Jaja w food trucku a wymagania Sanepidu – GMP i GHP food truck
Zapewne nie wszyscy wiedzą i zdają sobie sprawę, że w food trucku można używać tylko półproduktów, które wymagają tylko podgrzania, podpieczenia, przyprawienia i ewentualnie połączenia razem. Jaja w food trucku – jakie są wymagania Sanepidu? bo przecież czasami jaja przydałby się do niektórych potraw, dań np. kiedy robimy naleśniki, gofry – do ciasta naleśnikowego, takie świeże jaja byłby najlepsze. Ale co na to Sanepid?
Jaja w food trucku a wymagania Sanepidu
Tak jak napisaliśmy w food trucku można używać jedynie półproduktów, czyli używanie jajek nawet kupowanie już naświetlonych odpada. Jak można obejść ten przepis?
Jednym z rozwiązań jest wynajęcie kuchni odebranej przez Sanepid i spisanie z firmą do której należy kuchnia umowy. W tej kuchni będziemy przygotowywać np. ciasto naleśnikowe razem z jajami (podobnie można rozwiązać kwestię dotyczącą warzyw i owoców).
Artykuły związany: JAJA W GASTRONOMII – CZYLI JAK PRAWIDŁOWO UŻYWAĆ JAJEK I JAKIE JAJKA WYBIERAĆ? WYMAGANIA SANEPIDU.
OBIERALNIA WARZYW WYMAGANIA – CZYLI CZY MOGĘ MYĆ I OBIERAĆ WARZYWA W LOKALU?
Innym rozwiązaniem jest kupienie gotowych koncentratów do gofrów, które będziemy mogli połączyć i wymieszać z wodą i upiec w gofrownicy.
Można też kupić jaja w proszku.
Jaja w food trucku – wiele osób korzysta z opcji wynajęcia kuchni, należy jednak pamiętać, że aby dostarczyć przygotowane produkty na bazie jajek (ciasto do gofrów, naleśników, powinniśmy mieć środek transportu, który też ma odbiór Sanepidu i spełnia odpowiednie warunki – posiada chłodnię. Transport musi odbywać się też w pojemnikach do tego przeznaczonych. Środek transportu można podnająć od innej firmy. Trzeba wziąć różne warianty pod uwagę.
Artykuł związany: TRANSPORT A SANEPID, DOKUMENTACJA DOBRYCH PRAKTYK HIGIENICZNYCH (GHP) I KSIĘGA HACCP DLA TRANSPORTU
Pamiętajcie, że żeby otworzyć sprzedaż w food trucku o godzinie 12 czy 13 musicie już od rana a nawet w nocy pracować w wynajętej kuchni, aby wszystko dostarczyć i niczego nie zabrakło. Jest to ciągła praca nad ulepszaniem i prawidłowym zarządzaniem w firmie. Życzymy, żebyście oczarowali smakiem kubki smakowe swoich przyszłych klientów.
To jak robisz ciasto i gdzie oraz czy i gdzie używasz jaj musisz zawszeć w dobrej praktyce higienicznej i produkcyjnej dla food trucka lub innego punktu mobilnego np. przyczepy gastronomicznej (GHP i GMP food truck). My opracowujemy dokumentację indywidualnie pod Twoją działalność.
Napisz do nas.