HACCP Kielce

HACCP Kielce – czyli jak przejść odbiór food trucka w świętokrzyskim | SANEPID

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

HACCP Kielce – czyli jak przejść odbiór food trucka w świętokrzyskim

Sezon na gastronomię mobilną w tym food trucki i przyczepy gastronomiczne w pełni. Są jeszcze osoby, które chcą otworzyć taki punkt od lipca. W związku z tym, że przechodzimy z Wami odbiory każdego dnia to z doświadczenia wiemy, że najbardziej wymagające dla gastronomii jest województwo świętokrzyskie i podkarpackie. I dzisiaj na tym chcieliśmy się skupić. Ci co przechodzili już odbiór to pewnie wiedzą doskonale o czym piszemy.

HACCP Kielce – czyli jak przejść odbiór food trucka w świętokrzyskim

 Z food truckami i przyczepami gastronomicznymi chodzi głównie o to, że Inspekcje Sanitarne mają zastrzeżenia do wody z baniaków, a już w ogóle do wody z baniaków przy sprzedaży lodów na gałki, lodów z automatu, lodów tajskich i wszystkiego co z lodami ma wspólnego.  Pojawiają się też problemy przy odbiorach takich punktów również w przypadku produkcji gofrów (ciasto do gofrów). Odbiory w Kielcach i pozostałych częściach województwa świętokrzyskiego mogą być bardzo stresujące. Nie chodzi o to, że Inspekcje z Kielc nie mają racji, chodzi o to, że chcą, żeby było zachowane bezpieczeństwo żywności. Dlatego ważne jest, żebyś i Ty zrozumiał dlaczego to takie ważne. Jeśli już zrozumiesz można z nimi rozmawiać, jest parę rozwiązań.

 Jednym z rozwiązań jest rozmowa i przygotowanie (najlepiej na papierze) opisu prowadzonej działalności z naciskiem na wodę z baniaków. Musisz określić co zrobić, żeby woda była zawsze „na zapas”. Nie może dojść do sytuacji w której zabraknie Ci wody. Innym rozwiązaniem jeśli dostaniesz odmowę jest odwołanie się do Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. I tutaj zazwyczaj się udaje, jest to jednak zazwyczaj dość długa droga, bo na jednym piśmie się nie kończy. Dodatkowo można sobie też przygotować rozwiązanie w którym oprócz wody z baniaka, którą używacie do bieżącego mycia sprzętów i zachowania higieny osobistej stosujecie wodę z wodociągów. Np. macie podpisaną umowę z kuchnią XY i tam po zakończonym dniu dokładnie myjecie sprzęty i dezynfekujecie. Oczywiście ta kuchnia musi mieć odbiór sanepidu i być dostosowana do mycia tego rodzajów sprzętów.

 Najłatwiejszym rozwiązaniem z tej sytuacji jest przeniesienie siedziby firmy! Jeśli jesteśmy mobilni to odbiór przechodzimy w miejscowości ze względu na siedzibę firmy. Polecamy Warszawę, Kraków i Łódź. Tutaj siedzibę firmy możemy zarejestrować w jednym z działających biur wirtualnych w wybranym mieście i wtedy w tym mieście podlegamy odbiorowi sanepidu. W dniu w którym mamy wyznaczony odbiór wystarczy pojechać do wybranego miasta i wtedy możemy dostać decyzję (jeśli nie mamy innych uchybień).  Jest jednak jedno ALE – nie jest to rozwiązanie dla wszystkich. To rozwiązanie sprawdza się świetnie, jednak nie dla osób, które brały dofinansowanie na rozpoczęcie działalności z Urzędu Pracy lub innej instytucji. Zazwyczaj w regulaminie jest tak, że firmę musicie otworzyć tam gdzie braliście dofinansowanie. Zazwyczaj w takim przypadku zostaje Wam dłuższa droga uzyskania zgód i pozwoleń.

HACCP Kielce – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór przyczepy gastronomiczne?

Zostając w temacie dokumentacji dla Sanepidu, kiedy przyjdzie już dzień odbioru musisz przygotować pewne dokumenty. Pisaliśmy o tym w artykule: HACCP FOOD TRUCK – CZYLI JAKIE DOKUMENTY POTRZEBUJĘ PRZYGOTOWAĆ NA ODBIÓR SANEPIDU? 

Pamiętaj, że jeśli przechodzisz odbiór w Kielcach, podkarpackim lub innym województwie gdzie problemem jest woda z baniaków to musisz dokładnie opisać tą sytuację. Oprócz jej opisania musisz oczywiście ją zrozumieć i dbać o to, żeby zachować bezpieczeństwo żywności. Wszystko musi być zapisane zgodnie ze stanem rzeczywistym w dokumentacji GHP i GMP czyli dobrych praktykach higienicznych i produkcyjnych. Czasami trzeba wskazać dokładnie ile litrów wody będziesz zużywał. W księdze HACCP dla przyczepy gastronomicznej w Kielcach znajdziesz schematy technologiczne przygotowania zamówień, analizę zagrożeń, CCP (krytyczne punkty kontrolne) itd. Orientacyjne ceny za dokumentację HACCP dla gastronomii (nie tylko mobilnej ale i stacjonarnych punktów – restauracji, barów, kawiarni itd.) znajdziesz tutaj.  Pamiętaj! Nasza dokumentacja HACCP to nie wzór! Jest ona indywidualna.

Jak my możemy Ci pomóc?

Jeśli chcesz to możemy przygotować dla Ciebie dokumentację HACCP | GHP i GMP dla punktów mobilnych. Pomożemy Ci też w dobraniu odpowiedniego rozwiązania dogodnego dla Ciebie. I zrobimy wszystko, żeby uświadomić Cię więcej na temat bezpieczeństwa żywności. Działamy na terenie całej Polski w tym i w województwie świętokrzyskim i podkarpackim. Jesteśmy do Waszej dyspozycji.

HACCP kielce
HACCP kielce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *