HACCP lodziarnia a sanepid – wymagania

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Kto powiedział, że sezon na lody nie może być cały czas? Może niedługo planujesz otworzenie własnej produkcji lodów lub lokalu z lodami? Nie wiesz jak wyglądają kwestie formalne związane z otworzeniem lodziarni? Jeśli tak ten artykuł jest dla Ciebie – lodziarnia a sanepid – wszystko o dokumentach, które musisz mieć na odbiór Sanepidu.

Przede wszystkim odbiór Sanepidu jest konieczny. To normalna procedura jak w przypadku otworzenia każdego lokalu mającego kontakt z żywnością. Kiedy masz już zaplanowaną datę sanepidu w lodziarni przygotuj na nią odpowiednie dokumenty. I nie stresuj się, stres w takich przypadkach bywa złym doradzą. A w Sanepidzie też pracują ludzie 🙂

Lodziarnia a sanepid – dokumenty na odbiór

HACCP lodziarnia a sanepid
HACCP lodziarnia a sanepid

Po pierwsze musisz mieć umowę najmu na lokal, który wynajmujesz. Po drugie pamiętaj, że Ciebie i pracowników obowiązuje posiadanie orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Orzeczenie to dawna „książka sanepidowska”, jednak ważne, żebyś pamiętał, że to, że ktoś ma już zrobione badania nie zwalnia Cię z wysłania go do lekarza po orzeczenie. Wtedy po prostu taka osoba nie musi robić badań z kału, ale do lekarza iść musi.

Kolejną ważną rzeczą jest przygotowanie umowy na wywóz śmieci – jeśli jest ona w ramach umowy najmu, powinno być to wszystko odpowiednio ujęte w umowie. Oprócz umowy na wywóz śmieci być może będziesz potrzebował umowy o utylizację. Więcej na ten temat w artykule: Odpady w gastronomii.

DDD lub protokoły z DDD – nie musisz podpisywać umowy z firmą zajmującą się DDD, wtedy należy określić w dokumentacji GHP/GMP dla lodziarni jak ty dbasz o ochronę przed szkodnikami i jak często je monitorujesz.

Artykuł związany: DDD w gastronomii

Składniki alergenne dla lodów – pamiętaj, że to dotyczy wszystkich produktów, które sprzedajesz. Jeśli zaś produkujesz lody, musisz mieć rozpisaną listę alergenów i w widocznym miejscu umieścić o nich informację lub informację przy barze, że informacja o alergenach jest dostępna u sprzedawcy.

Artykuły związane: Alergeny w gastronomii – co i jak oraz po co i dlaczego?
Informowanie o alergenach w restauracji

Pamiętaj również o sporządzeniu GHP i GMP dla lodziarni (dobra praktyka higieniczna i produkcyjna dla lodziarni). Musi być ona napisana indywidualnie. Jeśli chcesz możemy opracować ją dla Ciebie. Pamiętaj, żeby zawierała informację o przyjmowaniu lodów o ich wydawaniu, a jeśli je sam produkujesz to i o ich produkcji. Ważne jest opisanie też procesu przechowywania i magazynowania lodów i innych produktów.

Księga HACCP lodziarnia – czy konieczna? Niektóre Sanepidy chcą tylko GMP i GHP, inne też księgę HACCP. Napisz do nas lub zadzwoń poradzimy Ci co zrobić. Kiedy produkujesz lodu będziesz potrzebował księgi HACCP dla produkcji lodów, jeśli tylko sprzedajesz to już jest trochę jak z totolotkiem. Mamy naprawdę różne doświadczenia z rejonów w całej Polsce.

Lodziarnia a sanepid

Każda lodziarnia musi przejść odbiór Sanepidu. Jeśli masz jakieś problemy, albo nie wiesz jak ugryźć jakiś temat to pamiętaj, że Ci pomożemy. Rozmowa z nami do niczego nie zobowiązuje, a możemy Ci pomóc, tym się zajmujemy. Jeśli planujesz otworzyć lodziarnię dopiero w kolejnym sezonie, to dobry moment na zapoznanie się ze wszystkimi rzeczami.

Jeśli tylko masz ochotę to pytaj. Z chęcią odpowiemy na pytania. Pamiętaj, że my pomagamy Ci w prowadzeniu działalności i chronimy.

Komentarze

  • Artur

    Witam mam zamiar na przyszły sezon otworzyć lodziarnie jakie są wymogi odebrania sanepidu tzw wysokość lokalu itp

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      wstępne informacje na temat wymagań znajdzie Pan na naszym blogu. Mogę polecić na przykład ten artykuł: https://wspomagamy.pl/jak-zostac-producentem-lodow-sanepid/ odnosi się on do producentów, jednak wymagania co do wysokości, wentylacji, ścian, okien będzie takie samo lub bardzo podobne 🙂

      Odpowiedz
  • Sylwia

    Witam … Z mężem chcemy otworzyć lodziarnie tzn umieścić traka w którym będą one sprzedawane … Mąż dziś był w sanepidzie i Pani poinformowala go o tym że łatwiej jest sprzedawać lody kulkowe np z pudelek niż lody maszynowe … Pani w sanepidzie nie podjęła się nawet zobaczenia traka … To nie ważne .. mówiła o tym właśnie sprawozdaniu jak będzie wyglądać produkcja nawet jeśli są to lody z kartonów (kulki) od czego zacząć takie pisanie ? To że przezucam lody z pudełka do kuwety np ? Jak je później nakładam w foremkę ? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      takie opisy powinny znaleźć się w dokumentacji GHP/GMP czyli w dokumentacji Dobrych Praktyk Higienicznych i Produkcyjnych. Tworzymy takie księgi. Zapraszam do kontaktu na priv 🙂

      Odpowiedz
  • Mateusz

    Witam,
    Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość sprzedawania lodów gałkowych w „plenerze”? Nakreślę sytuację. Dzierżawię ogródek(od osoby prywatnej) na którym będzie stał food truck, za najwcześniej miesiąc. W tym czasie chciałbym rozpocząć sprzedaż lodów gałkowych. Wiem, że dla lokalu są specjalne wymogi, jednakże kilka lat wcześniej pracowałem w food truck parku, na którym właściciel postawił na dwa miesiące „blaszaną budkę” nie spełniającą norm, z lodówką (witryną)w środku. Stąd moje pytanie, czy istnieją jakieś formy sprzedawania lodów sezonowo, nie w lokalu.
    Bardzo proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak istnieje taka możliwość, wtedy najczęściej jest to traktowane jako punt tymczasowy w przypadku budki i mamy inne wymagania (jest ich mniej) lub jeśli byłby to wózek gastronomiczny w różnych miejscach to jako punkt mobilny. Na naszym blogu jest sporo artykułów na ten temat. A jak ma Pan ochotę to zapraszamy również do skontaktowania się z nami telefonicznie lub mailowo.

      Odpowiedz
  • Mateusz

    Bardzo dziękuję za informację, na pewno skorzystam z możliwości kontaktu.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Do usłyszenia 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.