wymogi sanepidu dla pizzerii

Wymogi sanepidu dla Pizzerii

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Dla kogo jest ten artykuł?

Artykuł „Wymogi sanepidu dla pizzerii” jest dla osób, które chcą otworzyć pizzerię lub inną restaurację kuchni włoskiej. Jeśli jesteś na początku drogi, to artykuł rozjaśni Ci, od czego zacząć i gdzie szukać informacji pod wzgłędem, jakie są wymogi sanepidu dla pizzerii.

Co znajdziesz w artykule?

Artykuł zawiera informacje na temat:

  • Gdzie szukać informacji na temat tego, jakie są wymogi sanepidu dla pizzerii?
  • Czy wymogi dla lokalu stacjonarnego oraz mobilnego są takie same?
  • Jakie dokumenty na odbiór pizzerii przygotować dla sanepidu?
  • Jak może odbywać się kontrola sanepidu w pizzerii?
  • Czy można produkować pizzę w kuchni domowej?

Wymogi sanepidu dla pizzerii

Wymogi sanepidu dla pizzerii mogą różnić się w zależności od tego, czy chcesz otworzyć lokal stacjonarny, czy mobilny.

Lokal stacjonarny

Jeśli interesuje Cię otworzenie lokalu stacjonarnego, to przejdź do naszego innego artykułu, który znajdziesz – TUTAJ. Celowo przekierowuję Cię do naszego innego artykułu, ponieważ wymagania dla każdego punktu stacjonarnego są bardzo zbliżone.

Na co jeszcze dodatkowo powinieneś zwrócić uwagę?

  • Wybór pieca. Szczególnie powinieneś zwrócić uwagę na to, jaki rodzaj pieca wybierzesz (czy to będzie piec elektryczny, konwekcyjno-parowy, czy może opalany drewnem). Nie każdy lokal jest przystosowany do korzystanie z pieca opalanego drewnem. Ważne pod kątem wyrobu tego pieca będzie również opisanie procesu jego mycia jak również dezynfekcji.
  • Proces produkcji. Zastanów się, jak będzie przebiegał proces produkcji. Czy produkcja będzie opierała się głównie o surowce, tylko o półprodukty, a może zdecydujesz się na opcję mieszaną? Szczególnie istotna w wypadku pizzerii będzie informacja, czy ciasto do pizzy produkujesz na miejscu, czy może przyjeżdżają do Ciebie gotowe spody do pizzy. Jeśli ciasto produkujesz sam, to musisz mieć do tego wydzielone odrębne stanowisko pracy.
  • Jeśli chcesz tworzyć pizze i inne dania od A do Z – warto wygospodarować osobne pomieszczenie na warzywa, owoce oraz jaja (przygotowalnia warzyw i owoców lub przygotowalnia warzyw, owoców i jaj). Jeśli ich nie masz, możesz starać się o rozdzielność czasową lub zastosować inne rozwiązania, więcej informacji na ten temat znajdziesz – TUTAJ.
  • Opisywanie ciasta. Jeśli zdecydujesz się na produkcję ciasta na miejscu i na jego chłodzenie lub mrożenie po produkcji, to musisz pamiętać, że Ty lub Twoi pracownicy muszą opisywać wyprodukowane ciasto. Jak to zrobić? Wystarczy zrobić kartkę z informacjami takimi jak: nazwa wyrobu, data, godziny wytworzenia; a następnie umieścić ją na spakowanym cieście. Ciasta muszą być spakowane do opakowań mających atest do kontaktu z żywnością.
  • Samochód – który będzie przydatny do transportu pizzy do klientów, też musi mieć odbiór Sanepidu. Możesz też podnająć go od innej firmy.

Wymogi sanepidu dla pizzerii mobilnej

Natomiast, jeśli Twoim marzeniem jest otworzenie punktu mobilnego, to potrzebna informacja na ten temat znajduję się – TUTAJ. Artykuł zawiera informacje o wymaganiach dla food trucków i przyczep. Szczególnie istotne dla Ciebie będzie to, że w przyczepie nie można pracować na świeżych warzywa okopowych i zazwyczaj na warzywa nieokopowych. Warzywa okopowe to np. cebula, pietruszka, marchew; natomiast nieokopowe to np. papryka, pomidor. Czy to oznacza, że z warzyw w ogóle nie możesz korzystać? Nie! Będziesz mógł wykorzystywać warzywa mrożone lub konserwowe, możesz też kupować warzywa gotowe, po obróbce wstępnej (umyte oraz obrane). Czasami również inspektorzy idą na odstępstwo i wyrażają zgodę na używanie warzyw nieokopowych świeżych. Istnieje szansa, że i u Ciebie wyrażą zgodę na rozdzielność czasową, dlatego warto porozmawiać z inspektorem.

Wymogi sanepidu dla pizzerii w kuchni domowej

Niektóre osoby, chcą również prowadzić produkcje pizzy w kuchni domowej. Musisz wiedzieć, że jest taka możliwość, ale musisz spełnić wymagania zawarte w rozporządzeniach i ustawach, szczególnie w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004. Produkcja w kuchni domowej zazwyczaj wiąże się z przygotowaniem pizzy na małą skalę. Dodatkowo często produkcja oparta jest na półprodukty (chociaż są wyjątki). Z zakresu kuchni domowych prowadzimy indywidualne konsultacje. Więcej na ten temat znajdziesz TUTAJ.

Wniosek do sanepidu

Jeśli chcesz rozpocząć legalną działalność w swojej pizzerii, to musisz złożyć wniosek o odbiór. Informacje o tym, jak uzupełnić wniosek oraz gdzie go złożyć znajdziesz – TUTAJ. Przygotowałam tam dla Ciebie wzór do uzupełnienia wniosku.

Wniosek najlepiej złożyć tuż przed końcem remontu, lokal na odbiór musi być już wyremontowany i gotowy.

Dokumenty na odbiór pizzerii

Szczegółową informację na temat wszystkich dokumentów potrzebnych do lokali gastronomicznych m.in. dla pizzerii znajdziesz TUTAJ. Poniżej lista, która zawiera najważniejsze dokumenty:

  • Umowa na wynajem lokalu
  • Umowa na wywóz śmieci oraz odbiór oleju (o ile będziecie go używać)
  • Orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych (dawna książeczka Sanepidowska)
  • Wyniki badań wody – najczęściej Sanepid wymaga tylko badań mikrobiologicznych bez fizykochemicznych – dlatego warto dowiedzieć się, jakie badani będzie chciał Twój inspektor.
  • Projekt technologiczny (nie jest on wymagany, ale na pewno ułatwi Ci przystosowanie lokalu pod wymogi sanepidu dla pizzerii).
  • Umowa z firmą, która zajmuje się DDD (ochroną przed szkodnikami) – nie jest wymagana, ale możesz skorzystać z usług takiej firmy.
  • Dokumentacja GHP dla pizzerii (Dobre Praktyki Higieniczne dla pizzerii) – my zajmujemy się opracowanie dokumentacji dopasowanej pod Twój lokal. Możesz skorzystać też z kreatora dokumentacji GMP / GHP dla pizzerii – jest ona indywidualna! To Ty zaznaczasz odpowiedzi, a nasz program sam generuje dokumentację dopasowaną pod Twój lokal. Pytania są bardzo łatwe i polegają głównie na odhaczeniu odpowiedzi – łatwe i przyjemne w obsłudze.
  • Dokumentacja GMP dla pizzerii (Dobre Praktyki Produkcyjne dla pizzerii)
  • Księga HACCP dla pizzerii – te dokumenty również dostaniesz u nas. Zadzwoń do nas lub skorzystaj z naszego kreatora INDYWIDUALNEJ dokumentacji – dostępnego TUTAJ
  • Alergeny – informowanie klientów o alergenach jest obowiązkowe! Nie zapominajmy o tym. Dodatkowo należy wykonać dokładny wykaz składników. Znajdziesz również u nas ebook, który przeprowadzi Cię przez proces prawidłowego opracowania wykazu składników jak również alergenów w menu. Dostępny jest on TUTAJ.

Kontrola sanepidu w pizzerii

Po odbiorze lokalu przez inspektora Sanepidu możesz spodziewać się kontroli, które mogą być zarówno rutynowe, jak również donosu. Dodatkowo inspektorzy mogą się zapowiadać, ale nie muszą tego robić. Przede wszystkim Ty jako przedsiębiorca nie powinieneś się tych wizyt sanepidu obawiać. Nie każda wizyta inspektora kończy się mandatem. O tym, jak wyglądają kontrole sanepidu, przyczytaj TUTAJ. Dodatkowo przygotowałam dla Ciebie listę kontrolną sanepidu, świetnie sprawdzi się ona dla pizzerii. Lista jest TUTAJ.

Jak my możemy pomóc?

Zajmujemy się opracowaniem dokumentacji dla sanepidu, która jest związana z bezpieczeństwem żywnościowym. Dokumentacje możesz zamówić, korzystając z naszego kreatora indywidualnej dokumentacji lub kontaktując się z nami mailowo i telefonicznie. Odwiedź nasz sklep, gdzie znajdziesz nasze produkty- TUTAJ. Pamiętaj również, że dokumentacja GHP / GMP oraz księga HACCP, nie może być dokumentacją wzorcową, tylko powinna być zgodna z zakresem Twojej działalności.

Dowiedz się więcej na stronach naszego blogu.
Polub nas na Facebook!

Komentarze

  • Weronika

    Dzień dobry, zastanawiam się nad otwarciem pizzerii monilnej(przyczepa gastronomiczna), czy przygotowanie ciasta będzie mogło się odbywać w przyczepie, jeśli w skład ciasta wchodzi tylko mąka, woda, drożdże? W internecie widzę tylko zakaz przygotowywania produktów z użyciem jaj, świeżych owoców i warzyw. Z góry dziękuje za odpowiedz.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      to wszystko zależy od układu funkcjonalnego w przyczepie gastronomicznej.

      Odpowiedz
  • Marcin

    Witam, planuje otworzyć pizzerię tylko na dowóz w przydomowym obiekcie wolnostojącym, Wysokość 2,6m ok 25m2. Jest tam kuchnia tradycyjna, gaz, łazienka. Czy taki obiekt ma szanse na odbiór?

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      mam za mało informacji, żeby to móc ocenić. Z doświadczenia napiszę, że są lokale o podobnych metrażach i specyfikacji i są odebrane pod kątem sanepidu, jednak dużo zależy od dokładnego zakresu działalności 🙂

      Odpowiedz
  • Katarzyna

    Mam pytanie czy w pizzerii mogę mieć drzwi harmonijkowe wejście do pokoju socjslnego, nsgszynu i wejscia do części kuchennej

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Dzień dobry,
      to zależy. Zazwyczaj nie ma przeciwskazań, jeśli drzwi są wykonane z łatwo zmywalnego materiału.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *