HACCP dla motoroweru

HACCP dla motoroweru – wymagania SANEPIDU

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Większość z Was przygotowuje się do sezonu letniego już od dawna. Często padają z Waszej strony pytania jakie są wymagania sanepidu dla motoroweru? Czy potrzebujecie księgę HACCP dla motoroweru czy tylko dokumentację GHP i GMP  (Dobrych Praktyk)? Bez względu czy chcesz sprzedawać lody, hot-dogi, grillowaną kukurydzę ten artykuł jest dla Ciebie.

Polska to nie Azja!

W Tajlandii na każdym kroku można spotkać tuk tuki z jedzeniem, które oferują potrawy tworzone od surowca. Niestety w Polsce w naszych mobilnych punktach nie ma mowy o smażeniu surowego mięsa czy prowadzeniu obróbki warzyw i owoców. Wszystko co jest sprzedawane w motorowerze, musi być przygotowywane z półproduktów. Gotowe lody w trzymane konserwatorze, parówki w bemarach, kukurydza, popcorn, wata cukrowa, kawa – bardzo proszę! Ale już przygotowanie potraw od surowca stwarza wielkie problemy, jest wręcz niemożliwe.

Co z lodami?

Lody są ciężkim tematem i niestety niektóre sanepidy nie podchodzą do tego przychylnie. A szkoda! Bo kto w upał chodząc po parku, nie chciał by zjeść zimnego loda? Kiedy chcemy sprzedawać lody musimy pamiętać, że musimy rozwiązać kilka problemów o które zapyta Nas sanepid.

Mycie kuwet, konserwatora – gdzie ono się odbywa?
Możemy do tego celu wynająć lokal gdzie będziemy myć sprzęt, np. restaurację, która przeszła odbiory sanepidu. Czy możemy myć sprzęt w domu? Wtedy nasze mieszkanie też musi przejść odbiór SANEPIDU – nie wszystkie sanepidy do tego przychylnie podchodzą i na pewno jest to bardziej skomplikowana procedura.

Co z lodami, które zostaną nam na koniec dnia pracy? Gdzie je chowamy?

Tutaj najlepiej będzie zadbać o podpisanie umowy z restauracją lub podnajęcie własnego punktu. Czy można lody magazynować w domu? – ta sama zasada co wyżej, tylko jeśli nasze mieszkanie zostanie odebrane przez SANEPID.

HACCP dla motoroweru czyli jakie są wymagania sanepidu dla motoroweru?

Podłączenie do wody. Baniak będzie odpowiedni, pamiętaj o tym, żeby woda była ciepła i zimna

Łatwo zmywalne powierzchnie na pewno będą dodatkowym atutem

Termometry – jeśli będziesz sprzedawał lody, albo będziesz miał jakieś urządzenie chłodnicze to na pewno będzie wymagane od Ciebie sprawdzanie temperatur. Pamiętaj, że kontrola temperatur pomaga też Tobie! Dzięki temu nie zepsuje Ci się jedzenie albo lody się nie rozpuszczą ?

Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych (powinni posiadać je Twoi pracownicy)

Dokumentacja dobrych praktyk higienicznych (GHP) dla motoroweru – czyli opis wszystkich czynności higienicznych sprzętu, personelu (instrukcje i procedury mycia i dezynfekcji)

Dokumentacja dobrych praktyk produkcyjnych (GMP) dla motoroweru – zbiór procedur i instrukcji z uwzględnieniem dostaw, przez przygotowanie i wydawanie produktu klientom

Księga HACCP dla motoroweru – spotkaliśmy się z tym, że niektóre sanepidy jej nie chcą (chociaż według przepisów jest ona wymagana). Księga HACCP polega na przeanalizowaniu ryzyka, ocenie jego stopnia, wyznaczeniu CCP np. dla sprzedaży lodów (krytycznych punktów kontrolnych dla motoroweru). W kolejnym etapie należy określić monitoring CCP i CP oraz działania korygujące.

Składniki alergenne

Artykuły związane: ALERGENY W GASTRONOMII – CO I JAK ORAZ PO CO I DLACZEGO?
INFORMOWANIE O ALERGENACH
HACCP dla motoroweru wymagania sanepidu
HACCP dla motoroweru wymagania sanepidu

Jak my możemy pomóc?

Jeśli Twój przypadek jest inny i wymaga indywidualnej rozmowy napisz do nas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.