HACCP dla lodów z automatu

 HACCP dla lodów z automatu a sanepid

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

HACCP dla lodów z automatu

Już niebawem sezon letni. Wraz z nim otworzy się dużo miejsc oferujących sprzedaż lodów gałkowych, naturalnych i tych z automatu – świderków lub włoskich. Niektórzy z Was otworzą stacjonarne punkty gastronomiczne takie jak budki, lokale itd., inni będą chcieli sprzedaż prowadzić mobilnie (przyczepy, food trucki, namioty). Jakie dokumenty przygotować, żeby móc otworzyć punkt z lodami z automatu oraz na co zwraca uwagę sanepid? O tym przeczytacie poniżej.

HACCP dla lodów z automatu – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór punktu przez sanepid?

 Umowę najmu lokalu lub akt własności / w przypadku gastronomii mobilnej takiej jak food truck – papiery od auta
Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych dawniej książeczki sanitarne
 Umowę na wywóz śmieci

HACCP dla lodów z automatu
HACCP dla lodów z automatu

 Wyniki badań wody (w przypadku wody z wodociągów, nie dotyczy baniaków) – może być badana pod względem mikrobiologicznym lub fizykochemicznym – najczęściej wystarczają te pierwsze. Najlepiej dowiedzieć się u siebie w sanepidzie.
 GHP dla lodów z automatu (Dobre Praktyki Higieniczne dla lodów włoskich) – co zawierają dokumentacja? Procedury i instrukcje higieny personelu, miejsca pracy i przygotowywania lodów, ochrony przed szkodnikami itd.
 GMP dla lodów włoskich (Dobre Praktyki Produkcyjne dla lodów z automatu) – to również procedury i instrukcje, ale już dotyczące produkcji. Opisywane jest m.in.: przyjęcie surowców, magazynowanie, przygotowanie i wydawanie zamówień.
 Dokumentacja HACCP dla lodów z automatu – możemy ją za Ciebie przygotować. Składa się ona z wyznaczenia krytycznych punktów kontrolnych (CCP) na podstawie dokonanej analizy zagrożeń. Dodatkowo opisane w niej są sposoby monitorowania CCP dla lodów z automatu oraz korygowanie sytuacji, które wystąpić nie powinny.

Co powinieneś sprawdzać i na co zwraca uwagę sanepid oraz o co może Cię zapytać?

Powinieneś sprawdzać temperaturę w maszynie. Sanepid zwraca uwagę na czystość maszyny. Może zapytać Cię o to gdzie myjesz maszynę. I teraz uwaga! W ostatnim czasie coraz więcej Inspekcji Sanitarnych ma zastrzeżenia co do sprzedaży lodów włoskich z automatów w przyczepie i food trucku – w przypadku braku bieżącej wody. Dlaczego tak jest? Ponieważ mycie maszyny budzi wiele wątpliwości. To, że sanepid ma obiekcje to nie znaczy, że w każdym mieście będzie tak samo (jedna Inspekcja akceptuje rozwiązanie maszyny do lodów w food trucku, inna nie). Jeśli jednak zaakceptuje to rozwiązanie musisz dokładnie opisać (zgodnie z rzeczywistością) procedurę mycia i dezynfekcji maszyny. Co robisz i jak często, żeby serwowane lody były bezpieczne dla konsumenta. Pamiętaj, że możesz myć automat do lodów np. w innym punkcie z podłączeniem do bieżącej wody. Punkt powinien być przystosowany pod mycie i dezynfekcję takich sprzętów i mieć odbiór sanepidu. Są również inne rozwiązania.

Jak widzisz każde rozwiązanie wybrane przez Ciebie w porozumieniu z Inspekcją Sanitarną może być różne dlatego nie powinno kupować się dokumentacji GHP/GMP i księgi HACCP dla lodów z automatu z gotowca – co niestety jest często praktyką. Dodatkowo oprócz lodów włoskich możesz prowadzić sprzedaż i przygotowanie napoi mrożonych np. granita lub gofrów – to też musisz ująć w dokumentacji.

Jak my możemy Ci pomóc?

Pamiętaj, że zawsze możemy przygotować dla Ciebie indywidualną dokumentację. Zgodną z wymaganiami sanepidu. Jej koszt nie będzie wyższy od dokumentacji wzorcowej a nadal będzie ona dostosowana do Twojego punktu.

Co musisz zrobić, żeby mieć swoją dokumentację HACCP a nie wzór?

Wystarczy do nas napisać lub zadzwonić. My zbierzemy od Ciebie najważniejsze informację i na ich podstawie opracujemy dokumentację. W miarę możliwości i potrzeb przyjedziemy do Ciebie ponieważ działamy na terenie całej Polski. Najlepiej skontaktować się z nami mailowo: biuro@wspomagamy.pl / telefonicznie: 781-239-930 lub przez fb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.