HACCP dla kawiarnio-cukierni

GHP GMP i księga HACCP dla kawiarnio-cukierni – wymagania Inspekcji Sanitarnej

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

GHP GMP i księga HACCP dla kawiarnio-cukierni – wymagania Inspekcji Sanitarnej

Coraz więcej przedsiębiorców dzwoni do nas, ponieważ chcą pomocy przy otworzeniu kawiarnio-cukierni. O tym jak otworzyć kawiarnie pisaliśmy tutaj. Wymagania nie odbiegają za bardzo od siebie. Tym bardziej, że opisywaliśmy tam kwestię wypieków własnych – co trzeba spełnić i zapewnić. Należy jednak pamiętać, że pytania będą się pojawia, bo każdy przypadek jest inny, dlatego też dokumentacja HACCP dla kawiarnio-cukierni oraz dobre praktyki higieniczne i produkcyjne powinny być przygotowane indywidualnie pod punkt.

W przypadku, kiedy chcemy otworzyć samą kawiarnię ze sprzedażą ciast i lodów np. w sali zabaw – ale sami nic nie produkujemy, tylko przygotowujemy kawę i herbatę a ciasta i lody mamy od zewnętrznego dostawcy musimy również zapewnić odpowiednie wymagania.

Na co należy zwrócić uwagę?

 Ilość zlewów –  ile zlewów potrzebuję w kawiarni? kwestia zlewów wygląda inaczej w przypadku, kiedy serwujemy potrawy i napoje w naczyniach jednorazowych, a inaczej w przypadku naczyń wielokrotnego użytku. W przypadku naczyń jednorazowych zazwyczaj wystarczy nam jeden zlew i jedna umywalka. Jeśli doszły by nam naczynia wielokrotnego użytku wtedy musimy przewidzieć drogę ich powrotu do miejsca gdzie jest zlew (tak, żeby nie krzyżowały się drogi czysta z brudną). Dobrze wtedy mieć jeszcze wyparzarkę. Czy wyparzarka może być za barem? Może, ale pamiętaj o tym, żeby była tak umiejscowiona, tak aby drogi się nie krzyżowały
 Toaleta dla personelu – zawsze musi być, nie może ona wychodzić bezpośrednio na produkcje
 Toaleta dla klientów – w przypadku serwowania zamówień tylko na wynos, albo jak jest na terenie obiektu użytku publicznego, np. galerii handlowej to nie musi jej być w innym przypadku nie jesteś zwolniony z obowiązku jej posiadania, toaleta dla klientów powinna mieć przedsionek
 Wentylacja – nawet tylko przy kawie i herbacie + gotowych wyrobach, powinna być w każdym pomieszczeniu wentylacja grawitacyjna, w toalecie – mechaniczna – przepływ powietrza ze strefy czystej do brudnej, żeby nie krzyżowały się drogi
 Termometry w lodówkach i witrynach chłodniczych. Jeśli będziesz mieć ciasta szczególnie te z kremem, na pewno będziesz mieć witrynę chłodniczą. Pamiętaj! Będziesz musiał kontrolować temperaturę w urządzeniach chłodniczych dwa razy dziennie. Dodatkowo jeśli będziesz miał lody to kontroluj temperaturę w konserwatorze lub zamrażarce
 Łatwo zmywalne nawierzchnie  – wszystko w części przygotowania zamówień powinno być łatwe do czyszczenia, mycia i dezynfekcji – blaty, podłogi, sufit, ściany. Drzwi również muszą być łatwe do mycia. Mogą być przesuwane, albo zwijane w harmonijkę – jednak powinny dać się umyć
 Wysokość pomieszczeń w części produkcyjne najlepiej jeśli będzie wynosiła 3,3 m, w części higieniczno-sanitarnej 2,5m. Jeśli będzie mniej niż 3,3 m to należy zgłosić to odstępstwo
 Miejsce na środki czystości – pamiętaj, że środków czystości nie można trzymać razem z żywnością

Księga HACCP dla kawiarnio-cukierni – czyli jakie dokumenty przygotować na odbiór sanepidu

HACCP dla kawiarnio-cukierni
HACCP dla kawiarnio-cukierni

umowę najmu lokalu lub akt własności
protokół ze sprawdzenia wentylacji lokalu
umowę na wywóz śmieci
 dokumenty związane z działalnością (KRS/CEIDG)
 wyniki badań wody
 orzeczenia do celów sanitrno-epidemiologicznych tzw. „książeczki sanepidowskie”
 składniki alergenne – nawet jeśli sam nie produkujesz ciast to zostaw sobie etykiety od producenta. Jego wyroby powinny oprócz daty ważności, zawierać wykaz składników w tym składników alergennych oraz wyliczenia wartości odżywczej
 Dokumentację GHP dla kawiarnio-cukierni – czyli dobre praktyki higieniczne. Co zawiera GHP? m.in. procedury i instrukcje dotyczące higieny – np. instrukcje mycia rąk, pomieszczeń, sprzętów, urządzeń, zabezpieczenia przed szkodnikami
Dokumentację GMP dla kawiarnio-cukierni – czyli dobre praktyki produkcyjne – opis czynności (procedur i instrukcji) od momentu dostania towaru do momentu jego wydania
 Księga HACCP dla kawiarnio-cukierni – zawiera schematy technologiczne, np. przygotowania kawy, herbaty i innych zamówień, następnie analizę zagrożeń, wyznaczanie CCP (krytycznych punktów kontrolnych) oraz opisanie sposobu jak będą one monitorowane i korygowane. Jakie CCP dla kawiarni? Zazwyczaj jednym z krytycznych punktów kontrolnych jest kontrola temperatur w urządzeniach chłodniczych. Określa się ich częstotliwość oraz zakresy temperatur jak i limity krytyczne.

W czym my możemy pomóc?

Pomożemy Ci przejść odbiór Sanepidu. Skontaktuj się z nami. Za darmo otrzymasz od nas konsultacje, bez żadnych zobowiązań. Dokumentację wykonujemy na terenie całej Polski. Dodatkowo możemy się też spotkać. Działamy na terenie całej Polski, jednak najczęściej bywamy w Warszawie, Łodzi, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście i na Lubelszczyźnie. Inne lokalizacje też wchodzą w grę jednak prosimy o kontakt.
Posiadamy również kreator indywidualnej dokumentacji HACCP – w przypadku kawiarnio-cukierni polecamy ten produkt. Dokumentacja jest dopasowana do lokalu ponieważ udzielacie odpowiedzi i z automatu generują się Wam pliki. Nie jest to wzór HACCP, który będziecie musieli uzupełnia i nie będziecie wiedzieć co dalej. Wszystko jest intuicyjne i łatwe, a my służymy Wam wsparciem (również technicznym 7 dni w tygodniu).
Zachęcamy również do pisania komentarzy na które będziemy odpowiadać. Jeśli macie swoje doświadczenia podzielcie się z nami.

Artykuły związane: Sala zabaw a wymagania Sanepidu
Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych

Komentarze

  • Kasia

    Dzień dobry,
    przymierzam się do otwarcia kawiarnio-cukierni ale z „legalnymi” wypiekami na wyspie. Czy również muszę mieć podłączenie do wody? Zlew i umywalkę? Nic nie będę sama produkowała tylko robiła kawę i nakładała ciastka na jednorazowe talerzyki.
    Pozdrawiam,
    Kasia

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nawet przy samej sprzedaży potrzebna jest na stoisku umywalka. W Pani przypadku dochodzi jeszcze krojenie (czyli np. mycie noży i innych sprzętów drobnych) i robienie kawy – mycie sprzętu. W takim wypadku obok umywalki powinien być zlew. Jeśli ma Pani jeszcze jakieś pytania to zachęcam do pisania komentarzy lub wiadomości mailowej 🙂
      Pozdrawiamy

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.