HACCP dla magazynu, magazyn Sanepid

GMP i GHP, księga HACCP dla magazynu, magazyn a Sanepid

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Kiedy Waszym pomysłem na biznes staje się sprzedaż produktów żywnościowych, suplementów czy produktów rolnych i będziecie chcieli posiadać magazyn na tego typu produkty to musicie pamiętać o załatwieniu spraw związanych z Sanepidem. Księga HACCP dla magazynu – czyli jakie wymogi trzeba spełnić, żeby móc w pełni cieszyć się prowadzeniem biznesu i nie zaprzątać sobie głowy Sanepidem?

Magazyn żywnościowy wymagania Sanepidu:

produkty magazynowane nie mogą stać bezpośrednio na ziemi – zadbaj o regały czy palety

regały powinny być czyste, bez obdrapań, gładkie, łatwozmywalne

jeśli oprócz magazynowania żywności planujecie magazynować inne produkty np. chemię – niezbędna będzie rozdzielność produktów.
Produkty nie mogą stać obok siebie, najlepiej trzymać je w innych pomieszczeniach

w magazynie również powinna być toaleta dla personelu, jeśli jej nie ma – możesz ją podnająć w sąsiednim sklepie czy restauracji

Artykuł związany: Toaleta w gastronomii – wymagania Sanepidu

produkty na półkach powinny być rozmieszczone datami, powinna być stosowana zasada FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło). Czyli kiedy wydajemy produkty klientom powinny być one wydawane datami – najpierw produkty starsze z krótszą datą ważności. Natomiast na półkach produkty świeższe (z dłuższymi datami ważności) powinno umieszczać się z tyłu. Unikniecie dzięki temu strat żywności przez przeterminowanie

pomieszczenia powinny być odpowiednio wentylowane

kontrolujcie obecność szkodników w magazynie lub jeśli chcecie skorzystajcie z firmy zajmującej się DDD

Artykuł związany:DDD w gastronomii

w przypadku produktów łatwopsujących się lub wymagających warunków chłodniczych warto zaopatrzyć się w chłodnię, lodówkę lub zamrażarkę

w magazynie musi być dostęp do wody zimnej i ciepłej

Zwracajcie szczególną uwagę na daty ważności produktów , które z natury mają krótką datę ważności! (np. nabiał)– dzięki temu będziecie budzić zaufanie klienta i zmniejszycie straty w żywności, które mogą być spowodowane przeterminowaniem

HACCP dla magazynu żywnościowego a Sanepid – czyli jakie dokumenty są potrzebne na odbiór?

umowa wynajmu magazynu

orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych dla pracowników

GHP magazyn – Dobra Praktyka Higieniczna dla magazynu – my zajmujemy się jej opracowanie. GHP dla magazynu to między innymi ochrona przed szkodnikami, zaopatrzenie w wodę, higiena pomieszczeń, personelu, kierowców, dostawców, transportu, opis przebiegu dostaw oraz odbioru towaru.

HACCP dla magazynu – niektóre Inspekcje Sanitarne oprócz GHP chcą księgę HACCP dla magazynu – ale bez obaw, na szczęście my się tym zajmujemy – po problemie

Należy pamiętać, że wymagania sanepidu względem magazynu zależą od tego jakie produkty chcemy magazynować i w jakich ilościach. W Warszawie popularnym rozwiązaniem jest magazynowanie żywności w magazynach Less Mess Storage lub Kangu Self Storage. Odbiór Inspekcji jest prosty i przyjemny bo Panie wiedzą o co chodzi i wymagają tylko GHP.

W przypadku innych pytań, napiszcie do nas. Każdy przypadek jest indywidualny i wymaga osobnego przeanalizowania, są rzeczy, które da się obejść.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.