plan HACCP

Plan HACCP – jak często powinienem go aktualizować?

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Jak często powinienem aktualizować plan HACCP? To pytanie niewątpliwie zadaje sobie wielu przedsiębiorców i często nie wie czy przygotowany i wdrożony w zakładzie HACCP jest już na”całe życie” przypisany do jego działalności. Przede wszystkim na samym początku należy zrozumieć po co masz wdrożony HACCP w zakładzie. Skoro już go masz to otwórz się na niego. Zrozumienie jego działania będzie niosło wiele korzyści. Nie chowaj go do szafki pod milionem innych rzeczy. Weź głęboki oddech i zapoznaj się z jego zaletami. Kiedy już będziesz gotowy na to, aby działać zgodnie z zasadami HACCP to pewnie domyślisz się, że dokumentację HACCP należy aktualizować.

Artykuł związany: Po co HACCP  gastronomii

Plan HACCP – aktualizuj go!

plan HACCP
plan HACCP

Jest wiele scenariuszy w których należy zaktualizować plan HACCP. Jeśli jesteś już po lekturze swojej dokumentacji HACCP to pewnie zauważyłeś, że opis w księdze jest dostosowany pod Twoją działalność. Nie powinien być on ze wzorca czy szablonowy. Oznacza to, że w przypadku jakichkolwiek zmian w zakładzie księgę HACCP, jak i GHP i GMP należy prawdopodobnie zaktualizować. Czasami będą to zmiany większe, czasami mniejsze, ale należałoby je wprowadzić.

Poniżej parę przykładów, kiedy należy dokonać zmian w swoim planie HACCP:
Kiedy zmieniasz dane firmy
 Kiedy zmieniasz menu (wszystko zależy, jak miałeś opracowany HACCP i jak podzielone potrawy)
 Kiedy przebudowujesz pomieszczenia
 Kiedy zaczynasz produkcje z surowca a wcześniej była z półproduktu
Kiedy kupiłeś nowy sprzęt – np. wcześniej miałeś tylko piekarnik i mogłeś piec lub odgrzewać potrawy, teraz dokupiłeś jeszcze kuchenkę gazową na której będziesz mógł gotować. Należy to dodać w księdze HACCP.
 Kiedy zmieniasz dostawców konkretnego produktu
 Kiedy wprowadzasz inny rodzaj obróbki termicznej niż dotychczas
 Kiedy kupowałeś jaja naświetlane a teraz sam będziesz je naświetlał
  Kiedy kupowałeś warzywa i owoce obrane i umyte a teraz (za zgodą Inspekcji Sanitarnej) będziesz mógł  je sam myć i obierać, np. poprzez zastosowanie rozdzielności czasowej

Czy mogę swój plan HACCP wziąć do swojej innej restauracji?

Możesz. Pamiętaj jednak, że wszystkie niezgodności ze stanem faktycznym trzeba pozmieniać. W jednej restauracji możesz produkować pizze z półproduktów a w drugiej – dania od surowca, tych zmian będzie prawdopodobnie dużo.  Jeśli zakres potraw, sprzęty są takie same to pozostaje tylko ewentualnie pozmieniać kwestie pomieszczeń. To samo w przypadku gastronomii mobilnej. Jeśli masz food trucka lub przyczepę gastronomiczną i w jednej sprzedajesz fast foody, a w drugiej chcesz sprzedawać lody z automatu to musisz mieć osobną dokumentację. Oczywiście jeśli zakres w 100% się pokrywa razem ze sprzętami, a zmienia się tylko numer rejestracyjny przyczepy to jedna księga będzie pasowała do każdego punktu 🙂 Jeśli masz wątpliwości, czy musisz coś zmieniać w swojej dokumentacji napisz do nas z chęcią Ci podpowiemy 🙂

 

Zobacz więcej na ten temat na stronach naszego blogu.

Polub nas na Facebooku!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej to zachęcamy do zostawienia komentarzy 🙂 Odwiedź nas też na facebooku i bądź na bieżąco. A jeśli nie posiadasz swojego planu HACCP to skontaktuj się z nami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.