HACCP dla wyspy

HACCP dla wyspy w galerii handlowej bez podłączenia do bieżącej wody

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

HACCP dla wyspy w galerii handlowej bez podłączenia do bieżącej wody

Często zdarza się, że dzwonicie do nas z problemem podłączenia bieżącej wody pod stanowisko znajdujące się na wyspie w centrach handlowych. Czasami są to wyspy z wędlinami i przetworami mięsnymi, inne punkty oferują wyroby cukiernicze, soki, kawy, herbaty, popcorn, watę cukrową, lody tajskie i wiele innych. Każdy z nas na pewno spotkał się z punktem w galeriach, który sprzedaje żywność. Nie wiele jednak osób zdaje sobie sprawę, że takie punkty powinny posiadać podłączenie do wody. Czasami przyłączenie się do wody bieżącej może być problematyczne, drogie lub niewykonalne.

Jakie wymagania SANEPIDU powinna spełnić wyspa w centrum handlowym sprzedająca żywność?

Przede wszystkim należy zapewnić podłączenie do wody. W takim punkcie powinna znaleźć się umywalka do mycia rąk. Problematyczne jest krojenie wędlin i mycie sprzętów. Myć sprzętów drobnych nie powinniśmy w umywalce, więc teoretycznie obok umywalki powinniśmy mieć zlew (chociaż jednokomorowy). Czasami na wyspach jest to wręcz niemożliwe, dlatego Inspekcje Sanitarne dopuszczają posiadanie tylko jednej komory (niestety nie wszystkie Inspekcje – ale na ogół wiemy, że dobrze opracowany HACCP dla wyspy i złożenie odpowiednich papierów pomaga w tym procesie). Czasami podnajmując miejsce na wyspie dodatkowo wynajmujemy też osobne pomieszczenie – np. na różne zapasy. Czasami w tym pomieszczeniu jest dostęp do wody – np. jest umywalka, zlew itd. to ułatwia nam mycie niektórych sprzętów.

Obieranie warzyw i owoców – na wyspie nie można myć i obierać warzyw i owoców. Czasami Inspekcje dopuszczają obieranie warzyw nieokopowych i/lub owoców np. bananów, pomarańczy – wtedy należy dobrze to opisać  dokumentacji GHP i GMP i ewentualnie dokonać analizy zagrożeń w księdze HACCP.  A wszystko wykonywać z głową zgodnie z procedurami i instrukcjami.

Przygotowując wyspę do sprzedaży żywności i/lub przygotowania potraw, napojów powinniśmy pamiętać o tym, żeby wszystkie blaty, sprzęty, maszyny były łatwe do czyszczenia, bez obdrapań. Muszą być wykonane z nietoksycznych materiałów. Jeśli masz lodówkę, zamrażarkę lub inne urządzenie chłodnicze powinieneś zaopatrzyć się w termometr do pomiaru temperatur w urządzeniach chłodniczych. Temperaturę musisz kontrolować, tak jak masz zapisane w księdze HACCP dla wyspy lub GHP i GMP. Najczęściej zapis ten wskazuje na kontrolę temperatury dwa razy dziennie – po otwarciu punktu i przed zamknięciem punktu.

HACCP dla wyspy, czyli jakie dokumenty należy przygotować na odbiór przed sanepid?

 Umowę najmu z galerią handlową
Umowę na wywóz śmieci – powinna być zawarta w umowie najmu z galerią, jednak jeśli jej nie ma to należy przygotować odpowiednie oświadczenie, to samo jeśli mamy do dyspozycji pokój socjalny, toaletę dla pracowników, może jakieś pomieszczenie gospodarcze lub porządkowe (warto to mieć)
Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych czyli stara „książeczka sanepidowska” – o tym czy książeczka sanepidowska to to samo co orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych przeczytasz tutaj (Książeczka sanepidowska)
 Badania wody, gdy woda pochodzi z galerii lub napełniamy baniaki wodą z galerii – często centra handlowe  udostępniają badania
GHP i GMP dla wyspy czyli dobra praktyka higieniczna i produkcyjna – zawiera wszystkie procedury i instrukcje higieny i przygotowania zamówień (od momentu dostawy do momentu wydania zamówienia). Jest obowiązkowa – jest to pierwsza część całego systemu HACCP. Przy wyspach często potrzeba tylko GHP i GMP bez księgi HACCP -> jeśli masz wątpliwości napisz do nas.
 Księgę HACCP –  jest to dokumentacja zawierająca analizę zagrożeń, na podstawie schematów technologicznych i wyznaczenie CCP czyli krytycznych punktów kontrolnych
 Składniki alergenne – każdy jest zobowiązany do ich posiadaniach więcej na ten temat przeczytacie tutaj (Alergeny w gastronomii).

Jak my możemy pomóc?

Odpowiadamy na Twoje pytania – nawet wtedy, kiedy nie skorzystasz z naszych usług, porady są u nas darmowe. Dodatkowo jeśli się zdecydujesz przygotujemy dla Ciebie dokumentacji GHP/GMP dla wyspy i/lub HACCP (o ile będzie potrzeby), możemy też pracować dla Ciebie alergeny lub etykiety. Jeśli chcesz to napisz do nas lub zadzwoń.

Pomogliśmy Ci? Chcesz być na bieżąco? To kliknij niżej i polub naszego facebooka lub zostaw komentarz 🙂

Komentarze

  • Małgosia

    Dzień dobry, jaki wniosek powinniśmy złożyć otwierając drugi punkt? Nadmieniam, ze pierwszy lokal to lokal gastronomiczny a drugi to wynajeta wyspa. Wszystko jest jednego własciciela.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      składa Pani wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis zakładu 🙂

      Odpowiedz
  • Halina

    Witam, mam problem z sanepidem, a dokładnie z coraz to nowymi wymogami. Wyspa handlowa, sprzedaż produktów spożywczych na wagę. Zażądali informacji, jak będę chroniła towar przed szkodnikami. Szukam takich informacji w intrenecie, ale powiem szczerze, że nic na ten temat nie znalazłam. Proszę o pomoc ,jak to rozwiązać?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      te informacje znajdują się w księdze GHP/GMP, które opracowujemy odpłatnie.

      Odpowiedz
  • Michał

    Dzień dobry,

    Planujemy wyspę w galerii w której będziemy sprzedawać ciasta, torty, kanapki, pieczywo (produkty te będą robione w cukierni która ma odbiór sanepidu a tylko dostarczane i sprzedawane w całości i na kawałki.
    Pojawia się pytanie czy jeśli niedaleko od wyspy jest toaleta i umywalki, to czy przy takiej sprzedaży produktów które wymieniłem potrzebna jest umywalka na wyspie, niestety na wyspie nie będzie podłączenia do wody wiec musiałaby być ona taka mała z baniakiem tylko i wyłącznie do mycia rąk.
    Czy zgłoszenie do sanepidu jest niezbędne, i czy jak nie będzie umywalki to może być tak, że nie pozwolą na sprzedaż?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      niestety na wyspie też musi być umywalka do mycia rąk. Wracając z toalety pracownik, żeby dojść do wyspy musiałby dotknąć powierzchni typu klamki, blaty, zanim by doszedł do stoiska.

      Odpowiedz
  • Monika

    Dobry wieczór , czy jak się sprzedaje żywność na wyspie ( chleby , oscypki itp ) to czy pracownik powinien mieć dostęp do toalety bezpośredni od wyspy , czy wystarczy toaleta galerii ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      może być toaleta na terenie galerii, przeznaczona dla pracowników.

      Odpowiedz
  • Anonim

    Dobry wieczór , czy jak się sprzedaje żywność na wyspie ( chleby , oscypki itp ) to czy pracownik powinien mieć dostęp do toalety bezpośredni od wyspy , czy wystarczy toaleta galerii ?

    Odpowiedz
  • Agata

    Witam, czy spotkała się Pani z tym, iż sanepid nie zezwolił na otwarcie wyspy jeśli zlew i umywalka sa podłaczone do baniaków z woda? Dodam, że sprzedajemy słodycze pakowane z lady chłodniczej dla klienta. Wszystko jest w opakowaniach jednorazowych, a słodycze sa nakladane w rękawiczkach, więc nawet nie mamy sprzętu do mycia. Sanepid argumentuje swoja decyzję tym, iż będziemy ta woda myć lade i pomimo iż słodycze jej bezpośrednio nie dotykaja to bakterie i tak mogłyby się dostać do nich. Jesteśmy po prostu bezsilni..

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zdarzyły nam się takie odmowy, jednak można się odwoływać od decyzji, w Państwa przypadku powinno być wszystko w porządku i pójść szybko.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *