HACCP Riksza sanepid

Księga HACCP Riksza Sanepid

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Księga HACCP Riksza Sanepid

Sezon na gastronomie mobilne w pełni. Może komuś z Was spodobało się prowadzenie tego typu biznesu i zastanawia się o wystartowaniu w następnym sezonie. Dzisiaj temat: Rower riksza Sanepid – czyli jakie wymagania trzeba spełnić, aby przejść bez problemu odbiór Sanepidu.

Prowadząc swój biznes i posiadając riksze można sprzedawać różne rzeczy, mogą być to lody, hot-dogi, piwo z nalewaka. Bez względu na co się zdecydujesz – my przyjdziemy Ci z pomocą. Pamiętaj, że każdy Sanepid i każdy przypadek jest inny.

Księga HACCP Riksza Sanepid:

Rower, riksza powinna być łatwa do umycia i posiadać łatwo zmywalne powierzchnie.

Nie wszystkie riksze mają dostęp do wody, dobrze o to zadbać, ale czasami się nie da. Riksza powinien mieć dostęp do wody. Można zainstalować 2 zbiorniki na wodę czystą i brudną oraz kran na zimną i ciepłą wodę. W zbiorniku zamontować można grzałkę, aby podgrzewała nam wodę. Niektóre riksze wody nie posiadają, to można przejść, trzeba zrobić parę ustaleń w Sanepidzie oraz dopisać w GHP. Określić między innymi gdzie i jak będziesz dbał o higienę personelu, rikszy i urządzeń.

Lodówka – zainstalowanie lodówki będzie niezbędne między innymi w przypadku hot-dogów czy lodów.

Jeśli prowadzisz sprzedaż piwa z nalewaka, pamiętaj, że musisz mieć miejsce gdzie będziesz mył sprzęt do nalewania piwa.

Umowa na toaletę – powinieneś mieć podpisaną umowę na możliwość korzystania z toalety przez Twoich pracowników. Może być umowa np. z pobliskim sklepem, restauracją (pamiętaj, że musi być to jednak toaleta dla personelu a nie dla klientów restauracji).

Orzeczenie od lekarza do celów Sanitarno-Epidemiologicznych pracowników

Umowa na podnajem lokalu do obierania warzyw i owoców (opcjonalnie) – jeśli jako dodatki chcemy używać warzyw i owoców (np. do robienia sałatek, surówek lub po prostu do „zakręconego ziemniaka” będziemy potrzebować ziemniaka) mamy dwie opcję – pierwsza podpisać umowę z firmą, która spełnia wymagania Sanepidu na obieranie warzyw i owoców lub możemy kupować już obrane i umyte warzywa i owoce od dostawców. To jaką opcję wybierzemy zależy od Was i od Waszych potrzeb i możliwości – wszystko trzeba jednak odnotować odpowiednio w dokumentacji GMP i GHP.

Artykuł związany: OBIERALNIA WARZYW WYMAGANIA – CZYLI CZY MOGĘ MYĆ I OBIERAĆ WARZYWA W LOKALU?

Dokumentacja GMP i GHP – dokumentacja dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych – obowiązkowo wymagana przez Sanepid – jeśli jej nie posiadasz stworzymy ją dla Ciebie. Jeśli nic nie przygotowujesz tyko sprzedajesz gotowe produkty – wystarczy księga GHP. W dokumentacji tej będzie określone między innymi gdzie i jak często myjesz maszyny i urządzenia oraz riksze.

Księga HACCP – takie księgi też tworzymy, jeśli potrzebujesz napisz do Nas. Pamiętajcie, że księgi muszą być INDYWIDUALNE, bo czasami szablony mogą nie przejść.

Lista alergenów – sporządź listę alergenów w serwowanej przez Ciebie żywności (o rodzajach alergenów piszemy tutaj a o tym jak informować klienta – tutaj).

Artykuły związane: ALERGENY W GASTRONOMII – CO I JAK ORAZ PO CO I DLACZEGO?
INFORMOWANIE O ALERGENACH

Riksza Sanepid – Dużo zależy od tego z jakimi produktami chcecie wystartować, co chcecie sprzedawać i jak wygląda wasza riksza. Każdy przypadek jest indywidualny i taka też powinna być dokumentacją – INDYWIDUALNA.

Jeśli macie jakieś wątpliwości lub pytania napiszcie do nas na facebooku, mailowo: biuro@wspomagamy.pl lub zostawcie nam swój numer telefonu lub zadzwońcie (781-239-930) – jesteśmy dla Was dostępni.

Komentarze

  • Emilka

    czy można uzyskać do wglądu przykładową procedurę dobrej praktyki higienicznej dla rikszy z lodami?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nie, my nie robimy szablonowych dokumentach, przygotowujemy je indywidualnie 🙂 Take procedury nie mają jednej strony, a kilkanaście 🙂

      Odpowiedz
  • K

    Czy sanepid ma też wymagania dotyczące miejsca przechowywania rikszy? Jak na przykład garaż? Jeżeli tak to jakie.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tak, rikszy nie powinno się przechowywać tam gdzie samochód, można wydzielić osobne pomieszczenie. Pomieszczenie ma być przede wszystkim czyste i nie może stwarzać możliwości zanieczyszczenia.

      Odpowiedz
  • Natalia

    Czy riszka z kawą tez potrzebuje GMP/GHP?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak riksza z kawą też potrzebuje GHP/GMP – jednak zazwyczaj bez księgi HACCP.
      Pozdrawiamy

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *