Obieranie warzyw w food trucku HACCP

Obieranie warzyw w food trucku – HACCP i wymagania Sanepidu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Wiele z Was jeśli jeszcze nie prowadzi food trucka a przymierza się do tego zastanawia się lub nie wie, jak ma wyglądać obieranie warzyw w food trucku. Czy w ogóle jest ono dopuszczalne przez Sanepid? Niestety wiele Inspektorów nie zgadza się na robienie tych czynności w food trucku, bo obieranie to czynność brudna i może prowadzić do zakażenia żywności

Jakie zatem rozwiązania można wybrać, aby spełnić wymagania Sanepidu? Jak ma wyglądać obieranie warzyw w food trucku i na co zwrócić uwagę?

Jednym z takich rozwiązań jest kupowanie warzyw i owoców już obranych i umytych. Są firmy, które oferują sprzedaż takich warzyw i owoców. Rozwiązanie to należy jednak opisać w księdze GMP i GHP (my zajmujemy się ich przygotowaniem).

Kolejnym rozwiązaniem to wynajęcie kuchni w restauracji, która ma pozwolenie Sanepidu. Może być to zaprzyjaźniona restauracja czy catering. Wtedy w tej kuchni obieramy warzywa i owoce i przewozimy je do naszego food trucka. Uwaga! Przewóz musi odbywać się środkiem transportu również odebranym przez Sanepid i w odpowiednich warunkach – środek transportu też musi przejść odbiór.Artykuły związane: Transport a Sanepid, dokumentacja dobrych praktyk higienicznych (GHP) i księga HACCP dla transportu

Możecie kupować warzywa i owoce mrożone.

W grę wchodzi też kupowanie warzyw i owoców w puszkach lub w słoikach lub gotowych surówek od producentów.

Niektóre Sanepidy ale tylko niektóre dopuszczają mycie i obieranie warzyw nieokopowych w food trucku – o tą kwestie można zapytać w swoim Sanepidzie lub zadzwonić do nas.

Jak widzicie obieranie warzyw w food trucku niestety też rządzi się swoimi prawami.

W food trucku dopuszcza się stosowanie tylko półproduktów – pamiętajcie o tym. Oczywiście wiele rzeczy i czynności da się obejść, wszystko zależy od dobrych uzasadnień w księdze GMP i GHP oraz dobrze przygotowanej księdze HACCP oraz od przychylności Sanepidu. My pomagamy przechodzić kontrole dzięki dobrze opracowanym dokumentom. Więcej o wymogach Sanepidu dla food trucka przeczytacie w artykule: HACCP Food Truck – czyli jakie dokumenty potrzebuję przygotować na odbiór Sanepidu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *