Obieralnia warzyw wymagania

Obieralnia warzyw wymagania – czyli czy mogę myć i obierać warzywa w lokalu?

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Kiedy mogę obierać i myć warzywa i owoce w lokalu? Nasz temat na dziś to: Obieralnia warzyw wymagania – czyli czy mogę myć i obierać warzywa w lokalu?

Warzywa i owoce można myć i obierać w lokalu w przypadku kiedy posiadamy osobno wydzielone pomieszczenie do obróbki warzyw i owoców. W pomieszczeniu takim można również dokonywać obróbki wstępnej jajek (czyli ich naświetlanie lub wyparzanie)

Obróbka warzyw i owoców to obróbka brudna. Jeśli robilibyśmy ją w kuchni mogłoby dojść do krzyżowania się dróg czystej i brudnej. Dlatego często (ALE NIE ZAWSZE – są odstępstwa) dobrze mieć osobne pomieszczenia do obierania i szorowania warzyw i owoców.

Obieralnia warzyw wymagania – czyli jakie minimum muszę spełniać.

W osobno wydzielonym pomieszczeniu powinien znaleźć się osobny zlew oraz kosz na śmieci. Obieralnia służy nam głównie do obierania i mycia warzyw okopowych – czyli tych najbrudniejszych, np. marchewki. W pomieszczeniu można zrobić regał i lodówkę na przetrzymywanie już obranych warzyw i owoców.

Kiedy warzywa obierzemy i umyjemy możemy zanieść je do kuchni właściwej, gdzie możemy je kroić (to już obróbka czysta).

A co w przypadku kiedy pomieszczenia do obierania warzyw i owoców nie mam?

Jest parę możliwości.

Pierwsza:

można kupować warzywa i owoce już obrane i umyte, przygotowane do obróbki – jest dużo firm sprzedających takie produkty

Druga

można kupić część warzyw mrożonych (np. brokuły, brukselka, mix warzyw) oraz część warzyw z puszki (np. pomidory) czy słoika (np. gotowe sałatki). Opcja ta świetnie sprawdzi się dla osób które mają tylko budkę z hot-dogami 🙂

Trzecia

podnajmujemy obieralnie i transportujemy owoce. Uwaga! W takim przypadku potrzebujemy: umowy z firmą od której wynajmujemy obieralnie oraz umowy z firmą transportującą owoce i warzywa (jeśli nie posiadamy własnego samochodu odebranego przez Sanepid). Opcja ta jest często rozważane przez osoby prowadzące gastronomię mobilną.

Czwarta-  ROZDZIELNOŚĆ CZASOWA

warzywa i owoce będziemy myli i obierali w wyznaczonym do tego miejscu i używali do tego celu zlewu, przed otwarciem lokalu, wtedy kiedy inne czynności nie będą wykonywane – ta opcja niestety nie zawsze przechodzi przez Sanepid (wszystko zależy od naszego Sanepidu i pomocy z ich strony – dlatego zadzwońcie dowiedzcie się – lub napiszcie do nas ?).

To jaką metodę wybierzemy zależy przede wszystkim od naszych potrzeb i zakresu działalności. Trzeba wszystko poddać analizie i zastanowić się nad tym tematem.

Obieralnia warzyw wymagania
Obieralnia warzyw wymagania

Procedurę mycia warzyw i owoców w gastronomii oraz wszelkie odstępstwa (np. rozdzielność czasową) należy zapisać odpowiednio w dobrych praktykach higienicznych i produkcyjnych (GHP i GMP) oraz księdze HACCP. Jeśli ich nie macie napiszcie do nas stworzymy je dla Was. Możecie też skorzystać z naszego kreatora INDYWIDUALNEJ dokumentacji (tutaj) – odpowiecie mu na krótkie pytania, a w zasadzie odhaczycie odpowiedź i on stworzy opcję dobrą i dopasowaną dla Was, opisując procedury i instrukcję tak jak macie rzeczywiście – czyli jeśli prowadzicie rozdzielność czasową nasz kreator zada proste pytania na podstawie, których dojdzie do tego, że tak jest. Dzięki temu dokumentację macie w 5 minut na swoim komputerze 🙂 Jeśli macie pytania lub nie znaleźliście produktu, który szukacie napiszcie do Nas – chętnie dla Was go stworzymy.

Jeśli macie więcej pytań zapraszamy do kontaktu.

Z chęcią porozmawiamy.

Komentarze

  • Michał

    Witam, chcielibyśmy otworzyć sklepik szkolny, problem jest taki że nie mamy dodatkowego pomieszczenia na przygotowanie jedzenia, mamy dwie opcje albo rozdzielność czasowa albo przygotować jedzenie w domu i przetransportować do szkoły i tam po prostu odgrzać. Sam sklepik będzie na korytarzu( 3m wysokości i z 24m długości odraz 10m szerokości, zaraz obok łaziena z odizolowanymi zlewami od toalet dodatkową parą drzwi, czy to pozwoli na jego powstanie? co moglibyśmy zrobić by sprzedawać tam jedzenie na „świeżo”?

    Odpowiedz
  • Przemek

    Jak ma wyglądać taka umowa użyczenia kuchni do obierania i mycia warzyw?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      nie konstruujemy umów użyczenia. W tym pomogą na pewno prawnicy, którzy czuwają nad poprawnością umów. Przygotowujemy dokument związane z bezpieczeństwem żywności (HACCP/GHP/GMP) 🙂

      Odpowiedz
  • Malgosia

    Ok a czy tak na dobra sprawe pozniej ktos to weryfikuje, czy kupuje nieobrane czy obrane marchewki?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Oczywiście. Inspektorzy sprawdzają to podczas kontroli, można zostać poproszonym o przedstawienie FV za zakupy.

      Odpowiedz
  • MAREK

    Dzień dobry, czy dobrze rozumiem ze mając jedno pomieszczenie obróbki warzyw ze zlewem mogę w nim myć warzywa okopowe, owoce oraz tzw warzywa zielone (ogórek, pomidor, sałata?) Nie potrzebuje dwóch oddzielnych pomieszczen do obróbki warzywa okopowych i oddzielnego do obróbki warzyw zielonych?
    Serdecznie pozdrawiam, Pani rady są na wagę złota:)

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, zgadza się. Z tym, że w tym pomieszczeniu musi być wydzielona osobna komora do mycia rąk, osobna do mycia warzyw okopowych i nieokopowych.

      Odpowiedz
  • Gosia

    Dzień dobry, proszę o podpowiedź czy jeśli otwieram salę zabaw i będzie w niej również kawiarnia a w niej sprzedawana herbata z cytryną lub pomarańczą (ewentualnie jakieś maliny) czyli generalnie owoce to czy po pierwsze wystarczy mi na barze dodatkowy zlew do mycia tych owoców i po drugie czy w takiej sytuacji muszę pisać o odstępstwo ponieważ nie mam obieralni (choć to tak na prawdę kilka owoców)? Z góry dziękuję za pomoc.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zazwyczaj jeden zlew dodatkowy tylko na owoce wystarczy 🙂

      Odpowiedz
  • Anonim

    Cześć, co w przypadku kiedy chcę używać warzyw ale nie okopowych typu: sałata, pomidor, ogórek zielony, cebula czerwona do produkcji kanapek, i owoców do sałatek i produkcji świeżych soków i koktajli. Czy do takich warzyw i owoców też potrzebuję osobną obieralnię/przygotowalnię? Czy np pomarańcze, banany też trzeba myć przed obraniem na sok?
    Z góry dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tak powinno być osobne pomieszczenie, ale w przypadku nieokopowych i owoców często dopuszczają „odstępstwo” czyli zastosowanie dodatkowych zlewów tylko do mycia warzyw nieokopowych i owoców lub skorzystania z rozdzielności czasowej.

      Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Będzie na pewno przydatne 🙂 Można w przypadku produkcji gryzaków ewentualnie zastosować rozdzielność czasową wykonywanych czynności – w przypadku gryzaków myślę, że spokojnie przejdzie 🙂

    Odpowiedz
  • Ania

    Cześć 🙂 Mam pytanie, planuję otworzyć mały zakład, w którym będą produkowane gryzaki dla psów. Czy wymogiem będzie posiadanie osobnej obieralni do warzyw i miejsca do naświetlania jaj, czy nie jest to konieczne?

    Odpowiedz
  • Ola

    Moim zdaniem takie specjalne miejsce do obróbki warzyw jest bardzo przydatne.

    ________________________________
    http://rogowski.net.pl/portfolio_item/mini-ogorki/

    Odpowiedz
  • Pingback: HACCP Zapiekanki a sanepid – przygotuj się dobrze - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Pingback: Księga HACCP Riksza Sanepid - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Pingback: HACCP catering wymagania Sanepidu – czyli na co zwrócić uwagę przy remoncie cateringu? - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Pingback: Jak otworzyć kawiarnie ? Kawiarnia wymagania Sanepidu. HACCP dla kawiarni - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Pingback: HACCP burgery wymagania Sanepidu - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Pingback: HACCP naleśnikarnia – czyli jakie dokumenty potrzebuję na odbiór Sanepidu? - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *