Księga HACCP catering wymagania Sanepidu – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór lokalu?
Jeśli na dniach czeka Cię odbiór lokalu przez Sanepid to dobrze trafiłeś. W naszym artykule znajdziesz informacje na temat dokumentów, które musisz okazać podczas odbioru zakładu cateringowego przez sanepid.
Remont już zrobiony, dostawy i towar zamówiony na planowany dzień otwarcia. Wszystko jest już przemyślane i dokładnie wiesz do kogo ma trafić pierwsze zamówienie. Brakuje tylko zielonego światła od Sanepidu i można zaczynać. Nie możesz się doczekać ale nadal się stresujesz bo nie wiesz czy wszystko masz, czy Panie z Sanepidu się do czegoś nie przyczepią. Świetnie znamy to uczucie! Pomożemy Ci zredukować Twój stres i przygotować potrzebne dokumenty.
Księga HACCP catering – czyli jakie dokumenty przygotować?
- umowa najmu lokalu
- umowa na wywóz śmieci i oleju (jeśli będzie używany olej)
- projekt technologiczny (nie jest on zawsze wymagany, niektóre Inspekcje go chcą inne nie, najlepiej dowiedzieć się u siebie w Sanepidzie, albo zadzwoń do Nas – obsługujemy lokale w całej Polsce i mamy doświadczenie w tej kwestii)
- Szkolenie BHP
- Badanie wody – można wykonać badania pod kątem mikrobiologicznym i fizykochemicznym. Zazwyczaj wystarczy wykonać badanie tylko pod kątem mikrobiologicznym (warto dowiedzieć się w sanepidzie). Badanie fizykochemiczne jest dodatkowo płatne. Jeśli masz wodę ze studni głębinowej to również możesz jej używać, pod warunkiem, że jest odpowiedniej jakości. W przypadku wody ze studni częstotliwość badań jest większa i zazwyczaj wodę bada się raz na kwartał lub nawet raz na miesiąc. Badanie wykonuje się zarówno pod kątem mikrobiologi, jak i fizykochemii.
- orzeczenie od lekarza do celów sanitarno-epidemiologicznych (dawniej książeczka Sanepidowska)
- Umowa z firmą zajmującą się szkodnikami lub protokoły DDD. Niektórzy też nie potrzebują DDD (nie jest obowiązkowe zatrudnianie firmy). Wystarczy jak będziesz monitorował szkodniki we własnym zakresie. Postępowanie ze szkodnikami jest określone w GHP – czyli dobrej praktyce higienicznej.
- Dokumentacja GHP catering (Dobre Praktyki Higieniczne dla cateringu)
- Dokumentaccja GMP catering (Dobre Praktyki Produkcyjne dla cateringu)
- Księga HACCP catering – zawiera schematy technologiczne przygotowanych potraw w cateringu oraz wyznacza się w niej CCP dla cateringu (czyli krytyczne punkty kontrolne)
- Alergeny informowanie klientów o alergenach jest obowiązkowe! Nie zapominajmy o tym, to stosunkowo nowy przepis, dlatego jeszcze nie wszyscy o tym wiedzą. Dodatkowo należy obok alergenów uwzględnić dokładny wykaz składników.
- Wartość odżywcza dla diet pudełkowych (kcal, węglowodany, zawartość cukrów, błonnika, białka, tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, soli)

Nasz zespół przygotowuje dokumentację GHP, GMP i księgę HACCP catering – możesz do nas napisać lub zostawić numer telefonu oddzwonimy. Dodatkowo opracowujemy alergeny i liczymy wartości odżywcze.
Jeśli masz pytania, napisz w komentarzach, mailowo lub zadzwoń z chęcią porozmawiamy. Mamy miłe i wyrozumiałe podejście, wszystko jest dla ludzi.
Komentarze
Witam, proszę o kontakt 721 203 012
Witam. Od 3 lat prowadzę bar z obiadami. Sprzedaż na miejscu i na wynos. Chcę rozpocząć usługę cateringową czyli sprzedaż dań w formie cateringu. Np obiady dla grup, obiad i przystawki na chrzciny czy komunię. Potrzebuje haccap dla prowadzenia cateringu. Czy jest możliwość i cena
Tel. 794938434
Dzień dobry,
tak oczywiście, skontaktujemy się telefonicznie 🙂 Cennik jest na https://wspomagamy.pl/kategoria-produktu/gastronomia/catering/
Pozdrawiam
Witam,
otwieram catering, potrzebuję księgę HACCP do odbioru lokalu. Czy możecie Państwo mi w tym pomóc?
Pozdrawiam
Marek Olejnik
780177599