HACCP wózek gastronomiczny wymagania Sanepidu

HACCP wózek gastronomiczny wymagania Sanepidu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

W okresie wakacyjnym wózek gastronomiczny to jedna z popularnych form zakładania biznesu. Jednak nie każdy wie, że wózek gastronomiczny wymagania Sanepidu również posiada! I, żeby prowadzić taką działalność trzeba przejść odbiór Sanepidu.

Wózek gastronomiczny może służyć do sprzedawania hot-dogów, napojów, zakręconych frytek, kukurydzy, kiełbasek, lodów czy innych rzeczy. Są jednak wymagania, które musi spełniać. Oczywiście każdy Sanepid jest inny i patrzy na różne zagadnienia inaczej. Sanepid Cię nie pogryzie, a udzielić informacji Ci powinien. Zadzwoń lub przejdź się do Sanepidu, aby uzyskać niezbędne dla Ciebie informację. Możesz też zadzwonić do Nas (piszemy dokumentację m.in. GMP/GHP oraz księgę HACCP w całej Polsce i mamy duże doświadczenie).

Aby móc sprzedawać hot-dogi, lody, zakręconą frytkę, napoje czy inne rzeczy oprócz pozwolenia Sanepidu musisz posiadać miejsce gdzie będziesz stał. Pozwolenie na sprzedaż na terenie miasta możesz dostać od miejskiego zarządu ulic i mostów za stosowną opłatą.

Wózek gastronomiczny wymagania Sanepidu:

Wózek powinien mieć dostęp do wody – można zainstalować 2 zbiorniki na wodę czystą i brudną oraz kran na zimną i ciepłą wodę. W zbiorniku zamontować można grzałkę, aby podgrzewała nam wodę.

Lodówka – zainstalowanie lodówki będzie niezbędne między innymi w przypadku hot-dogów czy lodów. W końcu gdzieś musisz trzymać parówki.

Powierzchnia obok bemara/blat powinna być łatwo zmywalna

Umowa na toaletę – powinieneś mieć podpisaną umowę na możliwość korzystania z toalety przez Twoich pracowników. Może być umowa np. z pobliskim sklepem, restauracją (musi być toaleta dla personelu a nie dla klientów restauracji)

Orzeczenie od lekarza do celów Sanitarno-Epidemiologicznych pracowników

Umowa na podnajem lokalu do obierania warzyw i owoców (opcjonalnie) – jeśli jako dodatki chcemy używać warzyw i owoców (np. do robienia sałatek, surówek lub po prostu do „zakręconego ziemniaka” będziemy potrzebować ziemniaka) mamy dwie opcję – pierwsza podpisać umowę z firmą, która spełnia wymagania Sanepidu na obieranie warzyw i owoców lub możemy kupować już obrane i umyte warzywa i owoce od dostawców. To jaką opcję wybierzemy zależy od Was i od Waszych potrzeb i możliwości – wszystko trzeba jednak odnotować odpowiednio w dokumentacji GMP i GHP.

Dokumentacja GMP i GHP – dokumentacja dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych – obowiązkowo wymagana przez Sanepid – jeśli jej nie posiadasz stworzymy ją dla Ciebie. W dokumentacji tej będzie określone między innymi gdzie i jak często myjesz maszyny i urządzenia oraz wózek gastronomiczny.

Księga HACCP – takie księgi też tworzymy, jeśli potrzebujesz napisz do Nas. Pamiętajcie, że księgi muszą być INDYWIDUALNE, bo czasami szablony mogą nie przejść.

Lista alergenów – sporządź listę alergenów w serwowanej przez Ciebie żywności (o rodzajach alergenów piszemy tutaj a o tym jak informować klienta – tutaj).

Rzeczy i dokumenty do wózka gastronomicznego mogą różnić się i czasami Sanepid może wymagać od nas innych dodatkowe rzeczy. Pamiętajcie, że wózek gastronomiczny wymagania Sanepidu ma i musi je spełniać, żeby przejść jego odbiór!

Komentarze

  • adam

    witam, mam pytanie co zrobić jeśli w pobliżu nie ma toalety, restauracji ani sklepu? i czy toaleta jest wymagana jeśli nie mam pracowników?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w tym wypadku trzeba porozmawiać z sanepidem. Powinien mieć Pan dostęp do toalety.

      Odpowiedz
  • adam

    witam, zamierzam sprzedawać hot dogi na plaży gdzie w pobliżu nie ma toalety ani restauracji, czy mogę funkcjonować bez toalety?
    i czy jest ona wymagana jeśli nie mam pracowników?

    Odpowiedz
  • Dawid

    Witam
    Napiszcie proszę jak sprawa sie przedstawia z działalnością i kasy fiskalnej na taki wózek gastronomiczny.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zajmujemy się bezpieczeństwem żywności, niestety nie księgowością 🙁 W tej kwestii najlepiej podpytać księgowych.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Natalia

    Mam wózek do hot dogów połączony ze stanowiskiem sprzedaży garmażerki (pierogi, kotlety itp) na takim bazarku oba stanowiska są moje czy muszę mieć osobny haccp i alergeny do wózka ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      wykaz składników i alergenów jest obowiązkowy więc trzeba go mieć dla jednego i drugiego punktu.
      Czasami do takiego punktu z całego systemu HACCP wystarcza samo GHP/GMP czyli Dobra Praktyki Higieniczne i Produkcyjne. W każdym razie każdy punkt musi mieć taką księgę i każdy musi być zgłoszony do Inspekcji Sanitarnej.

      Odpowiedz
  • Mariusz

    Kiedyś zacząłem sprzedać hot dogi a dziś prowadzę restauracje. Nie ma czegoś takiego jak wymagania do ciepłej i zimnej wody w punktach mobilnych. Nie dajcie się zwariować. Miałem szczęście, że trafiłem na fajnych ludzi którzy tworzyli dla mnie wózek gastronomiczny z hot dogiem. Wszystko mi wytłumaczyli, ale od strony realiów a nie złudzeń. polecam ich przy okazji, bo kiedyś im to obiecałem: http://www.fastfoodcarts.pl/

    Odpowiedz
  • Tarik

    Witam!
    Mam takę, może i głupie, ale pytanie: „Jake owoce ja mogę sprzedawać w przyczepie, która nie posiada wody bieżącej, a kupujemy w bańkach?”. Wiem że mogę wykorzystać tę które będą na paragonie mieć wpis „myte”, ale czy mogę na przykład banan obierać w budce, jeżeli tak, to co jeszcze ja mogę kupić w zwykłym sklipię?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak można używać tych, które są już umyte. Powinna mieć Pani w decyzji napisane jakie owoce są dopuszczone lub informacja jakie kupować, np. tylko umyte. Czy był już odbiór przyczepy? Jak ona wygląda? Co do bananów i ich obieranie w przyczepie nie powinno być problemu 🙂

      Odpowiedz
  • Magda

    Mamy problem z sanepidem. Mamy food truck z pizza. Wszystko jak trzeba . Wszelkie wymogi. Ale jest problem bo stoimy na jednym miejscu. Czyli mamy wynajęty plac od prywatnego właściciela. I tu jest problem ponieważ to food truck to mamy jeździć po targach A nie stać w jednym miejscu. Pytam więc co teraz . Oczywiście mamy raz w tygodniu wykaz. Resztę tygodnia stoimy w tym jednym miejscu.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      niestety nie za bardzo rozumiem, a z czym dokładnie jest problem? Sanepid chce, żeby Państwo jeździli? Czy może problemem jest brak podpięcia pod stałe podłączenie do wody?

      Odpowiedz
  • Aga

    Dzień dobry,
    Bardzo ciekawy artykuł 🙂 A czy na jednym wózku można sprzedawać np. hotdogi i koktajle owocowe (zakładając, że mamy gotowe i pokrojone owoce? Chodzi też o to czy trzeba mieć wtedy więcej np. zlewów z wodą zimną i ciepłą?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      trzeba mieć zlew z zimną i ciepłą wodą, ale nie trzeba mieć ich więcej 🙂

      Odpowiedz
  • Łukasz

    Witam,

    poszukuje pomysłu w jaki sposób zrealizować taką instalacje. Czy ktoś mógłby podzielić się pomysłem?

    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      polecamy firmę foodbike.pl pomogą przygotować własny wózek 🙂

      Odpowiedz
  • Hanna Poltorak

    Tylko nie grzalka do podgrzewania wody.Kochani artykul fajny I nie mialabym uwag gdybym nie dotarla do grzalki w zbiorniku to niestety nonsens I rozwiazanie ktore nie przejdzie, podobnie jak zasilanie tylko woda podgrzewana.Sanepid potrafi sprawdzic czy z kranu leci ciepla I zimna woda. Dlatego zapomnijcie o grzalkach I zasilanie w wode wylocznie podgrzewana hanna poltorak

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dziękujemy za komentarz i uwagę. To prawda, że grzałki przy niektórych produkcjach coraz trudniej przechodzą odbiory SANEPIDU, natomiast woda z podgrzewaczy jak najbardziej 🙂 Zaktualizujemy wpis. Dzięki!

      Odpowiedz
  • Bozka

    Dokladnie, z ta umowa podpisana przez pobliski sklep lub restauracje po to aby moc korzystac z toalety, badz umowa z hurtownia ziemniakow, bo ktos chce zakrecona frytke zrobic i wbic na patyk…to jakies fanaberie…
    Od 9 lat mieszkam w uk i nigdy czegos takiego nie widzialam u nich, zeby ktos sie rozkladal z jedzeniem i mial jakies krany, na zimna i ciepla wode… co jeszcze?? Moze winda?? Polska nigdy nie zacznie sie rozwihac jesli takie utrudnienia beda codziennoscia.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Niestety takie są realia i znamy punkty u których bez umowy sanepid nie chciał wydać decyzji zatwierdzającej 🙁 Chociaż są i takie, gdzie obeszło się bez tego. Dlatego niestety przepisy są jedne, ale interpretacja różna. Nam pozostaje pomagać i rozwiązywać pojawiające się problemy, tak, żeby żywność dalej była bezpieczna, no i wszyscy byli zadowoleni z rozwiązania 🙂

      Odpowiedz
  • Paweł

    Brakuje tylko prawa jazdy na wózek ;p

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      To prawda 🙂 Jeszcze trochę i tak będzie. Trochę tego w Polsce jest. Ale nie każdy sanepid będzie podchodził do tematu tak samo.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.