Pewnie część z Was zastanawia się jakie wymagania powinna spełnić piekarnia, żeby było można w niej piec. Księga HACCP piekarnia to jedna z dokumentacji, które powinieneś posiadać, ale co jeszcze?
Piekarnia wymagania Sanepidu
Pomieszczenia powinny być funkcjonalnie, nie powinny krzyżować się drogi czysta z brudną
Woda – należy zadbać o to, żeby w lokalu była zimna i ciepła woda. Należy mieć umywalkę do mycia rąk (co najmniej 1 w łazience i 1 w części produkcyjnej) oraz zlew. Ilość zlewów jest uzależniona od wielu rzeczy. W piekarni, jeśli nie używasz owoców lub warzyw lub mięsa zazwyczaj wystarcza jeden. Czyli ten do mycia sprzętu i maszyn, najlepszy jest basen. A jeśli używasz mięsa do jakiś wypieków np. pasztecików powinieneś mieć 2 zlewy lub jeden z dwoma komorami (wtedy należy wszystko dokładnie opisać w dokumentacji GMP i GHP co i gdzie myjesz)
Ściany – powinny być łatwo zmywalne, gładka, bez ubytków.
Podłogi – tak jak w przypadku ścian należy zadbać o to, żeby dały się łatwo zmyć. Nie powinny mieć ubytków oraz powinny być gładkie.
Blaty i powierzchnie robocze – również stosuje się do nich zasadę o tym, że powinny dać się łatwo zmyć i powinny być gładkie, nienasiąkliwe.
Regały w magazynie – one również nie są zwolnione z powyższych zasad. Jeśli Twoje regały są obdrapane to to nie przejdzie, trzeba będzie je ładnie odrestaurować
Drzwi – pewnie Cię nie zaskoczę jak napiszę, że muszą być łatwo zmywalne, co oznacza, że trzeba raczej zrezygnować z drzwi „harmonijek”
Wentylacja – powinna znaleźć się w każdym pomieszczeniu.
Usuwanie odpadów – powinna być podpisana umowa na wywóz śmieci
Artykuły związane: Odpady w gastronomii.
HACCP piekarnia – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór piekarni przez Sanepid?
Umowa najmu lokalu
Umowa na wywóz śmieci
Wyniki badań wody – często Sanepid chce tylko mikrobiologiczne, bez fizykochemicznych. Jeśli dowiesz się na ten temat więcej to być może zaoszczędzisz kasę.
Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych to tzw. „książeczka sanepidowska”, musisz wysłać do lekarza każdego ze swoich pracowników
Wyniki DDD lub podpisaną umowę z firmą zajmującą się DDD (nie jest to wymagane – jednak w przypadku kiedy magazynujesz mąki i inne sypkie produkty – jest to przydatne) jeśli nie korzystasz z takiej firmy to musisz wszystko ładnie opisać w GHP-GMP dla piekarni w jaki sposób monitorujesz szkodniki.
Artykuł związany: DDD w gastronomii
Dokumentację GMP i GHP dla piekarni – to mogę przygotować dla Ciebie
Księgę HACCP piekarnia – czyli cała analiza zagrożeń z wyznaczeniem krytycznych punktów kontrolnych dla piekarni (CCP piekarnia) oraz określenie sposobu ich monitorowania oraz korygowania.
Alergeny – lista alergenów jakie użyłeś do wypieków
Artykuły związane: Alergeny w gastronomii – co i jak oraz po co i dlaczego?
Informowanie o alergenach w restauracji
Cieszę się, że zadajecie nam dużo pytań i możemy na nie odpowiedzieć. Napisz do nas.
Komentarze
Witam mam pytanie jaką wentylację musi mieć zapewniona piekarnia?
Witam. Czy w piekarni niemal z produkcji można sprzedawać wszystkie wypieki na prowizorycznym stoliku? Tu się kroi i pakuje chleb, tu się sprzedaje a nieco dalej widać jak piekarze ugniatają ciasto itd.
Dzień dobry,
czasami jest taka możliwość, jeśli pomieszczenie ma odpowiedni układ funkcjonalny.
Czy lokal pod piekarnie musi byc produkcyjno-handlowy? Wynajeliśmy lokal handlowo-usługowy, natomiast sanepid oczekuje zmiane na produkcyjno-handlowy.
Dzień dobry,
w tej kwestii należy kontaktować się z projektantami technologicznymi.
Witam,
czy lokal pod piekarnie musi mieć określoną powierzchnię ?
Nie nie ma określonych powierzchni. Liczy się przede wszystkim układ funkcjonalny, który ma być dostosowany do wielkości produkcji i używanych artykułów spożywczych do produkcji.
Witam
Jaki jest koszt zrobienia dokumentacji GMP i GHP dla piekarni ,Księga HACCP i alegreny?
Zapraszamy na priv, dokonamy indywiudalnej wyceny.
Witam! Czy muszę mieć zgodę od mieszkańkanców żeby otworzyć piekarnie ponieważ lokal znajduje się na parterze domy wielorodzinnego?
Dzień dobry,
zazwyczaj tak, ale to zależy również od innych czynników. Można napisać do nas na priv dopytamy o pozostałe rzeczy.
Witam, czy można otworzyć piekarnię w pomieszczeniach piwnicy?
Dzień dobry,
jeśli Pan odpowiednio dostosuje piekarnie zgodnie z wymaganiami to tak. Proszę zwrócić uwagę, że pomieszczenia piwniczne często mają za niską wysokość i trzeba starać się o odstępstwa od wysokości.
Mam pytanie co zrobić z odpadami z piekarni (okruchy, resztki chleba po krojeniu) można je traktować jak komunalne ?