HACCP lody tajskie sanepid – GMP i GHP lody tajskie

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

W poprzednim sezonie dużą popularnością cieszyły się lody tajskie. Co chwila dzwonili do nas klienci z pytaniami odnośnie dokumentacji GHP-GMP i księgi HACCP dla lodów tajskich – HACCP lody tajskie. Mogłoby się wydawać, że każdego dnia otwierały się nowe punkty. Jedne lody tajskie były w food trucku, inne obsługiwały eventy i były to stoiska pod namiotem, kolejne to wózki gastronomiczne a jeszcze inne otwierały się w niezależnym lokalu.

Czy lody tajskie to był tylko hit sezonu? Już wiemy, że parę nowych firm planuje otworzyć takie punkty w przyszłym sezonie. Tak więc pewnie jesteście ciekawi jakie wymagania dla przygotowania lodów tajskich trzeba spełnić w Sanepidzie? Jaką dokumentację przygotować?

W tym artykule skupimy się na przygotowaniu lodów tajskich na eventach – jakie wymagania trzeba spełnić dla produkcji lodów tajskich?

Maszyny i urządzenia muszą posiadać atest na kontakt z żywnością i nie powinny stwarzać niebezpieczeństwa

Pojemniki na produkty (np. świeże owoce, czy pokruszone ciastka) – też muszą mieć atest na kontakt z żywnością

Dostęp do wody – wiele sanepidów wymaga, żeby obok stanowiska do przygotowania zaopatrzyć się w umywalkę z podłączeniem do wody z baniaków. Powinien znaleźć się tam baniak z czystą wodą i zbiornik na brudną wodę.

Powierzchnie powinny być łatwo zmywalne.

Jeśli chcesz używać owoców – powinieneś je przywozić już pokrojone i umyte, gotowe do produkcji. Nie możesz ich obierać i kroić na miejscu.

Księga HACCP lody tajskie – czyli jakie dokumenty na odbiór sanepidu muszę przygotować?

Umowę najmu lokalu (jeśli jakiś posiadasz)

Wyniki wody (w przypadku wody z wodociągów, jeśli jest z baniaków to oczywiście tego nie potrzebujesz)

Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych

Umowę o wyrzucanie śmieci (jeśli wystawiasz się na eventach, często jest ona zawarta w ramach umowy- musisz jednak to zawszeć w dokumentacji GHP-GMP dla lodów tajskich)

Dokumentacja GMP-GHP dla lodów tajskich (Dobre praktyki produkcyjne i dobre praktyki higieniczne lody tajskie) – czyli podstawowa dokumentacja dla Sanepidu, którą musisz mieć. Zawiera ona opis czynności higieniczych (czyli jak myć i dezynfekować maszyny- gdzie to robisz i kiedy oraz wszystkie procedury i instrukcje higieny personelu) oraz produkcyjnych (czyli z czego robisz lody, jakich produktów używasz, dlaczego możesz je używać, jeśli masz owoce to skąd je masz itd.) – to tak w skrócie

Księgę HACCP lody tajskie – najczęściej jest ona wymagana w przypadku lodów tajskich. Księga HACCP dla lodów tajskich zawiera między innymi analizę zagrożeń, wyznaczenie krytycznych punktów kontrolnych (CCP), określenie sposobu ich monitorowania i korygowania.

Jeśli otwierasz lody tajskie w przyszłym sezonie życzymy Ci powodzenia ? Pamiętaj tylko o tym, że są wymagania sanepidu dla lodów tajskich, które musisz spełnić. Jeśli masz jakieś pytania to napisz do nas.

Zobacz więcej na ten temat na stronach naszego blogu.

Polub nas na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *