżej opiszę Ci parę przykładów, które spotkały moich klientów:

Zlew dwukomorowy, jedna komora przeznaczona do mycia rąk, druga do mycia desek/noży. Inspektor nie wyraził zgody na jeden kran. Klient jeszcze tego samego dnia domontował drugi kran i przesłał zdjęcia gotowych umywalek inspektorowi – dostał zgodę, decyzja miała być wypisana pozytywnie. Mógł już działać, ale na decyzję oficjalną musiał poczekać.

Inna osoba nie posiadała dokumentacji HACCP dostała zatwierdzenie warunkowe na 3 miesiące, po tym czasie czekała ją wizyta Inspekcji, gdzie skontrolowano czy system HACCP został opracowany, ale i wdrożony.

Ile czasu trwa cały proces zatwierdzenia i uzyskania wpisu w Inspekcji Sanitarnej?

Czas odbioru jest różny. Poniżej przedstawię Ci maksymalny czas jaki może zająć procedura rejestracji:

  1. Najpierw składasz wniosek, po jego otrzymaniu inspekcja ma 14 dni roboczych na kontakt z Tobą i wyznaczenie spotkania.
  2. Następnie masz wyznaczony termin odbioru, na odbiorze spisywany jest protokół. Po odbiorze Inspektor ma 14 dni na wydanie decyzji. Decyzja pozwala Ci działać.

Teraz uwaga! Bardzo często jeśli wszystko było w porządku na odbiorze dostajesz zgodę na działanie i możesz działać już od tego dnia, ale na oficjalną decyzję musisz poczekać. Na odbiorze Inspektor informuje Cię, czy możesz już działać czy nie. Zdarza się (chociaż ekstremalnie rzadko), że inspektor nic nie powie i trzyma Cię w niepewności i musisz poczekać na decyzję w której będzie jasno napisane Tak lub Nie.

Co kontroluje sanepid w sklepie z żywnością podczas rutynowej kontroli?

Może skontrolować wszystko. Najczęściej sprawdzane są:

Kontrola i zapis temperatur z urządzeń chłodniczych – prowadzicie ją jako karta kontroli temperatur w lodówce lub zamrażarce lub po prostu w zeszytach rysując tabelkę do pomiaru temperatur.

Czy są szkodniki – najczęściej problem to mole spożywcze w produktach lub muszki latające przy owocach.

Czy jest czysto – pamiętaj, aby zachować czystość zgodnie z dokumentacją GHP.

Czy wśród warzyw i owoców są jakieś zgniłe owoce lub warzywa

Czy daty ważności produktów są aktualne

Czy w lodówkach są produkty świeże – czy, np. w lodówce na zapleczu, obok produktów świeżych o dobrej dacie nie przechowujesz tych popsutych o złej dacie, a co gorsza spleśniałych (np. przechowujesz zwrot do dostawcy, jest to ser, który spleśniał przed terminem) – tak nie można!

Jeśli masz wędliny, kiełbasy i inne produkty na wagę – to czy znasz ich terminy ważności, czy masz od nich pozostawione etykiety, jeśli je otworzyłeś z opakowań zwrotnych.

Gdzie przechowujesz popsute produkty

Najczęściej zadawane pytania:

Czy po złożeniu wniosku do sanepidu już mogę działać?

Nie! Po złożeniu wniosku czeka Cię zatwierdzenie, czyli odbiór. Inspektor odwiedzi Twój sklep, sprawdzi, czy jest urządzony zgodnie z wymaganiami oraz czy masz wszystkie niezbędne dokumenty. Później Inspektor wyda decyzję. Możesz dostać decyzję odmowną – kiedy nie spełniłeś wymagań, decyzję warunkowego zatwierdzenia – kiedy były jakieś drobne uchybienia np. nie miałeś dokumentacji GHP/GMP lub decyzję pozytywną, na podstawie, której możesz już działać.

Czy mogę mieć wysokość w sklepie spożywczo-przemysłowym niższą niż 3 metry?

Tak, minimum 2,5 metry. Czasami niższa wysokość niż 3 metry wiąże się z napisaniem pisma o odstępstwa do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Czy sklep może być w piwnicy?

Tak. Jednak jeśli zatrudniasz pracowników i nie masz dostępu do światła dziennego wiąże się to ze skróceniem czasu pracy.

Czy mogę mieć jedno wejście do lokalu?

Tak. Jednak wtedy warto zadbać o to, żeby dostawy były przed otwarciem sklepu lub po zamknięciu. Nie w trakcie otwarcia.

Czy mogę nie mieć umywalki / zlewu w sklepie?

W sklepie stacjonarnym z żywnością wymagane jest posiadanie umywalki do mycia rąk. Zlew również przyda się chociażby do mycia i dezynfekcji blatów, regałów, podłogi, itd. Umywalka to nie zlew! W umywalce myjemy tylko ręce. Jeśli masz jeszcze wędliny do pokrojenia lub ciasta to dodatkowo należałoby mieć dodatkowy zlew do mycia noży, łopatek do nakładania, itd.

Czy muszę mieć toaletę dla personelu w sklepie?

Tak. Jednak jeśli jej nie masz to wtedy możesz podpisać umowę z pobliskim punktem, który ją posiada np. z salonem kosmetycznym, restauracją. Ale uwaga! Najlepiej, żeby przejście do pobliskiej toalety nie wiązało się z wyjściem na zewnątrz budynku.

Czy muszę mieć już towar na półkach?

Nie, towaru nie musi być na półkach. Nawet lepiej jak go nie ma, bo wtedy na starcie jest mniej rzeczy do skontrolowania.

Czy muszę mieć już lodówki?

Tak, lodówki muszą być już w sklepie. Muszą też mieć wyświetlacze temperatur i/lub termometry.

Czy sanepid zawsze daje mandat?

Nie, nie zawsze. Jeśli masz wszystko jak należy nie masz się czego obawiać.

Czy mogę używać wielorazowych ręczników do wycierania rąk?

Nie, nie można używać ręczników wielorazowego użytku. Dlaczego? Mogą być one siedliskiem bakterii i innych mikroorganizmów niewidocznych gołym okiem.

Czy sklep ogólnospożywczy ma więcej wymagań niż sklep z warzywami czy alkoholem?

Wymagania podstawowe są te same – dotyczące wysokości, umywalki, dostępu do wody ciepłej i zimnej. W zależności od asortymentu może zaistnieć dodatkowa potrzeb posiadania kolejne sprzęty, na przykład masz nabiał to potrzebujesz lodówki/chłodni, kroisz wędliny potrzebujesz krajalnicy. Tutaj dochodzi też dodatkowo temat zlewów.

GHP dla sklepu, czyli jak my możemy pomóc?

Możemy odpowiedzieć na Twoje pytania i wątpliwości. Przygotowujemy również dokumentację GHP/GMP (Dobre Praktyki Higieniczne/Produkcyjne potocznie nazywane „minimum sanitarnym”, czy „mały HACCP”) oraz księgi HACCP. Możesz skorzystać również z naszego kreatora indywidualnej dokumentacji. Po udzieleniu odpowiedzi na parę pytań kreatora, dostosowana dokumentacja generuje się automatycznie i pojawia się na Twoim komputerze – link do kreatora. W każdym wypadku opracowanej przez nas dokumentacji masz nasze wsparcie.
Podziel się z nami swoim doświadczeniem w komentarzu lub zadaj nam pytanie. Możesz też napisać do nas na biuro@wspomagamy.pl lub zadzwonić pod: 781-239-930.

Komentarze

  • beata

    Mam Sklep od 8 lat i nic takiego nie jest wymagane….. wymagane jest to jeśli bym ubiegała się o koncesję na alkohol . Tak więc zarejestrowałam działalność w gminie i wszystko. Nie jestem na liście zakładów pod kontrolą sanepid.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Podstawą prawną do wprowadzenia GMP i GHP jest rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE z 2004 r. z późn. zm.), ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594). Robimy wiele takich dokumentacji dla osób, od których wymaga tego SANEPID i/lub same tego chcą. Prosimy o zadzwonienie do lokalnej jednostki SANEPID-u z zapytaniem, czy Pani biznes jest z tego zwolniony. Czy my dobrze rozumiemy, że ma Pani sklep ogólnospożywczy i nie robi w nim m.in. pomiaru temperatur w lodówkach, nie posiada Pani żadnych instrukcji w lokalu, itd.?

      Odpowiedz
  • jarko

    Też uważam za jadinterpretację przepisów prze proeadzących bloga, proponowałbym zweryfikować wiedzę np w obowiązku badań wody i hacapu zakresu dokumentu

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dziwne, współpracujemy z Państwową Inspekcją Sanitarną i nie mamy problemu, o którym Pan pisze. Czy może Pan wskazać dokładnie, który przepis ma Pan na myśli? Rozumiemy, że co jednostka SANEPID-u, to może być inna interpretacja 😉

      Odpowiedz
  • Bartek

    Czy zmywak na sklepie musi miec kafelki i czy wystarczy np 1m kwadratowy do okola. Nie mowie o umywalce ktora jest w osobnym miejscu i sluzy tylko do mycia rak

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w koło zmywaka muszą być powierzchnie łatwe do mycia i nienasiąkliwe. Czy chodzi Panu o wysokość jednego metra i szerokość jednego metra?
      Pozdrawiamy

      Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w koło zmywaka muszą być powierzchnie łatwe do mycia i nienasiąkliwe. Czy chodzi Panu o wysokość jednego metra i szerokość jednego metra?
      Pozdrawiamy

      Odpowiedz
  • Iza

    Witam czy podczas odbioru sklepu przez sanepid sklep powinien być zatowarowany czy też nie ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w sklepie nie musi być jeszcze towaru. Jeśli jednak już by był to proszę pamiętać, że od dnia zatowarowania powinna Pani postępować zgodnie z instrukcjami GHP/GMP, więc jeśli ma Pani np. kartę kontroli temperatur w urządzeniach chłodniczych to powinna być ona prowadzona od momentu kiedy mamy towar w lodówce, a nie dopiero po odbiorze sanepidu.

      Odpowiedz
  • Anna

    Witam. Gdzie znajdę szczegółowe informacje dot. Przepisów??

    Odpowiedz
  • Marta

    Czy na sklepie musi być umywalka czy wystarczy jedna w toalecie?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zależy od asortymentu. Jeśli będzie sprzedawane np. wędliny na wagę to obok nich też powinna być umywalka i zlew (do mycia krajalnicy, noża). Jeśli będą same produkty w opakowaniach jednostkowych (nie na wagę), to w WC powinna wystarczyć umywalka.

      Odpowiedz
  • Łukasz

    Witam! Chce otworzyć sklep lecz muszę przerobić wysokość pomieszczenia handlowego które teraz wynosi 230 cm, i tutaj moje pytanie do jakiej wysokości minimum muszę się podnieść? ponieważ jedni Pisza 250 minimum inni że 300

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      minimalna wysokość to 3,3 (wtedy nie trzeba pisać o żadne odstępstwa i zgody). Od wysokości niższych ale nie niższych niż 2,5m należy dostać zgodę Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Łukasz

    Wysokość 270 cm mogę uzyskać więcej raczej nie. Czy trudno uzyskać zgodę na taką wysokosc i jakie są warunki do spełnienia?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Od takiej wysokości dla sklepu łatwo o odstępstwo. Jeśli będą zatrudniani pracownicy trzeba napisać prośbę do WSSE 🙂
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Bartek

    Witam, Przeszedłem kontrolę wody z sanepidu, teraz chcę od odbiór lokal jest po remoncie, ale jeszcze nie umeblowany, to jest konieczne, żeby przejść odbiór z sanepidu ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak lokal w większości powinien być już umeblowany, przede wszystkim muszą być urządzenia chłodnicze i mroźnicze, sprzęty i urządzenia, które będą używane np. krajalnice 🙂
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Patryk

    Witam
    Planuje otworzyć kebaba i kurczaka czy mogę to połączyć z artykułami spożywczymi???

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Jeśli lokal na to pozwala to nie ma na ku temu przeciwwskazań 🙂

      Odpowiedz
  • Michal

    Dzień dobry. Chciałem otworzyć sklep „warzywniak”. Lokal który wybrałem na prowadzenie tej działalności ma własny węzeł sanitarny, bieżąca wodę, zapewnia dzienne światło, ale… nie ma osobnego wejścia dla dostaw. Czy jest to wymóg krytyczny? Czy można to w jakiś sposób „obejść”?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      Inspekcje często zgadzają się na to, żeby dostawy odbywały się przed otwarciem lub po zamknięciu punktu. Trzeba tylko otrzymać ich zgodę. Nie powinno być to jednak większym problemem.

      Odpowiedz
  • Martyba

    Witam, chce otworzyć sklep z warzywami i owocami. Lokal jest po remoncie, posiada WC i umywalkę wewnątrz. Czy sprzedając taki asortyment muszę mieć dodatkowa umywalkę na sklepie? Czy wymagane jest zaplecze, jeśli to tylko ja będę stać za lada?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      a czy produkty będą ważone? Potrzebne jest ujęcie wody z którego będzie można pobrać wodę do mycia powierzchni i sprzętu np. wagi. Prosimy o przesłanie większej ilości informacji i plan lokalu 🙂

      Odpowiedz
  • Wiola

    Dzień dobry,
    Chce otworzyć sklep z alkoholami, konkretnie wina jakościowe sprowadzane z winnic. Mamy wynajęty sklep i meblowany: lada i półki na wina. Zostały złożone dokumenty do sanepidu, dziś zadzwoniła Pani z sanepidu, że trzeba jeszcze inne dokumenty HACCP, Dobra praktyka higieniczna, badania wody. Nie mam pojęcia jak do tego się zabrać czy mogę prosić o jakieś wskazówki?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      proszę napisać do nas na priv. Zajmujemy się przygotowaniem takich dokumentacji.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Jonatam

    Dzień dobry, zamierzam otworzyć sklep z artykułami spożywczymi, w lokalu miałby sprzedawać mój brat, jednakże toaleta jest tak usytuowana, że trzeba wyjść na zewnątrz i z tego co się dowiadywałem w sanepidzje, nie dostanę zgody, czy można w jakiś sobsób to załatwić?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      można spróbować podpić projekt u rzeczoznawcy do spraw sanitarnohigienicznych, jeśli rzeczoznawca projekt podbije nie powinno być większych problemów.

      Odpowiedz
  • Sylwia

    Witam. Mam sklep spożywczy i jak do tej pory pracuje w nim ja i jedna dziewczyna. Same kobietki. W sklepie jest jedno WC. Czy chcąc zatrudnić mężczyznę muszę zapewnić oddzielne WC? Ostatnio doszła do mnie taka informacja.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      przy takiej ilości pracowników nie ma konieczności 🙂

      Odpowiedz
  • Ava

    Dzień dobry, mam pytanie dot. przechowywania wyrobów w ladach chłodniczych. Czy wyroby cukiernicze mogą leżeć obok nabiału np. sery. Albo nabiał z paczkowaną wędliną? Jeśli nie, czy mogą być tylko oddzielone szybą, czy musi być odrębna lodówka na każdy asortyment?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      wyroby cukiernicze powinny zostać oddzielone od nabiału. Wędliny paczkowane mogą być obok paczkowanego nabiału. Jeśli by były rozpakowane to najlepiej je przedzielić.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Justyna

    Witam,
    Czy posiadając jedna krajalnice na sklepie można kroić na niej wędlinę jak i ser ?
    Czy powinna być osobna krajalnica do sera ?
    W razie sanepidu boimy się o karę .

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      to wszystko powinno być ujęte w decyzji. Najlepiej ze względu bezpieczeństwa żywności mieć dwie osobne krajalnice.

      Odpowiedz
  • Justyna

    Witam . Mam jedna krajalnice na sklepie mogę na niej kroić ser i wędlinę ?

    Odpowiedz
  • Klientka

    W sklepie z wędlinami w Krakowskim kredensie byłam świadkiem przyjmowania od sprzedawczyni pojemnika na wędliny . Jedna z ekspedientek stwierdziła że to niedozwolone , jednak druga przyjęła ten pojemnik ! Która miała rację ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nie bardzo rozumiem. Komu sprzedawczyni dała ten pojemnik i w jakim celu?

      Odpowiedz
  • Małgorzata

    Dzień dobry. Prowadzę mały bar wegański, w którym sprzedaję również dania na wynos i inne produkty spożywcze w opakowaniach zamkniętych. Chcę zrobić remont lokalu (odświeżenie i zmiana wystroju). Czy potrzebuję jakichś nowych zezwoleń z Sanepidu?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zależy dokładnie jakiego rzędu są zmiany. W wielu przypadkach trzeba ponownie wezwać sanepid (jeśli zmiany są drobne to niekoniecznie). Przede wszystkim wszystko musi być zgodne z decyzją, którą Państwo mają oraz zakresem prowadzenia działalności na którą jest zgoda.

      Odpowiedz
  • Małgorzata

    Witam jestem po kontroli sanepidu i dostałam termin do 7 stycznia na poprawienie nieprawidłowości , czyli w sumie 1 dzień roboczy , nie licząc soboty i świąt. Czy to jest normalne

    Odpowiedz
  • Adriana

    Witam. Chcę otworzyć warzywniak. Rok temu w tym lokalu byl już tam warzywniak. Czy jako nowy właściciel muszę miec na tym lokalu odbiór sanepidu?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tak, musi Pan przejść odbiór. Składa Pan wniosek o wpis i zatwierdzenie do sanepidu.
      Czasami jest jeszcze możliwość zawnioskowania tylko o zmianę właściciela, ale dotyczy to lokali ciągle działających. Wtedy przede wszystkim nie mógłby Pan nic zmienić, wszystko musiałoby wyglądać tak samo jak u poprzedniego właściciela. Wniosek jest ten sam, wnosi Pan tylko o zmianę we wpisie.

      Odpowiedz
  • Edyta

    Dzień dobry wynajęłam lokal i mam zamiar tam otworzyć sklep spożywczy jednak najpierw muszę zrobić tam generalny remont czy muszę wcześniej poinformować o tym sanepid i dostać od nich jakieś wytyczne odnośnie tego remontu czy jeżeli wiem jak i gdzie co ma być to nie muszę mieć takiego pozwolenia i zapraszam ich później tylko na odbiór jak już będzie gotowy????

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      można zacząć remont wcześniej, ale proszę pamiętać, że remont trzeba zrobić zgodnie z przepisami. Jeśli wie Pani jak ma wyglądać lokal i nie ma Pani wątpliwości co do zgodności z przepisami to można lokal wyremontować i jak będzie wszystko gotowe wezwać sanepid. Jeśli jednak nie wie Pani jak powinien wyglądać lokal zgodnie z przepisami tutaj warto udać się do sanepidu lub skorzystać z pomocy projektantów technologicznych.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • KAMIL

    Witam, robię aktualnie małe przemeblowanie w sklepie spożywczym. Chciałbym zlikwidować umywalkę z sali sprzedaży sera i wędlin na wagę nie mam. Natomiast mam ciastka na wagę oraz warzywa, druga umywalkę mam na zapleczu w WC, pytanie brzmi czy mogę ta umywalkę z sali sprzedaży zlikwidować czy musi być, a może lepiej zadzwonić do lokalnego sanepidu i dowiedzieć się od pracowników? Dziękuje za odpowiedz.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      przede wszystkim trzeba zobaczyć co jest opisane w decyzji od sanepidu, taką zmianę w sanepidzie prawdopodobnie będzie trzeba zgłosić, jeśli mają Państwo wyszczególnione zlewy. Punkt wodny powinen być przy miejscu gdzie są krojone ciasta.
      W razie czego zapraszam na priv z planem lokalu zobaczymy dokładnie jak sprawa wygląda.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Marcin

    Witam. Chciałbym otworzyć sklep z piwem, z tym że piwo będzie nalewane z kegów bezpośrednio do butelek plastikowych poprzez specjalne krany. Piwo będzie na wynos, nie będzie możliwości picia na miejscu. Czy w takim przypadku obowiązują mnie takie same przepisy sanepidu jak przy otwarciu zwykłego sklepu z alkoholem?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Praktycznie takie same z tym, że przy miejscu do nalewania piwa musi być punkt wodny do umycia rąk i zlew (do umycia jakiś sprzętów).
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Aleks

    Witam. Patanie takie: chcę sprzedawać owoce morza na razie wyłącznie przez internet. Ja nie będę przechowywać żywności w lodówce, ponieważ nie wynajmuję jeszcze lokalu. A po prostu na podstawie złożonego zamówienia będe kupował towar i natychmiast wysyłał go do klienta. Owoce morza nie będą ważone, ale zapakowane lub w puszkach. Czy można pracować w ten sposób bez konieczności posiadania lokalu i bez problemów z sanepid? Dziękuje za odpowiedź

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      sprzedaż internetową również trzeba zgłosić do sanepidu (składając sam wniosek o wpis – bez zatwierdzenia) musi Pan gwarantować, że Pana produkty są bezpieczne, dodatkowo do Pana zadań należy dopilnowanie tego, żeby podmioty z usług, których Pan będzie korzystał były wpisane do rejestru sanepidu i miały zatwierdzenia. Jeśli dodatkowo Pan by odpowiadał za transport to musi Pan zgłosić swój środek transportu. Samochód przechodzi normalnie „odbiór” czyli w jego przypadku składa Pan wniosek o wpis i zatwierdzenie 🙂

      Odpowiedz
  • Dominika

    WITAM, chciałabym otworzyć sklep z produktami garmażeryjnymi, gotowe pierogi krokiety kotlety itp. oraz produkty typu Oleje zimntłoczone, miody soki – eko produkty. mam kilka pytań
    1. sprzedając produkty na wage lub sztuki co z etykietami ważności? produkty bede miała dostarczane co 3 dni od dostawców czy wystarczy własna etykieta do przechowywania produktów z data produkcji i uznana data ważności np 3 dni?
    2. sklep bedzie znajdował sie w pawilonie//kontenerze z płyty warstwowej stale nie zwiazanym z gruntem czy zlewozmywak na baniaki z ciepła, zimna i baniakiem do odprowadzania brudnej wody ( typowe dla food tracków) zostanie przyjęty przez sanepid?
    3. pawilon bedzie stał w odległości ok 400 m od mojego mieszkania. nie bede miała toalety w pawilonie czy mogę jakoś zaznaczyć ze bede korzystała z domowej?
    4. jeśli bede chciała wprowadzić sprzedaż lodów gałkowych potrzebuje oddzielnego zlewu? czy wystarczy komora przeznaczona w głównym zlewozmywaku?

    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      odpowiadam na pytania:
      1. Datę ważności nadaje producent, on musi udostępnić Pani takie informacje, nie może wymyślać ich Pani sama. Informacje bierze Pani od producenta. Producent musi dostarczyć też pełen wykaz składników i alergenów. A klient ma prawo się o wszystko zapytać.
      2. Niestety za mało informacji, my też nie jesteśmy projektantami technologicznymi, można ewentualnie do nas zadzwonić może coś podpowiemy.
      3. Jest za daleko, inspekcja może nie wyrazić zgody.
      4. Zależy. Musi mieć Pani co najmniej umywalkę (gdzie myje się tylko i wyłącznie ręce) i co najmniej jeden zlew do mycia sprzętu drobnego.

      Odpowiedz
  • Piotr

    Witam,
    Mam zamiar otworzyć mały sklepik z rybami tylko wędzonymi – czy będą obowiązywać przepisy jak dla każdego sklepu spożywczego. Co w przypadku gdy chciałbym sprzedawać ryby wędzone prze zemnie osobiście – oczywiście nie w lokalu tylko na zewnątrz. Z góry dziękuję za pomoc.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Jeśli jest sama sprzedaż ryb wędzonych to wymagania są takie same dla każdych sklepów. Ale jeśli będzie Pan produkował ryby wędzone wtedy dochodzi Panu produkcja – wymagania są większe, jest to bardzo obszerny temat. Można skontaktować się telefonicznie tak będzie szybciej 🙂

      Odpowiedz
  • Piotr

    Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Nie ma problemu.
      Pozdrawiamy!

      Odpowiedz
  • Basia

    Dzień Dobry .
    Chciałabym otworzyć sklep z warzywami i owocami a także napoje przyprawy już zapakowane u producenta . Także warzywa w sloikach puszkach .
    Mam wc z umywalka do mycia rak w jednym pomieszczeniu ale nie mam drugiej umywalki która pozwoliła by mi na mycie sprzętu do krojenia np selera, arbuza .
    Muszę ja mieć ?
    A następnie czy w takiej branży potrzebuje mieć HACCP i dobra praktykę ?
    Nadmienię ze sklep będę prowadziła tylko z synem

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak musi mieć Pani jeszcze jakiś zlew do mycia sprzętów drobnych. W umywalce do rąk nie można myć takich sprzętów.
      Dobra Praktyka jest wymagana zawsze, księga HACCP (II element) niekoniecznie, niestety zazwyczaj wynika to również z zaleceń sanepidu.
      W razie pytań jestem do dyspozycji.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Mariusz

    Dzień dobry, jak wysokie mogą być regały w sklepie spożywczym aby pracownik nie potrzebował dodatkowych szkoleń, sprzętu itp.? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  • Asia

    Prowadzę gospodarstwo rolne i mam zarejestrowany zakład produkcyjny jako MOL, chcę rozpocząć handel z samochodu chłodni, czy potrzebuję HACCP pod ten samochód jeśli mam przygotowane dokumenty w zakładzie. Będę sprzedawać tylko produkty zapakowane mięsa i wędliny. Czy odbiór sanepidu jest taki sam jak sklepu stacjonarnego??

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tak samochód ma normalnie odbiór. HACCP niekoniecznie będzie potrzeby, ale na pewno potrzebuje Pani GHP czyli Dobrych Praktyk Higienicznych, ostateczna decyzja co do księgi HACCP należy do sanepidu.

      Odpowiedz
  • Filip

    Czy jest obowiązek aby termometry monitorujące temperaturę w urządzeniach chłodniczych w sklepie spożywczym miały świadectwo wzorcowania?

    Odpowiedz
  • Mateusz

    Chcę otworzyć warzywniak ale jest problem z podłączeniem wody , mam pytanie czy Można zamontować umywalke z podajnikiem do której jest wlewana własna woda ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      to zależy, czy to punkt stacjonarny/tymczasowy czy mobilny. Jeśli woda byłaby wlewana „własna” czyli z wodociągu to musi zostać wykonane badanie tej wody. Punkty mobilne mogą mieć wodę z baniaka.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.