Jakie informacje znajdują się w artykule: „Księga HACCP dla bistro”
- Gdzie szukać informacji na temat wymagań sanepidu dla bistro?
- Jaki wniosek złożyć do sanepidu?
- Jakie dokumenty opracować na odbiór sanepidu?
- Czy księga HACCP dla bistro jest wymagana?
Wymogi sanepidu dla bistro
Lokale bistro mają takie wymagania budowlane, jak pozostałe lokale gastronomiczne. O tych wymaganiach przeczytasz TUTAJ. Jeśli masz już lokal, który jest prawie wyremontowany, to do Inspekcji Sanitarnej musisz złożyć wniosek: „Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Inspekcji Sanitarnej”. Masz wątpliwości jak uzupełnić wniosek do sanepidu? To zajrzyj TUTAJ.
Księga HACCP dla bistro – jakie dokumenty musisz opracować na odbiór sanepidu?
Przede wszystkim – UMOWA NAJMU lub akt własności lokalu
UMOWA NA WYWÓZ ŚMIECI
ORZECZENIA OD LEKARZA DO CELÓW SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNYCH – niektórzy myślą, że to książeczka sanepidowska – która żyje swoim życiem. Książeczki już nie ma! U lekarza dostaniesz orzeczenie (a przynajmniej powinieneś). Orzeczenie zastąpiło dawną „książeczkę sanitarno-epidemiologiczną” – teraz przed zatrudnieniem pracowników, zleć im zrobienie badań na nosicielstwo (jeśli jeszcze go nie mieli) i później wyślij do lekarza po wydanie orzeczenia. Jeśli ktoś ma książeczkę Sanepidowską już zrobioną – to nie wystarczy. Oznacza to, że ma badania na nosicielstwo (te z kału), ale i tak musisz przed rozpoczęciem przez niego pracy, wysłać go do lekarza.
BADANIA WODY – czeka się na nie nawet do dwóch tygodni. Dlatego zleć je wcześniej. Jeśli chodzi o częstotliwość, coraz częściej wodę bada się tylko przed otwarciem lokalu, a później tylko w przypadku jakby się coś działo (np. pogorszyła jej jakość i byście to zaobserwowali). Wszystko na temat badań opisane jest w księdze GHP i GMP (my ją przygotujemy), od zapisów w niej zależy, jak często wodę będziesz badać. My ograniczamy to do minimum, żeby Tobie było wygodniej, no i oczywiście, żeby zachować bezpieczeństwo produkcji. Wodę możesz mieć ze studni, jeśli jest dobrej jakości.
PROJEKT TECHNOLOGICZNY – nie są zazwyczaj obowiązkowe, ale pomagają w pewien sposób zaplanowanie pracy i zwiększa wydajność i praktyczność.
Księga HACCP dla bistro. Księgę dostaniesz TUTAJ. Znajduje się tutaj analiza zagrożeń, które można spotkać podczas przygotowania i wydawania dań klientom. Wyznaczenie punktów krytycznych i krytycznych punktów kontroli (CP i CCP), sposób ich monitorowania, czyli co zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia. Księga HACCP dla bistro zawiera również sposób korygowania zaistniałych sytuacji, czyli co zrobić, kiedy stało się coś, co stać się nie powinno i jak to naprawić? Brzmi strasznie – ale podamy praktyczny przykład:
- CCP1 – przyjęcie dostaw; Monitorowanie – sprawdzanie dat ważności na opakowaniu; nagle okazuje się, że produkt jest po terminie więc –> działania korygujące: nie przyjmujemy dostawy i wypełniamy odpowiednie papierki.
Dobra Praktyka Higieniczna dla bistro – czyli jak myć i dezynfekować pomieszczenia, urządzenia, maszyny, sprzęty oraz jak zadbać o higienę pracowników i czynności produkcyjnych. Dokumentację znajdziesz TUTAJ.
Dobra Praktyka Produkcyjna dla bistro – czyli jak produkować zamówienia dla klientów, żeby było okej oraz, żeby zapewnić bezpieczeństwo potrawom, np. obróbka warzyw i owoców, obróbka mięsa (np. temperatury). Dokumentację znajdziesz TUTAJ.
Wykaz alergenów dla menu element pomijany, a obowiązkowy! Nawet jeśli nikt Wam o tym nie mówi, przygotuj taką rozpiskę. Jest to stosunkowo nowy przepis i tylko czekać, aż Inspekcje będą podczas rutynowych kontroli przyczepiały się do braku alergenów. A za brak alergenów grozi mandat. Dodatkowo istotne jest przygotowanie dokładnego wykazu składników w menu. O tym wszystkim piszę TUTAJ.
Jak my możemy pomóc?
Możesz do nas napisać jeśli potrzebujesz dokumentacji GMP, GHP, księgę HACCP dla bistro oraz wykaz składników i alergenów. Zajrzyj do naszego sklepu, gdzie znajduje się dokumentacja dla sanepidu oraz ebooki – TUTAJ.
Masz może jakieś pytania? Zostaw nam komentarz lub zadzwoń. Z chęcią porozmawiamy.
Komentarze
Witam,zamierzam otwożyć kebab ale bez konsumpcji na miejscu ponieważ lokal który chcę wynająć nie spełnia wymogów czyli przygotowuję zamówienie i dowożę lub na wynos.Moje pytanie jest następujące czy muszę prowadzićksięgęHCCP i co z GHP ,GMP dla sanepidu.
Dzień dobry,
w skład całego systemu HACCP wchodzi GHP i GMP i księga HACCP. GHP i GMP to pierwszy element całego systemu HACCP i jest on obowiązkowy. Czasami jeśli jest dobrze opracowany i wyczerpuje temat na tyle ile jest to potrzebne zastępuje całkowicie księgę HACCP i nie musimy jej robić (ale zależy to od paru kwestii). Więc na początek bym zaczęła od GHP i GMP – bo taka też jest kolejność, a jeśli byłaby potrzeba zrobiłabym dodatkowo HACCP. W GHP i GMP ma Pani wszelkie procedury i instrukcję oraz karty do uzupełniania. Wszystko jest uzależnione od funkcjonowania Pani lokalu.
Pozdrawiam