Kontrola sanepidu w sklepie. Jak przebiega kontrola inspekcji sanitarnej w sklepie?
O przebiegu kontroli w lokalach gastronomicznych już napisaliśmy. Przeczytasz o tym TU. Natomiast tym razem napiszemy o tym jak przebiega kontrola sanepidu w sklepie, na co zwracają uwagę inspektorzy oraz co kontroluje sanepid w sklepie spożywczym, mięsnym, czy monopolowym. Często, kiedy trafiacie do nas to jedno z Waszych pytań dotyczy kontroli. My to rozumiemy dlatego mamy dla Was przygotowaną check listę – listę kontrolną sanepidu na stronie dostępną w wersji pdf, jak i w wersji online. Jest ona rozbudowana i dokłada, tylko po to, żebyście wszystkie zagadnienia zrozumieli. Tym razem opiszemy na co szczególnie trzeba być uczulonym podczas kontroli.
Czy wizyta sanepidu w sklepie jest zapowiedziana?
Wizyta Inspekcji Sanitarnej w sklepie może być zapowiedziana. Inspektor z wizytą może też się nie zapowiadać. Inspekcja zapowiada się, kiedy wizyta jest rutynowa. Niezapowiedziane odwiedzimy możesz mieć jeśli Inspekcja dostanie sygnał, że coś jest u Ciebie nie tak. Często zdarza się, że o nieodpowiednim prowadzeniu sklepu donoszą pracownicy.
Jak przebiega kontrola sanepidu w sklepie?
Na pewno chcesz wiedzieć co skontroluje sanepid. I czy jest złoty środek na przygotowanie się do kontroli, szczególnie kiedy jest ona zapowiedziana. Pamiętaj, że wszystko co robisz powinno być naturalne. Nie chodzi o to, żeby chwilę przed kontrolą wszystko sprzątać i chować niewygodne fakty. Regularność to podstawa. Inspektorzy mogą tak naprawdę skontrolować wszystko. Na ostatnią chwilę ciężko będzie Ci wszystkiego dopilnować. Bardzo ważne jest, żeby regularnie szkolić i kontrolować pracowników. Niestety często nieprawidłowości wynikają z braku prowadzenia szkoleń dla pracowników oraz nie rozliczania ich z wykonanych czynności. Ty nie jesteś w stanie wszystkiego dopilnować, a już na pewno nie na ostatnią chwile. Dodatkowo bardzo łatwo złapać Cię „za słówka”, kiedy coś jest niezgodne z prawdą.
Kontrola sanepidu w sklepie – czyli na co zwrócić uwagę?
Sam wszystkiego nie zrobisz i nie dopilnujesz!
Szkól pracowników. Regularnie. Nie na ostatnią chwilę. Pamiętaj, że jak się stresujesz możesz na nich za mocno odreagować, a to nie o to chodzi. Ich kontrola to coś normalnego, rób ją regularnie i rozliczaj ich z wykonywanych czynności. Pracownik wpływa na wizerunek firmy. Jeśli on nie robi czegoś jak powinien, bo o tym nie wie, albo mu się nie chce, to nie skończy się to dobrze.
Apteczka
Inspektorzy bardzo lubią zaglądać do apteczek. Kontroluj stan apteczki. Sanepid też go może skontrolować. Nie pomoże tłumaczenie, że wczoraj akurat było Ci coś z niej potrzebne. Braki należy uzupełniać od razu.
Czystość to podstawa
To pierwsze co rzuca się w oczy. Nie tylko oczy Inspektorowi, ale i klientowi. Pani Inspektor nie będzie chodziła z biała rękawiczką, jednak brud, kurz zawsze zauważy. Tak samo z klientami, oni też to widzą. Więc warto codziennie myć podłogi, wycierać kurze, nie zostawiać brudnej krajalnicy po krojeniu wędlin. Dodatkowo pamiętaj o innych pomieszczeniach, które Ci podlegają. Zachowaj więc czystość w magazynach czy toaletach.
Lodówki i zamrażarki
Oprócz czystości w lodówkach i zamrażarkach inspektor może sprawdzić czy kontrolujesz temperaturę i ją zapisujesz. Najczęściej jest tak, że powinieneś to robić dwa razy dziennie. Spotkaliśmy się jednak z zapisami, że temperaturę zapisujesz tylko raz dziennie lub wcale (ale ją kontrolujesz). To czy to powinieneś robić wynika z zapisu w dokumentacji GHP i GMP dla sklepu. Dodatkowo w lodówce mogą latać muszki. Tak to się zdarza. Do takiej sytuacji nie możesz dopuścić. Kontroluj również daty ważności. W lodówce nie może znaleźć się nic po terminie ważności. Codziennie pracownicy powinni przejrzeć zawartość lodówek i posprawdzać daty przydatności do spożycia oraz minimalnej trwałości na środki spożywcze.
Częstą praktyką, którą wykrywaliśmy podczas audytów było to, że produkty, które się popsuły np. sery na wagę spleśniały, jogurty (skończył się termin), były chowane do lodówki magazynowej na zapleczu z innymi produktami. Producenci tych popsutych produktów dali możliwość wymiany towaru jeśli się nie sprzeda, więc właściciele sklepów kazali je zostawiać w lodówkach z nadmiarami magazynowymi. Jak myślicie było to dobre? Co by zrobił inspektor widząc to? Czy wy sami chcielibyście kupić towar, który leżał obok czegoś spleśniałego? Nie róbcie tak! Nigdy nie trzymajcie produktów popsutych z tym dobrymi.
Uwaga spleśniałe jabłko!3>
Pracownicy powinni sprawdzać czy warzywa i owoce nie są popsute i każde spleśniałe jabłko, mandarynkę, pomidora od razu powinni wyrzucić, a miejsce gdzie leżało umyć. Najlepiej jeśli pracownicy codziennie będą kontrolować stan warzyw i owoców.

Dlaczego wędlina leży przy kasie?
Wędlina jest w promocji i leży przy kasie. Temperatura otoczenia to 20stC. Na etykiecie jest napisane, żeby przechowywać ją w temperaturze od 2 do +6stC. Ale przecież dopiero co ją tam położyłeś, ma leżeć tylko parę godzin. Nic nie powinno się stać. Nic bardziej mylnego! Produkty trzeba przechowywać w warunkach takich jakie są zapiane na opakowaniach. Jasne jest szansa, że się nie popsuje, ale jest też taka, że się popsuje. W tym drugim przypadku reklamacja to może być najlepsza rzecz jaka Cię czeka, mogą być gorsze.
Produkty po terminie
Kontroluj na bieżąco daty ważności. Wprowadź wśród pracowników nawyk ustawiania produktów datami ważności a nie dopychania świeżej dostawy na przód. Przy takim postępowaniu produkty, starsze datą znajdą się na końcu. A przy produktach mało chodliwych może łatwo dojść do przeoczeni sytuacji w której produkt się popsuje.
Etykiety ważna rzecz!
Inspektorzy kontrolują też czy zachowujesz etykiety. Najczęściej dotyczy to wędlin, kiełbas czy serów na wagę. Otwierasz paczkę z kiełbasą i kładziesz ją do witryny chłodniczej nieopakowaną, a przecież musisz mieć datę ważności i skład. O to może zapytać klient, ale i inspekcja. Oczywiście wyjmowanie z opakowań zbiorczych jest prawidłowe. Zostaw tylko etykiety.
Po co komu fartuch?
Pracownicy i ich wygląd też jest brany pod uwagę podczas kontroli Inspekcji Sanitarnej w sklepie. Pracownicy powinni mieć ubranie robocze na zmianę. Nie musi być to fartuch. Może być równie dobrze koszulka i spodnie w wybranym przez Ciebie kolorze. Ważne, żeby jego ubranie robocze było czyste. Dodatkowo ubranie robocze nie może być trzymane razem z ubraniem codziennym. A niestety często tak to wygląda. Pracownik jeśli ma taką możliwość, np. dostaje szafkę z dwoma przegródkami, powinien stosować się do ich przeznaczenia. Część robocza powinna znaleźć się w jednej przegródce a druga w drugiej.
Dodatkowo oprócz ubrania roboczego należy zwracać uwagę na higienę osobistą pracownika. Łatwo wychwycić, że pracownik nie ma nawyku mycia rąk. Inspektor może zwrócić uwagę na przykład na sytuację w której pracownik odbiera zapłatę od klienta i od razu kroi wędlinę (nie myje rąk lub nie zakłada rękawiczek). Zwracaj uwagę czy Twoi pracownicy mają dobre nawyki, czy myją ręce, mają czyste paznokcie, zakładają rękawiczki do krojenia wędlin.
Ups! Nie ma wody
„Przecież przed chwilą była. A tutaj taki pech, akurat teraz jej nie ma. Pewnie przed chwilą ją zakręcili.„
To Wasze najczęstsze wymówki. Prawda zazwyczaj jest inna. Sprawdzaj, zgłaszaj awarię i naprawiaj od razu. Inspektor sprawdzi czy masz dostęp do wody, czy jest ciepła i zimna woda. Kontrola nie musi się zapowiadać, więc od razu wszystko zgłaszaj.
Co z tą toaletę?
Sprawdź czy toaleta się spłukuje i się nie zapchała. Czy jest czysta oraz czy uzupełnione są dozowniki na mydło i środek do dezynfekcji rąk oraz ręczniki papierowe. Rób dostawy tych rzeczy na bieżąco. Sprawdź też czy nad umywalkami wisi instrukcja mycia i dezynfekcji rąk.
Dbaj o stan pomieszczeń
- Regały, blaty, szafki. A co z tą uszkodzoną półką? Miejsca gdzie magazynujesz żywność nie mogą być zanieczyszczone. Półki na których leżą produkty żywnościowe nie mogą być obdrapane, zarwane, odłamane.
- Sufity. Warto trzymać głowę wysoko i od czasu do czasu spojrzeć na sufit. Sprawdź czy nie ma pajęczyn, czy tynk nie odpada, czy nic Cię nie zalało, czy nie zrobił się grzyb. UWAGA! Jeśli jest grzyb to nie maluj go farbą!
- Podłoga. I pod nogi też popatrz. Zobaczy czy nie ma dziur w podłodze, czy coś się nie zapadło, czy nie ma śladów po gryzoniach (nie leżą bobki).
- Światło. Czy działa oświetlenie, czy ma plastikową osłonkę.
A może by tak przeszkolić personel?
Uważam, że warto co jakiś czas robić szkolenia swoim pracownikom oraz zwracać im uwagę jeśli coś źle robią. Na pewno jeśli zwracasz im uwagę w zbyt bezpośredni i niemiły sposób, nie będziesz ich ulubieńcem. Warto pomyśleć jak zrobić to sprytnie i nie stracić w ich oczach. Ty jesteś szefem więc Ciebie powinni się słuchać. Pamiętaj, że ich błędy, a raczej nie doszkolenie może Cię dużo kosztować.

Najczęściej zadawane pytania:
1. Jak przygotować się do kontroli?
Po prostu na bieżąco kontroluj swój sklep. Sprawdzaj czystość, jak pracują pracownicy, czy robią wszystko zgodnie z zasadami higieny. Przeczytaj dodatkowo cały wpis od początku.
2. Jaki mandat mogę dostać z sanepidu? Za co mogę dostać mandat?
Nie zawsze musisz dostać mandat. Wysokość jest uzależniona od Twojego uchybienia. Zapis o karach pieniężnych znajdziesz między innymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W artykule 103 znajdziesz zapis między innymi o nieprzestrzeganiu w zakresie znakowania środków spożywczych (w tym prezentacji, reklamy i promocji) itd. lub sprzedajesz żywność popsutą lub środek spożywczy zafałszowany lub szkodliwy dla zdrowia wtedy „wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do pięciokrotnej wartości brutto zakwestionowanej ilości środka spożywczego lub produktu niebędącego żywnością wprowadzonego do obrotu jako żywność*”
Jeśli będziesz prowadził sprzedaż bez zezwolenia to „wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej niż 1000zł;”*
Jeśli natomiast dostaniesz decyzje ale dodatkowo będziesz robił i sprzedawał inne rzeczy niż te na które masz zgodę, również możesz dostać karę nie niższą niż 500zł.
W przypadku kiedy dostaniesz decyzję o cofnięciu lub zawieszeniu sklepu i się do tego nie dostosujesz lub jeśli będziesz utrudniał lub uniemożliwił przeprowadzenie kontroli to możesz podlegać „karze pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski”.*”
Kary pieniężne stanowią dochód Państwa. Przy ustalaniu wysokości mandatu inspektor uwzględnia m.in. stopień szkodliwości czynu.
Więcej przeczytacie TU.3. Czy dać inspektorowi sanitarnemu fartuch podczas kontroli?
W sklepie często nie trzeba tego robić. W gastronomii zawsze im go podaj.
4. Czy mogę wrzucić mandat w koszta firmy?
Ciekawy artykuł na ten temat przeczytacie TU.
5. Czy pracownik w sklepie może nosić biżuterię?
Jeśli produkty są tylko zapakowane to może. Ryzyko jest niewielkie.
6. Czy pracownik może mieć pomalowane paznokcie? Czy pracownik w sklepie może mieć założone hybrydy?
W sklepach często spotykamy osoby z pomalowanymi paznokciami czy hybrydami. Jeśli w sklepie nic nie produkujesz a wszystko jest sprzedawane zapakowane to nie ma przeciwwskazań.
Wyzwanie
Wyznaczymy Ci parę punktów, które skontroluj i zobacz czy są wykonywane. Sprawdź:
- Czy masz księgę GHP/GMP dla sklepu (Dobre Praktyki Higieniczne i Produkcyjne)
- Co ile według dokumentacji powinieneś monitorować temperaturę oraz czy to robisz?
- Czy pracownik przechowuje etykiety od rozpakowanych produktów np. kiełbasy, ciasta i czy potrafi Ci powiedzieć do kiedy są one ważne oraz jakie mają alergeny? Kontrola sanepidu w sklepie nie musi być stresująca, wystarczy cały czas dbać o czystość sklepu oraz jakość produktów i odpowiednie przeszkolenie pracowników. Nie masz się co bać i stresować.
Bibliografia:
*Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Infakt.pl.
Jeśli masz pytania odnośnie tego jak przebiega kontrola sanepidu w sklepie lub masz jakieś doświadczenie w tym temacie to zostaw komentarz. Możesz też skontaktować się z nami telefonicznie i mailowo. Jeśli masz braki w dokumentacji GHP/GMP dla sklepu i księdze HACCP to pomożemy Ci je uzupełnić, a jeśli w ogóle nie masz dokumentów to możesz zamówić je u nas lub skorzystać z kreatora indywidualnej dokumentacji
Komentarze
czy na stoisku mięsnym można mieć krótki rękaw?
Czy jak pracuje na mięsie ,mam pomalowane paznokcie ale wszystko robię w rękawiczkach to czy mandat będzie ?
Dzień dobry,
to zależy od Państwa dokumentacji systemu HACCP.
Witam pracuje w piekarni .
Czy klient, ktory zakupil u Nas pieczywo cieply chleb , ktorego nie moglismy pokroic moze przyjsc ponownie z zakupionym juz chlebem do piekarni aby go pokroic ?
Witam serdecznie mam pytanie co z wodą z wiadra po myciu podłogi, czy mogę ja „zwyczajnie wylać” do WC?
Dzień dobry ile można dostać kary pieniężnej kwota za brak fartucha w sklepie spożywczym
Dzień dobry ile można dostać kary za brak fartucha w sklepie spożywczym
Witam,
Czy Sanepid sprawdza też czy w sklepie spożywczym znajduje się apteczka i kontroluje jej zawartość? Czy jest ona wymagana?
A czy sklep do 30 m2 powinien być wyposażony w gaśnicę? i czy też Sanepid zwraca na to uwagę?
Witam czy pracując w sklepie spożywczym gdzie ma się kontakt z zywnoscia można mieć paznokcie pomalowane i np długie? Czy jest jakiś odgórny wymóg czy jest to może niezgodne z prawem?
Dzień dobry,
długie i pomalowane paznokcie są niewskazane. Nie ma zapisu, że nie można mieć takich paznokci, ale jest zapis, że trzeba zachować bezpieczeństwo żywności itd. chociażby w tej ustawie http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20061711225. Długie paznokcie to często siedlisko licznych zanieczyszczeń dlatego nie są wskazane.
Oczywiście na nie wygodne pytania nie ma odpowiedzi. Pozdrawiam
Dzień dobry,
niestety tak jak napisałam wyżej nie jestem w stanie określić dokładnie Pani przypadku nie widząc punktu. Ociekacze nie są zakazane jeśli o to chodzi. Ale trzeba to również rozpatrzeć pod kątem bezpieczeństwa żywności oglądając punkt/stan ociekacza/ rozmieszczenie.
Witam,to jest zaplecze magazynowe, nad zalewem wisi szafka do naczyn i ten nieszczęsny ociekacz na zalewie który musialam kupic, teraz się odczepil że go ma nie byc, jak można zakręcić żeby kupić teraz mam go wyrzucic, jestem tum zbulwetsowana.
Dzien dobry. Na pierwszej kontroli pani z sanepudu zalecila kupic ociekacz na jedną komore zlewu ,otórz po dwóch latach kazała ją zlikwidować Bo teraz nie moze być. Co mam z rym zrobic ??
Dzień dobry,
prawdopodobnie trzeba zastosować się do ich zaleceń, bo Panie widziały jak wygląda punkt i zapewno ich zalecenia są zgodne z zachowaniem bezpieczeństwa żywności. Żeby móc dokładniej przeanalizować tą sytuację również musiałabym uzyskać więcej informacji na temat działania punktu, poznać układ pomieszczeń i prace.
Pozdrawiam
Dzień dobry. Artykuł napisany już jakiś czas temu jednak mam nadzieję, że ktoś odpowie mi na moje pytanie.
Podczas kontroli sanepidu należy przedstawić „książeczki” wszystkich pracowników zatrudnionych czy tylko tych obecnych na zmianie?
Pozdrawiam
Powinno się mieć książeczki wszystkich pracowników zatrudnionych, których mają kontakt z żywnością.
witam,mam takie pvtanie,czv po rozpakowaniu wedlinv z vaca oprocz etvkietv musze dodatkowo pisac kartke z data i godzina otwarcia danego artvkulu
Dzień dobry,
zazwyczaj tak. Jest to też trochę uzależnione od zaleceń producenta, najczęściej opisują na etykiecie: Po otwarciu przechowywać 3 dni, musi Pani więc wiedzieć kiedy otworzyła taki produkt. Są takie przypadki, kiedy producent przebadał swój produkt i niezależnie od tego czy został on otwarty czy nie datę ważności ma do końca dnia okresu przydatności do spożycia (wtedy nie musimy takiej informacji pisać).
Czy kosz który jest przed sklepem też może być kontrolowany. Na co trzeba zwrócić uwagę?
Dzień dobry,
tak również podlega kontroli. Musi być myty na bieżąco według potrzeby (więc nie może być za bardzo brudny), ma być zamykany, śmieci nie mogą się z niego wysypywać, nie może być też oznak gryzoni i szkodników.
Witam
Czy w sklepie spożywczym ze stoiskiem miesno-wedliniarskim mogę mieć zrobiony manicure hybrydowy?
Dzień dobry,
to zależy od pracodawcy, należy ograniczyć ryzyko wystąpienia ciał obcych (np. kawałek hybrydy może dostać się do mięsa podczas jego mielenia).
Pozdrawiam
Dzień dobry, zaczęłam pracę przy produkcji żywności, mam zrobione paznokcie hybrydowe, lecz pracuję w rękawiczkach. Czy istnieje możliwość otrzymania mandatu?
Dzień dobry,
wszystko zależy od rodzaju produkcji oraz od ryzyka jakie jest faktycznie, które prowadzi do dostania się materiały do wyrobu gotowego.
Czy w sklepie spożywczo -cukierniczym mogę mieć fartuch na krotki rękaw z pod którego wystaje moja odzież np. Bluzka z długim rękawem ?
Dzień dobry,
to zależy. Zazwyczaj można mieć taki fartuch i nie ma z tym problemu 🙂
Jak to jest z włosami w sklepie spożywczym ze stoiskiem Hot dog? Rozpuszczone czy związane? Jaka długość wlodoe musi być zwiazywana. Co w slosami które są za ucho i nie jest się w stanie ich sensownie upiac nie używając przy tym 15 spinek?
Dzień dobry,
Pana zadaniem jest zapewnienie, żeby żywność nie została zanieczyszczona, dlatego zaleca się wiązanie włosów lub zakładanie np. czepków. Jeśli włosów nie da się związać to po prostu należy szczególnie monitorować ich obecność kiedy są przygotowane zamówienia.
Czy do szkoleń z HACAPu muszę zatrudniać osoby z zewnątrz?
Dzień dobry,
nie do szkoleń nie musi mieć Pani osób z zewnątrz, może robić to właściciel lub osoba, która pracuje na tyle długo, że zna całe funkcjonowanie wszystkich procesów.
:O Same przydatne informacje. Dziękuję.
Jeśli są pytania prosimy o ich zadawanie 🙂