Ostatnio pisaliśmy na co zwrócić uwagę przy remoncie food trucka, żeby pozytywnie przejść odbiór Sanepidu – o tym tutaj. HACCP food truck – to nasz dzisiejszy temat – czyli jakie dokumenty potrzebujecie na odbiór food trucka przez Sanepid. Dziś trochę więcej.
Jakie dokumenty przygotować na odbiór food trucka przez Sanepid?
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych
- Wynik badania wody – jeśli nie posiadamy wody w baniakach, tylko jesteśmy podłączeni pod wodociągi
- Umowę na wywóz śmieci lub obiór zużytego oleju (jeśli będzie używany, np. kiedy coś smażymy)
- Umowę z restauracją (opcjonalnie) – jeśli będziemy chcieli u nich np. obierać warzywa i owoce – pamiętaj, że w food trucku nie można obierać warzyw, możemy kupować je już obrane i umyte lub podpisać umowę z restauracją w której będziemy to robić. Jeśli wybierzemy rozwiązanie na podpisanie umowy z restauracją wtedy zazwyczaj potrzebować będziemy też umowy na transport z restauracji do food trucka z firmą, która takie usługi wykonuje. W food trucku nie powinniśmy też robić ciasta na gofry z użyciem świeżych jaj – oczywiście wszystko da się obejść i wybrać rozwiązanie odpowiednie dla każdego.
- Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) – możesz zamówić ją u nas lub skorzystać z naszego kreatora indywidualnej dokumentacji.
- Dokumentacja HACCP food truck – możesz zamówić ją u nas lub skorzystać z naszego kreatora indywidualnej dokumentacji.
- Składniki alergenne w żywności – sporządź ich wykaz, coraz więcej Pań z Sanepidu zwraca na nie uwagę już przy odbiorze food trucka. O alergenach piszemy tutaj. Składniki alergenne są obowiązkowe i niestety można za to dostać kary. Czasami może się zdarzyć, że przy odbiorze nikt nam o tym nie powie, ani od nas tego nie wymaga, ale przy rutynowej kontroli już tak, więc przygotujmy się wcześniej.

To podstawowe informacje i dokumenty odnośnie odbioru food trucka przez Sanepid, oczywiście każdy przypadek jest INDYWIDUALNY i wymaga czasami konsultacji. My właśnie tak traktujemy naszych klientów Indywidualnie, razem szukamy elastycznych rozwiązań.
Komentarze
Cześć, jeśli mam wodę z baniaka, ale napełnianą w restauracji obok to czy muszę mieć wykonane badania wody?
Tak, w przypadku nalewania wody do baniaków z wodociągu muszą być badania. Jeśli właściciel restauracji miał robione badania wody to wtedy nie będzie trzeba ich powtarzać.
Pozdrawiamy
Pingback: Obieranie warzyw w food trucku – HACCP i wymagania Sanepidu - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid
Pingback: Food truck a Sanepid - na co zwrócić uwagę? - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid