Dzisiejszy temat dotyczy nie tylko noszenia biżuterii w gastronomii, ale i w zakładach produkcyjnych! Często zastanawiacie się kogo dotyczy ten obowiązek, a kogo nie.
Czy Wasi pracownicy muszą zdejmować ozdoby przed rozpoczęciem pracy? Wiele osób nosi ozdoby, już nie jest to tylko przypisane do kobiet, ale i do mężczyzn. Często też pracownik jest nieświadomy czy musi zdjąć obrączkę, kolczyki do pracy w gastronomii i dlaczego.
Czy istnieje wymóg, który mówi coś o noszeniu biżuterii w gastronomii?
Nie ma konkretnego wymogu, który precyzuje jaką biżuterię można a jakiej nie. W przepisach jest jednak wyraźnie napisane, że należy zadbać o bezpieczeństwo żywności. Dodatkowo często w księdze GHP i GMP mamy zapis, że pracownicy nie powinni nosić biżuterii, pomalowanych paznokci itd. Oczywiście zapis ten można zmodyfikować, ale czy warto?
Czy kelnerzy nie mogą nosić biżuterii? Mogą i często tak też się zdarza, że ją mają. Chociaż w dużym stopniu zależy to od pracodawcy. Jednak w przypadku pracowników kuchni lub zakładów produkcyjnych nie zaleca się jej noszenia. Postaram się Wam przybliżyć dlaczego gra jest nie warta świeczki i lepiej tą biżuterię zdjąć.
Powody dla których biżuteria nie powinna być noszona w branży spożywczej!
Pierścionki na palcach uniemożliwiają skuteczne umycie i dezynfekcje rąk. Co oczywiście wiąże się z niedochowaniem higieny osobistej.
Biżuteria może przypadkowo wpaść do żywności. Tak może się to zdarzyć i nie jest to aż takie rzadkie. Zdarzyło mi się kupić produkt a w nim znalazł się kawałek diamencika – być może z kolczyka lub pierścionka. Nie było to miłe doświadczenie i do produktu do tej pory się zniechęciłam. Wiem, że takie rzeczy nie przytrafiają się tylko mnie, słysząc podobne historię o ciałach obcych od znajomych 🙂
Dotknięcie biżuterii noszonej w uszach, nosie czy języku lub innych obszarach twarzy może spowodować kontakt z płynami ustrojowymi (które mogą zawierać bakterie).
Istnieje zwiększone ryzyko zranienia. A jeśli o ranie mowa to wiadomo z czym to się wiąże – krew, naskórki itp.
Czy można zakleić kolczyki plastrem?
Kiedyś się takie rozwiązania stosowało i nie którzy je (choć pewnie nie liczni) dalej stosują. Jednak ja nie jestem zwolenniczką tego zastosowania, bo plaster prędzej nam wpadnie do żywności niż kolczyk. I wcale nie jest on bardziej higieniczny od kolczyka. Prawdopodobnie jeśli znalazł byś cokolwiek w produkcie dalej byłbyś nie pocieszony.
Porozmawiaj o biżuterii z personelem
Często nie jest to oczywiste dla nowych pracowników, zwłaszcza tych, którzy nie pracowali w branży spożywczej, że nie można nosić biżuterii. Nie rozumieją też dlaczego. Warto im to uświadomić. Jeśli pracujesz z nimi to również Ty musisz być dla nich przykładem, nie zakładaj biżuterii, nawet jeśli 90% czasu spędzasz w biurze, ściągnij ją jak idziesz do kuchni lub na produkcję. Pamiętajcie, że bezpieczeństwo żywności z punktu widzenia konsumenta i Twojego jest najważniejsze, dlatego czasami lepiej zrezygnować z biżuterii na parę godzin pracy i później ją założyć, niż później otrzymywać skargi lub reklamacje.
Jeśli macie jeszcze pytania odnośnie noszenia biżuterii w gastronomii to zachęcam do zadawania pytań. Z doświadczenia wiem, że są ciekawe 🙂
Zobacz więcej na ten temat na stronach naszego blogu.
Polub nas na Facebooku!
Komentarze
Witam czy w kuchence w szpitalach można nosić obrączkę ślubna?
Witam. Czy na stanowisku kelnerki mogę miec wkrecane kolczyki w nosie?Nie ma opcji ze wpadlyby do jedzenia klientow. Moja menadzerka od kilku dni sie ze mna o to wykłóca, nie jestem w stanie wyjmowac ich codziennie do pracy poniewaz pozniej jest ogromny problem z ich zalozeniem. (ew. czy moglabym miec retainery- przezroczyste i nie widoczne kolczyki do nosa?)
Dzień dobry,
decyzja należy do osób zarządzających, mogą mieć takie wymogi przy produkcji żywności.
Witam. Czy na stanowisku kelnerki mogę miec wkrecane kolczyki do nosa? Nie ma opcji ze wpadlyby do jedzenia klientow. Moja menadzerka od kilku dni sie ze mna o to wykłóca, nie jestem w stanie wyjmowac ich codziennie do pracy poniewaz pozniej jest ogromny problem z ich zalozeniem. (ew. czy moglabym miec retainery- przezroczyste i nie widoczne kolczyki do nosa?)
Dzień dobry.
Czy pracownik linii produkcyjnej w zakładzie pakującym owoce, mającym wdrożony system HACCP, może nosić okulary lub soczewki? Czy jest obowiązkowe zakrywanie okularów plastikowymi okularami, zakładanymi na te korekcyjne?
Dzień dobry,
wszystko zależy od Państwa dokumentacji systemu HACCP.
Pracuje w gastronomi czy pracodawca moze zabronić noszenia medalika
Witam ! Jestem na serwisie składam kanapki mam wątpliwości czy mogę mieć normalnie zegarek na ręce ?
Dzień dobry,
nie powinno się nosić zegarków.
Witam jestem na serwisie składam kanapki czy mogę mieć normalnie zegarek na ręce ?
Witam czy w gastronomi na kuchni kucharz może nosić obrczke
Dzień Dobry
Jak zasłonić kolczyki w pracy. Mam świeżo zrobione i nie mogę przez miesiąc ściągać
Dzień dobry, Jakie są stosowanie praktyki w przypadku usługi magazynowania i kompletowanie wysyłek produktów przetworzonych w opakowaniach jednostkowych. Czy w takim przypadku można dopuścić noszenie biżuterii np. kolczyków ?
Dzień dobry, pracuje w żywności ale w laboratorium. Na produkcji jestem sporadycznie, kontakt bezpośredni z żywnością również rzadko. Czy w takim przypadku dopuszczalna jest hybryda na paznokciach. Co mówi o tym haccp!
Dzień dobry,
to zależy, należy zajrzeć do swojej dokumentacji HACCP, tak powinno być do tego ustosunkowanie. Osoba, która przygotowywała dokumenty na pewno to uwzględniła, patrząc na całość zakładu 🙂
witam serdecznie czy na praktykach zakazane jest noszenie kolczyka w ustach ?
Dzień dobry,
to zależy od zaleceń osoby zarządzającej zakładem.
Witam.czy można nosić pierścionki i bransoletkę w sklepie piekarniczym?
Decyzja należy do właściciela.
Witam mam pytanie czy kucharz moze posiadać kolczyk w języku
Witam, czy podczas pracy jako kelnerka mogę nosić zegarek? Jeżeli nie to dlaczego?
Zależy jaki jest dokładnie zakres Pani działalności. Przyczyn jest wiele np. niedokładne umycie rąk i nadgarstków, możliwość dostania się ciała obcego do posiłku.
Witam czy jeśli przyjmowalam sie do pracy i posiadałam paznokcie zelowe i pracodawca nie mial z tym problemu a teraz nagle mu przeszkadzaja to moze mnie zwolnic przez te paznokcie? Ostatnio pracodawca zazadal ode mnie zdjecia paznokci albo mnie zwolni…czy jest jakis zapis w kodeksie pracy czy w sanepidzie odnosnie zelu na paznokciach jesli pracuje w rękawiczkach? Prosze o pomoc
Dzień dobry,
pracodawca ma prawo wymagać nienoszenia żelu na paznokciach. Najważniejsze jest zachowanie bezpieczeństwa żywności i przestrzeganiem między innymi ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006r.
Jest jakiś wymóg jeśli chodzi o długość paznokci w gastronomii
Witam, czy przy pracy na kuchni w gastronomii muszę zdjąć obrączkę mimo iż wszystko wykonuje w rękawiczkach? Jest na to jakiś paragraf bądź punkt Haccp? Mam nalot w tym tygodniu w pracy a nie ukrywam że nie chce zdejmować obrączki i chce być przygotowany na odwetową odpowiedź
Dzień dobry,
wynika to zapisów z HACCP wdrożonego w zakładzie. Nie powinno się jednak nosić obrączki, jest ryzyko, że przez biżuterię uszkodzimy szybciej rękawiczki. Przez obrączkę nie umyjemy też dokładnie rąk.
Witam, czy w zakładzie produkującym żywność można mieć pomalowane paznokcie gdy nosi się rękawiczki? jest jakies rozporządzenie na ten temat?
Dzień dobry,
to zależy od wielu czynników. Zazwyczaj nie można nawet przy rękawiczkach. Nic do żywności się nie może dostać, a pomalowane paznokcie stwarzają takie ryzyko. Trzeba wziąć wszystko pod uwagę i jak najbardziej zakład może od Pani tego wymagać.
Czy przy pracy w kuchni wchodzi w grę pozostawienie kolczyków na uszach, jeśli założy się dopasowany czepek i zaciągnie go na uszy?
To zależy też od innych czynników Jeśli są dobrze zabezpieczone i nie zawierają drobnych brylancików to myślę, ze bez problemu.
A jerzeli pracuje na stoisku mieso wedliny sery ryby onowiazkiem jest zakladanie rekawiczek Wiec w czym przeszkadza maly pierscionek albo pomalowane paznokcie
Tak w takim przypadku można sobie pozwolić na drobną biżuterię 🙂
a jak wygląda kwestia noszenia łańcuszka z medalikiem / srebrny/
Dzień dobry,
nie powinno się nosić żadnej biżuterii przy produkcji potraw. Przez nieuwagę może znaleźć się ona w potrawie.
Witam czy w gastronomii kuchni mogę nosić bransoletkę ale na nodze .
Dzień dobry,
w zakładach nie można nosić bransoletki nawet na nodze. W gastronomii ze względów zachowania bezpieczeństwa również bym nie zalecała noszenia bransoletki, chociaż jej ryzyko dostania się do potrawy jest niewielkie to jednak zawsze jakieś jest.
Pozdrawiam,
Marta Teterycz