Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk w restauracji
Po toalecie i przed jedzeniem – pamiętaj! nie zapomnij umyć rąk! Wszyscy o tym wiedzą. Ale niestety nie wszyscy i nie zawsze robią to wystarczająco dokładnie. Mycie rąk ma wpływ na zakażenia krzyżowe żywności. Jeśli przestrzegasz higieny rąk znacznie mniej osób może zachorować. Mycie rąk jest ważne dla naszego zdrowia. Bakterie są obecne w naszym codziennym życiu. Znajdują się na przedmiotach, ludziach, zwierzętach. Żyją na naszej skórze czy w ciele. Codziennie spotykamy się z tysiącami bakterii. Niektóre bakterie są dobre, wzmacniają naszą naturalną ochronę. Niektóre są w naszym organizmie i pomagają zmieniać żywność w energię. Są jednak i takie bakterie, które powodują choroby, a my możemy im pomóc w przenoszeniu się.
Droga bakterii:
Tak bardzo ogólnikowo. Pracownik kuchni jest chory i chce kichnąć, zasłania dłonią usta i kicha na dłoń. Następnie dalej robi czynności, które wykonywał w kuchni np. obiera warzywa i owoce. W bardzo łatwy sposób możemy przenieść bakterie dalej. A kolejne etapy procesu technologicznego mogą nie uchronić nas przed zakażeniem.
Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk w restauracji
W restauracji powinniśmy wśród pracowników wypracować nawyk regularnego mycia rąk. Ręce powinny być myte i dezynfekowane przed rozpoczęciem pracy, ale i po każdej czynności brudnej. Powinniśmy zwracać uwagę pracowników i ich obserwować. Niestety wiele pracowników w ogóle nie wykonuje mycia rąk. Pamiętaj! Nie wystarczy wywiesić instrukcje mycia i dezynfekcji rąk nad umywalką. Dobrze jest jeszcze przeszkolić personel!
Kiedy myć ręce?
1. Po korzystaniu z toalety
2. Po i przed posiłkiem
3. Po kaszlnięciu lub kichaniu
4. Po dotknięciu oczu, włosów na głowie
5. Po obróbce wstępnej, zanim przejdziemy do właściwej. Np. obierasz owoce i warzywa, myjesz je i od razy idziesz kroić warzywa i przygotowywać potrawę. Tak nie rób! Zaraz po umyciu warzyw i owoców powinieneś sam umyć ręce, a następnie przystąpić do innych czynności. To samo dotyczy surowego mięsa i późniejszej jego obróbki.
6. Po kontakcie z surowym mięsem, surowymi rybami, owocami morza, kontakcie z rozmrożonym mięsie
7. Po kontakcie z jajami przed naświetlaniem i myciem
8. Po kontakcie z brudnymi warzywami i owocami
9. Po myciu i dezynfekcji urządzeń kuchennych
10. Po kontakcie z pieniędzmi! – niestety często prywatnie spotykam się z miejscami, gdzie pracownik podaje jedzenie i zaraz przyjmuje pieniądze, bez rękawiczek i bez umycia rąk, albo w tej samej rękawiczce co podawał produkt – tak nie róbcie!
11. Przed założeniem rękawiczek i po ich zdjęciu
12. Po wyrzucaniu śmieci
Jak powinny wyglądać ręce?
Obok czystości dłoni, należy pamiętać o zachowaniu czystych paznokci! Najlepiej jeśli będą krótko obcięte i bez lakieru. Lakier mógłby wpaść do produkowanej żywności i potrawy. Nie powinno być skaleczeń i ran na dłoniach, jeśli są to powinny być opatrzone. Należy wtedy też stosować rękawiczki jednorazowe, żeby uniknąć zakażenia krwią. Na dłoniach nie powinno nosić się biżuterii.
Czy ręce należy dezynfekować?
Tak ręce należy dezynfekować w podobnych sytuacjach jak ich mycie.
Czy muszę wywiesić instrukcje mycia i dezynfekcji rąk w restauracji?
Często mycie i dezynfekcja rąk nie są prowadzone dokładnie. Właściwe mycie rąk wymaga odpowiedniego podejścia. Często zaniedbywane są kciuki oraz opuszki palców. W związku z tym należy wywiesić instrukcje nad każdą umywalką (pamiętaj, że umywalka to nie to samo co zlew i umywalka ma służyć tylko i wyłącznie do mycia rąk.
Czy muszę mieć ciepłą wodę w kranie?
Tak, musisz mieć zarówno ciepłą jak i zimną wodę w kranie. Jednak temperatura wody nie ma takiego wpływu na zachowanie czystości rąk. Wpływ ma przede wszystkim czas mycia i tarcie.
Ile czasu myć ręce?
Czas mycia rąk powinien wynosić co najmniej 20 sekund.
Dlaczego ważne jest dokładnie wysuszyć ręce?
W wilgotnym środowisku mikroorganizmy mogą lepiej się rozmnażać. Dlatego zawsze trzeba dbać o to, żeby wysuszyć ręce po myci. Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk w restauracji, również powinna zawierać punkt o ich wysuszeniu. Ręce do sucha możemy wytrzeć jednorazowym ręcznikiem.
Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk w restauracji – skąd ją wziąć?
Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk w restauracji jest jednym z elementów dokumentacji GHP (dobrej praktyki higienicznej) – możesz zamówić ją u nas. Pamiętaj, że GHP nie zawiera tylko instrukcji do mycia i dezynfekcji rąk. Dodatkowo Instrukcję do mycia i dezynfekcji rąk znajdziesz też w sklepach BHP. Jeśli sam drukujesz instrukcję z internetu to pamiętaj, żeby ją oprawić.
Zobacz więcej na ten temat na stronach naszego blogu.
Polub nas na Facebooku!
Jeśli masz więcej pytań to zostaw komentarz. Polecamy też zapoznać się z naszymi innymi artykułami odnośnie GHP i GMP.
Komentarze
Dzień dobry,
Tak pierwszy punkt może zawierać to co Pani napisała: adres siedziby, opis otoczenia – co go otacza (jak wygląda kwestia dróg), konstrukcje dróg, można zamieścić plan pomieszczeń. My nie pracujemy na wzorach przygotowujemy dokumenty indywidualnie.
W razie pytań. Służymy pomocą.
Pozdrawiamy
Witam. Zakładam Żłobek. Chcę założyć Księgę Procedur GHP/GMP.
Pierwszy punk dotyczy: lokalizacja , otoczenie zakładu i infrastrukturę zakładu. Czy mam sporządzić dokument opisujący gdzie jest siedziba się żłobka i co go otacza , dołączyć plan i rozmieszenie poszczególnych pomieszczeń? Czy jest może jakiś wzór dokumentu którym mogę się wesprzeć.
Pozdrawiam