Coraz więcej przedszkoli czy szkół, które mają catering zorganizowany przez firmę zewnętrzną trafia do nas z pytaniem czy oni też potrzebują przejść odbiór sanepidu w cateringu szkolnym oraz czy muszą mieć jakieś dokumenty. Catering w przedszkolu a sanepid – cała prawdach o wymaganiach i dokumentacji.
Kiedy korzystasz z usług cateringowych firmy zewnętrznej Ty też musisz zgłosić się do Sanepidu i przejść ich odbiór, potrzebujesz też dokumentacji Dobrych Praktyk (GHP i GMP) oraz księgi HACCP.
Catering w przedszkolu a Sanepid – na co powinieneś zwrócić uwagę i co powinna zawierać dokumentacja?
Rozważmy parę przypadków:1. Catering dostarcza dania o wyznaczonych porach (np. śniadanie, obiad, podwieczorek). Ty nic nie podgrzewasz, rozdajesz tylko dzieciom potrawy i po posiłkach zbierasz opakowania i zwracasz je do cateringu. Z Twojego punktu widzenia ważne jest przygotowanie przede wszystkim Dobrych Praktyk (GHP i GMP) i zwrócenie uwagi na procedury – szczególnie pomiaru temperatur po przyjeździe potraw. Należy określić jak często sprawdzasz ich temperaturę, gdzie to odnotowujesz, jaki jest zakres temperatur odpowiedni dla danych potraw oraz co zrobisz kiedy temperatura będzie za niska lub z potrawami będzie coś nie tak. Najlepszym rozwiązaniem jest zapisanie, że w przypadku wystąpienia jakiejś niezgodności posiłki zwracasz. Dodatkowo pamiętaj o procedurach i instrukcjach odnośnie mycia termometru przed każdym pomiarem.
2. Catering dostarcza dania o jednej porze (np. rano). Ty przechowujesz potrawy, ale ich nie podgrzewasz i później porcjujesz je i rozdajesz dzieciom, po posiłkach zabierasz opakowania i zwracasz je do cateringu. Oczywiście przy dostawie tak jak w pierwszym punkcie powinieneś sprawdzić jakość otrzymanych dań. Po podgrzaniu potraw powinieneś sprawdzić ich temperatury. Podczas przechowywania musisz zapewnić odpowiednie warunki według zaleceń cateringu i wytycznych opracowanych w GMP i GHP. Jeśli są produkty wymagające chłodzenia (np. sałatki) włóż je niezwłocznie do lodówki, żeby nie przerywać łańcucha chłodniczego. Wtedy musisz też kontrolować temperaturę w lodówkach. Przed wydaniem posiłków również powinieneś skontrolować ich temperaturę czy mają odpowiednią do wydania dzieciom.
3. Catering dostarcza nam potrawy ale w opakowaniach jednorazowych Obowiązuje Cię wszystko co jest opisane w punkcie pierwszym. Dodatkowo powinieneś mieć procedury i instrukcję odnoszące się do postępowania z odpadami pokonsumpcyjnymi. Co z nimi robisz? Masz podpisaną umowę z firmą, która to utylizuje?
4. Catering dostarcza nam potrawy ale my je porcjujemy na własne talerze – mamy zmywalnie naczyń stołowych
Wszystko robisz jak w pierwszym punkcie. Po przyjeździe cateringu, sprawdzasz temperaturę potraw. Dodatkowo musisz mieć instrukcję wydawania dań oraz zachowania higieny osobistej pracowników. Pamiętaj też o instrukcji zmywania naczyń stołowych. GMP i GHP jest tutaj niezbędne jak w każdym przypadku, dodatkowo warto byłoby posiadać HACCP.5. Catering dostarcza potrawy raz dziennie, a my je podgrzewamy o określonej porze. Ten przypadek wygląda trochę jak produkcja z półproduktów. Potrzebny będzie Ci zbiór wszystkich procedur i instrukcji obecnych w GMP i GHP oraz księga HACCP. Ważne jest zapewnianie odpowiednich warunków przechowywania żywności, rozplanować gdzie będziecie trzymać potrawy i w jakich warunkach.
W każdym przypadku ważne jest, żebyś zapewnił personelowi fartuch, termometr do pomiaru temperatur. Dodatkowo dokumentacja powinna zawierać inne procedury i instrukcje: np. mycia i dezynfekcji rąk, mycia i dezynfekcji pomieszczeń, blatów itd. Ważne są też instrukcję ochrony przed szkodnikami, usuwania śmieci i odpadów oraz zaopatrzenia w wodę.
Catering w przedszkolu a sanepid – jeśli masz pytania odnośnie swojej działalności albo potrzebujesz dokumentacji GMP i GHP dla przedszkola lub księgi HACCP napisz do nas.
Komentarze
Pracuje w przedszkolu mamy catering i chciałabym wiedzieć jakie dokumenty powinnam prowadzic by senepit był zadowolony
Dzień dobry,
przede wszystkim dokumentacje GHP/GMP i rejestry w niej zawarte 🙂
Syna odbieram zawsze przed podwieczorkiem i na pytanie czy mogę, dostać by zjadł w domu ( jeśli jest podzielny np ciastko, owoc). Odmówiono mi argumentując, że nie mają zgody na wydawanie posiłków do domu. Czy to tylko wymówka?
Witam, czy istnieje coś takiego jak zgoda na wydawanie posiłku z cateringu? Syna odbieram zawsze przed podwieczorkiem i na pytanie czy mogę, dostać by zjadł w domu ( jeśli jest podzielny np ciastko, owoc). Odmówiono mi argumentując, że nie mają zgody na wydawanie posiłków do domu. Czy to tylko wymówka?
Witam, czy istnieje coś takiego jak zgoda na wydawanie posiłku z cateringu? Syna odbieram zawsze przed podwieczorkiem i na pytanie czy mogę, dostać by zjadł w domu ( jeśli jest podzielny np ciastko, owoc). Odmówiono mi argumentując, że nie mają zgody na wydawanie posiłków do domu.
Witam – w naszym przedszkolu gotuje się dla żlobka budynek obok- jedzenie i wszystkie naczynia przewozimy w pudełku przez jedną z sal przedszkolnych.
Następnie odbieramy naczynia po posiłku żlobka i myjemy je na myjni przedszkolnej ( zwrot naczyń idzie przez tą sale z dziećmi )
Czy to jest poprawne ?
I czy mycie naczyń jest brudnych nie powinno się odbywać na terenie żłobka a nie przedszkola i to przez pracowników przedszkola którzy nie mają tego w zakresie obowiazków ?
Dzień dobry,
to rozwiązanie powinno być prowadzone w zgodzie z decyzją sanepidu (on ocenia poprawność działań), jeśli punkt już funkcjonuje, to powinien taką informację otrzymać.
Chciałam się zapytac, jakie są procedury utylizacji resztek jedzenia, chodzi mi tu o nie wykorzystano jedzenie jak również z talerzy dzieci?
Dzień dobry,
procedurę utylizacji ustala się przygotowując GHP/GMP – tam powinny znaleźć się informacje, co należy robić z resztkami w Państwa przypadku.
A jakie są nowe wytyczne dla cateringu w czasach Covid? Szkoły chcą aby odbierać zużyte opakowania jednorazowe oraz odpady pokonsupcyjne. Co na to Sanepid, jak to zabezpieczyć i jakim transportem przewozić?
Dzień dobry,
aktualne wytyczne znajdzie Pani na https://www.gov.pl/web/gis Co jakiś czas się one zmieniają, więc tam najlepiej szukać aktualności w związku z COVID.
Czy firma cateringowa może odmówić zbierania odpadków?
Dzień dobry,
oczywiście ma do tego prawo.
Dzień dobry
Mam pytanie, jaka powinna być temperatura posiłków (zupy i drugiego dania) dostarczanych przez catering? Czy jest gdzieś podstawa prawna, z której można skorzystać aby znaleźć takie informacje?
Dzień dobry,
zalecana dla zup to minimum 75stC, dla dań drugich minimum 63stC.
Witam jaka jest bezpieczna temperatura posilkow i napoji ciepłych (herbata)aby uniknąć poparzen dzieci w szkole ?przedszkolach?
Dzień dobry,
najlepiej minimum +63stC.
Mam księgę Hacap, ale sanepid stwierdził, że nie jest aktualizowana. Potrzebuję nową i wszystko co jest potrzebne.
Dzień dobry,
zapraszamy w związku z tym do kontaktu. Pomożemy. Można pisać na biuro@wspomagamy.pl lub zadzwonić pod 781-239-930 🙂
Witam,
Sanepid chce żebym napisała na 2 stronach co się dzieje od momentu kiedy catering przywiezie jedzenie.i niewiem czy wszystko dobrze. Robimy. Czy potrafią mi Państwo pomoc?