pieczenie ciasta na zamówienie

Pieczenie ciasta w kuchni domowej

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Pieczenie ciasta na zamówienie w kuchni domowej

W styczniu 2019 roku w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 63 ustępu 2 (dodany został punkt 14).


Art. 63. 1. Zakłady, o których mowa w art. 61, mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, a w przypadkach określonych w ust. 2, po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów. (…) 2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do: (…) 14) podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004
 

Trochę na  temat pieczenie ciast na zamówienie już pisałam w artykule, który znajdziesz tutaj. Od drobnej zmiany w przepisach minął już ponad rok, w związku z tym mogę trochę opisać, jak to wygląda w praktyce. W tekście poniżej zebrałam informacje w pełni oparte na moim doświadczeniu. Należy jednak pamiętać, że każdy przypadek jest indywidualny a każda Inspekcja może trochę inaczej patrzeć na pewne aspekty. Warto jednak być świadomym na co możecie sobie pozwolić oraz co zrobić, żeby zachować bezpieczeństwo przygotowanej żywności.

pieczenie ciast na zamówienie
pieczenie ciast na zamówienie

Prowadzenie działalności związanej z wypiekami w domowej kuchni

Pasja może przerodzić się w czerpanie korzyści. Są jednak osoby, które niestety przez biurokrację rezygnują ze swoich marzeń lub pieką torty czy inne wypieki nielegalnie. Zachęcam Was do tego, żeby spróbować zalegalizować swoją kuchnie domową pod działalność. Nic tak naprawdę nie tracicie.

Działalność nierejestrowania a pieczenie ciast w kuchni domowej

Prowadząc działalność nierejestrowaną również musisz zgłosić się do sanepidu i złożyć wniosek o wpis. Nie jest prawdą, że prowadzenie działalności nierejestrowanej (czyli nawet pieczenie ciast  na zamówienie w kuchni domowej raz w miesiącu dla klienta) jest powodem do zwolnienia ze zgłoszenia się do sanepidu. Koniecznie się tam udaj i złóż wniosek. Wniosek i wpis są bezpłatny!

Jeśli już uda Ci się złożyć wniosek do sanepidu to zanotuj na wniosku numer telefonu do siebie. Pozwoli to na szybszy kontakt z Tobą. Wniosek możesz złożyć osobiście, listownie lub często przez ePUAP. Więcej o samej działalności nierejestrowanej poczytać tutaj.

Kuchnia domowa a firma

Czy w sanepidzie wpisowi podlegają tylko kuchnie domowe, które są prowadzone w ramach nierejestrowanej działalności? Nie! Oczywiście firmy też mogą się zgłosić do sanepidu z wnioskiem w wpis. Należy pamiętać, że i w jednym i drugim przypadku trzeba spełnić wymagania. Jeśli chcesz piec legalnie w kuchni domowej torty artystyczne, ciasta, ciasteczka, babeczki, monoporcje, makaroniki, pierniki powinnaś zgłosić się do sanepidu i złożyć wniosek.

Czy po złożeniu wniosku mam czekać na kontrole?

I tak i nie. Zgodnie ze zmianą w ustawie (a dokładniej mam namyśli Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia), która nastąpiła 01.2019 roku po złożeniu wniosku nie ma odbiorów. Czyli teoretycznie po złożeniu wniosku czekasz tylko na decyzję i wpis. Nikt do Ciebie nie wpada i nie ogląda kuchni i bez względu jak wygląda Twoja kuchnia dostajesz wpis.

Uwaga! To, że nikt do Ciebie nie zajrzy, nie znaczy, że nie masz spełniać wymagań! Jednak (nie wiadomo, czy dlatego, że to nowy przepis) kontrole na odbiór się zdarzają, ale rzadko. Częściej stosowaną alternatywą jest to, że Inspektor dzwoni do Ciebie i umawia się z Toba na spotkanie w Inspekcji. Tam pyta Cię o zakres działalności. W praktyce opowiadasz jak wygląda prowadzona przez ciebie działalność i dostarczasz wtedy wymagane dokumenty, o których napiszę później.

Należy jednak pamiętać, że bez względu czy ktoś przyjdzie na „odbiór” czy nie to i tak podlegacie wymaganiom zgodnie z rozporządzeniem 852/2004 i możecie mieć kontrole sanepidu zapowiedziane, jak i niezapowiedziane oraz dostawać upomnienia i mandaty.

Czy zmiana, która nastąpiła od 2019 roku jest dobra i czy jest łatwiej?

Dzięki zapisowi w rozporządzeniu i wyszczególnieniu kuchni mieszkaniowych zyskało się tyle, że każdy inspektor już wie, że taka działalność też może legalnie funkcjonować. A jeśli jeszcze tego nie wie, to można mu pokazać zapis w ustawie. Czarna strona zmiany jest taka, że kuchnie i tak podlegają kontrolą sanepidu i czasami osoba, która otwiera taką kuchni nie wie, czy to co robi jest zgodne z przepisami. Oczywiście problemem nie są kontrole, ale fakt, że brakuje pewności czy do jej kuchni nikt się nie przyczepi.

Na dobrą sprawę Inspekcja może kręcić nosem na wszystko, ale Ty też masz prawo się z nią nie zgadzać (oczywiście w przypadku jeśli niektóre rzeczy nie są przez nią uzasadnione). Nie ma jednak co się bać. Zadbaj o to, żeby wszystko co będzie robione w kuchni na zamówienie było przygotowywane zgodnie z pełnym zachowaniem bezpieczeństwa żywności. W związku z tym poniżej przedstawię istotne kwestie, na które należy szczególnie zwrócić uwagę.
Pamiętaj, że nie należy przerażać się zastosowaniem pewnych rozwiązań.

Jak dostosować kuchnię domową pod wymagania sanepidu?

  1. Krzyżowanie dróg. Przede wszystkim w kuchni domowej dobrze zadbać o to, żeby w miarę możliwości nie dochodziło do krzyżowania się drogi „czystej” z drogą „brudną”, a jeśli tak się dzieje to należy zrobić wszystko, żeby zastosować czynności, które pomogą zachować bezpieczeństwo podczas produkcji. Co można zaliczyć do czynności „brudnych”? Można do nich zaliczyć między innymi: obieranie i mycie owoców i/lub warzyw, naświetlanie jaj, zmywanie naczyń, mycie sprzętu drobnego. Czynności czyste to już np. wypiek, dekorowanie.
  2. Woda ciepła i zimna. Oczywiście musisz mieć podłączenie pod wodę ciepłą i zimną. Podłączenie może być ze studni. Wtedy po prostu będzie dobrze, jeśli będziesz robić badania wody zarówno pod względem mikrobiologicznym jak i fizykochemicznym. Co z badaniami wody? Czy musisz je robić, kiedy masz wodę z wodociągów? To zależy. Niestety tutaj nie obędzie się bez konsultacji w Twoim lokalnym sanepidzie. Jeśli będziesz musiał je wykonać będzie wiązało się to z dodatkową opłatą. Badania możesz wykonać pod względem mikrobiologicznych i fizykochemicznym. Jeśli już są wymagane to zazwyczaj tylko pod względem mikrobiologicznych (upewnij się u siebie w sanepidzie). Warto rozeznać się jak wygląda sytuacja w swojej okolicy. Możesz też dowiedzieć się czy nie wystarczy pobrać wyników badań z wodociągów (rzadko się na to zgadzają, ale warto spytać, pozwoli to na wprowadzenie oszczędności). Do tej pory najczęściej spotykałam się z koniecznością zrobienia badań, ale tylko pod kątem mikrobiologicznym.
  3. Zlewy i umywalki. W kuchni domowej zazwyczaj nie macie zbyt dużego wyboru, bo macie już zamontowany zlew. Zlew to nie to samo co umywalka. Umywalka służy tylko do myjecia rąk. Przy umywalce powinno znaleźć się mydło i środek do dezynfekcji rąk oraz coś do wysuszenia lub wytarcia rąk. Jednak niech nie będzie to ręcznik wielokrotnego użytku, tylko jednorazowy. Jeśli masz tylko zlew, ale dwukomorowy to jedną komorę możesz przeznaczyć do mycia i dezynfekcji rąk (tylko!). To, ile potrzebujesz zlewów w kuchni domowej? To zależy od surowców używanych do produkcji. Przy założeniu opcji produkcji, gdzie używane są: owoce świeże, jaja naświetlane to powinieneś mieć minimum jeden zlew dwukomorowy (jedna komora tylko do mycia rąk) + zmywarkę lub zlew jednokomorowy, umywalka + zmywarka. Optymalnie byłoby jednak mieć zlew dwukomorowy, umywalkę (nawet małą) i zmywarkę. Niestety takie kombinacje w kuchni domowej są rzadkością. A co jak masz tylko zlew jednokomorowy i zmywarkę? Zlew musisz przeznaczyć na mycie i dezynfekcje rąk. Zmywarkę możesz używać do mycia sprzętu. Owoce powinnaś mieć mrożone, jaja pasteryzowane. Oczywiście są opcje z rozdzielnościami czasowymi, ale musisz mieć świadomość, że na to może nie zgodzić się Twój sanepid i będzie to uzasadnione. A co to jest rozdzielność czasowa w przypadku zlewów? Oznacza to, że jedna komora w zlewie jest wykorzystywana do wielu czynności, ale w podzielności czasowej. Na przykład od 8-9 myjesz i czyścić, usuwasz części niejadalne owoców. Po tej czynności zlew czyścić i dezynfekujesz. Następnie od 9 do 10 wyparzasz sobie jaja. Znowu zlew myjesz i dezynfekujesz. Kolejno używasz zlew do mycia sprzętów drobnych. Tak jak napisałam wyżej – na rozdzielność czasową Inspekcja ma prawo nie wyrazić zgody. Pamiętaj, że w obecnych czasach prawie każdy produkt dostaniesz jako półprodukt – jaja pasteryzowane, czy w proszku, owoce mrożone lub w puszkach. Po rozmowach z Wami wiem, że wiele z Was nie wyobraża sobie pracy na półproduktach. Czasami jednak warto otworzyć się na takie rozwiązanie i początkowo spróbować je wdrożyć.
  4. Okna, drzwi, podłogi. a) W oknach, które się otwierają powinieneś zamontować moskitiery. b) Dodatkowo do kuchni powinny być zamontowane drzwi, które możesz zamknąć podczas tworzenia wypieków. Mogą być w harmonijkę (tylko niech się łatwo zmywają). c) Te powierzchnie, które kontaktują się z żywnością np. blaty powinny być łatwo zmywalne, gładkie. Dotyczy to również ścian i podłogi. Twoje blaty w kuchni, podłogi nie powinny mieć dziur i szczelin. Czy zawsze muszą być drzwi? Powinny, ale niektórzy Inspektorzy idą na rękę – dlatego tutaj też możesz ich o to zapytać.
  5. Środki do mycia i dezynfekcji. Pamiętaj również, że potrzebujesz środki zarówno do mycia i dezynfekcji. Do dezynfekcji dobrze sprawdzają się środki bez spłukiwania. Środki do mycia i dezynfekcji nie można przechowywać z żywnością. Do mycia rąk musisz mieć mydło i środek do dezynfekcji. Do mycia naczyń możesz używać standardowych dostępnych środków takich jak np. Ludwik. Do innych powierzchni również do mycia możesz używać ogólnodostępne środki (z uwzględnieniem przeznaczenia do konkretnej powierzchni), nie muszą być to jednak środki typowe dla gastronomii.

Kuchnia domowa, gdy domownicy są w domu. Na co warto zwrócić uwagę:

  • Produkcja może odbywać się tylko wtedy, kiedy nie ma mieszkańców w domu lub w przypadku, kiedy nie przebywają w kuchni i pomieszczeniach produkcyjnych
  • Nie może być zwierząt (łatwe zanieczyszczenie żywności) w częściach produkcyjnych
  • Produkty dla mieszkańców powinny być przechowywane oddzielnie z produktami używanymi do produkcji, czyli nie można otwartej mąki domowników użyć do przygotowania wypiek
  • Jeśli nie masz możliwości podpisać umowy na utylizację, czyli produkty kategorii III (pochodzenia zwierzęcego) to przede wszystkim nie kupuj żywności na produkcję w nadmiarze. Kupuj tylko tyle ile potrzebujesz do zrealizowania zamówień. Po produkcji jak coś nam zostanie np. otwarty jogurt zabierz go dla domowników. W drugą stronę jak braknie Ci jogurtu, a zostało trochę niedojedzonego po współlokatorze to nie możesz go użyć do produkcji
ciasta
pieczenie ciast na zamówienie

O czym warto pamiętać?

  • O osobnej lodówce na wyroby gotowe i surowce do produkcji. Wyrobów gotowych nigdy nie możesz trzymać z surowcami. Surowce czasami możesz trzymać w lodówce wspólnej dla domowników, jednak należy je oddzielić (np. na osobnych półkach, dodatkowo powinny być pozamykana w pojemnikach lub w swoich oryginalnych, szczelnych opakowaniach).
  • Musisz mieć orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
  • W lodówkach musisz monitorować temperaturę. Co ile? Zależy od produkcji. Jeśli produkujesz tylko w weekendy i tylko w weekendy kupujesz surowce do produkcji to nie musisz przez cały tydzień biegać z termometrem i spisywać temperaturę. Ale jeśli surowce (lub wyroby gotowe) już są w lodówce to kontroluj temperaturę 1xdziennie (czasami 2x dziennie – zależy to od analizy zagrożeń w księdze HACCP).
  • Dodatkowo księga GHP/GMP (dobre praktyki higieniczne i produkcyjne) – są obowiązkowe, przygotuj również księgę HACCP.
  • Jeśli masz jedno pomieszczenie i ograniczoną liczbę zlewów to musisz mieć rozdzielność czasową wykonywanych czynności takich jak mycie i obieranie owoców/ dezynfekcja jaj / pieczenie / robienie kremów/ dekorowanie/pakowanie wyrobów gotowych. Na rozdzielność musi przyzwolić sanepid. Nie rób wszystkiego na raz (chociaż wiem, że to raczej niemożliwe to zdarza się, że nie posprzątacie po danej czynności). Rozdzielność polega nie tylko na podzieleniu wykonanych czynności, ale posprzątaniu i zdezynfekowaniu powierzchni po każdej z nich. Pamiętaj, że alternatywą dla owoców świeżych są owoce mrożone i w puszkach (które zawsze możesz używać) oraz kupowanie jaj już naświetlonych (czasem też pasteryzowanych, w proszku). Jeśli masz firmę i zadeklarujesz, że używać będziesz tylko jaj pasteryzowanych to możesz zostać poproszony o pokazanie faktur na zakup tych jaj. Dlatego lepiej nie kłamać.
  • Nie mieszaj artykułów spożywczych domowników z tymi używanymi do produkcji.
  • Sprawdzaj na bieżąco daty ważności produktów.
  • Pamiętaj, że po złożeniu wniosku zanim zaczniesz piec swoje wypieki musisz poczekać na decyzję.

Wskazówki!

  • Nigdy nie magazynuj surowców z wyrobami gotowymi, czyli z Twoimi wypiekami przygotowanymi pod zamówienie!
  • Surowce już przygotowane do produkcji nie magazynuj z brudnymi. Czyli już przygotowanych czystych owoców nie trzymaj z tymi nieumytymi i nieobranymi, jaj naświetlonych z nienaświetlonymi.
  • Wszystko co przesypujesz z opakowań zbiorczych do pojemników opisuj i zostawiaj etykietę produktu. Przykładem mogą być migdały. Kupujesz je w opakowaniu 5 kg, po otwarciu paczki przesypujesz je do zamykanego szczelnie pojemnika. Zadbaj o to, żeby na pojemniku napisać nazwę produktu (nawet jeśli widać, że to migdały) oraz datę ważności. Dodatkowo zostaw etykietę produktu. Jeśli natomiast otwierasz produkt z krótką datą ważności i go nie zużywasz od razu w całości np. jogurt napisz na nim datę i godzinę otwarcia. Dotyczy to przede wszystkim produktów, które na opakowaniu mają na przykład informację: „Od otwarcia przechowywać w lodówce do 3 dni”.
  • Opakowania, w które przesypujesz swoje produkty muszą mieć atest do kontaktu z żywnością (wydrążony znak widelca i kieliszka lub naklejkę z tym symbolem – produkty z IKEI mają ten symbol).
  • Po wypieku tortów należy posprzątać i zdezynfekować blaty, dopiero po tych czynnościach można zacząć dekorować ciasta (jeśli masz jedno pomieszczenie).
  • Nawet przy produkcji w domu należy dokonywać badania mikrobiologicznego ciast, czyli wykonywać tzw. badania właścicielskie. Częstotliwość badań ustalasz samodzielnie lub z pomocą sanepidu. Zaleca się je badać jednak co najmniej 1x w roku (chociaż są produkcje domowe, gdzie jest przyzwolenie na badanie raz na 2, 3 czy nawet 5 lat – jeśli nie wiesz, jak ustalić częstotliwość to warto porozmawiać na ten temat ze swoim sanepidem)
  • W urządzeniach chłodniczych musisz mieć działające termometry
  • Podczas wypieków używaj odzieży roboczej (najlepiej załóż też fartuszek)
  • Długie włosy zwiąż
  • Ręce myj zgodnie z instrukcją mycia rąk (nie musisz jej jednak zawieszać nad umywalką)

Oznakowanie wyrobu gotowego

Jeśli nawet sprzedajesz torty musisz przede wszystkim zadbać o przygotowanie wykazu składników oraz oznaczenia alergenów. Dodatkowo, jeśli chcesz produkować wyroby w domu, ale dostarczać je na niewielką skalę do innych punktów (np. sklepów) i je pakujesz to musisz etykietować swoje wyroby lub załączyć kartę charakterystyk.
Przy pakowaniu produktów na etykiecie powinna znaleźć się:

  • nazwa żywności
  • wykaz składników. Użyj słowa SKŁADNIKI lub WYKAZ SKŁADNIKÓW i po dwukropku wypisz wszystkie użyte produkty do przygotowania wyrobu gotowego. Słowo Skład jest nieprawidłowe.
  • wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie – oznacz alergeny. Możesz je pogrubić, napisać innym kolorem, podkreślić lub oznaczyć symbolem*. To jak to zrobisz to już Twój wybór.
  • Dodatkowo powinieneś nadać datę minimalnej trwałości lub termin przydatności – jeśli coś ma być ważne dłużej niż 24h od momentu wyprodukowania:
    • Znakowanie datą ważności nie dotyczy według rozporządzenia: wyrobów piekarniczych lub cukierniczych, które ze względu na swoją specyfikę są zwykle spożywane w ciągu 24 godzin od wytworzenia, wyrobów cukierniczych składających się prawie wyłącznie z cukrów aromatyzowanych lub barwionych,
    • Jeśli jednak chcesz nadać produktowi datę dłuższą niż 24h od momentu wytworzenia powinnieneś zrobić badania na przechowalnictwo.
  • warunki przechowywania lub warunki użycia przy pieczeniu ciast ; – przydatne w przypadku ciast z kremem, tortów lodowych itd. można to ująć: najlepiej przechowywać w temperaturze od 0 do +6stC lub w temperaturze poniżej -18stC.
  • nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym, kraj lub miejsce pochodzenia
  • informacja o wartości odżywczej – ten zapis budzi najwięcej obaw. Bo jak policzyć wartość odżywczą, kiedy masz tyle pozycji w swojej ofercie? Druga wątpliwość to czy musisz to robić skoro tyle producentów tego nie robi? Pamiętaj, to, że ktoś tego nie robi to nie znaczy, że postępuje zgodnie z prawem. Ty jako producent podlegasz pod kontrolę Inspekcji Sanitarnej, jak i Inspekcji Handlowej. Tutaj uspakajam, bo w innym artykule opisałam w jakich przypadkach należy znakować produkty wartością odżywczą. Więc ostatecznie wiele z Was nie będzie musiało tego robić, warto jednak się z tym zapoznać. W wyliczeniu wartości odżywczej  przy pieczeniu ciast powinnieneś przedstawić co najmniej informację na 100g produktu:
    • wartość energetyczną (kcal/kJ),
    • ilość tłuszczu (g), w tym nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) (g),
    • białka (g),
    • węglowodanów (g), w tym cukru (g),
    • soli (g) (lub sodu).

Dodatkowo możesz zawrzeć informację (ale nie obowiązkowo!) o witaminach, błonniku, składnikach mineralnych, innych kwasach tłuszczowych. A niektórzy, jeśli robią fit ciasta chce pewnymi informacjami się podzielić i pochwalić i nie ma co do tego przeciwskazań.
Więcej na temat znakowania ciast wartością odżywczą pisałam tutaj. Tam znajdziesz informacje co podlega znakowaniu a co nie.

Najważniejsze podsumowanie dotyczące znakowania

Nawet jak pieczesz jedno ciasto 1x w miesiącu musisz mieć wykaz składników i alergenów. Nie musisz mieć natomiast wartości odżywczej. Przede wszystkim wykazy składników i alergenów rób na bieżąco 🙂 Poniżej przykład.
Tort kokosowy
Składniki: mąka pszenna*, cukier, jajka*, olej kokosowy, wiórki kokosowe 20%, proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), skrobia kukurydziana)

pieczenie ciast na zamówienie
pieczenie ciast na zamówienie

O co warto zapytać sanepid?

  • Co, ile masz badać wyroby gotowe? (wykonywać badania właścicielskie). O badaniach pisałam więcej tutaj.
  • Czy musisz zrobić badania wody?
  • Jeśli tak to czy wystarczą badania mikrobiologiczne czy też fizykochemiczne? Czy może możesz je pobrać od siebie z wodociągów i też będzie ok?
  • Czy Twoi współlokatorzy muszą mieć zrobione badania lekarskie (orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych)? (dawne „książeczki sanepidowskie”). W praktyce od zmiany przepisów w styczniu ubiegłego roku, rzadko spotkałam się z tym wymaganiem. Założenie jest takie, że domowników podczas produkcji ma nie być w kuchni.

Tak naprawdę to najważniejsze pytania. Oczywiście jeśli chcesz dowiedzieć się więcej to oczywiście możesz zapytać. Przy produkcji domowej chodzi głównie o to, żeby zachować zdrowy rozsądek.

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA Z ROZPORZĄDZENIA

Już na sam koniec zobaczcie co jest napisane na temat wymagań w rozporządzeniu. Jak pewnie zwrócicie uwagę są to ogóły, które można interpretować na różne sposoby. Przez takie zapisy mogą wynikać różnice w zdaniach inspektorów na terenie całej Polski. Ważne i najważniejsze, żeby podczas produkcji zachować zdrowy rozsądek i wszystko robić tak, żeby wyprodukowana żywności była bezpieczna. Podstawą jest zachowanie higieny podczas produkcji, również tej osobistej.
Poniżej zapis, który znajduje się w rozporządzeniu 852/2004 w załączniku II, rozdziale III. Znajdziecie tam:


WYMAGANIA DOTYCZĄCE RUCHOMYCH I/LUB TYMCZASOWYCH POMIESZCZEŃ (JAK DUŻE NAMIOTY, STRAGANY, RUCHOME PUNKTY SPRZEDAŻY), POMIESZCZEŃ UŻYWANYCH GŁÓWNIE JAKO PRYWATNE DOMY MIESZKALNE, ALE GDZIE REGULARNIE PRZYGOTOWUJE SIĘ ŻYWNOŚĆ W CELU WPROWADZANIA DO OBROTU, I AUTOMATÓW ULICZNYCH
1. Pomieszczenia i automaty uliczne, na tyle, na ile jest to rozsądnie praktykowane, będą tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości i dobrym stanie i kondycji technicznej, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia, w szczególności przez zwierzęta i szkodniki.
2. W szczególności i w miarę potrzeby:
a) muszą być dostępne odpowiednie urządzenia, aby utrzymać właściwą higienę personelu (włącznie ze sprzętem do higienicznego mycia i suszenia rąk, higienicznymi urządzeniami sanitarnymi i przebieralniami);
b) powierzchnie w kontakcie z żywnością muszą być w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji. Będzie to wymagać stosowania gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych materiałów, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić właściwe organy, że inne użyte materiały są odpowiednie;
c) należy zapewnić warunki do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji narzędzi do pracy i sprzętu;
d) w przypadku gdy, jako część działań przedsiębiorstwa sektora spożywczego, czyszczone są środki spożywcze, należy ustanowi odpowiednie przepisy, aby dokonywać tego w sposób higieniczny;
e) należy zapewnić odpowiednią ilość gorącej i/lub zimnej wody pitnej;
f) należy zapewnić odpowiednie warunki i/lub udogodnienia dla higienicznego składowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów (zarówno płynnych, jak i stałych);
g) należy zapewnić odpowiednie udogodnienia i/lub warunki dla utrzymywania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności;
h) środki spożywcze muszą być tak umieszczone, aby unikać, na tyle, na ile jest to rozsądnie praktykowane, ryzyka zanieczyszczenia.

Najczęściej zadawane pytania:

  • Czy kuchnia może być otwarta?

Kuchnia powinna być zamknięta. Aneks kuchenny nie jest, aż tak często przeszkodą w rozpoczęciu pieczenia ciasta na zamówienie w kuchni domowej. Na otwartą kuchnie jednak musi wyrazić Inspektor w Twoim mieście. Ogólnie miałam wiele kuchni, które były otwarte i Inspektorzy się zgodzili.

  • Co jeśli mam jeden zlew w kuchni i zmywarkę?

Najłatwiej i najwłaściwiej byłoby przejść wpis tylko na półproduktach. Oznacza to, że jaja powinieneś używać w proszku lub pasteryzowane (można spróbować z jajami świeżymi ale już naświetlonymi) oraz owoców i warzyw mrożonych, konserwowych lub jeśli dostaniecie to umytych i obranych.

  • Czy mogę korzystać z umywalki w toalecie?

Nie i tego nie zalecam ze względu na bezpieczeństwo produkowanych wyrobów. Wiem, że na pewno są wyjątki i Inspekcja może się zgodzić, ale jest to rzadkość.

  • Czy mogę mieć zwierzęta w domu?

Nie możesz mieć zwierząt w pomieszczeniach produkcyjnych.

  • Czy kuchnia może być w bloku?

Tak, nie jest to przeciwskazanie, ale musi spełniać wszystkie inne wymagania.

  • Czy transport też trzeba zgłosić?

Tak transport własny też trzeba zgłosić i transport też podlega nie tylko wpisaniu, ale i ma odbiór. Jest to temat obszerny i na pewno w najbliższym czasie poruszę ten temat w kontekście tylko wypieków.

Błędne jest przekonanie, że sanepidu trzeba się bać. Musisz zdać sobie sprawę, że tam też pracują ludzie. W najgorszym wypadku masz możliwość napisania odwołania i szukania pomocy nie tylko w powiatowej jednostce, ale u Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz w Głównym Inspektoracie Sanitarnym.

Jak my możemy pomóc?

Możemy przygotować dla Ciebie dokumentację GHP/GMP czyli Dobre Praktyki Higieniczne i Produkcyjne dla wypieków w kuchni domowej oraz księgę HACCP. Podpowiemy też jak zrobić alergeny i wykaz składników, a jeśli chcesz to również go dla Ciebie przygotujemy. Jeśli masz jakiekolwiek pytania to pisz do mnie na priv lub zostaw wiadomość w komentarzu. Miło mi będzie jeśli podzielisz się z nami doświadczeniem na forum w komentarzach.

Polub nas na Facebooku!

Komentarze

  • Monika

    Dzień dobry, czy próbki do badań wody muszą być pobrane przez tak zwanego „próbkobiorcę”, czy mogę pobrać je sama?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      próbki powinny być pobrane przez próbkobiorcę, w innym wypadku nie ma Pani akredytacji na badanie i jego wynik może być podważony podczas kontroli.

      Odpowiedz
  • Ewa

    Mój sanepid nie zgadza się na żadne odstępstwa w kuchni domowej (brak umywalki to największy problem) dlatego zaczęłam się rozglądać za lokalem, tylko czy mogę zgłosić wynajęty lokal jako kuchnie domowa?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      jeśli lokal nie jest mieszkaniem, gdzie mieszkają na codzień domownicy, to nie jest to już kuchnia domowa, tylko pracownia wypieków (zakład produkcyjny :)), czyli wymagania są zupełnie inne.

      Odpowiedz
  • Katarzyna

    Cześć Wam! Trafiłam tutaj zupełnie przypadkiem i zostaje na dłużej, masa artykułów do nadrobienia przede mną! 🙂 Świetna robota, kopalnia wiedzy!
    Mam pytanie, na które nie udaje mi się znaleźć odpowiedzi w żadnych prawnych druczkach.
    Czy jeżeli Sanepid wydał mi zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli w zakresie (cyt.) przygotowania na indywidualne zamówienia klienta w prywatnym lokalu mieszkalnym wyrobów cukierniczych, to oznacza, że mogę wypiekać swoje łakocie tylko po uprzednim zamówieniu, czy jednak mogę upiec „na zapas” i sprzedawać je klientom, którzy wcześniej tego zamówienia nie złożyli. Czy może jednak bezpieczniej będzie złożyć wniosek o zmianę zakresu działalności i rozszerzyć zakres zaświadczenia?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Cześć,
      przy takim zapisie jest możliwy wypiek, tylko na zamówienie klienta, nie na zapas. Decyzja o rozszerzenie należy do Pani i do tego jaki zakres działalności rzeczywiście Pani realizuje.

      Odpowiedz
  • Jadwiga

    Dzień dobry, chciałabym zapytać czy można zacząć od złożenia wniosku o wpis i po złożeniu (czyli w trakcie uzyskiwania wpisu) wykonać badanie wody, orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych? Pozdrawiam i dziękuję

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak można postępować w taki sposób 🙂

      Odpowiedz
  • Jadwiga

    Czy można w pierwszej kolejności złożyć wniosek o wpis, a dopiero póżniej ( w trakcie) robić orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, badanie wody, itd.? Chodzi mi o to, czy spełnione muszą być wszystkie wymogi przed złożeniem wniosku?

    Odpowiedz
  • Beata

    Dzień dobry,
    czy produkcja dekoracji cukierniczych niejadalnych również wymaga zgody sanepidu? Dla przykladu: tworzę lizaki dekoracyjne na drzewka świąteczne, z jednej strony zaznaczam na produkcie, iż stanowi on dekorację i nie nadaje się do spożycia; z drugiej strony wymieniam klientowi, z czego lizaki zostały zrobione (sugestia, iż są to produkty jadalne).
    Czy takie działanie jest legalne?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      produkt można oznaczyć jako niejadalny i wtedy nie podlega się pod sanepid. Jeśli jednak produkt jest niejadalny, ale przeznaczony do kontaktu z żywnością np. jako dekoracja na wypiek – to wtedy podlega Pani pod sanepid.

      Odpowiedz
  • Olga

    Witam napisałam e-mail do Pani.

    Odpowiedz
  • Sylwia Ch

    Witam, mam lokal który będę aranżowała pod kuchnie domową – jestem zatrudniona u męża w firmie ale aktualnie jestem na urlopie wychowawczym.. zastanawiam się czy otwierać działalność nierejstrowaną bezpośrednio na siebie czy lepszym rozwiązaniem będzie poszerzenie działalności męża i żebym działała pod jego nipem ? wiadomo, że wtedy i faktury i wszystko będziemy mogli brać na jego firmę więc chyba bardziej opłacalne? Męża firma a moja branża cukiernicza to całkiem coś innego 🙂 tylko czy takie coś się opłaca? nie skoliduje mi to w niczym?

    Odpowiedz
  • Ada

    Mam pytanie – czy w przypadku gdy pomieszczenie socjalne(jest wyposazone jak kuchnia domowa) ma byc wykorzystywane dla potrzeb prowadzenia bloga typu zero waste / w tym rzeczy kulinarnych -tez trzeba skladac wniosek do sanepidu ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      do sanepidu dokonujemy zgłoszenia jeśli byśmy żywność produkowali i odsprzedawali. W opisanym przez Panią przypadku, będzie ona wykorzystywana tylko do prowadzenia bloga, więc nie trzeba dokonywać zgłoszenia do sanepidu.

      Odpowiedz
  • Teresa

    Witam, chciałbym zacząć piec ciasta i torty w kuchni domowej. Problem w tym, że moja kuchnia nie spełnia wymogów sanepidu. Czy mogłabym prowadzić taką działalność w domu moich rodziców (w ich kuchni)? Czy wówczas musiałabym być tam zameldowana czy wystarczy pisemna zgoda na udostępnienie mi kuchni? Dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      to zależy, czy kuchnia rodziców spełnia wymagania. Należy mieć przede wszystkim pisemną zgodę + kuchnia musi spełniać wymagania.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Patryk

    Dzień dobry.

    Pytanie 1
    Czy zlew 1.5 komorowy liczy się jako dwukomorowy dla wymogów sanepidu?

    Pytanie 2
    Czy można złożyć wniosek do sanepidu, jeżeli mieszkanie jeszcze nie jest przystosowane całkowicie pod wymogi sanepidu? Chodzi mi o to, czy najpierw trzeba np. wymienić zlew na inny, kupić lodówkę itp. i dopiero wnioskować?

    Pytanie 3
    Jeżeli mieszkam w lokalu, którego właścicielem jest bliska osoba, czy umowa użyczenia lokalu wystarczy?

    Mam aneks kuchenny połączony z salonem. Chciałbym najpierw wiedzieć, czy sanepid pozwoli na domową cukiernie, zanim zaczniemy w nią inwestować.

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Magdalena

    Dzień dobry, planuję złożyć niedługo wniosek o kuchnię domową. Czy jest szansa na jego akceptację, jeśli jest przez nią przejście(oczywiście z drzwiami) do łazienki nieużywanej w czasie produkcji? Mamy w domu dwie łazienki.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      przy dobrym rozplanowaniu produkcji i zachowaniu bezpieczeństwa żywności, jest taka szansa.

      Odpowiedz
  • ANDZIA

    Witam super wpisy ……pytanko moje mam osobne pomieszczenie w domu ktore miało być pralnia ale pomyslam sobie ze zagispodaruje je na pieczenue ciast nie jest duże ale uwielbiam piec i postanowiłem ze moze mi się uda tylko jak by to musiało wyglądać i czy piec moze stać w kuchni z której wszyscy korzystamy czy tam właśnie powinnam mieć piec czy w tym pomieszczeniu mogę mieć wszystko tzn surowce jajka i wyroby gotowe ..czy mogę tam przygotowywywac fo wypieku potem sprzątać robić ciasta dekorować proszę o podpowiedź …od czego zacząć od przystosowania pomieszczenia do pracy czy od złożenia wniosku w sanepidzie czy morze od zgłoszenia w urzędzie skarbowy o działalności nierejestrowanej z góry bardzo dziękuję o podpowiedź pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w przyszłości przygotujemy wpis na temat, otworzenia działalności w innych pomieszczeniach niż kuchnia domowa, bo nie da się na to odpowiedzieć w jednym komentarzu. Przede wszystkim trzeba zacząć od tego czy to pomieszczenie sanepid uzna jako wymagania dla prywatnych domów mieszkalnych, czy dla pracowni. Wymagania są różne dla tych typów działalności. Następnie trzeba zobaczyć układ funkcjonalny domu, jak wyglądają drogi pomiędzy kuchnią domową a tym pomieszczeniem. Niestety nie podpowiem znając tak mało szczegółów.

      Odpowiedz
  • Ewa

    Dzień dobry, mam pytanie, bo się gubię:) mam od jakiegoś czasu założoną DG w której widnieją kody PKD odpowiednie do pieczenia ciast i tortów, jednak do tej pory DG służyła zupełnie innym działaniom, chcę zacząć piec ciasta i torty na zamówienie we własnej kuchni i rozliczać w ramach DG – jako działalność dodatkowa. Które wymogi Sanepidu mnie obowiązują: te od działalności nierejestrowanej czy już jako „pracownia wypieków”?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Forma prowadzenia działalności nie powoduje, że jest więcej wymagań. Jeśli jest prowadzona taki sam zakres działalności, czyli wypiek to wymagania dla kuchni są takie same. Pracownia wypieków to inne pomieszczenie niż kuchnia domowa, czy zlokalizowane w prywatnym domu mieszkalnym, to np. niezależny lokal – czyli pracownia – zakład. Wtedy jest więcej wymagań.

      Odpowiedz
  • Magda

    Czy jeśli mam do dyspozycji mieszkanie męża 37m2: 2 pokoje, kuchnia i łazienka dałabym radę otworzyć mini piekarenkę? chodzi o chleby i ciasta, (półprodukty). Czy potrzebne są 2 wyjscia z mieszkania? wiadomo że jest jedno bo to mały bloczek…

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      na takim metrażu również otwierane są tego rodzaju działalności na małą skalę, pod warunkiem zachowania bezpieczeństwa żywności i spełnienia wymagań.

      Odpowiedz
  • Anita

    Dzień dobry, mam w kuchni zlew 1 komorowy i zmywarke Czyli musialabym używać polproduktow tak?(mrożonych owoców etc.) Kuchnia jest otwarta czy mogę w przejście wlozyc tylko luźno bramkę? Przy działalności nierejestrowanej „mój zarobek” nie może być wyższy od 1100 zł z groszami tak?

    Odpowiedz
  • Ola Stankiewicz

    Dzień dobry)) Mam pytanie. Jeżeli nie mam samochódu z chłodniej, to w jaki sposób robić zakupy i dostarczać gotowe wypieki? Dziękuję))

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      temat rzeka 🙂 Będzie na ten temat osoby artykuł 🙂

      Odpowiedz
  • Aneta Baran

    Dzień dobry! Ja już po lekturze nowego e-booka, ale mam wątpliwości, czy np jest opcja że sanepid zaakceptuje dodatkową lodówkę w garażu, podzieloną półkami na półprodukty do tortów, a drugie pół lodówki na produkty domowników, a główna lodówka tylko na produkty gotowe-torty byłaby w kuchni? I jeszcze dowóz półproduktów ze sklepu- czy muszę zgłaszać że będę je dowozić samochodem-czy jest do tego jakaś adnotacja/lub opcja ominięcia tego? Czy najlepszym rozwiązaniem będzie dowóz przez sklep jeśli ja nie mam auta-chłodni?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      Jeśli miejsce, gdzie przechowuje Pani lodówkę jest czyste i np. nie stoi tam samochód, to jest szansa na zaakceptowanie tej lodówki, może też Pani mi wysłać na maila zdjęcia i plan mieszkania to odpowiem precyzyjnie i coś doradzę.
      Kwestia samochodu:
      Tak, trzeba zgłosić auto, nawet na zakupy. Auta nie musimy zgłaszać jeśli zakupy przywozi nam dostawca lub jeśli robimy je „na nogach”, tylko w tym drugim wypadku, sklep musi być blisko a transport produktów chłodniczych musi odbywać się co najmniej w torbie termicznej.

      Odpowiedz
  • Aneta

    Dzień dobry! Ja już po lekturze nowego e-booka, ale mam wątpliwości, czy np jest opcja że sanepid zaakceptuje dodatkową lodówkę w garażu, podzieloną półkami na półprodukty do tortów, a drugie pół lodówki na produkty domowników, a główna lodówka tylko na produkty gotowe-torty byłaby w kuchni? I jeszcze dowóz półproduktów ze sklepu- czy muszę zgłaszać że będę je dowozić samochodem-czy jest do tego jakaś adnotacja/lub opcja ominięcia tego? Czy najlepszym rozwiązaniem będzie dowóz przez sklep jeśli ja nie mam auta-chłodni?

    Odpowiedz
  • Madzia

    Dzień dobry 🙂 A ja mam takie pytanie w związku z kuchnią domową… posiadam zlew jednokomorowy oraz zmywarkę. Chciałabym nabyć naświetlarkę do jaj. Chciałabym myć i naświetlać jaja w kuchni mojej mamy, piętro niżej także jakby mam do dyspozycji 1 zlew jednokomorowy u siebie i 1 dwukomorowy u mamy? Czy to dobre rozwiązanie? Mam również wejście do domu do małego hallu, a następnie do kuchni bez drzwi. Czy takie rozwiązanie może zostać negtywnie rozpatrzone? I jeszcze chciałam zapytać, czy należy najpierw dostosować kuchnię , czyli np. kupić lodówkę drugą i tą naświetlarkę a następnie złoży wniosek? Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      takie rozwiązanie (dotyczące jaj) nie jest do końca zgodne z przepisami, także inspektor niestety nie musi iść na elastyczność przepisów i może nie wyrazić na nie zgody. Do jaj powinno być pomieszczenie osobne, które jest przeznaczone tylko na jaja. Oczywiście inspektorzy często idą na odstępstwa, ale jest to też uwarunkowane całościowym procesem postępowania podczas produkcji. Ze złożeniem wniosku również zależy, pod jakim kątem chce Pani otrzymać zaświadczenie o wpisie.

      Odpowiedz
  • Marysia

    Witam ,po przeczytaniu tego całego wpisu widzę światełko w tunelu.Takze jak większość tu osób mam dylemat czy zacząć czy nie ,serce podpowiada, że tak ale zawsze jest jakieś ale i obawa .Pracuje w restauracji ,kocham kuchnię ale to nie jest to ,ciągnie mnie do wypieków na własny rozrachunek i we własnej kuchni chce się spełniać w niej na 100% ale nie wiem jak zacząć.Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      warto próbować, wierzę, że się uda!
      Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  • Agata

    Witam.
    Planuje otworzenie swojej pracowni w domu. Jestem po pierwszej rozmowie z panią z sanepidu.
    Mam otwarta kuchnie ale planuje wpisać rozdzielność czasowa. Problem mam z jajkami, nie mogę znaleźć naświetlanych. Jak musi wyglądać pomieszczenie do naswietlania jajek? Czy może to być np osobne pomieszczenie na poddaszu? Z naświetlarka i półkami na jajka? Czy konieczny jest zlew. Ewentualnie czy wystarczyłaby szafka na naświetlarke i jajka postawiona w korytarzu? Ewentualnie jak sanepid patrzy na jajka w proszku?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      jaja dostanie Pani w marketach takich jak Makro, czy Selgros. Można podpytać też lokalne gospodarstwa rolne, bo czasami one u siebie naświetlają jaja i dostarczają do klientów.
      Osobne pomieszczenie do naświetlania jaj musi mieć dostęp do wody. Jaja pasteryzowane w proszku lub w płynie są w porządku i są akceptowane.

      Odpowiedz
  • Karolina

    Jak argumentować w rozmowie z sanepidem fakt, że kuchnia otwarta z jednej strony na jadalnie ( trzy pozostałe ściany) nie jest przeszkodą w robieniu tortów na zamowienie. W dzień przygotowuje jedynie produkty, wszelkie prace, składanie tortu, dekorowanie itd wykonuje nocą, gdy nikt oprócz mnie nie korzysta z całego piętra na którym znajduje się kuchnia.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      będzie ten temat poruszony w najnowszym ebook-u. Przede wszystkim nikt nie może przebywać w pomieszczeniach połączonych.

      Odpowiedz
  • Lidka

    Witaj też właśnie przymierzam się do złożenia wniosku na działalność nizarejestrowana. Ale niestety na wprost mojej kuchni mam wc oczywiście drzwi od kuchni też są czy jest jakaś szansa na zrobienie takiej działalności.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tylko za zgodą sanepidu, ale warto próbować 🙂

      Odpowiedz
  • Otylia

    witam 🙂 czy jest możliwość robienia tortów w wynajmowanym mieszkaniu? Jak to wtedy wygląda? pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, jest taka możliwość, trzeba mieć jednak zgodę właściciela mieszkania + w kolejnym kroku należy dokonać wpisu kuchni.

      Odpowiedz
  • Marta

    Dzień dobry, ja zaczęłam od maila z pytaniem o możliwość odbioru kuchni domowej i w odpowiedzi dostałam numer kontaktowy. W rozmowie okazało się, że jeszcze nikt u mnie takiej zgody nie dostał, ale Pani pytała się jak wyobrażam sobie taką produkcję i skąd wzięłam informacje o takiej możliwości. Dostałam jedynie ogólne informacje o drugiej lodówce oraz księdze HACCP, w której mam wszystko dokładnie rozpisać i że czeka aż złożę wszystkie dokumenty. Od czego w takiej sytuacji zacząć?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      najlepiej rozpocząć od złożenia wniosku 🙂 W skład całego HACCP wchodzi GHP/GMP i księga HACCP. Opis procesu produkcji zawiera GHP/GMP 🙂

      Odpowiedz
  • Marta

    Ja zaczęłam od maila z pytaniem o możliwość odbioru kuchni domowej i w odpowiedzi dostałam numer kontaktowy. W rozmowie okazało się, że jeszcze nikt u mnie takiej zgody nie dostał, ale Pani pytała się jak wyobrażam sobie taką produkcję i skąd wzięłam informacje o takiej możliwości. Dostałam jedynie ogólne informacje o drugiej lodówce oraz księdze HACCP, w której mam wszystko dokładnie rozpisać i że czeka aż złożę wszystkie dokumenty. Od czego w takiej sytuacji zacząć?

    Odpowiedz
  • Michalina

    Witam, chciałabym zacząć robić ciasta i torty na zamówienie ale mam w domu kota. Czy w tej sytuacji jest szansa na otworzenie działalności gospodarczej w kuchni domowej?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      zwierząt nie może być w pomieszczeniach produkcyjnych (kuchni), jeśli będzie on w innych pomieszczeniach, które nie służą produkcji to można próbować.
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz
  • Iwona

    Witam. Chciałabym mieć działalność nierejestrowaną, bo nie mam dużej ilości zamówień, a ja opłacam składki KRUS czy to cos zmienia, ja nie mam gospodarstwa a na KRUSIE jestem zarejestrowana u teścia. Dziękuje za odpowiedz .

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      niestety nie wiem, nie prowadzimy usług księgowych. Najlepiej byłoby się skontaktować z urzędem skarbowym lub z księgową.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Roksana

    Witam, chciałabym zacząć piec torty oraz ciasta na zamówienie. Wiem, że w moim mieszkaniu nie ma na to szans, ponieważ moja kuchnia nie spełni wymogów sanepidu. Moi dziadkowie mają duży dom i zaproponowali mi udostępnienie jednego pokoju na pracownie cukiernicza. Czy mogę prowadzić taką domową pracownię ich domu? Czy wówczas zmieniają się kryteria dla domowej cukierni?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      to zależy, bo inne pomieszczenie to nie jest już kuchnia domowa tylko pracowania (wymagania jak dla zakładu – pracowni). Inspektor może jednak pójść Pani na „rękę” i podciągnąć to jako kuchnia domowa, niestety to tylko jego decyzja.

      Odpowiedz
  • Agnieszka

    Dzień dobry, chciałabym zacząć wypieki domowe. Nie chce jeszcze wynajmować od nikogo profesjonalnej kuchni bo skala to będą 3-4 torty w miesiącu.
    Będę piec w domu, w kuchni. Mam zlew 2 komorowy.
    Mam też działalność gospodarczą, ale nie związaną z wypiekami czy gastronomią. Czy powinnam poszerzyć PKD? A później złożyć wniosek do Sanepidu?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, najpierw należy poszerzyć PKD, i ten numer o PKD wpisać we wniosku do sanepidu 🙂
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Magda

    Dzień dobry. Jeśli chodzi o wymogi sanepidu w danym powiecie to czy znajdę ich konkretne wytyczne na stronie czy wtedy kiedy zlożę wniosek i przydzielą mi inspektora? Na stronie Torunia nie mogę znalesc. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Agnieszka

    Mam pytanie odnośnie składania wniosku. Gdzieś u gory doczytałam aby księgę haccp zrobic nie później niż się startuje . Czyli najpierw składamy sam wniosek który składa sie z dwóch kartek i tyle? Czekamy na wpis, A przez ten czas szykujemy wszystko pod wymogi i szykujemy księgę haccp? Dziekuje za odpowiedz 🙂

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, najlepiej zrobić to w takiej kolejności (najpierw wniosek, a dokumenty po wniosku) 🙂 Na podstawie wniosku przydzielą odpowiedniego inspektora, który wpisuje kuchnie domowe.

      Odpowiedz
  • Roksana

    Dzień dobry,
    chciałabym zająć się swoją pasją i zacząć piec torty i ciasta na zamówienie w swojej kuchni. Na początku myślałam o niezarejestrowanej działalności gospodarczej (ze względu na niski dochód). Mam zlew jednokomorowy, małą kuchnię ( ponad 5 m2) bez drzwi, a druga lodówka może stać w sypialni (w kuchni nie ma na nią miejsca). Czy jest szansa, że sanepid zgodzi się na prowadzenie domowej cukierni? Od czego powinnam zacząć, jeśli chciałabym prowadzić taką niezarejestrowaną działalność.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, szansa jest zawsze. Inspektor może iść na odstępstwo w takim wypadku (chociaż rzeczywiście nie musi). Należy zacząć od złożenia wniosku, jest on darmowy i składając go nic Pani nie traci, a będzie mogła Pani porozmawiać z inspektorem konkretnie w Pani temacie.

      Odpowiedz
  • Aleksandra

    Witam, fantastyczny wpis! Rzeczowo i zrozumiale. Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad legalizacją mojego tortowego domowego hobby. Planuję pełną rejestrację tzn wpis do działalności + oczywiście sanepid. Jeśli chodzi o PKD to chcę je dopisać do działalności prowadzonej przez mojego męża (będą mniejsze koszty ZUS). I tu powstała moja wątpliwość: czy w związku z tym to on powinien wystąpić do sanepidu z wnioskiem o wpis i czy ja jako żona mogę produkować? A może żeby nie komplikować sytuacji lepiej zostać na działalności nierejestrowanej i męża zostawić w spokoju 😉
    Zastanawia mnie też problem rozdzielności czasowej w kuchni, a dokładniej to czy praca na etacie w godz. 7-15 będzie stanowiła przeszkodę, czy w takim przypadku mogę zadeklarować pracę w godzinach popołudniowych?
    Pozdrawiam serdecznie i na pewno będę tu często wracać 😁

    Odpowiedz
  • Kamil

    Cześć, pizza to rozumiem ze ciasto tylko słone ;)? Same półprodukty wiec umywalka wystarczy, opis alergenów raczej nie jest problemem.lodowka wystarczy mała dodatkowa. Ale jedna rzecz Nie daje mi spokoju, co z rachunkami i podatkiem ? Jedyne co z formalności to zgłoszenie prze ePUAP czy bada ja tez są niezbędne? Mam działalność 🙂

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      My zajmujemy się bezpieczeństwem żywności i dokumentacjami HACCP, a niestety nie kwestiami księgowymi. Tutaj najlepiej udać się do księgowej 🙂

      Odpowiedz
  • Martyna

    Chciałabym zgłosić swoją kuchnię jako kuchnię domową, ale nawet nie wiem jak zacząć 🙁 na stronie poznańskiego sanepidu nic nie mogę znaleźć, chcę się dowiedzieć czy przejdzie mój zlew jednokomorowy + zmywarka i otwarta kuchnia, zobaczyć jak wygląda wniosek. Przeszukałam tyle zakładek i nic 🙁

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      wniosek znajdzie Pani na stronie Powiatowej Inspekcji Sanitarnej w Poznaniu: http://www.psse-poznan.pl/p,129,higiena-zywnosci – wniosek nazywa się „Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej”. Z jednym zlewem jednokomorowym zazwyczaj daje radę, często jednak na półproduktach. Jeśli chodzi o nasz zakres usług prowadzimy również indywidualne konsultacje.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Michał

    Bardzo kontretne opisany temat.
    Pieke ciasta w kuchni jeszcze nie zarejestrowaną w sanepidzie zamówienia miałem spore ale korona wirus zatrzymał pieczenie. Moje pytanie jest takie kuchia jest nie wielka chciałbym postawić nową obok domu wejście z pokoju w domu tak powierzchnia 45mkw. I pszystosować ją jako kuchnia czy jako mała cukiernia .
    W tym by była chłodnia na ciasto.
    Chciałbym spszedawać ciasta ciastka na sklepy restałracie . Czy wystarczy:
    wymogi jako kuchnia
    wymogi jako cukiernia
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry
      takie punkty są traktowane jako zakłady – pracownie cukiernicze. Wtedy wymagań jest więcej niż dla kuchni domowej. Czasami Inspektorzy zgadzają się, żeby taką kuchnie podciągnąć pod domową (niestety to ich decyzja).

      Odpowiedz
  • Ewka

    Hej! Prowadzę działalność gospodarczą w postaci pracowni tortów i od 5 lat wynajmuje lokal odebrany przez sanepid itd. Jednak przez ostatnie wydarzenia związane z covid coraz częściej myślę żeby zrezygnować z lokalu(bardzo wysokie koszty utrzymania) i ogarnąć taką pracownię w swoim garażu, który jest częścią domku jednorodzinnego w zabudowie szeregowej. Miałabym osobne wejście z ulicy (osobne domownicy) oraz osobną toaletę (domownicy osobną) i dość sporo miejsca do zagospodarowania garażu na produkcję. Klienci mieliby też osobne wejście po odbiór zamówienia. Co myślisz o tym pomyśle i czy jest sens startować z tym do sanepidu? Czy lepiej zostać tam gdzie jestem i bulić nadal…
    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję świetnego bloga 🥰

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Cześć,
      śmiało można próbować robić to w warunkach domowych lub w kuchni garażowej – z tym, że kuchnia w garażu często jest traktowana jako pracowania (w związku z tym jest więcej wymagań, jak dla normalnego zakładu produkcyjnego – z uwzględnieniem dostosowania układu funkcjonalnego pomieszczenia do zakresu produkcji). Może zadzwoń do mnie to porozmawiamy 🙂 781-239-930.

      Odpowiedz
  • Ania

    Dziękuję za artykuł. Jasno wytłumaczone co i jak. Mam pytanie czy drewniany blat oraz tapeta winylowa nad tym blatem może być przez sanepid zakwestionowana? Drugie moje pytanie wiąże się z kontrolą niezapowiedzianą w przypadku produkcji okazjonalnej w kuchni domowej. Jak to wygląda w praktyce, czy zdarzają się często? Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      blat nie będzie przeciwwskazaniem, tapeta też nie powinna, ale trzeba dodatkowo zadbać o jej szczególną higienę i być może będzie trzeba ją zabezpieczać podczas produkcji – jeśli bardzo byłaby narażona na pobrudzenie, zamoczenie. Kontrole niezapowiedziane są z donosu i mogą się zdarzyć, ale osobiście wśród osób z którymi współpracuję w większości były kontrole rutynowe – zapowiedziane 🙂

      Odpowiedz
  • Michał

    Dzień dobry! Super blog i mnóstwo ważnych i przydatnych informacji. Tak jak pozostali, myślę o prowadzeniu działalności nierejestrowanej, żeby zrealizować swoją pasję, ale mam obawy przed akceptacją Sanepidu. Kuchnia otwarta, zlew jednokomorowy i zmywarka. Zastanawiam się czy w ogóle warto się za to zabierać, a chciałem skupić się na domowej produkcji zup. Będę bardzo wdzięczny za poradę 🙂

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      dziękuję za miły komentarz 🙂 Zawsze warto próbować, złożenie wniosku jest darmowe i nic się nim nie traci. W najbliższej przyszłości planuję artykuł na temat wymagań dla innych produkcji w kuchniach domowych. Prowadzimy też porady indywidualne, ale wtedy trzeba do nas napisać/zadzwonić, żeby ustalić szczegóły współpracy.

      Odpowiedz
  • Agata

    Dzień dobry, bardzo się cieszę że trafiłam na Twojego bloga, powoli przymierzam się do otworzenia swojego biznesu, niestety muszę czekać minimum 1.5 roku na odbiór lokalu do założenia pracowni tortów, więc aktualnie jedyną moją opcją jest zgłoszenie działalności nierejestrowanej i uzyskanie zgody sanepidu. I tu pojawia się problem, mam otwartą kuchnię i koty, czy jest jakakolwiek szansa na zgodę sanepidu w takiej sytuacji? Nie ukrywam ze już myślałam o zakupie tymczasowej kawalerki do prowadzenia takiego biznesu ale niestety nie ma nic dostępnego w mojej okolicy. Myślisz ze gdybym zamykała koty na cały czas produkcji w osobnym pokoju i dezynfekowała powierzchnie to sanepid wyrazi zgodę? Resztę wymogów spełnię bo mogę wymienić zlew na dwukomorowy i kupić drugą lodówkę. Pozdrawiam, Agata

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      napisz do mnie na priv, dopytam o resztę rzeczy. Koty nie powinny być w kuchni zarówno podczas produkcji jak i poza nią. Szansa jest jednak zawsze, podpowiem co i jak 🙂

      Odpowiedz
  • Karolina

    Dzień dobry,
    Świetnie opisuje Pani cały proces i wymogi. Pierwszy raz czytam i rozumiem, jak to ma wyglądać. Chciałabym piec ciasta i torty w domu i spełniam większość wymogów, ale martwi mnie jedna rzecz, wysokość pomieszczenia, ponieważ kuchnia znajduje się w podpiwniczeniu. Czy są jakieś wymogi w tej kwestii?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      A czy normalnie Pani kuchnia w podpiwniczeniu funkcjonuje jak kuchnia czy dopiero będzie? Jak to wygląda? Może zapraszam do kontaktu mailowego, podpytam co i jak i podpowiem 🙂 marta@wspomagamy.pl
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz
  • D.

    Ja mam pytanie jak wyglądają wymogi dotyczące osób pracujących w takiej kuchnii. Jeśli chcę zacząć taką działalność nierejestrowaną razem ze znajomą (obie będziemy na razie prowadziły działalbość niezarejestrowaną) to czy obie możemy pracować w ramach jednej kuchnii, która otrzymała wpis do sanepidu? 😉

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      jeśli obie Panie chcą piec w kuchni to obie musiałby złożyć wpis do rejestru zakładów do sanepidu. Niestety piec w jednej kuchni domowej na raz może jedna osoba. Jak coś proszę o kontakt telefoniczny: 781-239-930 🙂

      Odpowiedz
  • Asia

    Chciałabym zgłosić kuchnię domową. Nie mam założonej działalności, na razie chciałabym spróbować na nierejstrowanej. Co z danymi firmowymi, PKD itp. Zostawić te miejsca puste w wniosku?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      można wpisać PKD, przy wypiekach to 10.71Z, można też popatrzeć inne np. produkcja czekolady itd.
      Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  • Beccaria

    Witam, a co jeśli kuchnia jest przechodzona w mieszkaniu i przez kuchnie przechodzimy do toalety☺oczywiście są drzwi? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tutaj niestety może być ciężko. Drogi się za mocno krzyżują 🙁

      Odpowiedz
  • Magdalena

    Wspaniale, że znalazłam tego bloga. Jestem przeszczesliwa:) Jestem po rozmowach z sanepidem, dopiero wchodzę w tematy i szukam wsparcia. Nikt z bliskich nie ogarnia tej strefy , wiec pierwszy raz czuje, że nie jestem sama w tych kuchennych realiach i próbach własnego małego biznesu. Niestety zlew jednokomorowy i kuchnia otwarta, ale tylko wypieki bez swieżych owocow w cieście. No chyba bede walczyc, albo wymienać zlew 😉

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Super cieszę się, że znalazła Pani coś dla siebie! <3 Jak ma Pani ochotę może też do mnie napisać marta@wspomagamy.pl lub zadzwonić pod 781-239-930 coś może razem wymyślimy i uda się Pani ruszyć 🙂
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz
  • Karola

    Cześć, świetny artykuł i blog – kopalnia wiedzy! 🙂

    Tak jak dziewczyny powyżej, chciałabym zacząć przekuwać moją pasję w jakiś mały biznes, ale po rozmowach z wieloma osobami „z branży” obawiam się właśnie problemów z odbiorem czy pozwoleniem sanepidu na działalność w kuchni domowej. Mam pytanie co do lodówek – czy dobrze rozumiem, że lodówka na wyroby gotowe może być przeznaczona tylko i wyłącznie na wyroby gotowe (i nie można tam dawać np. przygotowanych surowców, np. umytych owoców na osobnej półce?) I jeśli tak, to czy wtedy powinny być de facto 3 lodówki – czyli 1 na jajka i brudne warzywa i owoce, 1 na surowce i 1 na wyroby gotowe? Czy taka lodówka może stać w innym pomieszczeniu w mieszkaniu np. w biurze czy przedpokoju (które ma drewniane panele, a nie kafle na podłodze?) Dziękuję! 🙂

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Cześć,
      dziękuję!
      Jeśli chodzi o lodówkę to tak, musi być ona osobna tylko i wyłącznie na wyrób gotowy i nie możesz w niej trzymać umytych, po obróbce wstępnej produktów. Bardzo często wystarczą 2 lodówki jeśli nie magazynujesz produktów. Czyli 1 lodówkę masz tylko na wyroby gotowe, a drugą (wspólną dla domowników i produkcyjną) do przechowywania surowców do produkcji. Oczywiście żywność domowników od produkcyjnej na półkach musisz rozdzielić.
      Pamiętaj jednak, że kuchnia w warunkach domowych zazwyczaj powinna przebiegać w taki sposób, żeby właśnie nie gromadzić artykułów spożywczych tylko kupować je w dni produkcyjne, wtedy unikniesz magazynowania żywności w nadmiarze i nie będziesz potrzebowała trzeciej lodówki na półprodukty.
      Czasami taka lodówka może stać w innym pomieszczeniu, ale tak naprawdę zależy to od tego jak to pomieszczenie wygląda i jak jest ulokowane względem całej przestrzeni 🙂 Jak coś napisz do mnie to coś więcej podpowiem 🙂
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz
  • Anna

    Hej! Fajny artykuł, bardzo czytelny. Mam pytanie. Chciałabym otworzyc kawiarnię, wiadomo, że koszty są nie małe. Myślałam, żeby na początku piec ciasta i przygotowywać kanapki w swoim domu i przed otwarciem przewozić je do lokalu. Czy jest to w ogóle możliwe, czy od samego początku muszę robić to wszystko na miejscu? (Chyba w ogóle wtedy nie było by mnie w domu) Dzięki! 🙂

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tak, jest taka możliwość, ale trzeba dostać zgodę na przygotowanie ciast w kuchni dla takiego zakresu jaki opisujesz. Można spróbować, czasami droga w Inspekcji jest dłuższa. Musisz pamiętać, że podczas produkcji domowników nie może być w kuchni, no i ilości wyprodukowanej żywności w kuchni są ograniczone. Dodatkowo tutaj wchodzi w grę już szersze znakowanie żywności. Jak coś napisz do nas, porozmawiamy i konkretniej poradzimy 🙂

      Odpowiedz
  • Kinga

    Witaj! 🙂 Bardzo fajny wpis, dużo ważnych informacji napisanych językiem zrozumiałym dla każdego! Mam pytanie – chciałabym zacząć zarabiać na moim hobby, marzę o otwarciu takiej Domowej Cukierni. Nie wiem czy teraz jest dobra pora na coś takiego, chodzi mi o to, że obawiam się sanepidu – może mnie z góry skreślić z racji na obecną sytuację epidemiologiczną… Druga sprawa to to, że w kuchni nie mam drzwi i mam zlew jednokomorowy. Czy najpierw przygotować kuchnię zgodnie z wymogami o których piszesz czy lepiej zgłosić to tak jak jest i czekać na sugestie? Co z księgą HACCP, jak się do tego zabrać? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Cześć, może zadzwoń do mnie to porozmawiamy na temat Twojej sytuacji. Co do zgłoszenia, to kuchnie podlegają wpisowi (nie ma w nich odbiorów) i obecnie wpisy się w wielu Inspekcjach odbywają normalnie. Także jest to dobra pora, jeśli chcesz zacząć. Drzwi nie są większą przeszkodą, ale tutaj musiałabym dopytać o więcej rzeczy. Co do zlewu jednokomorowego to on pozwala na półprodukty, ale czasami Inspekcje zgadzają się na rozdzielności czasowe (tutaj do ustalenia z sanepidem, jak coś to podpowiem, jak podejść do tematu :)) Dokumentację w obecnej sytuacji z koronawirusem, proponuję zrobić na koniec. Ale nie później jak ruszysz 🙂
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz
  • Agata

    A ja mam pytanie o drugą lodówkę do przechowywania gotowych wyrobów. Czy ona musi znajdowac się w kuchni czy może znaleźć się w pomieszczeniu obok, np w garażu ? Czy jednak w jednej kuchni trzeba mieć dwie lodówki ?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Cześć, lodówka nie zawsze musi być w kuchni. Musi być to pomieszczenie „czyste” czyli takie, gdzie dopuszczenie do zanieczyszczenia produktu będzie zerowe. Droga z kuchni do lodówki i z lodówki do klienta też musi być drogą czystą, czyli np. nie możesz wyjść z nieopakowanym tortem na dwór i z powrotem wejść do pomieszczenia.

      Odpowiedz
  • Dorota

    Witam, czy każdorazowo zmieniając adres muszę od początku składać wniosek czy wystarczy informacja do sanepidu?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      czy chodzi Pani o kuchnie domową? Czy inny punkt?
      W przypadku kuchni domowej trzeba złożyć wniosek o wpis i zaznaczyć zmianę we wpisie (czyli zmianę adresu). W przypadku innych punktów stacjonarnych np. pracownik tortów składa Pani wniosek o wpis i zatwierdzenie i przenosi ponownie odbiór bo jest to inny punkt.
      W przypadku kuchni domowej czasami trzeba spisać protokół (nie zawsze) czyli opowiada Pani co będzie robione i jak wygląda kuchnia. Kuchnia pod innym adresem może być inna niż poprzednia, np. mieć inną ilość zlewów, mogą być w niej wydzielone dodatkowe pomieszczenia np. spiżarnia. Dlatego sama informacja w sanepidzie jest niewystarczająca.
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.