HACCP piekarnia sanepid

HACCP piekarnia wymagania Sanepidu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Pewnie część z Was zastanawia się jakie wymagania powinna spełnić piekarnia, żeby było można w niej piec. Księga HACCP piekarnia to jedna z dokumentacji, które powinieneś posiadać, ale co jeszcze?

Piekarnia wymagania Sanepidu

Pomieszczenia powinny być funkcjonalnie, nie powinny krzyżować się drogi czysta z brudną

Woda – należy zadbać o to, żeby w lokalu była zimna i ciepła woda. Należy mieć umywalkę do mycia rąk (co najmniej 1 w łazience i 1 w części produkcyjnej) oraz zlew. Ilość zlewów jest uzależniona od wielu rzeczy. W piekarni, jeśli nie używasz owoców lub warzyw lub mięsa zazwyczaj wystarcza jeden. Czyli ten do mycia sprzętu i maszyn, najlepszy jest basen. A jeśli używasz mięsa do jakiś wypieków np. pasztecików powinieneś mieć 2 zlewy lub jeden z dwoma komorami (wtedy należy wszystko dokładnie opisać w dokumentacji GMP i GHP co i gdzie myjesz)

Ściany – powinny być łatwo zmywalne, gładka, bez ubytków.
Podłogi – tak jak w przypadku ścian należy zadbać o to, żeby dały się łatwo zmyć. Nie powinny mieć ubytków oraz powinny być gładkie.
Blaty i powierzchnie robocze – również stosuje się do nich zasadę o tym, że powinny dać się łatwo zmyć i powinny być gładkie, nienasiąkliwe.
Regały w magazynie – one również nie są zwolnione z powyższych zasad. Jeśli Twoje regały są obdrapane to to nie przejdzie, trzeba będzie je ładnie odrestaurować
Drzwi – pewnie Cię nie zaskoczę jak napiszę, że muszą być łatwo zmywalne, co oznacza, że trzeba raczej zrezygnować z drzwi „harmonijek”

Wentylacja – powinna znaleźć się w każdym pomieszczeniu.

Usuwanie odpadów – powinna być podpisana umowa na wywóz śmieci

Artykuły związane: Odpady w gastronomii.

HACCP piekarnia – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór piekarni przez Sanepid?

Umowa najmu lokalu

Umowa na wywóz śmieci

Wyniki badań wody – często Sanepid chce tylko mikrobiologiczne, bez fizykochemicznych. Jeśli dowiesz się na ten temat więcej to być może zaoszczędzisz kasę.

Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych to tzw. „książeczka sanepidowska”, musisz wysłać do lekarza każdego ze swoich pracowników

Wyniki DDD lub podpisaną umowę z firmą zajmującą się DDD (nie jest to wymagane – jednak w przypadku kiedy magazynujesz mąki i inne sypkie produkty – jest to przydatne) jeśli nie korzystasz z takiej firmy to musisz wszystko ładnie opisać w GHP-GMP dla piekarni w jaki sposób monitorujesz szkodniki.

Artykuł związany: DDD w gastronomii

Dokumentację GMP i GHP dla piekarni – to mogę przygotować dla Ciebie

Księgę HACCP piekarnia – czyli cała analiza zagrożeń z wyznaczeniem krytycznych punktów kontrolnych dla piekarni (CCP piekarnia) oraz określenie sposobu ich monitorowania oraz korygowania.

Alergeny – lista alergenów jakie użyłeś do wypieków

Artykuły związane: Alergeny w gastronomii – co i jak oraz po co i dlaczego?
Informowanie o alergenach w restauracji

Cieszę się, że zadajecie nam dużo pytań i możemy na nie odpowiedzieć. Napisz do nas.

Komentarze

  • Dorota

    Witam mam pytanie jaką wentylację musi mieć zapewniona piekarnia?

    Odpowiedz
  • Marian

    Witam. Czy w piekarni niemal z produkcji można sprzedawać wszystkie wypieki na prowizorycznym stoliku? Tu się kroi i pakuje chleb, tu się sprzedaje a nieco dalej widać jak piekarze ugniatają ciasto itd.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      czasami jest taka możliwość, jeśli pomieszczenie ma odpowiedni układ funkcjonalny.

      Odpowiedz
  • Katarzyna

    Czy lokal pod piekarnie musi byc produkcyjno-handlowy? Wynajeliśmy lokal handlowo-usługowy, natomiast sanepid oczekuje zmiane na produkcyjno-handlowy.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w tej kwestii należy kontaktować się z projektantami technologicznymi.

      Odpowiedz
  • Bogdan

    Witam,

    czy lokal pod piekarnie musi mieć określoną powierzchnię ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Nie nie ma określonych powierzchni. Liczy się przede wszystkim układ funkcjonalny, który ma być dostosowany do wielkości produkcji i używanych artykułów spożywczych do produkcji.

      Odpowiedz
  • Gosia

    Witam
    Jaki jest koszt zrobienia dokumentacji GMP i GHP dla piekarni ,Księga HACCP i alegreny?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Zapraszamy na priv, dokonamy indywiudalnej wyceny.

      Odpowiedz
  • Oleg

    Witam! Czy muszę mieć zgodę od mieszkańkanców żeby otworzyć piekarnie ponieważ lokal znajduje się na parterze domy wielorodzinnego?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zazwyczaj tak, ale to zależy również od innych czynników. Można napisać do nas na priv dopytamy o pozostałe rzeczy.

      Odpowiedz
  • Pawel

    Witam, czy można otworzyć piekarnię w pomieszczeniach piwnicy?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      jeśli Pan odpowiednio dostosuje piekarnie zgodnie z wymaganiami to tak. Proszę zwrócić uwagę, że pomieszczenia piwniczne często mają za niską wysokość i trzeba starać się o odstępstwa od wysokości.

      Odpowiedz
  • Milena

    Mam pytanie co zrobić z odpadami z piekarni (okruchy, resztki chleba po krojeniu) można je traktować jak komunalne ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *