Kiedy mogę obierać i myć warzywa i owoce w lokalu? Nasz temat na dziś to: Obieralnia warzyw wymagania – czyli czy mogę myć i obierać warzywa w lokalu?
Warzywa i owoce można myć i obierać w lokalu w przypadku kiedy posiadamy osobno wydzielone pomieszczenie do obróbki warzyw i owoców. W pomieszczeniu takim można również dokonywać obróbki wstępnej jajek (czyli ich naświetlanie lub wyparzanie)
Obróbka warzyw i owoców to obróbka brudna. Jeśli robilibyśmy ją w kuchni mogłoby dojść do krzyżowania się dróg czystej i brudnej. Dlatego często (ALE NIE ZAWSZE – są odstępstwa) dobrze mieć osobne pomieszczenia do obierania i szorowania warzyw i owoców.
Obieralnia warzyw wymagania – czyli jakie minimum muszę spełniać.
W osobno wydzielonym pomieszczeniu powinien znaleźć się osobny zlew oraz kosz na śmieci. Obieralnia służy nam głównie do obierania i mycia warzyw okopowych – czyli tych najbrudniejszych, np. marchewki. W pomieszczeniu można zrobić regał i lodówkę na przetrzymywanie już obranych warzyw i owoców.
Kiedy warzywa obierzemy i umyjemy możemy zanieść je do kuchni właściwej, gdzie możemy je kroić (to już obróbka czysta).
A co w przypadku kiedy pomieszczenia do obierania warzyw i owoców nie mam?
Jest parę możliwości.
Pierwsza:
można kupować warzywa i owoce już obrane i umyte, przygotowane do obróbki – jest dużo firm sprzedających takie produkty
Druga
można kupić część warzyw mrożonych (np. brokuły, brukselka, mix warzyw) oraz część warzyw z puszki (np. pomidory) czy słoika (np. gotowe sałatki). Opcja ta świetnie sprawdzi się dla osób które mają tylko budkę z hot-dogami 🙂
Trzecia
podnajmujemy obieralnie i transportujemy owoce. Uwaga! W takim przypadku potrzebujemy: umowy z firmą od której wynajmujemy obieralnie oraz umowy z firmą transportującą owoce i warzywa (jeśli nie posiadamy własnego samochodu odebranego przez Sanepid). Opcja ta jest często rozważane przez osoby prowadzące gastronomię mobilną.
Czwarta- ROZDZIELNOŚĆ CZASOWA
warzywa i owoce będziemy myli i obierali w wyznaczonym do tego miejscu i używali do tego celu zlewu, przed otwarciem lokalu, wtedy kiedy inne czynności nie będą wykonywane – ta opcja niestety nie zawsze przechodzi przez Sanepid (wszystko zależy od naszego Sanepidu i pomocy z ich strony – dlatego zadzwońcie dowiedzcie się – lub napiszcie do nas ?).
To jaką metodę wybierzemy zależy przede wszystkim od naszych potrzeb i zakresu działalności. Trzeba wszystko poddać analizie i zastanowić się nad tym tematem.

Procedurę mycia warzyw i owoców w gastronomii oraz wszelkie odstępstwa (np. rozdzielność czasową) należy zapisać odpowiednio w dobrych praktykach higienicznych i produkcyjnych (GHP i GMP) oraz księdze HACCP. Jeśli ich nie macie napiszcie do nas stworzymy je dla Was. Możecie też skorzystać z naszego kreatora INDYWIDUALNEJ dokumentacji (tutaj) – odpowiecie mu na krótkie pytania, a w zasadzie odhaczycie odpowiedź i on stworzy opcję dobrą i dopasowaną dla Was, opisując procedury i instrukcję tak jak macie rzeczywiście – czyli jeśli prowadzicie rozdzielność czasową nasz kreator zada proste pytania na podstawie, których dojdzie do tego, że tak jest. Dzięki temu dokumentację macie w 5 minut na swoim komputerze 🙂 Jeśli macie pytania lub nie znaleźliście produktu, który szukacie napiszcie do Nas – chętnie dla Was go stworzymy.
Jeśli macie więcej pytań zapraszamy do kontaktu.
Z chęcią porozmawiamy.
Komentarze
Witam, chcielibyśmy otworzyć sklepik szkolny, problem jest taki że nie mamy dodatkowego pomieszczenia na przygotowanie jedzenia, mamy dwie opcje albo rozdzielność czasowa albo przygotować jedzenie w domu i przetransportować do szkoły i tam po prostu odgrzać. Sam sklepik będzie na korytarzu( 3m wysokości i z 24m długości odraz 10m szerokości, zaraz obok łaziena z odizolowanymi zlewami od toalet dodatkową parą drzwi, czy to pozwoli na jego powstanie? co moglibyśmy zrobić by sprzedawać tam jedzenie na „świeżo”?
Jak ma wyglądać taka umowa użyczenia kuchni do obierania i mycia warzyw?
Dzień dobry,
nie konstruujemy umów użyczenia. W tym pomogą na pewno prawnicy, którzy czuwają nad poprawnością umów. Przygotowujemy dokument związane z bezpieczeństwem żywności (HACCP/GHP/GMP) 🙂
Ok a czy tak na dobra sprawe pozniej ktos to weryfikuje, czy kupuje nieobrane czy obrane marchewki?
Oczywiście. Inspektorzy sprawdzają to podczas kontroli, można zostać poproszonym o przedstawienie FV za zakupy.
Dzień dobry, czy dobrze rozumiem ze mając jedno pomieszczenie obróbki warzyw ze zlewem mogę w nim myć warzywa okopowe, owoce oraz tzw warzywa zielone (ogórek, pomidor, sałata?) Nie potrzebuje dwóch oddzielnych pomieszczen do obróbki warzywa okopowych i oddzielnego do obróbki warzyw zielonych?
Serdecznie pozdrawiam, Pani rady są na wagę złota:)
Dzień dobry,
tak, zgadza się. Z tym, że w tym pomieszczeniu musi być wydzielona osobna komora do mycia rąk, osobna do mycia warzyw okopowych i nieokopowych.
Dzień dobry, proszę o podpowiedź czy jeśli otwieram salę zabaw i będzie w niej również kawiarnia a w niej sprzedawana herbata z cytryną lub pomarańczą (ewentualnie jakieś maliny) czyli generalnie owoce to czy po pierwsze wystarczy mi na barze dodatkowy zlew do mycia tych owoców i po drugie czy w takiej sytuacji muszę pisać o odstępstwo ponieważ nie mam obieralni (choć to tak na prawdę kilka owoców)? Z góry dziękuję za pomoc.
Dzień dobry,
zazwyczaj jeden zlew dodatkowy tylko na owoce wystarczy 🙂
Cześć, co w przypadku kiedy chcę używać warzyw ale nie okopowych typu: sałata, pomidor, ogórek zielony, cebula czerwona do produkcji kanapek, i owoców do sałatek i produkcji świeżych soków i koktajli. Czy do takich warzyw i owoców też potrzebuję osobną obieralnię/przygotowalnię? Czy np pomarańcze, banany też trzeba myć przed obraniem na sok?
Z góry dziękuję 🙂
Tak powinno być osobne pomieszczenie, ale w przypadku nieokopowych i owoców często dopuszczają „odstępstwo” czyli zastosowanie dodatkowych zlewów tylko do mycia warzyw nieokopowych i owoców lub skorzystania z rozdzielności czasowej.
Będzie na pewno przydatne 🙂 Można w przypadku produkcji gryzaków ewentualnie zastosować rozdzielność czasową wykonywanych czynności – w przypadku gryzaków myślę, że spokojnie przejdzie 🙂
Cześć 🙂 Mam pytanie, planuję otworzyć mały zakład, w którym będą produkowane gryzaki dla psów. Czy wymogiem będzie posiadanie osobnej obieralni do warzyw i miejsca do naświetlania jaj, czy nie jest to konieczne?
Moim zdaniem takie specjalne miejsce do obróbki warzyw jest bardzo przydatne.
________________________________
http://rogowski.net.pl/portfolio_item/mini-ogorki/
Pingback: HACCP Zapiekanki a sanepid – przygotuj się dobrze - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid
Pingback: Księga HACCP Riksza Sanepid - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid
Pingback: HACCP catering wymagania Sanepidu – czyli na co zwrócić uwagę przy remoncie cateringu? - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid
Pingback: Jak otworzyć kawiarnie ? Kawiarnia wymagania Sanepidu. HACCP dla kawiarni - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid
Pingback: HACCP burgery wymagania Sanepidu - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid
Pingback: HACCP naleśnikarnia – czyli jakie dokumenty potrzebuję na odbiór Sanepidu? - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid