Toaleta w restauracji

Toaleta w restauracji wymagania Sanepidu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Kiedy szukacie lokalu pod gastronomie, często patrzycie na obecność dodatkowego pomieszczenia na toaletę dla personelu oraz dla gości. Zastanawiacie się, jak to jest z tymi toaletami, ile ich powinno być? Czy może być jedna, wspólna toaleta w restauracji dla personelu  i klientów, kiedy musi być osobna toaleta dla kobiet i mężczyzn.

O ile toaleta dla personelu jest wymagana o tyle dla klientów jej być nie musi. Wiadomo, jednak, że posiadanie toalety dla klienta to na pewno atut, zwłaszcza kiedy zakładamy, że przyjdzie i zostanie u nas na dłuższą chwilę.

Toaleta w restauracji dla personelu wymagania Sanepidu:

Wiadomo, że pracownicy mają też swoje potrzeby i muszą mieć dostęp do toalety. WC to część brudna, pamiętamy o tym. W toalecie dla personelu nie musi być przedsionka, ale powinna być umywalka do mycia rąk, która musi mieć podłączoną ciepłą i zimną bieżącą wodę. Odległość toalety od miejsca pracy nie powinna być większa niż 75m, chyba, że wykonujemy pracę na otwartej przestrzeni wtedy dopuszcza się odległość nie większą niż 125m. Oczywiście od wszystkiego są odstępstwa i jeśli macie wątpliwości możecie do Nas napisać ? Jeśli nie masz miejsca na toaletę dla personelu w lokalu bez obaw. Możesz podpisać umowę z pobliskim sklepem, restauracją czy innym punktem, który toaletę dla swoich pracowników posiada. Przecież sami wiecie, że np. Panie, które pracują w kiosku toalety tam nie mają, a żywność również sprzedają (np. słodycze). Nie może być to jednak toaleta we własnym mieszkaniu, jeśli korzystają z niej lokatorzy. Najlepiej mieć przygotowaną umowę, która jest podpisana z właścicielem firmy u którego będziemy mogli korzystać w toalety. Pamiętaj jednak, że wynajmowana toaleta musi być TYLKO DLA PRACOWNIKÓW. Jeśli w toalecie oprócz kabin planujecie zamontować pisuar i znajduje się on naprzeciwko kabiny, odległość ta nie powinna być mniejsza niż 2m.

Toaleta w restauracji dla klienta wymagania Sanepidu:

Dla klientów nie ma konieczności posiadania toalety, w przypadku małych lokali gastronomicznych oraz w przypadku kiedy nie jest sprzedawany alkohol.

Prawo to reguluje rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004 r.) – zał. II rozdz. I „Ogólne wymagania dot. pomieszczeń żywieniowych” pkt 3 „musi być dostępna odpowiednia ilość ubikacji spłukiwanych wodą, podłączonych do sprawnego systemu kanalizacyjnego. Ubikacje nie mogą łączyć się bezpośrednio z pomieszczeniami, w których pracuje się z żywnością”. Jest to przepis odnoszący się dla toalety dla personelu, natomiast nie dla WC dla klientów. Jednak toaleta dla klienta to na pewno nasz dodatkowy atut, dlatego warto (jeśli mamy taką możliwość) wybrać lokal z toaletą. Toaleta dla klienta powinna jednak posiadać przedsionek. Dobrze jeśli toaleta jest osobna dla kobiet, mężczyzn i osób niepełnosprawnych. Jeśli natomiast nie jest możliwe wygospodarowania miejsca na tyle toalet dla klientów to od tego też są odstępstwa i da się to obejść.

Jeśli macie pytania to zadawajcie je śmiało, zostaw nam komentarz lub zadzwoń.

Komentarze

  • Pingback: HACCP Handel obwoźny wymagania Sanepidu - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Adrian

    Dzień dobry. Proszę rozwiać moje wątpliwości. Mam stołówkę w budynku z lat 70.tych w której jest toaleta dla personelu, ale nie ma dla klientów stołówki. Sanepid nalega na wybudowanie jej z powodów przepisu o urządzaniu toalet w miejscach użyteczności publicznej (szerokie pojęcie pod które można podciągnąć całą gastronomię , a z tego wynikałoby , że każda gastronomia – oprócz tej na wynos powinna mieć toaletę). Czy sanepid może wymóc wybudowanie tej toalety kierując się wyłącznie interpretacją tego przepisu?

    Odpowiedz
  • wspomagamy

    Dzień dobry, musielibyśmy poznać więcej szczegółów. Prosimy o informację na e-mail: biuro@wspomagamy.pl
    Czasami da się uniknąć posiadania toalety w takich miejscach, zwłaszcza kiedy nie jest sprzedawany alkohol.
    Pozdrawiamy,
    Zespół wspomagamy.pl

    Odpowiedz
  • Pingback: GMP i GHP, księga HACCP dla magazynu, magazyn a Sanepid - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Pingback: Pizzeria a Sanepid, HACCP dla pizzerii – jakie dokumenty przygotować na odbiór pizzerii przez Sanepid? - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Pingback: Szatnie dla pracowników gastronomii – pomieszczenie socjalne sanepid - wspomagamy.pl - Pomagamy przejść kontrolę sanepid

  • Ola

    Dzień dobry. Planuję otworzyć kawiarnię w lokalu, który całościowo ma 100m2. Posiada on toaletę dla personelu i tu jest moje pytanie – czy potrzebujemy dobudować toaletę dla klientów, czy możemy założyć, że będą oni korzystali z tej dla personelu?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • wspomagamy

    Dzień dobry,
    sanepidy dopuszczają czasami korzystanie z toalety dla personelu. W przepisach nie ma mowy o tym, że musi być osobna – jednak każdy SANEPID jest inny i należy zrobić to pod niego. Jeśli to nie problem, może ma Pani rozrysowane pomieszczenia lokalu? Rzuciłabym na niego okiem.
    Podaję maila: biuro@wspomagamy.pl
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Asia

    Witam,
    Czy jeśli posiadamy lokal gastronomiczny czyli dom weselny/restaurację toalety nazywane są „ogólnodotępnymi” i drzwi dzielące pomieszczenie z umywalkami od pomieszczeń z toaletami muszą być otwieralne na zewnątrz czy mogą być przesuwne?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam
    Joanna Tomala

    Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Dzień dobry,
    coraz częściej spotykamy się z rozwiązaniem w którym stosuje się drzwi przesuwane. Należy jednak zakupić takie, które będą łatwe do czyszczenia.
    Pozdrawiamy

    Odpowiedz
  • Aldona

    Napisano w artukule, że toaleta dla personelu nie musi mieć przedsionka. Dlaczego? Czy nie maja tu zastosowania przepisy BHP, ktore mowią o konieczności takiego przedsionka w WC w budynku w którym odbywa się praca?

    Odpowiedz
  • Jarek

    Witam serdecznie będę otwierał małą gastronomie mam do dyspozycji 17 metrów jedzenie będzie wydawane z okienka
    nie mam miejsca żeby zrobić toaletę dla personelu moje pytanie jest takie jak napisać umowę na użyczenie toalety w innym lokalu i w jakiej odległości szukać ewentualnej toalety

    Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Tak ale dopuszcza się rozwiązania, że nie ma przedsionka przy małym metrażu, byle toaleta bezpośrednio nie wchodziła do strefy czystej.

    Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Jeśli chodzi o umowę na użyczenie to należy ją skonstruować po dogadaniu warunków wynajęcia z lokalem obok. Najlepiej jeśli toaleta będzie w odległości do 75m.

    Odpowiedz
  • SONIA

    Czy wejście do toalety w małym lokalu gastronomicznym może być bezpośrednio z zewnątrz budynku?

    Odpowiedz
  • wspomagamy.pl

    Dzień dobry Pani Sonio,
    generalnie takie rozwiązania się zdarzają i często nie ma żadnych przeciwwskazań. Wszystko zależy też od innych czynników, które wpływają na to czy toaleta może znaleźć się na zewnątrz budynku, czy też nie. Przede wszystkim nie napisała Pani o którą toaletę chodzi – dla personelu czy klientów oraz o odległość toalety 🙂 Proszę o podanie tych informacji 🙂

    Odpowiedz
  • Ania

    Jak ominąc konieczność posiadania przedsionka w toalecie dla klientów? mała sala i nie ma jak wygospodarować.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      a czy ma Pani projekt swojego lokalu? Dobrze byłoby rzucić okiem, żeby móc coś podpowiedzieć. Można spróbować złożyć wniosek o zaopiniowanie lokalu.

      Odpowiedz
  • Marta

    Witam serdecznie,
    Czy pisuar może znajdować się w toalecie dla niepełnosprawnych?
    Jakie są normy dla restauracji dla ok 150 gości? Chodzi o ilość umywalek, misek ustępowych oraz pisuarów?
    Pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      wszystko zależy od indywidualnego przypadku? Ma Pani plan lokalu? Jaka jest jego wielkość? Szczegółowe przepisy znajdzie Pani np. w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Jeśli będą zachowane odpowiednie odległości to może się on tam znaleźć (najlepiej podesłać nam plan).
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Bartosz

    Dzień dobry,
    proszę o informację czy w lokalu gastronomicznym mieszczącym się „części” handlowej obiektu (wiele punktów w tym kilka gastronomicznych) wymagana jest toaleta dla osób niepełnosprawnych?

    Dziękuję.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      tak w części handlowej powinna być zapewniona taka toaleta.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Lista kontrolna Sanepidu