HACCP KRAKÓW

HACCP Kraków dla gastronomii | Odbiór sanepidu restauracji w Krakowie

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

HACCP Kraków dla gastronomii | Odbiór sanepidu restauracji w Krakowie

Cześć Kraków!

W ostatni weekend mieliśmy okazję podglądać gastronomie w Krakowie nie tylko od kuchni, ale od strony klienta. Byliśmy zachwyceni pod każdym kątem. Piękny wystrój, dobrze wyglądające i smaczne jedzenie. Oczywiście zamawiając jedzenie w restauracjach, food truckach, barach zwracamy dodatkowo uwagę na czystość, jakość i ona też była na wysokim poziomie 🙂 Często przygotowujemy dokumentację dla restauracji w Krakowie, ale nie zawsze jesteśmy na miejscu u klienta. Czasami robimy to zdalnie. Ten weekend pokazał, że zdjęcia nie kłamią 🙂 Mogliśmy odwiedzić paru naszych starych i nowych klientów.

W związku z tym przypominamy, że przygotowujemy również dokumentację HACCP na terenie Krakowa dla gastronomii, ale i zakładów produkcyjnych. Pomagamy też przy odbiorze lokalu przez SANEPID. Więc jeśli masz ochotę i plan za jakiś czas otworzyć restaurację, kawiarnie, lodziarnię,catering, gastronomię mobilną (food trucka, przyczepę, riksze), transportu i wiele innych w Krakowie możesz do nas napisać. Na terenie pozostałych części Polski również działamy 🙂

Niestety często spotykamy się z sytuacjami, że pomimo jednego prawa w Polsce mamy jego różne interpretacje. Wszystko wina wielu ustaw w których są zapisy dotyczące jednej rzeczy i dodatkowo czasami brak konkretów. Ma to swoje plusy i minusy. Z Krakowem mamy natomiast bardzo miłe doświadczenie. To, że Inspektorzy większych problemów przy otwarciu nie robią może świadczyć ilość otwieranych punktów gastronomicznych.

Dla kogo tworzymy dokumentację HACCP?

Dokumentację tworzymy najczęściej dla restauracji, małych gastronomii, lokalów z kebabem, pizzerii, kuchni włoskich, kawiarni, lodziarni, barów, pubów, bistro, naleśnikarni, pierogararni, burgerowi, piekarni, cukierni, cateringów, działalności w kuchni domowej (np. wypieki, robienie kanapek), kuchni bezglutenowych,  ogródków gastronomicznych, wyrobów garmażeryjnych, zakładów produkujących lody, soki, dżemy, wina, browarni, transportu krajowego i zagranicznego, sklepów ogólnospożywczych i wielu innych głównie dla wszystkiego co związane jest z żywnością. Przyszło nam robić parę razy dokumentację na gryzaki dla zwierzaków i na środki chemiczne, także w tym też jesteśmy w stanie pomóc.

HACCP Kraków – czyli ile kosztuje HACCP dla restauracji w Krakowie?

Cennik mamy podobny na terenie całej Polski. Jeśli chcesz otworzyć gastronomię w Krakowie orientacyjne ceny znajdziesz we wpisie tutaj. Jeśli nie znalazłeś produktu jaki szukasz to po prostu zadzwoń. Wycenimy dla Ciebie naszą pracę. Jednak pamiętaj, że nie są to zawrotne ceny 🙂

Jak my możemy Ci pomóc?

Możemy przygotować dokumentację HACCP indywidualnie dopasowaną dla Ciebie oraz zgodną z wymaganiami Inspekcji Sanitarnej. Zajmujemy się przygotowaniem dokumentacji GHP/GMP i księgi HACCP,  opracowujemy również etykiety, alergeny i wyliczamy wartość odżywczą. Odpowiemy też na nurtujące Ci pytania, podpowiemy również od czego zacząć. Jeśli potrzebujesz projektu technologicznego to damy namiar do projektantów, którzy z nami współpracują. W przypadku kiedy potrzebujesz dokumentacji HACCP możesz skorzystać również z kreatora indywidualnej dokumentacji, który znajdzie się tutaj.  W przypadku wątpliwości jaki produkt wybrać napisz do nas podpowiemy. Pamiętaj, że cała dokumentacja, którą robimy my lub tworzycie Wy za pomocą kreatora jest indywidualna. Nie jest to szablon, ani żaden wzór dokumentacji HACCP!

HACCP Kraków – czyli jakie dokumenty na odbiór restauracji (lub innego punktu gastronomicznego) przygotować dla Sanepidu?

 Umowę najmu lub akt własności lokalu / Papiery od auta (w przypadku gastronomii mobilnej np. food trucka)
 Wyniki badań – jeśli jest z wodociągów. Jeśli jest z baniaków to nie musisz, pod warunkiem, że nie uzupełniasz baniaków wodą z pobliskiego lokalu, tylko kupujesz już gotową.
 Umowę na wywóz śmieci – jeśli masz food trucka i stoisz w jednym miejscu to też musisz ją mieć. Możesz mieć ją zapisaną w ramach umowy najmu lokalu lub  w formie osobnego oświadczenia.
 Umowę na wywóz oleju zużytego – jest to potrzebne w przypadku, kiedy zostaje Ci olej, np. masz frytki i fryturę. Zazwyczaj wygląda to tak, że macie podpisaną umowę, olej zbieracie w beczkę i jest ona odbierana przez firmę zewnętrzną co miesiąc – 2 miesiące lub częściej po wykonaniu telefonu do firmy z którą macie podpisaną umowę
 Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników czyli tzw. książeczka sanepidowska.
 Protokół ze sprawności wentylacji
 Projekt technologiczny – w Krakowie nie zawsze jest wymagany
 Dokumentację GHP/GMP dla restauracji w Krakowie (Dobre Praktyki Higieniczne i Produkcyjne) są wymagane zawsze. Jest to pierwszy element całego systemu HACCP. Zawierają one wszystkie procedury higieniczne np. instrukcję mycia rąk, higieny osobistej, mycia sprzętów, harmonogram mycia sprzętów i całego lokalu gastronomicznego oraz procedury i instrukcje produkcyjne czyli wszystkie zapisy od momentu dostawy, przez przygotowanie i wydawanie potraw.
 Księga HACCP dla restauracji w Krakowie i innych punktów – zawiera schematy produkcyjne, analizę zagrożeń, CCP (krytyczne punkty kontrolne dla restauracji), limity krytyczne oraz monitorowanie i korygowanie. Czasami może zdarzyć się tak, że Inspekcja jej nie będzie chciała, a wystarczy jej tylko GHP/GMP.
 Składniki alergenne

To przykłady niektórych rzeczy o które trzeba zadbać przed odbiorem sanepidu, a w dzień odbioru je posiadać. Jeśli masz pytania to napisz do nas.

Będzie nam miło jak polubisz nas na facebooku i zostawisz komentarz jeśli masz jakieś doświadczenie z krakowską Inspekcją.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *