HACCP Transport a Sanepid, GHP

TRANSPORT A SANEPID, dokumentacja Dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) i księga HACCP dla transportu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Kiedy transportujemy żywność, nasz środek transportu również musi przejść odbiór Sanepidu i spełnić jego wymagania. Transport a SANEPID- czyli jakie dokumenty musicie przygotować na przyjście SANEPIDU oraz jakie wymagania musi spełnić wasz samochód do transportu (zarówno osobowy jak i ciężarowy).

TRANSPORT A SANEPID

Kiedy transportujecie artykuły spożywcze pamiętajcie, że powinniście transportować je w specjalnych pojemnikach, które są używane do przewozu środków spożywczych i mają atest na kontakt z żywnością. Dzięki czemu artykuły spożywcze nie znajdują się w bezpośrednim kontakcie z nawierzchnią samochodu. Takie transportery należy utrzymywać w dobrym stanie technicznym oraz myć je z odpowiednią częstotliwością. Wszystko po co, żeby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem. Pojemniki do transportu żywności powinny być używane tylko do transportowania środków spożywczych, ponieważ transportowanie innych produktów mogłoby prowadzić do zanieczyszczeń.

A co jeśli w naszym samochodzie chcielibyśmy transportować chemię, materiały budowlane i żywność?

Należy wtedy zastosowywać rozdzielność czasową – czyli osobno transportujemy żywność, osobno chemię – nie razem. Po transporcie chemii samochód umyć i zdezynfekować. Drugim rozwiązaniem, kiedy chcemy produkty transportować razem należy zastosować dobrą rozdzielność produktu (tak, żeby żywność nie miała styczności z chemią i innymi produktami). Środki spożywcze należy umieszczać tak w samochodzie, aby transport towaru był bezpieczny i zostało zminimalizowane ryzyko zanieczyszczeń.

Transport a temperatura

W miarę potrzeby pojazdy muszą być przystosowane do utrzymania odpowiedniej temperatury i tam gdzie jest to konieczne powinna być możliwość jej kontrolowania. Kiedy transportujemy produkty wymagające warunków chłodniczych w samochodzie należy osiągnąć odpowiednią temperaturę przed umieszczeniem środków spożywczych wewnątrz pojazdu oraz powinno mierzyć się temperaturę we wnętrzu auta i odnotowywać ją w odpowiednich kartach (zapisy co i jak znajdują się w dokumentacji GHP, którą możemy przygotować).

Jaki powinien wyglądać środek transportu?

Powinien posiadać gładkie i łatwo zmywalne powierzchnie. Ale czy może być to zwykły samochód osobowy? Może! Często widzimy, że dostawca pizzy dostarcza nam jedzenie takim samochodem. A i ostatnio coraz częściej popularne jest poruszanie się dostawców na rowerze i dostarczanie nam jedzenia (wożą je w termotorbach). Jeśli chcesz transportować jedzenie na dowóz do klienta, Twój samochód również musi przejść odbiór Sanepidu. I w nim również trzeba zapewnić łatwo zmywalną powierzchnię. Jedzenie powinno być wożone w odpowiednich pojemnikach lub termotorbach. Jeśli zdecydujesz się na pojemniki to je też trzeba myć, a u siebie w restauracji nie możesz tego robić. Możesz takie pojemniki wypożyczyć i firma od której je bierzesz zajmuje się ich myciem i dezynfekcją lub kupić i myć w miejscu w którym podpiszesz umowę na możliwość wykonywania takiej czynności lub na myjni – o te kwestie czy możesz tak zrobić warto zapytać się Sanepidu – bo jest to ustępstwo na które nie każdy Sanepid pójdzie. To jak i gdzie będziesz mył pojemniki i auto również musi być ujęte w GHP (Dobrej Praktyce Higienicznej). Jak pewnie zauważyłeś dokumentacja ta jest Indywidualna, bo każda gastronomia jest inna i każdy Sanepid i każda Pani z Sanepidu ?.  Jak się wszystko dobrze w księdze opisze i uzasadni wtedy można ominąć dużo niepraktycznych i uciążliwych rzeczy. Jeśli chcesz napisz do nas.

Transport a Sanepid – czyli jakie dokumenty potrzebujemy na odbiór środka transportu przez Sanepidu?

Dokumentację Dobrych Praktyk Higienicznych – jeśli jej nie posiadasz przygotujemy ją dla Ciebie. Oprócz pomiaru temperatur (jeśli jest wymagany w Twoim przypadku, to znajdują się tutaj informację jak często myć środek transportujący żywność oraz jak w sposób higieniczny postępować z żywnością)
Księgę HACCP – niektóre Sanepidy jej nie wymagają w przypadku transportu, jeśli jej potrzebujesz możemy ją również przygotować dla Ciebie
Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników

Jeśli chcesz uzyskać jeszcze jakieś informację to napisz do nas!

Komentarze

  • Pingback: Obieranie warzyw w food trucku – HACCP i wymagania Sanepidu - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Anna

    Witam, mam pytanie, czy są jakies normy mówiące o tym że w samochodzie z dostawą wczesniej wspomninej pizzy, oznakowanym, poza kierowcą może jeździc pasażer?

    Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Nie ma takiego przepisu zakazującego 🙂 jednak należy pamiętać i samemu przeanalizować zagrożenia i zrobić wszystko, żeby zachować bezpieczeństwo żywności.

    Odpowiedz
  • Teresa

    Witam,
    czy dostawca, który nie ma kontaktu z żywnością przed zapakowaniem powinien posiadać książeczkę Sanepidu?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      jeśli kierowca ma styczność z żywnością zapakowaną ale bierze udział przy jej pakowaniu i rozpakowywaniu do samochodu to powinien mieć orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
      Pozdrawiamy

      Odpowiedz
  • Grzegorz

    witam. od czerwca będę wozić piwo w skrzynkach autem do 3.5 tony. jest wymagania książeczki sanepidu. jak wygląda cała procedura i jak auto ma być zabezpieczone . chodzi o pake

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak wymagane jest orzeczenie lekarskie. Piwo należy zabezpieczyć tak, żeby ograniczyć możliwość potłuczenia. Do sanepidu zgłaszamy auto i zakres Pana działalności. Do odbioru potrzebna jeszcze będzie dokumentacja GHP.

      Odpowiedz
  • Michał

    Cześć!
    Słuchajcie mam opcję aby wozić jedzenie dla restauracji.

    Mam samochody, kupiłem torby termiczne.
    Jedzenie jest pakowane w restauracji w jednorazowe pojemniki.

    Czy muszę zgłaszać to do sanepidu?
    Czy kierowca musi mieć książeczkę*
    Chce legalnie wozić żywność.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Cześć,
      tak jeśli wozisz jedzenie do restauracji musisz zgłosić to do sanepid i mieć orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych 🙂 Złóż wniosek o wpis i umów się na odbiór. Chętnie odpowiemy na Twoje pytania, jak coś to pisz też śmiało do nas na priv 🙂

      Odpowiedz
  • Klaudia

    Dzień dobry,

    Czy jeśli dostawcą towaru do sklepu spożywczego jest firma zewnętrzna (hurtownia) to czy właściciel sklepu ma obowiązek sprawdzania i spisywania temperatur dla sanepidu w danym pojeździe tego dostawcy przy każdej dostawie?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zależy od zapisów w dokumentacji HACCP i czy został tam ustalony CCP1. Nie zawsze jest taka potrzeba, czasami jest to jednak konieczne.

      Odpowiedz
  • Kasia

    Dzień dobry,
    Mam pytanie odnoście regulacji prawnych dotyczących środka transportu, który przewozi środki spożywcze. Konkretnie chodzi mi o to na jakiej podstawie można wymagać o firm transportowych orzeczenia z Sanepidu potwierdzającego, że przewożący żywność środek transportu spełnia wymogi?

    Przejrzałam cała Ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia, jednak nie mogę znaleźć konkretnego zapisu który by wymagał taką kwestię a wiem, że jest to obligatoryjne.. Może coś przeoczyłam..
    proszę o pomoc,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry w rozporządzeniu 852 ma Pani w rozdziale IV wymagania dotyczące środka transportu, w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma Pani cały od artykuły 61 do 63. Ma Pani w artykule 63 wypisane co nie podlega zatwierdzeniu czyli – dostawy bezpośrednie, ale musi podlegać wpisowi (artykuł 61). Czyli środki transportu muszą być wpisane do rejestru, podlegają kontrolą i muszą spełnić wymagania rozporządzenia 852 rozdział IV.

      Odpowiedz
  • HENIEK

    Witam ,czy dostarczając warzywa i owoce do szkoły muszę mieć zezwolenie sanepidu

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak środek transportu musi mieć odbiór sanepidu, nawet jeśli transportujemy tylko owoce i warzywa.

      Odpowiedz
  • Ewa

    Witam
    Planujemy rozwozić posiłki dla uczniów tj. z jednej szkoły do kilku innych w odległości 10-15 km. Wiem że musimy zakupić specjalne termosy. Posiadamy samochód Renaullt Kangoo służy on jako samochód służbowy. Czy takim samochodem możemy przewozić żywność? Co musimy zrobić aby go dostosować?? Czy kierowca musi mieć specjalne uprawnienia (będzie tylko przenosił termosy).

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      samochód trzeba zgłosić do Inspekcji. Kierowca musi mieć orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych. Powierzchnie w samochodzie muszą być łatwo zmywalne.

      Odpowiedz
  • Tomasz

    Witam zeby mieć odbiór sanepidu na auto typu bus chłodnia muszę mieć założona działalność gospodarczą czy mozna to załatwić przed założeniem firmy

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      decyzja musi być na konkretną firmę, musi być aktywna.

      Odpowiedz
  • Michał

    Dzień dobry,
    czy kierowca, który wozi pasze w workach na paletach, bierze udział w załadunkach i rozładunkach towaru w firmach wytwarzających pasze i ich komponenty, magazynach oraz u klientów indywidualnych musi mieć zrobione badania w sanepidzie?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, musi mieć zrobione badania na nosicielstwo oraz z badaniami udać się do lekarza medycyny pracy.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Marek

    Zaopatruje piekarnie w mąkę w workach papierowych 25 kg. Posiadam samochód dostarczy odebrany przez sanepid z podłogą gładką zmywalną itd.
    Czy mogę położyć mąkę bezpośrednio na podłodze czy muszę na palecie? Położenie na podłodze ułatwia rozładunek.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Jeśli towar jest szczelnie zapakowany, a środek transportu czysty (żeby nie doszło do zanieczyszczenia opakowań) to można tak zrobić.

      Odpowiedz
  • Daniel

    Zaopatruje cukiernie w różnego rodzaju półprodukty. Czy podczas dostawy u klijeta który akurat ma kontrolę z sanepidu, pani z sanepidu może zkontolowac mnie i mój samochód i w jakim zakresie? Nawet jeśli jestem poza rejonem mojego sanepidu.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      to zależy. Jeśli Pani ma jakiś „donos” to może to zrobić i poza rejonem. Może też to zrobić tak po prostu, wtedy zazwyczaj wysyła np. pismo.

      Odpowiedz
  • Damian

    Witam
    Chcę przewozić produkty typu suszone owoce w opakowaniach fabrycznie zgrzewanych.Do tego celu byłby używany zwykły samochód osobowy. Czy kratka za fotelami lub ściana grodziowa jest obowiązkowa? czy nie wystarczy to , że produkty byłyby dodatkowo w kartonach ? czy mimo tego, że produkty są fabrycznie zamknięte i nie ma z nimi fizycznego kontaktu , to czy trzeba mieć łatwo zmywalne powierzchnie w bagażniku? sama mata gumowa na podłogę bagażnika wystarczy ? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nie musi być kratki w takim wypadku, powierzchnie bagażnika jednak dalej powinny być łatwo zmywalne. Istnieje ryzyko, że np. opakowanie się uszkodzi i coś się wysypie/rozleje. Mata gumowa zazwyczaj wystarcza 🙂

      Odpowiedz
  • Damian

    Dziękuje za odpowiedź.
    Rozumiem , że podsufitka może zostać w oryginale ? a co w przypadku gdybym chciał powiększyć przestrzeń bagażową składając tylne fotele i mata byłaby na całej powierzchni? czy takie coś w ogóle wchodzi w grę? czy jednak musi być dolna przegroda ogradzająca od materiałowych przednich foteli? mam nadzieję , że jasno się wyraziłem 🙂

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tak podsufitka może zostać w oryginale 🙂 Najlepiej jednak, żeby przednie fotele też były zabezpieczone, ale czasami Inspekcja wyraża zgodę na to, że one są niezabezpieczone, bo ryzyko ich zabrudzenia jest bardzo małe.

      Odpowiedz
  • Dostawca

    Dzień dobry, będę wdzięczny za wskazanie czy jest jakaś podstawa prawna regulująca ubiór kierowcy dostarczającego wyroby żywnościowe zapakowane – tzn. czy przepisy wskazują, że kierowca powinien mieć np. odzież ochronną [fartuch jednorazowy czy wielorazowy], rękawiczki, nakrycie głowy. Czy pojazd dostarczający żywność zapakowaną powinien mieć na wyposażeniu dla kierowcy środki czystości osobistej [np. płyn do dezynfekcji rąk]? Czy są to wyłącznie kwestie, które firma realizująca dostawy powinna uregulować wewnętrznie w swoich instrukcjach GMP / GHP?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nie ma konkretnego zapisu. Jednak jest napisane, że pracownik ma zachować i dbać o higienę osobistą, a to jest jak najbardziej jeden z elementów. Oczywiście odzież robocza musi być adekwatna do wykonywanego stanowiska, np. kierowca nie musi mieć fartucha. Jego odzież ma być przede wszystkim czysta. W obecnej sytuacji jakiej jesteśmy zaleca się, żeby zapewnić kierowcy środki do dezynfekcji. Ale wszystko należy uregulować wewnętrznie.
      Ma Pan tutaj pogląd GIS na obecną sytuacje i wiele ciekawych wskazówek: https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Dostawca

    Dzień dobry, bardzo dziękuję za odpowiedź oraz podlinkowane wytyczne, zapoznam się z nimi.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Nie ma problemu! 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • @

    Czy sprzedaż kosmetyków przez internet wymaga wpisu do rejestru sanepid?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Niestety nie wiem, w tej kwestii zajmujemy się tylko żywnością.

      Odpowiedz
  • @

    Czy magazynowanie kosmetyków wymaga zatwierdzenia lokalu przez sanepid?

    Odpowiedz
  • Marek

    Dzień dobry, moja firma będzie rozwozić zakupy ze sklepu do klienta pod drzwi skuterem lub samochodem. Zakupy będą zapakowane w torbach ze sklepu, będą pakowane przez pracownika sklepu. Jakie procedury musze przejsc? Jakie pozwolenia bede potrzebowal?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      środek transportu trzeba zgłosić do sanepidu składając wniosek. Jeśli chodzi o dokumenty to musi mieć Pan orzeczenie lekarskie. Co do procedur to zazwyczaj wystarcza samo GHP w takim wypadku. W razie czego opracowujemy dokumentację GHP, zapraszam do kontaktu na priv.

      Odpowiedz
  • Barbara

    Dzień dobry
    Czy mycie i dezynfekcja naczepy w które przewożona jest żywność musi być wykonana w myjni czy mogę to zrobić pod własnym zakładem? Oczywiście środkiem dopuszczonym do kontaktu z żywnością. Ale jak sprawdzić środek korzystając z myjni?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zazwyczaj można to również robić pod własnym zakładem.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.