Zakręcony zieamniak a wymagania sanepidu

Zakręcony ziemniak a wymagania sanepidu | GHP/GMP i HACCP dla budki sprzedającej zakręcony ziemniak i/lub corn dogi a wymagania sanepidu

Tematy na blogu
Kreator dokumentacji online

Zakręcony ziemniak a wymagania sanepidu | GHP/GMP i HACCP dla budki sprzedającej zakręcony ziemniak i/lub corn dogi a wymagania sanepidu

Niektórzy z Was na pewno myślą o rozpoczęciu sprzedaży zakręconych ziemniaków lub corn dogów. Najczęściej zakładacie założenie takiej działalności i sprzedaży w budkach, pod namiotem, w food truckach i przyczepach gastronomicznych.  Zarówno ziemniak, jak i corn dog wymagają smażenia we fryturze. Jeśli chcesz otworzyć punkt z zakręconym ziemniakiem lub corn dogami ten artykuł jest dla Ciebie.

Zakręcony ziemniak a wymagania sanepidu

 Zachowanie higieny – W swoim punkcie musisz posiadać powierzchnie, które są łatwe do mycia, takie jak ściany, podłogi, blaty. To samo dotyczy się sprzętu przygotowywania zakręconych ziemniaków lub corn doga (parówka na patyku w panierce). Musisz zadbać o to, żeby sprzęt był łatwy do czyszczenia, nieuszkodzony, wykonany z nietoksycznych materiałów. Do zakręconego ziemniaka będziesz potrzebował specjalną krajalnicę do ziemniaka.

 Toaleta dla personelu – musisz ją zapewnić swoim pracownikom, jeśli jest to punk stacjonarny to najlepiej mieć ją w lokalu lub podpisać umowę na wynajem z pobliski punktem. Jeśli jest to punkt mobilny np. riksza, food truck – to zazwyczaj toaletę udostępnia organizator imprezy. Jeśli stoisz w parku to najczęściej jest tam toaleta – toi toi z którego mógłbyś korzystać, dobrze jeśli będzie on zamykany na klucz i nie dostępny dla każdego człowieka.
Toaleta dla klienta – w przypadku sprzedaży na wynos nie musisz jej posiadać.

 Woda – Powinieneś posiadać podłączanie do zimnej i ciepłej wody. Jeśli jest to punkt mobilny, to również pamiętaj o tym, że również musisz mieć umywalkę, a woda musi być zarówno ciepła, jak i zimna. Jeśli nie masz możliwości podłączenia się do wody bieżącej, możesz skorzystać z wody w butelkach, np. w przypadku rikszy lub przyczepy gastronomicznej.

Środki czystości – Przeznacz osobną szafkę na środki czystości, pamiętaj, że nie można trzymać ich razem z żywnością.

Najczęściej zadawane pytania: 

Czy muszę mieć podłączenie do zimnej i ciepłej wody?

Tak, należy mieć podłączenie do zimnej i ciepłej wody.

Czy mogę obierać ziemniaki w food trucku / przyczepie gastronomicznej /kontenerze / budce gastronomicznej?

Zazwyczaj nie ma możliwości mycia i obierania ziemniaków, ponieważ musimy posiadać odpowiednią liczbę zlewów.

Czy muszę mieć obieralnie, kiedy chce sprzedawać zakręconą frytkę (frytka na patyku, chipsy na patyku)?

Zależy. Do obierania i mycia ziemniaków należy przystosować odpowiednio pomieszczenie tak, żeby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Oznacza to tyle, że czasami wystarczy  zastosować rozdzielność czasową wykonywanych czynności. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj (Obieranie warzyw wymagania sanepidu)

Czy muszę posiadać GMP i GHP?

Tak, powinieneś ją posiadać. GHP i GMP to dobra praktyka higieniczna i produkcyjna. Jest to element systemu HACCP. Czasami tylko to wymaga sanepid i nie chce samej księgi HACCP.

Czy muszę posiadać HACCP?

Tak, jak napisałam wyżej. Na HACCP składa się też GHP i GMP. Często w przypadku sprzedaży tylko samego zakręconego ziemniaka Inspekcje chcą tylko to, bez opracowanej księgi HACCP razem z analizą zagrożeń.

Ile kosztuje HACCP dla zakręconego ziemniaka?

Koszt samej księgi HACCP to 150 zł. Koszt GMP i GHP to 100 zł. Czyli całość dokumentacji wynosi 250 zł.

O co może zapytać Cię Sanepid?

 Gdzie myjesz maszyny?
 Czy masz podpisaną umowę na wywóz oleju zużytego?
 Skąd masz już obrane i umyte ziemniaki? Czyli upewnienie się czy wszystko masz z półproduktów o ile nie masz obieralni.
 Gdzie usuwasz śmieci?
 Gdzie usuwasz nieczystości?

Jakie dokumenty przygotować na odbiór punktu przez Inspekcję Sanitarną?

 Umowę najmu lokalu / akt własności lub papiery od auta (np. w przypadku food trucka)
Dokumenty firmy
 Umowa na wywóz śmieci
 Umowa na odbiór oleju zużytego – jeśli coś smażysz i masz fryturę, powinieneś ją podpisać. Zazwyczaj tłuszcz zlewacie do beczek i wzywacie firmę na telefon – jak beczka jest prawie pełna.
 Protokół drożności wentylacji
 Wyniki badań wody – jeśli woda pochodzi z wodociągów, nawet jeśli masz baniaki, ale napełniasz go wodą z wodociągów np. w galerii przy, której stroisz
 Projekt technologiczny – czasami można go wykonać samodzielnie, warto dowiedzieć się u siebie w sanepidzie
 Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych czyli tzw. książeczkę sanepidowską
 GHP i GMP zakręcony ziemniak
 Dokumentacja HACCP zakręcony ziemniak
 Składniki alergenne

Jak my możemy pomóc?

Postaramy się odpowiedzieć na Twoje pytania, jeśli tylko nam je zadasz. Polecamy też zostawienie komentarza, na pewno na nie odpowiemy. Jeśli chcesz możemy przygotować księgę GMP/GMP lub dokumentację HACCP dla Ciebie. Będzie ona spersonalizowana pod Twój obiekt, ponieważ jest ona tworzona na postawie informacji jakie od Ciebie dostaniemy.  Dodatkowo możemy pomóc Ci przygotować alergeny, etykiety lub dać wytyczne lub check listę co trzeba mieć przed odbiorem w Twoim przypadku.

Zakręcony ziemniak a wymagania sanepidu – jeśli chcesz wiedzieć coś więcej na ten temat to napisz do nas. Podpowiemy jak w Twoim przypadku może wyglądać odbiór sanepidu.

Corn dog - Zakręcony ziemniak a wymagania sanepidu
Corn dog – Zakręcony ziemniak a wymagania sanepidu

Komentarze

  • Benia

    Jest cała gama profesjonalnych środków czystości pomocnych w utrzymaniu czystości i higieny. Warto się tym zainteresować, bo są to preparaty nie tylko gotowe do użycia, ale też dopuszczone do użytku w gastronomii albo do kontaktu z żywnością. A to ważne. Szerszej można przeczytać w artykule na stronie: https://prosperito-sklep.pl/jak-zachowac-czystosc-i-higiene-w-pojazdach-typu-food-truck-n-8.html

    Odpowiedz
  • Józef

    Sprzedaję zakręconą frytke na patyku pod namiotę, musiałem mieć podłączoną wodę. Kontrola sprawdzała wode ciepłą.

    Odpowiedz
    • wspomagamy

      Tak, to prawda podczas kontroli kontrolowane jest czy woda w punkcie jest również ciepła 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.