HACCP bar sanepid GMP i GHP bar

HACCP bar wymagania Sanepidu – czyli dokumenty na odbiór baru przez Sanepid.

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Skoro tutaj jesteś, zapewne zaplanowałeś, że niedługo będziesz właścicielem baru. Bez względu na to czy dopiero szukasz lokalu, czy kończysz już remont musisz przejść przez sprawy związane z Sanepidem. Księga HACCP bar to tylko jedna z tych dokumentacji, które powinieneś posiadać, ale czy musisz?

Na temat tego jak otworzyć gastronomię pisaliśmy w tych artykułach:

Zasady dla restauracji i baru są podobne jak nie takie same, dlatego zapoznaj się z powyższymi artykułami.  Z ważniejszych rzeczy dla baru, to kiedy sprzedajesz alkohol powinieneś zadbać o toalety dla klientów.

Artykuły związane: Toalety w restauracji wymagania sanepidu

Jakie dokumenty potrzebujemy zatem przy prowadzeniu baru, kiedy przyjdzie do nas sanepid?

Księga HACCP bar sanepid

Umowa najmuj lokalu

Umowa na wywóz śmieci

Orzeczenia dla celów sanitarno-epidemiologicznych od lekarza

Wyniki badań wody – najczęściej Sanepid wymaga tylko badań mikobiologicznych bez fizykochemicznych – dlatego warto dowiedzieć się jakie badani będzie chciał Wasz Sanepid, po co generować niepotrzebnie dodatkowe koszty ?

Koncesja na alkohol

Księga GHP i GMP bar (Dobre Praktyki Higieniczne i Dobre Praktyki Produkcyjne bar) – to podstawa i jest ona obowiązkowa.

Księga HACCP bar – nie każdy sanepid będzie jej od Ciebie wymagał, dlatego warto się o to dowiedzieć lub zadzwonić do nas podpowiemy co zrobić.

Określenie kto i jak będzie monitorował obecność szkodników (to zawarte jest w GMP i GHP – Sanepid przywiązuje do tego uwagę)

Jeśli będziesz sprzedawał żywność i ją przygotowywał warto pomyśleć o wykazie składników i alergenach. Są one obowiązkowe. I niestety ich brak może wiązać się z mandatem. Przygotowanie ich jest proste, a dzięki temu oszczędzisz pieniądze. Zapoznaj się z naszymi artykułami na ten temat.

Artykuły związane: Alergeny w gastronomii – co i jak oraz po co i dlaczego?
Informowanie o alergenach w restauracji

Jeśli masz pytania, to pytaj śmiało. Nie gryziemy, pomagamy!

Komentarze

  • Natalia

    Witam,
    Mam taki pytanie:
    Jak połączyć koncepcję sklepu i sali degustacyjnej dla sanepidu? Czy możliwe tak zrobić w ogóle? Z góry dziękuję.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak da się to połączyć, proszę napisać na maila: biuro@wspomagamy.pl lub zadzwonić pod 781-239-930 ocenimy to indywidualnie 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.