Lokalizacja, otoczenie i infrastruktura zakładu

Lokalizacja, otoczenie i infrastruktura zakładu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Lokalizacja, otoczenie i infrastruktura zakładu

Lokalizacja, otoczenie i infrastruktura zakładu są elementem dokumentacji dobrych praktyk higienicznych (GHP). Podczas wyboru wymarzonego lokalu gastronomicznego, należy zwrócić uwagę na lokalizację i otoczenie zakładu. Podczas wyboru musimy patrzeć czy na źródła zanieczyszczeń takie jak kurz, piasek, dymy lub być może zanieczyszczenia przemysłowe. Nie otworzymy przecież lokalu obok wysypiska śmieci. Jeśli już występują jakieś zanieczyszczenia to musimy umiejętnie podejść do kwestii zabezpieczania się przed nimi.

Lokalizacja, otoczenie i infrastruktura zakładu – na co zwracać uwagę? 

Lokalizacja, otoczenie i infrastruktura zakładu
Lokalizacja, otoczenie i infrastruktura zakładu

 budynek powinien być tak zaprojektowany, aby miał trwałą konstrukcję i ułatwiał proces czyszczenia i dezynfekcji.
 drogi dojazdowe do naszego punktu gastronomicznego powinny być odpowiednio utwardzone. Nie powinno być tak, że się mocno kurzy, a podczas opadów stoi woda i tworzy się błoto i ogromne kałuże.
 wszystkie materiały, które używane są w budynkach nie mogą mieć negatywnego wpływu na jakość zdrowotną żywności. Nie mogą być toksyczne, nasiąkliwe i nie mogą wydobywać się z nich zapachy.
 wszelkie otwory w budynku należy zabezpieczyć tak, żeby do środka nie dostawały się szkodniki oraz inne zanieczyszczenia z zewnątrz.
 budynki nie muszą być ogrodzone.

Jeśli chodzi o wnętrze zakładu to: 

 ściany i sufity powinny być gładkie, łatwo zmywalne, nieuszkodzone, bez pleśni, najlepiej pomalowane w jasnych kolorach. Jeśli macie grzyba nie malujcie go farbą – takie rozwiązanie jest łatwe do zauważenia przez czujne oko inspektora.
 podłogi powinny być również gładkie i łatwe do czyszczenia, nienasiąkliwe i nie śliskie. Jeśli są w podłodze wpusty kanalizacyjne to płytki muszą być nachylone do nich.
 drzwi – też muszą być łatwe do czyszczenia, bez zadrapań, bez progów.
 miejsca, gdzie podłoga styka się ze ścianą powinno być najlepiej zaopatrzone w łatwo zmywalne listy i najlepiej zaokrąglone, żeby dało się je łatwo umyć.
 ściany w pomieszczeniach gdzie tworzy się dużo wilgoci, np. zmywalni lub kuchni powinny być pokryte do 2m wysokości glazurą lub innym nienasiąkliwym materiałem.

 każde pomieszczenie musi mieć wentylację, w pomieszczeniach często wystarcza wentylacja grawitacyjna a w toalecie mechaniczna. Kiedy masz jednak mniejszą wysokość niż zalecane 3,3 m w części produkcyjnej będziesz musiał mieć odpowiednią wentylację. Pamiętaj, że kierunek powietrza powinien zawsze iść ze strony „brudnej” do „czystej”. Kratki wentylacyjne powinny być łatwe do umycia.
 oświetleni w gastronomii – powinno być zarówno naturalne jak i sztuczne – zostawimy to na kolejny temat. Jeśli go nie ma i np. lokal mamy na -1 piętrze, które nie ma okien to są od tego odstępstwa.
 zakład musi mieć dostęp do ciepłej i zimnej wody. Dodatkowo w każdym pomieszczeniu gdzie jest jakaś produkcja powinna być umywalka, obok umywalki powinno być mydło i dozownik na środek do dezynfekcji rąk.

Artykuł związany:  INSTRUKCJA MYCIA I DEZYNFEKCJI RĄK W RESTAURACJI JAKO JEDEN Z ELEMENTÓW GHP
PROJEKTOWANIE TECHNOLOGICZNE W LOKALACH GASTRONOMICZNYCH

Pamiętaj, że wybór lokalizacji i lokalu to jedno. Kiedy już znalazłeś swój lokal, wyremontowałeś i czekasz na wizytę Inspekcji Sanitarnej to przeczytaj nasz wpis na temat tego jakie dokumenty na odbiór przez Sanepid przygotować ?- tutaj. Dodatkowo zawsze dbaj o czystość nie tylko miejsca pracy w środku, ale i na zewnątrz. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoim doświadczeniem to zostaw nam komentarze. Jeśli potrzebujesz księgi HACCP, GHP, GMP lub projektu technologicznego napisz do nas pomożemy 🙂

Komentarze

  • Mateusz

    Witam,
    jaką wysokość powinny mieć pomieszczenia w restauracji? Chodzi mi o kuchnie?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      minimalna wysokość powinna wynosić 3,3m, można jednak starać się o odstępstwo jeśli jest ona niższa. Wysokość jednak nie powinna być niższa niż 2,5m.
      Pozdrawiamy,
      Zespół wspomagamy.pl

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *