Kawiarnia w przestrzeni coworkingowej

Kawiarnia w przestrzeni coworkingowej a wymagania Inspekcji Sanitarnej

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Kawiarnia w przestrzeni coworkingowej a wymagania Inspekcji Sanitarnej

W przestrzeniach coworkingowych popularne jest wydzielenie kawałka przestrzeni na część kawiarnianą. Jest to z założenia miejsce, gdzie można kupić przede wszystkim kawę i herbatę oraz czasami przekąski. Kawiarnia, która zlokalizowana jest w przestrzeni coworkingowej powinna zostać wpisana do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Inspekcji Sanitarnej. Przed uzyskaniem pozytywnej decyzji konieczny jest odbiór kawiarni przez SANEPID. Co za tym idzie istotne jest odpowiednie dostosowanie lokalu i spełnienie wymagań oraz przygotowanie odpowiednich dokumentów. Poniżej postaram się przybliżyć najważniejsze punkty na które niezwykle warto zwrócić uwagę. Należy jednak pamiętać, że każdy przypadek jest indywidualny.

Kawiarnia w przestrzeni coworkingowej a wymagania Inspekcji Sanitarnej

Przede wszystkim wysokość. Nie powinna być niższa niż 3,3 metra w częściach produkcyjnych i nie niższa niż 2,5 w części sanitarnej. Jednak jeśli wysokość w części produkcyjnej jest niższa niż 3,3 metra, ale nie niższa niż 2,5 (czyli mieści się w przedziale 2,5m-3,3m) to jeśli będziesz zatrudniał pracowników powinieneś postarać się o odstępstwo od wysokości. O odstępstwo staramy się w WSSE czyli w jednostce Wojewódzkiej.

Wentylacja w każdym pomieszczeniu. Powinieneś mieć co najmniej wentylację grawitacyjną, jeśli jednak wysokość jest niższa lub masz obróbkę termiczną prawdopodobnie konieczne będzie zastosowanie dodatkowej wentylacji.

Woda. Musisz mieć dostęp do wody zimnej i ciepłej. Musisz również zwrócić uwagę czy masz odpowiednią ilość punktów wodnych (czyli czy są zlewy/umywalki). Ilość zlewów i umywalek jest obszernym tematem, wpływa na to wiele czynników. Jeśli nie wiesz ile powinieneś ich mieć zadzwoń do nas.

Podłogi i ściany muszą być gładkie, łatwe do czyszczenia. Blaty również muszą być łatwe do mycia, nie mogą być nasiąkliwe, czy wykonane z toksycznych materiałów. Na blatach nie może być dziur, obdrapań.

Okna – jeśli mamy okna w pomieszczeniu produkcyjnym to wtedy w uchylnych oknach musimy zamontować moskitiery.

Pomieszczenia

  • Toaleta dla personelu – powinieneś mieć toaletę dla personelu. W toalecie powinna być zainstalowana wentylacja mechaniczna. Ubikacje muszą być spłukiwane wodą 🙂
  • Zmywalnia
    Kiedy będziesz używał same szklane filiżanki (bez talerzy) – możesz myć je za barem w zmywarko-wyparzarce. Chcesz używać filiżanek wielokrotnego użytku i talerzy? – powinieneś mieć osobne pomieszczenie – zmywalnie. W zmywalni powinna być zmywarko-wyparzarka, umywalka do mycia rąk i zlew. Czasami Inspekcja może dopuścić mycie za barem (jednak jest to „odstępstwo”). Jeśli będziesz używać tylko jednorazówek to nie musisz mieć zmywalni. Pamiętaj, że naczynia do zmywalni nie powinny wychodzić tą samą drogą, którą wchodzą. Dlatego czasami w lokalach masz okienko na zwrot naczyń. Jeśli drogi się krzyżują jest na to opcja (jednak za zgodą sanepidu). Wygląda to tak, że brudne naczynia wracają do zmywalni pod przykryciem w pojemnikach. Dodatkowo w tym samym czasie nie może odbywać się wydawanie czystych i przynoszenie brudnych. Najpierw niech wyjdą czyste naczynia, a następnie zostaną przyniesione brudne. Brudne naczynia mogą być umieszczane na wózku, gdzie mogą poczekać na swoją kolej.
  • Najczęściej zadawane pytania:

    1. Czy mogę serwować kawę w naczyniach wielokrotnego użytku?

    Tak, jeśli masz miejsce do mycia filiżanek. Same filiżanki możemy myć w zmywarko-wyparzace za barem. W przypadku jeśli dojdą talerze wielokrotnego użytku prawdopodobnie będziesz musiał postarać się o dodatkowe pomieszczenie.

    2. Ile zlewów muszę mieć w kawiarni?

    To zależy. Za barem na pewno musisz mieć umywalkę do mycia rąk. Dodatkowo (przy założeniu, że będziesz robił tylko kawę, herbatę) – zlew (chociaż jednokomorowy). Jeśli będziesz używał warzyw i owoców oraz jaj nienaświetlonych potrzebujesz kolejne zlewy i prawdopodobnie osobne pomieszczenie. Ilość zlewów jest uzależniona od Twoich planów, surowców, układu funkcjonalnego lokalu.

    3. Czy mogę piec ciasta za barem?

    Niestety zazwyczaj nie. Jest to jednak uzależnione od układu funkcjonalnego, surowców używanych do produkcji i podziału czasowego pracy. Najlepiej do pieczenia wydzielić osobne pomieszczenie.

    4. Gdzie mam złożyć wniosek o wpis i zatwierdzenie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Inspekcji Sanitarnej?

    Wniosek składasz w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej najbliżej miejsca gdzie znajduje się kawiarnia w przestrzeni coworkingowej.

    5. Czy po złożeniu wniosku mogę już zacząć działać?

    Nie możesz otworzyć kawiarni do momentu kiedy nie otrzymasz zielonego światła od Inspekcji. Powinieneś po złożeniu wniosku umówić się na kontrolę, następnie podczas kontroli zostanie spisany protokół i Inspekcja Sanitarna wyda decyzję. Wniosek zawsze lepiej złożyć wcześniej. Na wniosku zapisz do siebie numer telefonu. Dokładny opis krok po kroku co musisz zrobić znajdziesz tutaj.

    Co kontroluje Sanepid w kawiarni?

    Poniżej najważniejsze rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę.

    • czy jest czysto/czy została zachowana czystość w pomieszczeniach
    • jaki jest stan techniczny wyposażenia. Sprzęt nie może być uszkodzony, wyposażenie również. Blaty nie mogą być wyszczerbione, nasiąkliwe
    • filiżanki, talerze muszą mieć atesty do kontaktu z żywnością (najczęściej wydrążony znak kieliszka i widelca), nie mogą być nadpęknięte, uszkodzone, wyszczerbione
    • czy drogi „czysta” z „brudną” się nie krzyżują np. powrót naczyń do zmywalni, a jeśli się coś krzyżuje to co zrobiłeś, żeby zachować bezpieczeństwo żywności
    • czy toalety działają i się spłukują
    • czy z kranu leci ciepła woda
    • czy w oknach uchylnych, wchodzących do miejsca przygotowania zamontowane zostały siatki
    • czy masz wykaz składników i alergenów
    • czy masz dokumentację GHP/GMP i ewentualnie księgę HACCP (przy rutynowych kontrolach sprawdza czy je wypełniasz)

    Na Wasze prośby przygotowaliśmy check listę. Jest ona szczegółowa i dotyczy szeroko pojętej gastronomii. Można z niej śmiało skorzystać przed odbiorem. Znajdziesz ją tutaj.

    Kawiarnia w przestrzeni coworkingowe
    Kawiarnia w przestrzeni coworkingowe

    Jakie dokumenty przygotować na odbiór kawiarni przez Inspekcję Sanitarną?

    umowę najmu

    orzeczenia lekarskie pracowników pracujących w kontakcie z żywnością jest to tak zwana stara „książeczka sanepidowska” więcej na ten temat przeczytasz tutaj

    wyniki badań wody – czasami możemy za aktualne wyniki uznać badania wody wykonane przez poprzedniego właściciela (nie zawsze), ale warto dowiedzieć się u siebie w Inspekcji Sanitarnej

    umowę na wywóz odpadów/ deklaracja – jeśli jest w ramach umowy na wynajem lokalu to zadbaj o to, żeby zapis ten znalazł się w umowie

    GHP/GMP dla kawiarni czyli dobre praktyki higieniczne i produkcyjne – są one zawsze obowiązkowe i czasami ich dobre opracowanie, zastosowanie i przestrzeganie w praktyce uznaje się za wystarczające dla kontroli zagrożeń podczas przygotowania żywności. Pamiętaj, że jest to pierwszy element systemu HACCP.

    księga HACCP (jest to drugi element, zaraz po GHP/GMP do wdrożenia całego systemu HACCP – nie jest jednak zawsze obowiązkowy) – księga HACCP zawiera schematy technologiczne, analizę zagrożeń i wyznaczenie CCP dla kawiarni (czyli krytycznych punktów kontrolnych). Zakres księgi może brzmieć tajemniczo. Jednak dla nas to żaden problem i jeśli tylko chcecie możemy opracować dla Was tą dokumentację

    wykaz składników i alergeny występujące w żywności (jeśli nie wiesz jak je przygotować napisz do nas, podpowiemy)

    Jak my możemy pomóc?

    Zajmujemy się przygotowanie i opracowaniem dokumentacji GHP/GMP czyli dobrych praktyk oraz ksiąg HACCP. Dodatkowo przygotowujemy też wykazy składników lub alergenów. Z chęcią odpowiemy na Twoje pytania, podzielimy się swoim doświadczeniem i urządzimy sobie miłą pogawędkę, a jeśli będzie taka potrzeba to i napijemy się kawy. Swoją pomoc oferujemy na terenie całej Polski. Będzie nam również miło jak podzielisz się swoim doświadczeniem w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.