HACCP lody naturalne

HACCP lody naturalne – domowej produkcji

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Najlepszym sposobem na gorące dni są lody. Niestety te kupowane często mają w sobie dużo cukru i dodatków. Dlatego z pomocą przychodzą nam Lody naturalne – te domowej produkcji. Możemy robić je sami na własne potrzeby w domu lub kupić je w pobliskiej lodziarni, która deklaruje sprzedaż lodów naturalnych. Jednak księgę HACCP lody naturalne też mieć muszą!

Przy produkcji lodów w domu lub prowadząc firmę (np. lodziarnię lub zakład produkujący lody) musimy mieć na uwadze niebezpieczeństwa, które mogą nas spotkać.

Często nie zdajemy sobie sprawy, że co roku wiele osób choruje z powodu Salmonelli – lekceważmy ten temat.

Salmonelle możemy spotkać w mięsie ale i w jajach czy mleku – a to one są często dodatkiem do naszych lodów domowej produkcji.

Jaja są często podstawowym składnikiem większości lodów robionych w domowych warunkach. Nic dziwnego, ponieważ są odpowiedzialne za kremową i gładką konsystencje naszych lodów oraz dodają smak, kolor oraz zapobiegają krystalizacji lodu.

Jak możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania wywołanego przez bakterię Salmonelli?

Myjcie ręce – to naprawdę zmniejsza większość naszych zakażeń.

Jaja wymagają specjalnej obróbki, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na Salmonelle. Przede wszystkim jaja umyj! Myj, myj i jeszcze raz myj skorupki jaja!

Innym sposobem, kiedy przygotujemy lody naturalne jest rozbicie jaja do miseczki i wymieszania go razem z mlekiem i podgrzej. Zdziwieni? Otóż podgrzanie nie zniszczy nam smaku lodów a zabija pałeczki Salmonelli. Jeśli podgrzewasz mieszankę zmierz jej temperaturę za pomocą termometru spożywczego, temperatura powinna być w granicach 75oC, podczas gotowania możesz dodać cukier lub ksylitol. Gotowanie zniszczy nam pałeczki Salmonelli. Jeśli nie macie termometru włóżcie łyżkę do mieszanki, jeśli krem będzie gotowy pokryje metalową łyżkę i ciężko mu będzie z niej zejść. Lizanie łyżki jest nie wskazane! Taką mieszankę można zamrozić i chłodzić do uzyskania konsystencji lodów, lub przed zamrożeniem dodać ulubione składniki – kakao, truskawki – i zblendować.

Zastępniki jaja – robiąc lody naturalne samemu możecie też przygotować zastępniki jaj – czym zastąpić jaja zostało opisane w Internecie miliony razy, są nawet filmiki – mogą to być banany, nasionka chia, siemię lniane – jest tego na prawdę dużo! Wystarczy wpisać – „przepis na wegańskie lody” lub „wegańskie zastępniki jaj” i Internet zasypie nas tysiącami wpisów.

Pamięta, że wakacje to okres cieszący się zachorowaniem na Salmonelle oraz sprzyjający spożywaniu lodów i eksperymentowaniu z przyrządzeniem ich samemu. Zarówno kiedy przygotujemy je w domu jak i w gastronomii musimy przestrzegać pewnych zasad prawidłowego obchodzenia się z jajami! (o tym jak myć i dezynfekować jaja w restauracji – pisaliśmy tutaj).

Tak więc, stosując się do tych bezpiecznych metod postępowania i właściwej praktyki gotowania, można cieszyć się orzeźwiającymi, smacznymi lodami domowej roboty, nie martwiąc się o to, czy ktoś jest chory!

KSIĘGA HACCP lody naturalne

Natomiast kiedy produkujesz lody na większą skale niż tylko w domowym zaciszu i prowadzisz np. lodziarnię to potrzebna Ci będzie odpowiednia dokumentacja dla Sanepidu. Potrzebujesz:

GMP i GHP – dobre praktyki produkcyjne i higieniczne dla lodów naturalnych

Księgę HACCP lody naturalne

Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Komentarze

  • Photopolis

    Świetny artykuł. Naprawdę dobrze napisane. Wielu osobom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Jestem pod wrażeniem. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i często wpadał, by przejrzeć nowe artykuły.

    Odpowiedz
  • CafeHostel

    Jestem bardziej niż zadowolony że wszedłem na tę stronę w sieci. Chciałbym co najmniej dać lajka za twoje działania . Jestem pod wrażeniem. Ja zdecydowanie będę polecał to miejsce i częściej odwiedzał aby poczytać nowe artykuły Cafe Hostel

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Oczywiście zapraszamy, a jeśli pojawią się pytania to prosimy o zostawienie komentarza 🙂

      Odpowiedz
  • ilovetychy

    I was very pleased to seek out this net-site.I wanted to thanks on your time for this wonderful learn!! I positively having fun with every little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *