Blog

Odpady w gastronomii

Odpady w gastronomii a wymagania Sanepidu

Bez względu czy prowadzisz restaurację, food trucka, kawiarnie, pizzerie, zakład produkcyjny na pewno borykasz się ze śmieciami. Powstają one chociażby podczas rozpakowania towaru. Odpady w gastronomii to bardzo ważny temat. Istotna jest świadomość jak z nimi podstępować, żeby zrobić to zgodnie z wymaganiami Sanepidu oraz jakie odpady w gastronomii wytwarzamy.

Jak powinny wyglądać kosze na śmieci?

Odpady żywnościowe oraz inne śmieci powinno jak najszybciej usuwać się z pomieszczeń gdzie jest żywność. Pojemniki na odpady powinny być odpowiednio skonstruowane i utrzymywane w dobrym stanie, powinny być łatwe do czyszczenia i dezynfekowania. W części produkcyjnej, kuchni należy mieć kosze z zamknięciem, najlepiej za pomocą pedała nożowego. Wszystko jak myć i dezynfekować kosze oraz jak często zależy od opisanych Dobrych Praktyk Higienicznych (GHP). Dokumentacja ta jest wymagana przez Sanepid (jeśli jej nie masz możesz napisać do nas, zajmujemy się opracowaniem takich dokumentów). Podczas kontroli z Sanepidu Panie często zwracają uwagę na to czy kosze podczas produkcji są zamknięte. Zwróć na to uwagę.

Odpady w gastronomii należy usuwać tak, aby nie stanowiły bezpośredniego lub pośredniego źródła zanieczyszczenia. Należy je usuwać w sposób higieniczny i odpowiedni dla środowiska. Inspekcje Sanitarne dopuszczają wyrzucania odpadków pokonsumpcyjnych razem z odpadami komunalnymi, jeśli nie ma w nich odpadków niebezpiecznych.

Worki z koszy na śmieci należy usuwać nie później niż po wypełnieniu 2/3 objętości pojemnika oraz zawsze na zakończenie pracy. Czyli nie zostawiamy na noc zapełnionego w 1/4 objętości worka, tak nie można robić. Podczas niezapowiedzianej kontroli mogłoby to zostać źle odebrane.

W przypadku kiedy produkujemy odpadki żywnościowe, ale pochodzenia zwierzęcego (np. coś się nam zepsuło, albo zostały pozostałości na talerzach przez naszych klientów) sprawa się trochę komplikuje. O ile można usuwać odpadki żywnościowe pochodzenia niezwierzęcego i innych śmieci do kontenerów, o tyle żywność pochodzenia zwierzęcego (kategorii 3- odpady niebezpieczne) należy utylizować. Są też inne sposoby, żeby utylizację ominąć.

Odpady w gastronomii kategorii 3 – jak można rozwiązać ich kwestię?

Jeden z naszych klientów produkował hot-dogi, bez konsumpcji na miejscu, pozostałe parówki, które mu zostawały na koniec dnia brał dla siebie i wtedy teoretycznie nie miał odpadków pochodzenia zwierzęcego i nie musiał w specjalny sposób ich utylizować. Wszystko jednak trzeba opisać w dokumentacji GHP i GMP. Co dziej się z odpadkami kategorii 3? Można podpisać umowę na utylizację z firmą, która się tym zajmuje, oddać go na surową karmę dla zwierząt domowych (psy, koty), odpadki kategorii 3 przekształcane mogą być też w biogaz lub być kompostowane, w przypadku materiału pochodzącego ze zwierząt wodnych jest kiszony, kompostowany. Kiedy odpadek zwierzęcy nie uległ zepsuciu można użyć go do produkcji paszy dla zwierząt futerkowych (np. lisy) lub karmy dla zwierząt domowych (koty i psy), ale nie dla zwierząt hodowlanych! (krów, świń itd.), do produkcji paszy do skarmiania zwierząt gospodarskich ale innych niż zwierzęta futerkowe oraz do produkcji nawozów organicznych lub polepszaczy gleby.

Pamiętaj, że jeśli oddajesz artykuły spożywcze do schroniska to nie mogą być to produkty po terminie ważności, tylko takie, których termin się zbliża a Ty wiesz, że ich nie zużyjesz.

Na sposób który będziesz chciał i mógł zastosować wpływa Sanepid oraz zapisy i opisy procedur i instrukcji dokumentacji dla Sanepidu (GMP i GHP). My stworzymy je dla Ciebie, razem znajdziemy odpowiedni sposób rozwiązania problemu.

  Polub nas na facebooku.

Zespół wspomagamy.pl

Komentarze

  • Pingback: HACCP lodziarnia a sanepid – wymagania - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Mirka

    Wszystko musi być zgodne z procedurami i nie ma się temu co dziwić. Dzięki takiemu podejściu mamy szansę na poprawę środowiska, zresztą widać to nawet po samych koszach na śmieci na przykład z https://fabrykaform.pl/kosze-i-worki-na-smieci , które mają kompostownik lub są przeznaczone do segregacjo odpadów. Co innego oczywiście nasze domy i mieszkania, a co innego podwórko czy okolica gdzie prowadzimy biznes, zwłaszcza związany z gastronomią.

    Odpowiedz
  • Hubert

    Witam,
    czy muszę mieć umowę na odbiór oleju zużytego jeśli mam fryturę? Co ile muszę ją wywozić?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, powinna być taka umowa. Częstotliwość wywozu jest różna – w zależności od potrzeb. Często spotykamy się z wywozem co dwa tygodnie lub częściej w przypadku jeśli zapełni się zbiornik firma jest wzywana na telefon.
      Pozdrawiamy

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Lista kontrolna Sanepidu