Toaleta w restauracji

Toaleta w restauracji wymagania Sanepidu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Toaleta w restauracji wymagania Sanepidu.

Kiedy szukacie lokalu pod gastronomie, często patrzycie na obecność dodatkowego pomieszczenia na toaletę dla personelu oraz dla gości. Zastanawiacie się, jak to jest z tymi toaletami, ile ich powinno być? Czy może być jedna, wspólna toaleta w restauracji dla personelu  i klientów? Kiedy musi być osobna toaleta dla kobiet i mężczyzn.

O ile toaleta dla personelu jest wymagana o tyle dla klientów jej być nie musi. Wiadomo, że posiadanie toalety dla klienta to na pewno atut, zwłaszcza kiedy zakładamy, że przyjdzie i zostanie u nas na dłuższą chwilę.

Toaleta w restauracji dla personelu wymagania Sanepidu:

Wiadomo, że pracownicy mają też swoje potrzeby i muszą mieć dostęp do toalety. WC to część brudna, pamiętamy o tym. W toalecie dla personelu nie musi być przedsionka. Powinna być umywalka do mycia rąk, która musi mieć podłączoną ciepłą i zimną bieżącą wodę. Odległość toalety od miejsca pracy nie powinna być większa niż 75m, chyba, że wykonujemy pracę na otwartej przestrzeni wtedy dopuszcza się odległość nie większą niż 125m. Oczywiście od wszystkiego są odstępstwa i jeśli macie wątpliwości możecie do Nas napisać !

Jeśli nie masz miejsca na toaletę dla personelu w lokalu bez obaw. Możesz podpisać umowę z pobliskim sklepem, restauracją czy innym punktem, który toaletę dla swoich pracowników posiada. Przecież sami wiecie, że np. Panie, które pracują w kiosku toalety tam nie mają, a żywność również sprzedają (np. słodycze). Nie może być to jednak toaleta we własnym mieszkaniu, jeśli korzystają z niej lokatorzy. Najlepiej mieć przygotowaną umowę, która jest podpisana z właścicielem firmy u którego będziemy mogli korzystać w toalety. Pamiętaj jednak, że wynajmowana toaleta musi być TYLKO DLA PRACOWNIKÓW. Jeśli w toalecie oprócz kabin planujecie zamontować pisuar i znajduje się on naprzeciwko kabiny, odległość ta nie powinna być mniejsza niż 2m.

Toaleta w restauracji dla klienta wymagania Sanepidu:

Dla klientów nie ma konieczności posiadania toalety, w przypadku małych lokali gastronomicznych oraz w przypadku kiedy nie jest sprzedawany alkohol.

Prawo to reguluje rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004 r.) – zał. II rozdz. I „Ogólne wymagania dot. pomieszczeń żywieniowych” pkt 3 „musi być dostępna odpowiednia ilość ubikacji spłukiwanych wodą, podłączonych do sprawnego systemu kanalizacyjnego. Ubikacje nie mogą łączyć się bezpośrednio z pomieszczeniami, w których pracuje się z żywnością”. Jest to przepis odnoszący się dla toalety dla personelu, natomiast nie dla WC dla klientów. Jednak toaleta dla klienta to na pewno nasz dodatkowy atut, dlatego warto (jeśli mamy taką możliwość) wybrać lokal z toaletą. Toaleta dla klienta powinna jednak posiadać przedsionek. Dobrze jeśli toaleta jest osobna dla kobiet, mężczyzn i osób niepełnosprawnych. Jeśli natomiast nie jest możliwe wygospodarowania miejsca na tyle toalet dla klientów to od tego też są odstępstwa i da się to obejść.

Jeśli macie pytania to zadawajcie je śmiało, zostaw nam komentarz lub zadzwoń.

Zobacz więcej na ten temat na stronach naszego blogu.

Polub nas na Facebook!

Komentarze

  • Artur

    Dzień dobry,
    Mam malutką lodziarnię przy deptaku miejskim. Sprzedajemy lody tylko z okienka. W okresie letnim chciałbym rozłożyć niewielki Ogródek letni na ok. 15 miejsc. Czy mogę obejść posiadanie toalety dla gości, jeśli w pobliżu tzn. W odległości poniżej 75 metrów jest toaleta miejska?
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
  • Zbyszek

    Czy w przypadku jak na hali magazynowej pracuje 7 osób: 4 panie i 3 panów musimy robić oddzielne ubikacje dla Pań i Panów, wiem że pisuar nie jest konieczny. Gdzie można znaleźć w przepisach jasne wymagania?

    dziękuję z inf.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      my niestety nie zajmujemy się tymi przepisami, tylko bezpieczeństwem żywności i nie jestem w stanie podpowiedzieć.

      Odpowiedz
  • Agnieszka

    Dzień dobry. Czytałam artykuł o toalecie dla niepełnosprawnych. Nie znalazłam w nim odpowiedzi. Mam mały lokal z jedzeniem na wynos (tosty, napoje). Chciałabym podawać głównie napoje w szklanych naczyniach też i zwiększyć ilość miejsc siedzących np do 6 (teraz mam 2 krzesła). Nie mam toalety. Czy mogę? Jak to zrobić? Widzę że piekarnie podają kawę w filiżankach nie mając wc. Czy tj tylko kwestia wyparzarki? Czy tosty wtedy też mogę podać na małym talerzyku lub tacce z papierem? A nie w torebce papierowej?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      to niestety wszystko zależy od całości działalności i żeby doprecyzować odpowiedź musielibyśmy poznać dużo więcej szczegółów.

      Odpowiedz
  • Julia

    Dzień dobry przygotowujemy lokal do odbioru . Nie jest to restauracja a klub kolacyjny ( czyli imprezy odbywają się tylko na zamówienie , nie sprzedajemy alkoholu ) miejsc siedzących jest 20. Toaleta dla gości jest jedna, nie mamy możliwości oddzielenia przedsionkiem toalety od umywalki … czy sanepud przyjmie taką ubikacje , a jeśli nie czy wystarczy przepierzenie(50 cm szerokie) pomiędzy nimi ?

    Odpowiedz
  • Leo

    Dzień dobry. Czy w przypadku produkcji i sprzedazy na miejscu (produktu gotowego) – przy pracy wyłącznie właściciela, sanepid może wymagać oddzielenia przedsionkiem umywalki od wc? Aktualnie jest to pomieszczenie w którym znajduje się wc i umywalka jednocześnie.
    Czy w pomieszczeniu „socjalnym” gdzie tak jak wyżej pracuje wyłącznie właściciel jest obowiązek zlewu z ociekaczem, czy wystarczy sam zlew? (ograniczone miejsce) .

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak, może wymagać – ale to zależy od całości układu funkcjonalnego, na przykład gdy toaleta wchodzi bezpośrednio na produkcję

      Odpowiedz
  • Martyna

    Witam, chciałabym się dowiedzieć od jakiej liczby osób toaleta jest wymagana w lokalu. Całość ma 60m2 z dodatkowym ogródkiem 35m2, kawiarnia będzie posiadała dwa ciągi komunikacyjne niestety nadal jest to mała powierzchnia. Część zaplecza to około 20 m2 na salę kawiarnianą dla klientów przewiduję około 25-30m2. Chciałabym również dopytać jakie odległości między stolikami należałoby zachować aby móc swobodnie się poruszać, wstępnie planuję lokal dla około 20 klientów. Mam również pytanie jaka odległość między ścianą a ladą sprzedażową, która będzie również przystosowana do stanowiska parzenia kawy (tu przewiduję ekspress), powinna zostać zachowana. Z góry dziękuję za odpowiedź. Dodam, że w lokalu oprócz możliwości napicia się kawy będzie można zjeść niewielki deser lub ciasto dnia.

    Odpowiedz
  • Wiktoria

    Witam, borykamy się z problemem wspólnych toalet. Jest to pizzeria połączona z kinem (dwien osobne firmy) odzielaja nas drzwi. Toaleta znajduje sie w kinie. Presonel pizzeri korzysta z toalet dla klientów. Kino chyba posiada zaplecze. Czy lokal gastronomiczny sprzedajacy jedzienie oraz aklochol musi mieć swoją toalete czy moze korzystać z toalety kina jako wspólna?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      proszę napisać na priv, dopytam o parę rzeczy.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Agniesza Baran

    Witam serdecznie czy w małej restauracji w toalecie dla klientów są wymagane drzwi 90 cm i czy w pomieszczeniu o powierzchni 70 m 2 musi być wysokość 3 m

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w rozporządzeniu Roozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie znajdzie Pani informacje o szerokościach drzwi (0,8m) oraz o wysokościach lokali o wysokości ma Pani informacje w paragrafie 72. Czasami można starać się o odstępstwo przy zatrudnionych pracownikach, kiedy jest ona mniejsza.

      Odpowiedz
  • Konrad

    Witam. Planuje otwozyc mały bar piwo + zapiekanki.
    Mam toaletę małą ale udało mi sie dostawić futrynę mam WC dla kobiet obok WC dla personelu w przedsionku pisuar za ścianką z płyty łatwo zmywalenej i 1 zlew czy 1 zlew starczy dla klientów i personelu i może on być w przedsionku razem z pisuarem odległość to około 1,3m

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w takim wypadu raczej pisuar nie powinien być razem w jednym przedsionku dla klientów i personelu, można skontaktować się z nami na priv, może po zobaczeniu rysunku będę w stanie powiedzieć coś więcej.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Xyz

    Dzień dobry
    A ja mam inne pytanie dotyczące toalety od niedawna pracuję przy produkcji żywności kanapki obiady zupy sałatki itp
    Właśnie dowiedziałam się że mam obowiązek sprzątania w łazience wiszą listy z podpisami pracowników kto i kiedy sprząta dodam że w czasie pracy. Czy jest to dopuszczalne.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak jest to dopuszczalne. Pomiędzy czynnościami czysta/brudna trzeba zachować higienę osobistą zgodnie z procedurami Dobrej Praktyki.

      Odpowiedz
  • Kot

    Otwieramy gastronomię maksymalnie 40 osób kawiarnia, nie będzie sprzedaży alkoholu, ale mamy tylko jedna łazienkę i dorobienie 2 może być trudne. Czy można jakoś to obejść czy koniecznie musimy coś wymyślić żeby jednak te 2 łazienki były?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      najlepiej złożyć wniosek o zaopiniowanie do sanepidu, jest duża szansa, że przy braku alkoholu zgodzą się na takie rozwiązanie 🙂

      Odpowiedz
  • Łukasz

    Witam Serdecznie. Mam pytanie. Jesteśmy w trakcie prac nad nowym lokalem garstro. (restauracja) mamy wc dla klientów wg norm dzisiejszych z przedsionkiem itd, mamy wc dla personelu też z wszystkimi normami i niby wszystko ok ale według dzisiejszych prawideł powinna być wc dla niepełnosprawnych i tu problem bo nasze wc tych norm już nie spełnia (jest za małe) a nie mamy możliwości fizycznie na zrobienie takowego. Wiem że są odstępstwa ale gdzie się zwrócić. Jaki urząd? Restauracja w mieście powiatowym.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      najlepiej zaopiniować projekt w Inspekcji Sanitarnej (lub jeśli Inspekcja tego nie robi u Pana w mieście to wtedy można projekt zaopiniować u rzeczoznawcy).
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Kacper

    Witam,
    otwieram szkołę tańca, dwie sale na około 100 osób. Będę miał kącik sprzedający napoje, dla wieczornych zajęć i imprez po warsztatowych. Myślę, że lekki alkohol też będę sprzedawał. Zawsze to dodatkowe pieniądze. Proszę o informację czy mogę mieć jedno pomieszczenie z umywalką (może dwie), oraz w min wydzielić dwie kabiny z WC? W lokalu jest pomieszczenie, które można adoptować w takiej konfiguracji. Z kolejnymi będzie kłopot. Gdybym miał „dobudować” toaletę dla pracowników będzie to bardzo kosztowne.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      niestety to zależy od całego układu funkcjonalnego lokalu. Można nam przesłać plan lokalu na maila, dopytamy jeszcze o parę rzeczy bo na tą chwilę mamy ich trochę za mało.

      Odpowiedz
  • Mateusz

    Witam Pani Marto,
    Otworzyłem sklep alkoholowy z małą gastronomią bazująca na półproduktach (kurczak z pieca, hot dogi). Niestety w moim mieście władze wprowadziły nocny zakaz handlu alkoholem (prohibicja). W przypadku zarejestrowania działalności na bar handel ten jest mozliwy. Problem pojawia się taki ze w lokalu nie ma toalety dla klientów znajduje się tylko dla personelu. Jak ugryść tą sprawę i rozwiązać problem?
    Pozdrawiam Mateusz.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      w miejscu gdzie będzie sprzedawany alkohol z możliwością konsumpcji musi być toaleta, jedynie zgodę na jej brak może wyrazić Inspekcja.

      Odpowiedz
  • Beata

    Dzień dobry
    Wynajełam niewielki lokal na małą gastronomię ok 30 m2. Chciałam, żeby było 6-8 miejsc siedzących dla klientów. Niestety nie mam już miejsca na toaletę dla klientów. Czy jest możliwe uzyskanie zgody Sanepidu na brak toalety dla klientów? Jakim przepisem się posiłkować w Sanepidzie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Marek

    To jest nieprawda. Nie ma przepisu zabraniającego korzystanie z jednej toalety pracownikom i klientom. SANEPID wymaga tego z przyzwyczajenia. Rozp. UE 852/2004 precyzuje jaka ma być toaleta a nie mówi gdzie i że tylko dla personelu.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak to prawda. Dokładniej temat ten był poruszony w innym artykule: https://wspomagamy.pl/toaleta-dla-niepelnosprawnych/
      Niestety często w Inspekcji spotkamy się z oporem z takim rozwiązaniem. Jednak jak najbardziej nie ma przepisu, który by tego zabraniał. Czasami trzeba po prostu więcej zachodu, żeby wszystko ruszyć w tym kierunku.
      Pozdrawiam,
      Marta

      Odpowiedz
  • Marian

    Dzień dobry,
    czy są normy regulujące minimalną szerokość i długość toalety dla pracowników?
    pozdrawiam, Marian

    Odpowiedz
  • Agata

    Dzień dobry,
    Posiadam mały lokal gastronomiczny (do 10 osób) jednak w sezonie letnim rozkładany jest ogródek (40 miejsc), co niestety jest łamaniem prawa. Chciałabym sie dowiedzieć, czy jest możliwość podpisania umowy o toaletę z innym lokalem gastronomicznym i czy takie formalności trzeba zalatwiac w sanepidzie? A czy może da sie jakos to wszystko obejsc? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      można spróbować podpisać umowę z lokalem obok – jednak musi na to wyrazić zgodę Inspekcja Sanitarna. Najlepiej byłoby się zgłosić do niej.

      Odpowiedz
  • Bartosz

    Dzień dobry,
    proszę o informację czy w lokalu gastronomicznym mieszczącym się „części” handlowej obiektu (wiele punktów w tym kilka gastronomicznych) wymagana jest toaleta dla osób niepełnosprawnych?

    Dziękuję.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak w części handlowej powinna być zapewniona taka toaleta.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Marta

    Witam serdecznie,
    Czy pisuar może znajdować się w toalecie dla niepełnosprawnych?
    Jakie są normy dla restauracji dla ok 150 gości? Chodzi o ilość umywalek, misek ustępowych oraz pisuarów?
    Pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      wszystko zależy od indywidualnego przypadku? Ma Pani plan lokalu? Jaka jest jego wielkość? Szczegółowe przepisy znajdzie Pani np. w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Jeśli będą zachowane odpowiednie odległości to może się on tam znaleźć (najlepiej podesłać nam plan).
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Ania

    Jak ominąc konieczność posiadania przedsionka w toalecie dla klientów? mała sala i nie ma jak wygospodarować.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      a czy ma Pani projekt swojego lokalu? Dobrze byłoby rzucić okiem, żeby móc coś podpowiedzieć. Można spróbować złożyć wniosek o zaopiniowanie lokalu.

      Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Dzień dobry Pani Sonio,
    generalnie takie rozwiązania się zdarzają i często nie ma żadnych przeciwwskazań. Wszystko zależy też od innych czynników, które wpływają na to czy toaleta może znaleźć się na zewnątrz budynku, czy też nie. Przede wszystkim nie napisała Pani o którą toaletę chodzi – dla personelu czy klientów oraz o odległość toalety 🙂 Proszę o podanie tych informacji 🙂

    Odpowiedz
  • SONIA

    Czy wejście do toalety w małym lokalu gastronomicznym może być bezpośrednio z zewnątrz budynku?

    Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Jeśli chodzi o umowę na użyczenie to należy ją skonstruować po dogadaniu warunków wynajęcia z lokalem obok. Najlepiej jeśli toaleta będzie w odległości do 75m.

    Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Tak ale dopuszcza się rozwiązania, że nie ma przedsionka przy małym metrażu, byle toaleta bezpośrednio nie wchodziła do strefy czystej.

    Odpowiedz
  • Jarek

    Witam serdecznie będę otwierał małą gastronomie mam do dyspozycji 17 metrów jedzenie będzie wydawane z okienka
    nie mam miejsca żeby zrobić toaletę dla personelu moje pytanie jest takie jak napisać umowę na użyczenie toalety w innym lokalu i w jakiej odległości szukać ewentualnej toalety

    Odpowiedz
  • Aldona

    Napisano w artukule, że toaleta dla personelu nie musi mieć przedsionka. Dlaczego? Czy nie maja tu zastosowania przepisy BHP, ktore mowią o konieczności takiego przedsionka w WC w budynku w którym odbywa się praca?

    Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Dzień dobry,
    coraz częściej spotykamy się z rozwiązaniem w którym stosuje się drzwi przesuwane. Należy jednak zakupić takie, które będą łatwe do czyszczenia.
    Pozdrawiamy

    Odpowiedz
  • Asia

    Witam,
    Czy jeśli posiadamy lokal gastronomiczny czyli dom weselny/restaurację toalety nazywane są „ogólnodotępnymi” i drzwi dzielące pomieszczenie z umywalkami od pomieszczeń z toaletami muszą być otwieralne na zewnątrz czy mogą być przesuwne?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam
    Joanna Tomala

    Odpowiedz
  • wspomagamy

    Dzień dobry,
    sanepidy dopuszczają czasami korzystanie z toalety dla personelu. W przepisach nie ma mowy o tym, że musi być osobna – jednak każdy SANEPID jest inny i należy zrobić to pod niego. Jeśli to nie problem, może ma Pani rozrysowane pomieszczenia lokalu? Rzuciłabym na niego okiem.
    Podaję maila: biuro@wspomagamy.pl
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Ola

    Dzień dobry. Planuję otworzyć kawiarnię w lokalu, który całościowo ma 100m2. Posiada on toaletę dla personelu i tu jest moje pytanie – czy potrzebujemy dobudować toaletę dla klientów, czy możemy założyć, że będą oni korzystali z tej dla personelu?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Pingback: Szatnie dla pracowników gastronomii – pomieszczenie socjalne sanepid - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Pingback: Pizzeria a Sanepid, HACCP dla pizzerii – jakie dokumenty przygotować na odbiór pizzerii przez Sanepid? - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Pingback: GMP i GHP, księga HACCP dla magazynu, magazyn a Sanepid - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • wspomagamy

    Dzień dobry, musielibyśmy poznać więcej szczegółów. Prosimy o informację na e-mail: biuro@wspomagamy.pl
    Czasami da się uniknąć posiadania toalety w takich miejscach, zwłaszcza kiedy nie jest sprzedawany alkohol.
    Pozdrawiamy,
    Zespół wspomagamy.pl

    Odpowiedz
  • Adrian

    Dzień dobry. Proszę rozwiać moje wątpliwości. Mam stołówkę w budynku z lat 70.tych w której jest toaleta dla personelu, ale nie ma dla klientów stołówki. Sanepid nalega na wybudowanie jej z powodów przepisu o urządzaniu toalet w miejscach użyteczności publicznej (szerokie pojęcie pod które można podciągnąć całą gastronomię , a z tego wynikałoby , że każda gastronomia – oprócz tej na wynos powinna mieć toaletę). Czy sanepid może wymóc wybudowanie tej toalety kierując się wyłącznie interpretacją tego przepisu?

    Odpowiedz
  • Pingback: HACCP Handel obwoźny wymagania Sanepidu - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *