HACCP dla magazynu, magazyn Sanepid

GMP i GHP, księga HACCP dla magazynu, magazyn a Sanepid

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

GMP i GHP, księga HACCP dla magazynu. Wymagania sanepidu.

Dla kogo jest artykuł?

Artykuł jest dla osób, które myślą o rozpoczęciu magazynowania żywności, która w kolejnym kroku będzie sprzedawana dla klientów zewnętrznych. Opis dotyczy artykułów żywnościowych, które nie będą przepakowywane, a zamówienia będą jedynie kompletowane. O konfekcji przeczytasz w naszych innych artykułach. Artykuł o konfekcji żywności w lokalach stacjonarnych znajdziesz tutaj. O wymaganiach dla konfekcji w kuchni domowej poczytasz natomiast tutaj.
Jeśli magazynujesz lub planujesz magazynować taką żywność, ten artykuł jest dla Ciebie.

Co znajdziesz w artykule?

  • Jakie są wymagania dla magazynu względem sanepidu?
  • Jaki wniosek do sanepidu złożyć?
  • Jakie dokumenty skompletować na odbiór?

Wymagania dla magazynu, a sanepid

Wysokość pomieszczenia magazynowanego powinna wynosić minimum 2,5 metra, dla pracy stałej.

Pomieszczenia muszą mieć wentylacje, co najmniej grawitacyjną.

Dostęp do wody.
W magazynie musisz mieć dostęp do wody. Nie musi być on jednak bezpośrednio w pomieszczeniu magazynowym. Po co Ci woda? Woda jest Ci potrzebna do umycia i dezynfekcji rąk oraz do mycia powierzchni np. podłóg, regałów. Musisz mieć dostęp zarówno do ciepłej, jak i zimnej wody. Dodatkowo w magazynie powinna być osobna umywalka do mycia rąk, osobno zlew do pobierania wody do mycia i dezynfekcji powierzchni.

W przypadku pracy stałej w magazynie powinna być toaleta dla personelu, jeśli jej nie masz, możesz ją podnająć w sąsiednim sklepie czy innym obiekcie branży żywnościowej. O wymaganiach dotyczących toalet poczytasz więcej w tym artykule – link.

Powinieneś kontrolować obecność szkodników w magazynie. Nie ma obowiązku zatrudniania firmy, która zajmuje się ochroną przed szkodnikami – DDD. Jeśli jej nie zatrudniasz, wtedy należy odpowiednio opracować zapis w Dobrej Praktyce Higienicznej i Produkcyjnej (GHP/GMP).

Produkty magazynowane nie mogą stać bezpośrednio na ziemi. Zadbaj o doposażenie magazynu w regały, czy palety.

Regały powinny być czyste, nienasiąkliwe, bez obdrapań, gładkie, łatwe do mycia i czyszczenia.

Jeśli oprócz magazynowania żywności planujesz magazynować inne produkty np. chemię, niezbędne będzie rozdzielić produktów.
Produkty nie mogą stać obok siebie, najlepiej trzymać je w innych pomieszczeniach. Jeśli nie masz takiej możliwości wygospodarowania osobnego pomieszczenia, to podziel to jedno pomieszczenie na strefy. Możesz to zrobić, przeznaczając osobne regały na chemię, osobne na żywność.

W przypadku produktów wymagających warunków chłodniczych będziesz musiał zaopatrzyć się w chłodnię, lodówkę lub zamrażarkę.

Produkty na półkach powinny być rozmieszczone datami. Polecam stosować zasadę FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło). Kiedy wydajesz produkty klientom, powinny być one wydawane datami. Najpierw produkty starsze z krótszą datą ważności. Natomiast na półkach produkty świeższe (z dłuższymi datami ważności) powinno umieszczać się z tyłu. Unikniesz dzięki temu strat żywności przez przeterminowanie.

Zwracaj szczególną uwagę na daty ważności produktów, które z natury mają ją krótszą (np. nabiał).

Ciekawostka. Należy pamiętać, że wymagania sanepidu względem magazynu zależą od tego, jakie produkty chcemy magazynować i w jakich ilościach. W Warszawie popularnym rozwiązaniem jest magazynowanie żywności w magazynach Less Mess Storage lub Kangu Self Storage. Odbiór przez inspekcję takich punktów jest prosty i przyjemny, bo inspektorzy wiedzą, o co chodzi. W wypadku takich magazynów należy inspektorowi okazać:
– umowę najmu,
– dokumentację GHP,
– wyniki badań wody (zazwyczaj otrzymasz je od osób zarządzających magazynem),
– orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Od czego najlepiej zacząć?

  1. Znajdź magazyn.
  2. Jeśli jest on przystosowany zgodnie z wymaganiami sanepidu to złóż wniosek.
  3. Na podstawie wniosku przydzielony zostanie Ci inspektor.
  4. W kolejnym kroku czeka Cię odbiór.
  5. Na odbiorze inspektor sprawdzi magazyn, czy jest on zgodny z wymaganiami. Dodatkowo skontrolowana zostanie kompletność dokumentacji. Informacje o tym, jakie dokumenty przygotować dla sanepidu przeczytasz poniżej.
  6. Czekaj na decyzję, na podstawie której możesz zacząć działać. Czasami już na odbiorze inspektor daje Ci zielone światło i pozwala na rozpoczęcie działalności.

Uwaga! Jeśli korzystasz z usług magazynu już odebranego przez sanepid, nie zwalnia Cię to ze zgłoszenia się do sanepidu. Również musisz dopełnić formalności i złożyć wniosek.

Jaki wniosek złożyć, kiedy chce zgłosić magazyn do sanepidu?

Jeśli wynajmujesz punkt, który nie jest jeszcze odebrany przez sanepid i nie miał zatwierdzenia, do inspekcji musisz złożyć wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Gdzie składa się wniosek?

W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (nie wojewódzkiej!), która jest najbliżej miejsca magazynowego. Wniosek jest darmowy. Samo złożenie wniosku nie jest podstawą do tego, że możesz zacząć działać. Musisz poczekać na decyzję sanepidu.

Księga HACCP dla magazynu żywnościowego – czyli jakie dokumenty muszę przygotować na odbiór sanepidu?

umowa wynajmu magazynu.

orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników.

wyniki badań wody. Niektórzy inspektorzy dopuszczają, żeby nie wykonywać badań wody, warto dowiedzieć się u siebie w sanepidzie.

GHP magazyn – Dobra Praktyka Higieniczna dla magazynu. My zajmujemy się jej opracowanie. GHP dla magazynu to między innymi procedury i instrukcje ochrony przed szkodnikami, zaopatrzenia w wodę, higiena pomieszczeń, personelu, kierowców, dostawców, transportu, opis przebiegu dostaw oraz odbioru towaru.

HACCP dla magazynu – niektóre Inspekcje Sanitarne oprócz GHP/GMP chcą również księgę HACCP. Dokumentację również zamówisz u nas. Przygotowujemy ją indywidualnie.

Najczęściej zadawane pytania:

1. Czy mogę mieć magazyn w domu?

To zależy. Często przy magazynowaniu żywności w domu jesteś zmuszony zmienić użytkowanie lokalu. Wyjątkiem jest potraktowanie magazynu jako prywatny dom mieszkalny. Temat jest obszerny. Poświęcimy temu zagadnieniu osobny artykuł.

2. Czy muszę zgłaszać magazyn z żywnością hermetycznie zamykaną w opakowania jednostkowych?

Tak, każdy punkt, który wprowadza do obrotu żywność, musi zostać zgłoszony do sanepidu.

3. Korzystam z usług magazynu, który ma już odbiór sanepid. Czy ja też muszę się do niego zgłosić?

Tak, musisz złożyć wniosek w sanepidzie. Zazwyczaj odbiór w takim wypadku to formalność. Jeśli firma, która podnajmuje magazyn, świadczy dla Ciebie usługi operatora logistycznego, to wystarczy, że złożysz wniosek o sam wpis (bez zatwierdzenia) – czyli nie masz odbioru.

4. Czy muszę do sanepidu zgłosić magazyn suplementów?

Tak, musisz zgłosić taki punk w sanepidzie.

5. Czy prowadząc sklep internetowy i magazynując swoje produkty, muszę zgłosić magazyn w sanepidzie?

Tak, również musisz dokonać zgłoszenia w sanepidzie.

6. Czy wystarczy, jeśli w domu wydzielę szafkę do magazynowania żywności lub jakieś pomieszczenie do magazynowania żywności?

Nie, nie jest to rozwiązane poprawne i zgodne z przepisami. Chociaż jak od każdej reguły, są wyjątki. Niektórzy inspektorzy mogą pójść na rękę i przyzwolić na takie rozwiązanie. Jeśli zależy Ci na takim rozwiązaniu, to musisz porozmawiać z nimi. Innym rozwiązaniem jest prowadzenie działalności w kuchni domowej. Tak jak opisałam wyżej. Jest to temat obszerny i poświęcę mu osobny artykuł. Wymagania dla kuchni domowych są łagodniejsze, ale rozwiązanie to nie jest dla każdego.

W czym możemy pomóc?

Może się okazać, że będziesz miał jeszcze jakieś pytania. Zostaw nam komentarz lub skontaktuj się z nami prywatnie. My zajmujemy się bezpieczeństwem żywności, a co za tym idzie opracowujemy dokumentację GHP/GMP i HACCP dla magazynu. Dokumenty przygotowujemy w punkt, są one indywidualne. Każdy przypadek jest indywidualny i wymaga osobnego przeanalizowania. Pamiętaj, że wiele rzeczy da się obejść.

Zobacz więcej na ten temat na stronach naszego blogu.

Polub nas na Facebooku!

Komentarze

  • Aleksandra

    Dzień dobry, jestem zainteresowana państwa usługami. Mam działalność gospodarczą ( sprzedaje online na polskie, ue i uk) chciałabym poszerzyć działalność o sprzedaż żywności ( bez przepakowywania) nie mam pracowników i nie zamierzam mieć – jaki musze wynająć magazyn żeby móc legalnie sprzedawać? Drugie pytanie, kocham piec i chciałabym sprzedawać moje wyroby ( kuchnia domowa, na szczęście mam dwie – jedną mogę zamknąć całkowicie na potrzeby tworzenia) czy mogę piec np korpusy do makaroników i je sprzedawać w moim sklepie online? czy tylko mogę sprzedawac to indywidualnym klientom na zamówienie?

    Odpowiedz
  • Michał

    Dzień dobry,
    Chcę wynająć magazyn w less mess na potrzeby prowadzenia sprzedaży internetowej żywności pakowanej (bez konfekcjonowania). Czy jest określona minimalna powierzchnia magazynu którą powinienem wynająć aby przeszedł odbiór sanepidu?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nie ma określonej minimalnej powierzchni, wszystko zależy od potrzeb i ilości towaru.

      Odpowiedz
  • Joanna

    Dzień dobry. Proszę o odpowiedź na pytania :Co jaki czas należy wzorcować termometr wzorcowy, oraz czy higrometr umieszczony w mag. produktow suchych należy kalibrować jeżeli tak to co jaki czas? . Jeżeli chodzi o zapisy w HACCP mam tylko zapis że raz w rokunależy wzorcować używane termometry lub gdy wprowadzamy nowy termometrem wzorcowym. Dziękuję

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      należy wykonywać to zgodnie z zapisem w swojej dokumentacji. Audytorzy powinni ustalić te zapisy indywidualnie.

      Odpowiedz
  • Anna

    Dobry wieczór,
    Chcielibyśmy sprowadzać daktyle w pudełkach a później je pakować w mniejsze pudełka i sprzedawać detalicznie przez internet. Czy podlegamy również kontroli sanepidu? Wpis jest wymagany?

    Odpowiedz
  • Żaneta

    Dzień dobry. Czy są jakieś wymogi odnośnie wysokości do jakich trzeba układać płytki na ścianie w magazynie chłodniczym?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      my zajmujemy się bezpieczeństwem żywności, w tych kwestiach na pewno pomogą Pani projektanci technologiczni.

      Odpowiedz
  • Janek

    Dzień dobry, czyli chcąc otworzyć sklep internetowy z kawą pakowaną przed producenta nie ma praktycznie możliwości by biznes prowadzić w jednym pokoju mieszkania w bloku z uwagi na kwestie magazynu takie jak wentylacja itp.?

    Odpowiedz
  • Andrzej

    Witam serdecznie,
    Czy sprzedając suplementy diety przez internet i inną żywność pakowaną trwale mikrobiologicznie podlegam rejestracji, czy rejestracji i zatwierdzeniu przez SANEPID? W jaki sposób mogę magazynować produkty?

    Odpowiedz
  • Andrzej

    Dziękuję. Wszystko pięknie opisane, ale nie bardzo mogę znaleźć podstawę prawną wymagań Sanepidu. Wszędzie mowa o sprzedaży, a o magazynie ani słowa. Czy Sanepid ma jakieś wewnętrzne rozporządzenie dotyczące magazynowania i jak je można zdobyć? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w artykule jest o wymaganiach dla magazynu. Zachęcam do zapoznania się m.in. z rozporządzeniem 852/2004 oraz rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, czy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006r.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Szymon

    Dzień dobry,
    Czy rolę pomieszczenia do magazynowania / przepakowywania żywności może służyć specjalnie zmodyfikowany pod to kontener chłodniczy z przyległym pomieszczeniem dla pracowników oraz pomieszczeniem sanitarnym?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      jeśli zostanie przystosowany zgodnie z wymaganiami, to może 🙂

      Odpowiedz
  • Łukasz

    Dzień dobry, czy pomieszczenie do magazynowania żywności musi mieć co najmniej 2,5m jeśli jest to magazyn dla e-sklepu. Magazynowanie w innym pomieszczeniu, pakowanie w innym. Dodatkowo całość znajduje się w domu mieszkalnym. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tak, magazyn musi mieć wysokość 2,5 metra, ale bez problemu można się starać o odstępstwo w WSSE.

      Odpowiedz
  • KK

    Dzień Dobry,

    Czy do pomiaru wilgotności i temperatury konieczny jest profesjonalny, certyfikowany/kalibrowany termo higrometr, czy wystarczy prosta stacja pogodowa?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      to zależy czy u Pana w zakładzie jest potrzeba w ogóle mierzenia temperatur i wilgotności, czy będzie Pan to robił dla siebie. Zazwyczaj wynika to z analizy zagrożeń dokumentacji systemu HACCP. Sprzęt powinno się wzorcować.

      Odpowiedz
  • Krzysiek

    Mam jedno wejście do magazynu. Magazyn zamknięty. Czy wystarczy dać na ziemi oznaczenia typu linie i strzałki którędy ma wędrować towar po dostawie? Bo musi wyjść na załadunek tymi samymi drzwiami

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      trzeba zastosować rozdzielność czasową dostaw i wydawania towaru. Strzałki będą dodatkowo pomocne. Trzeba to też opisać to w procedurach GHP/GMP.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *