HACCP lody tajskie - sanepid

HACCP lody tajskie sanepid – GMP i GHP lody tajskie

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

W poprzednim sezonie dużą popularnością cieszyły się lody tajskie. Co chwila dzwonili do nas klienci z pytaniami odnośnie dokumentacji GHP-GMP i księgi HACCP dla lodów tajskich – HACCP lody tajskie. Mogłoby się wydawać, że każdego dnia otwierały się nowe punkty. Jedne lody tajskie były w food trucku, inne obsługiwały eventy i były to stoiska pod namiotem, kolejne to wózki gastronomiczne a jeszcze inne otwierały się w niezależnym lokalu.

Czy lody tajskie to był tylko hit sezonu? Już wiemy, że parę nowych firm planuje otworzyć takie punkty w przyszłym sezonie. Tak więc pewnie jesteście ciekawi jakie wymagania dla przygotowania lodów tajskich trzeba spełnić w Sanepidzie? Jaką dokumentację przygotować?

W tym artykule skupimy się na przygotowaniu lodów tajskich na eventach – jakie wymagania trzeba spełnić dla produkcji lodów tajskich?

Maszyny i urządzenia muszą posiadać atest na kontakt z żywnością i nie powinny stwarzać niebezpieczeństwa

Pojemniki na produkty (np. świeże owoce, czy pokruszone ciastka) – też muszą mieć atest na kontakt z żywnością

Dostęp do wody – wiele sanepidów wymaga, żeby obok stanowiska do przygotowania zaopatrzyć się w umywalkę z podłączeniem do wody z baniaków. Powinien znaleźć się tam baniak z czystą wodą i zbiornik na brudną wodę.

Powierzchnie powinny być łatwo zmywalne.

Jeśli chcesz używać owoców – powinieneś je przywozić już pokrojone i umyte, gotowe do produkcji. Nie możesz ich obierać i kroić na miejscu.

Księga HACCP lody tajskie – czyli jakie dokumenty na odbiór sanepidu muszę przygotować?

Umowę najmu lokalu (jeśli jakiś posiadasz)

Wyniki wody (w przypadku wody z wodociągów, jeśli jest z baniaków to oczywiście tego nie potrzebujesz)

Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych

Umowę o wyrzucanie śmieci (jeśli wystawiasz się na eventach, często jest ona zawarta w ramach umowy- musisz jednak to zawszeć w dokumentacji GHP-GMP dla lodów tajskich)

Dokumentacja GMP-GHP dla lodów tajskich (Dobre praktyki produkcyjne i dobre praktyki higieniczne lody tajskie) – czyli podstawowa dokumentacja dla Sanepidu, którą musisz mieć. Zawiera ona opis czynności higieniczych (czyli jak myć i dezynfekować maszyny- gdzie to robisz i kiedy oraz wszystkie procedury i instrukcje higieny personelu) oraz produkcyjnych (czyli z czego robisz lody, jakich produktów używasz, dlaczego możesz je używać, jeśli masz owoce to skąd je masz itd.) – to tak w skrócie

Księgę HACCP lody tajskie – najczęściej jest ona wymagana w przypadku lodów tajskich. Księga HACCP dla lodów tajskich zawiera między innymi analizę zagrożeń, wyznaczenie krytycznych punktów kontrolnych (CCP), określenie sposobu ich monitorowania i korygowania.

Jeśli otwierasz lody tajskie w przyszłym sezonie życzymy Ci powodzenia ? Pamiętaj tylko o tym, że są wymagania sanepidu dla lodów tajskich, które musisz spełnić. Jeśli masz jakieś pytania to napisz do nas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.