Blog

riksze gastronomiczne

Riksze gastronomiczne – z czym to się je?

Niezwykle popularne w Azji, podbiły podniebienia Europy zachodniej, i coraz mocniej atakują naszą część kontynentu. Trójkołowe rowery cargo przystosowane pod gastronomię powoli stają się częścią architektury zarówno dużych miast, jak i tych o których czas często zapomina. Dlaczego jest to tak atrakcyjna forma handlu zarówno dla doświadczonych w branży gastronomicznej jak i osób dopiero próbujących smaku street foodu z drugiej strony lady?

Mobilna gastronomia kołem się toczy

Branża gastronomiczna jest jedną z trudniejszych form prowadzenia biznesu. Wiele osób zjadło na niej nie tylko swoje zęby, ale i najbliższych, popadając w długi. Ciągle rosnące koszty najmu lokalu, wyposażenia oraz pracowników sprawiły, że w branży zostali najlepsi. Mobilna gastronomia jest odpowiedzią na coraz wyżej postawioną poprzeczkę dla lokali stacjonarnych. Prowadząc punkt typu street food, nie jesteśmy zależni od konkretnego miejsca, więc nawet jak popełnimy błąd dobierając punkt w mało atrakcyjnym miejscu sprzedaży, następnego dnia możemy już być gdzie indziej.

Każda z form mobilnej gastronomii ma swoje wady i zalety. Najpopularniejsze są pojazdy typu foodtruck, przyczepy oraz rowery gastronomiczne. Każdy z nich ma trochę inną specyfikę pracy, i inne możliwości wykorzystania. Foodtrucki i przyczepy nie mają problemów z pokonywaniem dużych dystansów, natomiast rowery gastronomiczne mogą stać w miejscach gdzie żadne z powyższych nie mają racji bytu. Niewielka powierzchnia którą zajmują jest ich największą zaletą. Spróbujcie wjechać foodtruckiem do galerii handlowej!

riksze gastronomiczne
Lody Bosko http://www.lodybosko.pl/

Ale ja chcę sprzedawać 3 rodzaje lodów, gofy i zapiekanki!

Niestety, mała powierzchnia ma też swoje “wady”. Nie będziemy w stanie zapewnić klientowi dużej różnorodności naszego asortymentu. Rowery gastronomiczne są wysokowyspecjalizowanymi pojazdami przeznaczonymi do sprzedaży jednego głównego produktu i dodatków powiązanych. Popularne są riksze do naturalnych lemoniad, lodów rzemieślniczych oraz kawy. Oczywiście pojęcie wady jest bardzo subiektywne. Skupienie się na jednym produkcie wiodącym często jest zaletą.

Dla kogo są rowery gastronomiczne?

Istnieją dwie największe grupy odbiorców riksz gastronomicznych. Pierwszą z nich jest osoba chcąca wejść w rynek gastronomii, natomiast często mocno ograniczona przez swoje możliwości finansowe. Jak wspomniałem na wstępie, mobilna gastronomia cechuje się o wiele niższym progiem wejścia od tej tradycyjnej, w lokalu stacjonarnym. Trójkołowy rower do sprzedaży produktów spożywczych jest idealną opcją na całoroczny handel. W okresie letnim można testować wiele lokalizacji, uczestniczyć w imprezach masowych, a w zimowym wynająć powierzchnię w hali, czy galerii handlowej.

Drugi najpopularniejszy odbiorca rowerów gastronomicznych stoi po przeciwnej stronie niż wcześniej opisany. Jest nim doświadczony gracz w branży gastronomicznej, posiadający często parę lokali stacjonarnych, który chce poszerzyć swój zasięg o kolejne rozwiązanie, które pozwoli mu na realizację jeszcze wyższych zysków.

Jest to na pewno informacja warta podkreślenia, w szczególności dla osób początkujących, którzy zastanawiają się nad tym kierunkiem. Skoro doświadczeni idą w rowerowy handel, coś w tym musi być.

Jak zacząć handel na rowerze gastronomicznym?

Jest to bardzo często pojawiające się pytanie podczas rozmów z osobami które rozważają tę formę handlu. Na szczęście sprawa jest prosta. Po zakupie roweru należy udać się do lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej, aby umówić się na odbiór pojazdu. Na szczęście jest to w większości przypadków formalność, ponieważ rowery od Foodbike wykonane są zgodnie z normami europejskimi przewidzianymi dla tego typu pojazdów.

Kolejnym krokiem jest wykupienie miejsca w którym będziemy chcieli prowadzić naszą sprzedaż. Najczęściej teren należy do miasta albo jest prywatny. W pierwszym przypadku, gdy interesuje nas handel w parku czy na bulwarze, należy udać się do Wydziału Zieleni Miejskiej. Przekażą nam oni instrukcje oraz wydadzą odpowiednie zgody. Jeśli teren należy do osoby prywatnej, należy skontaktować się z właścicielem i ustalić warunki prowadzenia mobilnej gastronomii na jego terenie. Ostatnim krokiem jest zatowarowanie i ruszenie na podbój podniebień.

Dlaczego rower gastronomiczny kosztuje tak niewiele?

Na pierwszy rzut oka pytanie może mieć charakter dość przekorny, natomiast postaram się udowodnić, że wcale takie nie jest. Koszt wynajmu lokalu w topowych lokalizacjach to kwoty często powyżej 25.000 zł miesięcznie, ale zejdźmy na ziemię. Lokal gastronomiczny w średniej wielkości mieście to koszt około 4.000 zł. W skali roku daje nam to koszt prawie 50.000 zł. Do tego dochodzą koszty wyposażenia, urządzeń i mediów. Rowery gastronomiczne zaczynają się już od 15.000 zł. Różnica jest olbrzymia. Riksza do sprzedaży lodów rzemieślniczych, gotowa do pracy kosztuje 25.000 zł. Spróbujcie w takim budżecie otworzyć lokal.

Jak wykonany jest rower gastronomiczny?

Projektując różne typy zabudów gastronomicznych, skupiamy się na ergonomii pracy, nietuzinkowym designie oraz jakości użytych materiałów. Konstrukcja wykonana jest z lekkiego aluminium. Pozwala to na zredukowanie wagi pojazdu. Blat posiada dwa zlewy oraz wylewkę wody ciepłej i zimnej. Przepisy wymagają, aby powierzchnia była łatwa do utrzymania w czystości. W tym celu powierzchnia blatu wykonana jest ze stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Rower gastronomiczny posiada również pełen zestaw sanitarny w postaci nierdzewnych zbiorników na wodę oraz instalacji elektrycznej niskiego napięcia. Riksze są w pełni dopasowane kolorystycznie do marki klienta. Jako jedni z pierwszych zaczęliśmy również montować systemy elektrycznego wspomagania jazdy e-bike. Pozwala to na pokonywanie dużych odległości przy użyciu minimalnego wysiłku. Jako dystrybutorzy sprzętu gastronomicznego jesteśmy w stanie również zaoferować konkurencyjne ceny na wyposażenie naszych pojazdów.

Podsumowując, nie ważne czy jesteś doświadczonym graczem, czy dopiero zastanawiasz się nad wejściem w rynek gastronomii. Rowery gastronomiczne to świetna alternatywa i uzupełnienie dla innych form prowadzenia gastronomii. Oczywiście mająca swoje ograniczenia, ale dająca jednocześnie wiele możliwości, których inni nie posiadają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.