Gofry w przyczepie gastronomicznejGofry w przyczepie gastronomicznej

Gofry w przyczepie gastronomicznej – wymagania sanepidu / GHP/GMP i księga HACCP

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Gofry w przyczepie gastronomicznej – wymagania sanepidu / GHP/GMP i księga HACCP

Pomimo tego, że sezon na food trucki, przyczepy gastronomiczne, riksze i inne formy gastronomii mobilnej można uznać za rozpoczęty to być może wśród Was są osoby, które o takim biznesie myślą. Być może chcecie otworzyć taki punkt za rok. Artykuł jest dla wszystkich, którzy myślą o sprzedaży gofrów w mobilnym punkcie gastronomicznym. Artykuł związany: HACCP dla bubble waffle a wymagania sanepidu? Jak otworzyć punkt sprzedający gofry bąbelkowe?

Gofry w przyczepie gastronomicznej – czy realna jest ich produkcja?

Jakie wymagania sanepid-u należy spełnić przy produkcji gofrów w przyczepie gastronomicznej?

  • Przede wszystkim produkcja ciasta do gofrów na bazie jaj nie jest  możliwa w przyczepie. Aby móc robić ciasto do gofrów w przyczepie musisz korzystać z mieszanek w proszku, które mieszasz z wodą i olejem. Zdarza się, że trafiają do nas osoby, które chcą korzystać z własnej receptury na gofry (w której są jaja). Czy jest to możliwe? Tak, ale nie w przyczepie. Wielokrotnie robiliśmy dokumentację HACCP dla gofrów w gastronomii mobilnej, które przygotowują ciasto w innych kuchniach i transportują je do przyczepy. Czyli wyjściem z tej sytuacji jest podnajmowanie kuchni z odbiorem sanepidu. Tam, przygotowujesz ciasto do gofrów, które później używasz w swojej przyczepie. UWAGA! Ważna jest kwestia transportu ciasta do gofrów do przyczepy. Należy zrobić wszystko, żeby nie przerwać łańcucha chłodniczego. Jeśli transport do przyczepy odbywa się własnym środkiem transportu to on też musi mieć odbiór. Możesz też wynająć firmę zewnętrzną do transportu (oczywiście z odbiorem). Jeśli nie zależy Ci tak bardzo na własnej recepturze to na rynku są firmy, które oferują sprzedaż już gotowych ciast (zazwyczaj piekarnie). Dostarczają Ci ciasto już gotowe do przyczepy.
  • Pamiętaj, że w przypadku sprzedaży gofrów musisz mieć w punkcie umywalkę do mycia rąk i zlew. Ważne jest też podłączenie do ciepłej i zimnej wody.  Jeśli jesteś mobilny to odpowiednia będzie woda z baniaka. Czasami Inspekcje z niektórych rejonów Polski upierają się nad wodą z wodociągów. Zazwyczaj taka sytuacja ma miejsce w Kielcach oraz w województwie podkarpackim (póki co). Jednak przygotowaliśmy HACCP w Kielcach i podkarpackim i poradziliśmy sobie z odpowiednim opisem i wyjaśnieniem sytuacji Inspektorom. Wszystkie sprzęty w przyczepie muszą być wykonanie z nietoksycznych materiałów, muszą być łatwo zmywalne. Dodatkowo bez ostrych zakończeń i kantów.
  • Jeśli stoisz w jednym miejscu to musisz zapewnić toaletę dla personelu – możesz albo wynająć toi toi lub najprościej – podpisz umowę z lokalem obok (np. sklepem). Dodatkowo musisz mieć miejsce na rzeczy dla pracowników, najlepiej jakąś szafkę. Wydziel też osobną szafkę na trzymanie środków czystości – nie możesz trzymać ich razem z żywnością.
  • Jeśli masz gofry to oprócz gofrownicy będziesz potrzebował lodówki na ciasto do gofrów. Pamiętaj, żeby nigdy nie magazynować surowców z wyrobami gotowymi. Dodatkowo w lodówkach powinny być termometry do pomiaru temperatury. W księdze GHP/GMP dla gofrów znajdziesz zapis, że powinieneś monitorować temperaturę w urządzeniach chłodniczych. Karta kontroli temperatur w urządzeniach chłodniczych też tam się znajdzie. Jeśli chcesz wzór takiej karty to napisz do nas.

Najczęściej zadawane pytania:

  • Czy mogę robić ciast do gofrów w przyczepie gastronomicznej / food trucku na bazie jaj? Tak jak pisaliśmy wyżej, w przyczepie nie można robić niczego z surowca. Nie przejdzie przygotowywanie ciasta na bazie jaj, nawet naświetlanych. Jest parę wyjść z tej sytuacji. Opisaliśmy je wyżej.
  • Ile zlewów muszę mieć w przyczepie gastronomicznej z goframi? Co najmniej jeden zlew. Najlepiej jeśli będzie on dwukomorowy. Zdarzają się sytuacje w której Inspekcja Sanitarna dopuszcza do sytuacji, że macie tylko jeden zlew dwukomorowy, a nie macie umywalki. Wtedy jedna komora jest do mycia rąk, druga do mycia sprzętu (pisaliśmy już o tym wcześniej). Jednak niestety nie jest to reguła, czasami trzeba zamontować osobną umywalkę lub należy zastosować osobne krany. Jeśli masz wątpliwości to lepiej dopytać w swoim sanepidzie przed dokonaniem remontu przyczepy. Możesz też skontaktować się z nami.
  • Czy wystarczy mi jeden zlew dwukomorowy w przyczepie? Odpowiedź patrz wyżej.
  • Czy mogę korzystać z toalety w domu? Zazwyczaj dostajecie na to zgodę od Inspekcji Sanitarnej – jednak czasami może dojść do sytuacji, że na początku Inspektorzy będą do tego sceptycznie nastawieni i mogą kręcić nosem. Dlatego w takim przypadku trzeba im wszystko dobrze opisać i wytłumaczyć co będziecie robić, żeby zachować 100% higienę.
  • Czy mogę jako dodatki do gofrów używać owoce i myć je w przyczepie? Powinny być one dostarczane już umyte i obrane. Możesz do tego celu podnająć kuchnie i robić tam owoce (lub warzywa – do gofrów wytrawnych) i przygotowywać ciasto – za jednym zamachem lub znaleźć dostawce takich owoców. Czasami Inspekcje Sanitarne dopuszczają mycie owoców w gastronomii mobilnej.
Artykuły związane: JAJA W FOOD TRUCKU A WYMAGANIA SANEPIDU TRANSPORT A SANEPID, DOKUMENTACJA DOBRYCH PRAKTYK HIGIENICZNYCH (GHP) I KSIĘGA HACCP DLA TRANSPORTU CIASTO NALEŚNIKOWE W FOOD TRUCKU

Gofry w przyczepie gastronomicznej – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór sanepidu?

  • Dokumentację dotyczącą firmy
  • Jeśli jesteś podpięty pod wodociągi to przygotuj wyniki badań wody, jeśli masz wodę z baniaków, ale ją napełniasz wodą np. z lokalu obok – to również musisz mieć badania wody. W innym przypadku używania wody z baniaków nie musisz posiadać wyników badań wody.
  • Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników czyli tzw. dawna książeczka sanepidowska
  • Umowę na wywóz śmieci i ścieków
  • GHP i GMP dla gofrów w przyczepie gastronomicznej lub innym punkcie mobilnym – zawiera wszystkie procedury i instrukcje oraz karty do rejestru np. temperatur w urządzeniach chłodniczych.
  • Księgę HACCP dla gofrów w przyczepie – zawiera schematy technologiczne przygotowania gofrów. Jeśli przygotowujesz je w innej kuchni to również trzeba to uwzględnić jak i transport – dlatego ważne, żeby dokumentacja była indywidualna! Taką dokumentację możesz wygenerować sam u nas przez kreator. Po dokonaniu zakupu odznaczasz odpowiedzi na pytania (5-10 minut) i generuje Ci się dokumentacja (bez naszego udziału) – całość zajmuje ok. 10 minut i dokumentację INDYWIDUALNĄ masz na swoim komputerze. Zamówisz ją tutaj. Możesz też zadzwonić do nas my również zajmiemy się przygotowaniem odpowiednich dokumentów (GHP/GMP i HACCP). Dodatkowo dokumentacja HACCP dla gofrów zawiera analizę zagrożeń i wyznaczenie CCP (krytycznych punktów kontrolnych w przyczepie gastronomicznej). Określa się później sposoby monitorowania i korygowania – czyli zawiera to wszystko co księga HACCP powinna zawierać 🙂
  • Wykaz składników i alergenów – dobrze już mieć przygotowany na odbiór, a na otwarcie już obowiązkowo!
Artykuł związany: KSIĄŻECZKA SANEPIDOWSKA” CZYLI ORZECZENIA DO SPRAW SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNE DLA PRACOWNIKÓW
Gofry w przyczepie gastronomicznej
Gofry w przyczepie gastronomicznej
Jeśli chcesz przygotowywać gofry w przyczepie gastronomicznej i masz jakiekolwiek wątpliwości to zostaw komentarz albo zadzwoń do nas (781-239-930) na pewno pomożemy. Pamiętaj, że przygotujemy dla Ciebie też dokumentację HACCP dla gofrów, bez względu na to czy to produkcja gofrów bąbelkowych, tradycyjnych, belgijskich poradzimy sobie.

Komentarze

  • Monika

    To prawda.Jestem bardzo zaskoczona ze nie mozna uzywac jaj w przyczepie gastronomicznej 🙁 Sama tego doswiadczylam w tym roku jak odbieralam punkt. Inspekcja dopuscila gotowe masy w proszku do gofrów.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      No niestety jest to niemożliwe.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.