HACCP dla cukierni z własnymi wypiekami

HACCP dla cukierni z własnymi wypiekami / Cukiernia a sanepid

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Niektórzy z Was może chcą zmienić swoje życie i otworzyć cukiernie, niektórzy może już ją posiadają. Jeśli już chcesz otworzyć cukiernie możesz wybrać co najmniej dwie opcje. Pierwsza to otworzenie cukierni, gdzie wyroby cukiernicze będziesz miał od dostawców zewnętrznych. Druga to taka, że stworzysz miejsce w którym Twoje wypieki będą robione przez Ciebie na miejscu i sprzedawane. Dzisiaj skupimy się na wymaganiach i  dokumentacji dla opcji numer dwa – czyli HACCP dla cukierni z własnymi wypiekami.

Każda cukiernia musi apełniać odpowiednie wymagania techniczne oraz sanitarno-higieniczne. W przypadku cukierni gdzie postawimy na sprzedaż własnych wypieków pieczonych na miejscu musimy pamiętać o paru kwestiach.

Cukiernia a wymagania sanepidu

łatwo czyszczących się powierzchniach – podłogi, drzwi, ściany, blaty, regały (nawet te w magazynie), muszą być łatwe do umycia. Najlepiej, żeby zadbać o to, żeby ich powierzchnie nie były łatwo nasiąkliwe,

okna powinny być również łatwe do czyszczenia, powinny posiadać zabezpieczenia przed wnikaniem szkodników

wszystkie pomieszczenia muszą być wentylowane

wydzieleniu miejsce na składowanie odpadków

doprowadzeniu wody bieżącej i podłączenia do wody ciepłej i zimnej

jeśli chcemy robić swoje wypieki to dobrze mieć dodatkowe pomieszczenie do obierania i mycia owoców oraz przygotowania jaj. Może być to jedno i to samo pomieszczenie. Oczywiście musi być w nim zlew. Jeśli takiego pomieszczenia nie mamy a chcemy obierać, myć i kroić owoce/ warzywa lub robić wypieki na bazie jaj to brak pomieszczenia nam tego nie przekreśla. Większość Sanepidów zgodzi się na rozdzielność czasową. Zachęcam do przeczytania artykułu na temat obierania warzyw i owoców oraz przygotowania jaj.

Artykuły związane: JAJA W GASTRONOMII OBIERANE WARZYW WYMAGANIA SANEPIDU

Toaleta dla personelu – musicie ją posiadać, jeśli jej nie macie to możecie to obejść podnajmując ją w lokalu (np. sklepie spożywczym, restauracji) obok. Toaleta dla klientów – nie jest wymagana, nawet jeśli masz konsumpcje na miejscu to nie musisz jej mieć. Jednak jeśli będziesz sprzedawał alkohol to wtedy już musisz zadbać o miejsce dla Twoich klientów.

Artykuły związane: Toalety w restauracji wymagania sanepidu

HACCP dla cukierni z własnymi wypiekami – dokumentacja na odbiór lokalu

  • Musisz posiadać wyniki badań wody
  • DDD – nie jest konieczne podpisanie umowy z firmą zajmującą się zwalczaniem szkodników (DDD), jednak jeśli tego nie zrobisz musisz to opisać w księdze GHP/GMP, czyli jak i kiedy będziesz kontrolował obecność szkodników i co zrobisz jak się pojawią
  • Umowa najmu lokalu
  • Umowa na wywóz odpadków lub jeśli będzie Ci zostawał olej umowa na wywóz zużytego oleju
  • Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych
  • GHP dla cukierni (Dobre Praktyki Higieniczne dla cukierni z wypiekami własnymi) – czyli zbiór procedur i instrukcji, które będziesz robić, żeby zachować higienę pomieszczeń/personelu/maszyn/procesu produkcji i sprzedaży
  • GMP dla cukierni (Dobre Praktyki Produkcyjne dla cukierni z wypiekami własnymi) – podobnie jak wyżej GMP są to procedury i instrukcje. Dotyczą one części produkcyjnej. W nich opisujesz jak przebiegają procesy np. przyjęcia surowców, pieczenia, obróbki jaj, owoców.
  • Księga HACCP dla cukierni z własnymi wypiekami – to cała analiza zagrożeń. Zawiera wyznaczenie krytycznych punktów kontrolnych dla cukierni (CCP dla cukierni), określenie ich sposobu monitorowania i korygowania. Księgę HACCP, GHP, GMP oraz alergeny możemy stworzyć dla Ciebie my.
  • Składniki alergenne dla cukierni
Artykuły związane: ALERGENY W GASTRONOMII – CO I JAK ORAZ PO CO I DLACZEGO? INFORMOWANIE O ALERGENACH
HACCP dla cukierni z własnymi wypiekami
HACCP dla cukierni z własnymi wypiekami

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania, dzwońcie do nas lub piszcie. Z chęcią pomożemy.

Komentarze

  • Ela

    Dzień dobry. Mieszkam na wiosce w domu jednorodzinnym i chciałabym dostosować część garażu na pracownie tortów. Garaż jest osobnym budynkiem około 5m od domu. Wysokość pomieszczenia to 2,15m. Jak taka pracownia powinna wyglądać? I czy jest szansa na zgodę sanepidu jeśli to budynek bez przeznaczenia usługowego?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      jeśli będzie to traktowane przez sanepid, jako kuchnia domowa. Kuchnia domowa jest jeśli mieści się w pomieszczeniu budynku mieszkalnym. W takim wypadku najlepiej udać się do sanepidu i podpytać pod co będą podciągać te pomieszczenie.

      Odpowiedz
  • Lore

    It is possible to have permission to bake at home?or do I need a premises?

    Odpowiedz
  • Magda

    Witam zamierzam otworzyć domowa cukiernie ale mam pytanie mam pomieszczenie wysoki na 2.10 m czy to wystarczy

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      jeśli to jest kuchnia domowa to nie będzie większego problemu, jeśli inne pomieszczenie niż kuchnia domowa prawdopodobnie będzie trzeba zacząć od uzyskania odstępstwa od wysokości w Wojewódzkiej Inspekcji Sanitarnej.

      Odpowiedz
  • Dominika

    Witam.
    Zamierzam otworzyć cukierenka. Pieczenie ciast tylko pod zamówienie. Będę tylko ja tam pracować. Pytanie moje jest takie czy muszę mieć WC jeśli rozpisze to że będę pracować 4 godz. Sanepid twierdzi że muszę ale nie ma przepisów na to. Co zrobić?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w kwestii WC najlepiej porozmawiać z projektantem. Jak coś to zapraszam na priv, podam namiary 🙂

      Odpowiedz
  • Sylwia

    Witam potrzebuje pomocy w napisaniu instrukcji dobrej praktyki pracy i higieny czy są w stanie państwo pomoc

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak oczywiście, zapraszamy do kontaktu najlepiej mailowego: biuro@wspomagamy.pl
      Można też skorzystać z kreatora naszej dokumentacji na wspomagamy.pl/sklep
      Tam ma Pani GHP/GMP czyli właśnie dobre praktyki 🙂
      Pozdrawiamy

      Odpowiedz
  • joanna

    WITAM SERDECZNIE JESTEM W TRAKCIE ,REMONTU DO OTWARCIA MALEJ PRACOWNI TORTÓW W MOIM MIEŚCIE ,DO TEJ PORY PIEKŁAM W DOMU ALE JUŻ MAM MAŁO MIEJSCA WYNAJĘŁAM LOKAL I WSZYSTKO ROBIĘ MAM JUŻ PROJEKT DO SANEPIDU JUŻ ZATWIERDZONY TERAZ HACCAP ,CZY SA PAŃSTWO MI W STANIE POMOC PROSZĘ O SZYBKA I KONKRETNA ODP .POZDRAWIAM .

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, jak najbardziej przygotowujemy dokumentację HACCP (w tym jest GHP/GMP czyli dobre praktyki higieniczne i produkcyjne i księga HACCP). W celu nawiązania współpracy proszę o kontakt mailowy na biuro@wspomagamy.pl. Dokumentację tworzymy indywidualnie w związku z tym potrzebujemy od Pani uzyskać więcej informacji.
      W razie pytań jesteśmy do dyspozycji.

      Odpowiedz
  • Kamila

    Jestem w rozsypce, chce otworzyć pieczenie w domu z odbiorem osobistym, zależy mi na czasie. Najlepiej jeśli dałoby radę zrobić to do końca tego miesiąca. Czy możecie mi pomóc? Mam otworzoną działalność, brakuje mi zgody sanepidu na pieczenie w domu. Dowiadywałam się i powiedzieli, że jak złożę wniosek to przyjdą na kontrolę, nie wiem czy mam jednak dobrze dostosowaną kuchnię domową. Będę piekła w kuchni współdzielonej z mieszkańcami.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      termin jest realny, potrzebujemy poznać więcej szczegółów i przede wszystkim plan lokalu. Proszę napisać do nas na maila na biuro@wspomagamy.pl lub zadzwonić 🙂 Opowiemy na Pani pytania i pomożemy 🙂

      Odpowiedz
  • wspomagamy

    Dzień dobry, oczywiście jest to możliwe, natomiast na pewno musielibyśmy poznać więcej szczegółów, zapraszam do kontaktu: biuro@wspomagamy.pl lub 781-239-930.
    Pozdrawiamy

    Odpowiedz
  • Dorota

    Witam planuje otworzyć catering cukierniczy w domu. ? Czy jest taka możliwość ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *