HACCP dla kawiarnio-cukierni

GHP GMP i księga HACCP dla kawiarnio-cukierni – wymagania SANEPIDu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Co zawiera artykuł „ Księga HACCP dla kawiarnio-cukierni”?

  • Informacje na temat tego, gdzie szukać informacji o wymaganiach sanepidu dla kawiarnio-cekierni?
  • Jakie dokumenty przygotować na odbiór kawiarnio-cukierni?
  • Czy w kawiarnio-cukierni trzeba mieć wykaz składników ciast i alergeny?
  • Czy HACCP dla kawiarnio-cukierni jest zawsze wymagany?

Wymagania sanepidu dla kawiarnio-cukierni

Wymagania sanepidu dla kawiarnio-cukierni są bardzo zbliżone do ogólnych wymagań dotyczących gastronomii oraz bardzo zbliżone do wymagań kawiarni. Informacje na temat wymagań dla kawiarnio-cukierni znajdziesz u nas w artykule o kawiarni TUTAJ. Wymagania sanepidu nie odbiegają za bardzo od siebie. Opisywałam tam kwestię dotyczącą również przygotowywania wypieków na miejscu.

Ważną informacją może być dla Ciebie fakty, że odbiorom sanepidu, podlegają nie tylko punkty, gdzie coś się produkuje i przygotowuje. Punkty, gdzie jest prowadzona tylko sprzedaż gotowych wyrobów np. ciast, ciastek, również podlegają pod zgłoszenie sanepidu.

Na co należy zwrócić uwagę?

  • Ilość zlewów – ile zlewów potrzebujesz w kawiarni? Kwestia zlewów się różnij, kiedy serwujesz potrawy i napoje używając naczynia jednorazowe, oraz kiedy używasz naczyń wielokrotnego użytku. W przypadku naczyń jednorazowych zazwyczaj wystarczy Ci jeden zlew oraz jedna umywalka. Jeśli doszłyby naczynia wielokrotnego użytku, wtedy musisz przewidzieć drogę ich powrotu do miejsca, gdzie jest zlew (tak, żeby nie krzyżowały się drogi czysta z brudną). Dobrze wtedy mieć jeszcze wyparzarkę. Czy wyparzarka może być za barem? Może, ale pamiętaj o tym, żeby była tak umiejscowiona, aby drogi się nie krzyżowały
  • Toaleta dla personelu – zawsze musi być, nie może ona wychodzić bezpośrednio na produkcje
  • Toaleta dla klientów – w przypadku serwowania zamówień tylko na wynos, albo jeśli punkt jest na terenie obiektu użytku publicznego, np. galerii handlowej to nie musi jej być, w innym przypadku nie jesteś zwolniony z obowiązku jej posiadania, toaleta dla klientów powinna mieć przedsionek
  • Wentylacja – nawet jeśli serwujesz tylko kawę i herbatę + gotowy wyroby, to każde pomieszczenie powinienno mieć wentylację (chociaż grawitacyjną), a toaleta – mechaniczna – przepływ powietrza ze strefy czystej do brudnej, żeby nie krzyżowały się drogi
  • Termometry w lodówkach i witrynach chłodniczych. Jeśli będziesz mieć ciasta szczególnie te z kremem, na pewno będziesz mieć witrynę chłodniczą. Pamiętaj! Będziesz musiał kontrolować temperaturę w urządzeniach chłodniczych (zazwyczaj dwa razy dziennie, ale przy małym ryzyku dopuszcza się wdrożenie pomiaru 1x dziennie). Ustala się to indywidualnie. Dodatkowo jeśli będziesz miał lody, to kontroluj temperaturę w konserwatorze lub zamrażarce
  • Łatwo zmywalne nawierzchnie – wszystko w części przygotowania zamówień powinno być łatwe do czyszczenia, mycia i dezynfekcji – blaty, podłogi, sufit, ściany. Drzwi również muszą być łatwe do mycia. Mogą być przesuwane, albo zwijane w harmonijkę – jednak powinny dać się umyć
  • Wysokość pomieszczeń w części produkcyjne najlepiej jeśli będzie wynosiła 3,3 m, w części higieniczno-sanitarnej 2,5m. Jeśli będzie mniej niż 3,3 m to należy zgłosić to odstępstwo
  • Miejsce na środki czystości – pamiętaj, że środków czystości nie można trzymać razem z żywnością

Księga HACCP dla kawiarnio-cukierni – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór sanepidu

  • umowę najmu lokalu lub akt własności
  • protokół ze sprawdzenia wentylacji lokalu
  • umowę na wywóz śmieci
  • dokumenty związane z działalnością (KRS/CEIDG)
  • wyniki badań wody
  • orzeczenia do celów sanitrno-epidemiologicznych tzw. „książeczki sanepidowskie”
  • składniki alergenne – zobacz mój ebook na ten temat, który jest dostępny TUTAJ.
  • Dokumentację GHP dla kawiarnio-cukierni – czyli dobre praktyki higieniczne. Co zawiera GHP? m.in. procedury i instrukcje dotyczące higieny – np. instrukcje mycia rąk, pomieszczeń, sprzętów, urządzeń, zabezpieczenia przed szkodnikami. Dokumentacja jest dostępna TUTAJ. Jest ona połączona z GMP.
  • Dokumentację GMP dla kawiarnio-cukierni – czyli dobre praktyki produkcyjne – opis czynności (procedur i instrukcji) od momentu dostania towaru do momentu jego wydania. Dokumentacja jest dostępna TUTAJ.
  • Księga HACCP dla kawiarnio-cukierni – zawiera schematy technologiczne, np. przygotowania kawy, herbaty i innych zamówień, następnie analizę zagrożeń, wyznaczanie CCP (krytycznych punktów kontrolnych) oraz opisanie sposobu jak będą one monitorowane i korygowane. Jakie CCP dla kawiarni? Zazwyczaj jednym z krytycznych punktów kontrolnych jest kontrola temperatur w urządzeniach chłodniczych. Określa się ich częstotliwość oraz zakresy temperatur jak i limity krytyczne. Księgę HACCP dostanieszTUTAJ.

Najczęściej zadawane pytania:

1.Czy sala zabaw, w której serwuje się kawę i herbatę oraz gotowe ciasta musi mieć odbiór sanepidu?

Tak, taka sala zabaw również musi mieć odbiór sanepidu

2. Dla jakiego punktu wybrać dokumentacje, jeśli mam kawiarnio-cukiernie?

W naszym sklepie możesz wybrać produkt dla kawiarni. Znajdują się również pytania o ciasta i/lub lody.

3. Czy muszę mieć księgę GHP / GHP?

Tak, księga GHP / GMP jest obowiązkowa, dla każdego punktu wprowadzającego do obrotu żywność (sklepy/ produkcje/ sprzedaż/ przygotowywanie żywności etc.)

4. Czy muszę mieć zawsze księgę HACCP dla kawiarnio-cukierni?

To zależy. Jeśli nie masz w kawiarnio-cukierni krytycznych punktów kontrolnych (CCP), to nie musisz mieć odbioru sanepidu. Jeśli natomiast masz CCP, to musisz taką dokumentację przygotować. Możesz porozmawiać na ten temat z nami lub swoim inspektorem.

W czym my możemy pomóc?

Pomożemy Ci przejść odbiór Sanepidu. Skontaktuj się z nami. Dokumentację wykonujemy na terenie całej Polski. Dodatkowo możemy się też spotkać. Działamy na terenie całej Polski, jednak najczęściej bywamy w Warszawie, Łodzi, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście i na Lubelszczyźnie. Inne lokalizacje też wchodzą w grę jednak, prosimy o kontakt. Posiadamy również kreator indywidualnej dokumentacji HACCP – w przypadku kawiarnio-cukierni polecamy ten produkt. Dokumentacja jest dopasowana do lokalu, ponieważ w naszym kreatorze udzielasz odpowiedzi i z automatu generuje Ci się pliki. Nie jest to wzór HACCP, który będziesz musiał uzupełniać. Wszystko jest intuicyjne i łatwe, a my służymy Wam wsparciem (również technicznym). Zachęcamy również do pisania komentarzy i dzielenia się swoim doświadczeniem.

Dowiedz się więcej na stronach naszego blogu.
Polub nas na Facebook!

Komentarze

  • Ewelina

    Kawiarnio cukiernia własne wypieki rogaliki

    Odpowiedz
  • Kasia

    Dzień dobry,
    przymierzam się do otwarcia kawiarnio-cukierni ale z „legalnymi” wypiekami na wyspie. Czy również muszę mieć podłączenie do wody? Zlew i umywalkę? Nic nie będę sama produkowała tylko robiła kawę i nakładała ciastka na jednorazowe talerzyki.
    Pozdrawiam,
    Kasia

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nawet przy samej sprzedaży potrzebna jest na stoisku umywalka. W Pani przypadku dochodzi jeszcze krojenie (czyli np. mycie noży i innych sprzętów drobnych) i robienie kawy – mycie sprzętu. W takim wypadku obok umywalki powinien być zlew. Jeśli ma Pani jeszcze jakieś pytania to zachęcam do pisania komentarzy lub wiadomości mailowej 🙂
      Pozdrawiamy

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *